Czytać, dużo czytać
- Czarne
- 2023-02-22
- 2023-02-22
- 9788381916424
Rzecz, która nie przestaje zachwycać, to skromne piękno zadrukowanej strony. Książka wydaje się najbardziej ubogą ze sztuk. Fotografia, film, malarstwo, muzyka dysponują nieskończenie bardziej sugestywnymi środkami przedstawiania świata. A literatura? Czarne znaczki na papierze. Ale kiedy wpuścić je w nasze umysły, potrafią tam dokonać cudów. Pracują w naszych głowach najskuteczniej i najciekawiej ze wszystkich znaków, jakimi opisujemy świat – przekonuje w nowym tomie esejów Ryszard Koziołek. Odkrywa w nim przed czytelnikami transformującą moc literatury, która pozwala nam budować i wzbogacać nie tylko nasz własny świat, ale też kształtować mądre, dojrzałe społeczeństwo. Ta polityczna moc literatury – budowanie wspólnoty, otwieranie przestrzeni dyskusji, łączenie doświadczeń – jest dla niego równie ważna, jak jej działanie na wyobraźnię. Na nowo więc opowiada nam o tym, na czym polega kunszt powieściowy Tokarczuk i Pilcha, dlaczego Harry Potter pozwala nam wrócić do dzieciństwa i napełnić świat zasadami moralnymi, a wreszcie jak za pomocą literatury rozmawiać o tym, co politycznie niepoprawne.
Początek zapowiadał się interesująco, ale niestety się rozczarowałem. Słownictwo esejów rzeczywiście rozbudowane, ale odniosłem wrażenie, jakby Autor bał się przedstawić odważne idee.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się pozycji o wiele lepszej i bardziej otwierającej dyskusję na temat literatury. Duża monotematyczność prof. Koziołka odzwierciedla się w tej książce. Możliwe, że to też wrażenie subiektywne po serii wykładów i zajęć z autem. Natomiast nie czuję się oświecona po tej lekturze. Bardziej wynudzona. Uczucie klepania po plecach oczywiście charakterystyczne w stylu Pana Profesora, natomiast lepiej wypada chociażby Wiele tytułów.
Spodziewałam się pozycji o wiele lepszej i bardziej otwierającej dyskusję na temat literatury. Duża monotematyczność prof. Koziołka odzwierciedla się w tej książce. Możliwe, że to też wrażenie subiektywne po serii wykładów i zajęć z autem. Natomiast nie czuję się oświecona po tej lekturze. Bardziej wynudzona. Uczucie klepania po plecach oczywiście charakterystyczne w stylu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://nietlumaczsie.com/2024/06/05/korekta/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo rewelacyjna książka! Jednak boję się napisać recenzję, żeby nie wyszło zbyt płytko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytać o czytaniu to chyba jakaś forma incepcji ;) początek mnie absolutnie zachwycił. Jakbym znalazła wreszcie kogoś, kto mnie rozumie. Dalej było trochę trudniej, bo to wymagająca lektura i czułam, że trochę jestem jej niegodna. Co nie znaczy nic złego, może powinnam do niej wrócić jak przeczytam jeszcze więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesujący zbiór esejów o współczesnej literaturze, trendach oraz o nas czytelnikach.
Oznacza to tylko tyle, że niektóre eseje będę zmuszona przeczytać jeszcze raz i zrobię to z przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus (w tym momencie) dla mnie to brak możliwości pełnego zrozumienia nawiązań do twórczości Olgi Tokarczuk, gdyż lektura jej utworów jeszcze przede mną.
Świetne refleksje, świetny język – jak zwykle zresztą w esejach prof. Koziołka. W dodatku coś, co uwielbiam: granie klasykami, uwspółcześnianie interpretacji, nieszablonowe odczyty, krótko – klasyka wiecznie żywa. W zbiorku są teksty, które nieco mniej przypadły mi do gustu (Darwin, Tokarczuk, Balzak),jak i po prostu znakomite eseistyczne miniaturki (Kazantzakis, Rowling-Goethe, Sienkiewicz). Oczywiście nie można rozmawiać o literaturze „wiecznie żywej” bez robienia z niej probierza dla naszych czasów, więc do koktajlu profesora Koziołka wmieszano też trochę polityki, globalnego ocieplenia i nierówności społecznych. Wszystko to oczywiście liczymy jako plus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtwierająca oczy. Na temat nudnych i "niepotrzebnych' lektur w szkole. Ale też o społeczeństwie i wpływie literatury na kształtowanie się naszej etyki i poglądów na politykę czy środowisko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprofesor Koziołek posiada bogatą wiedzę i potrafi ją bardzo przystępnie przekazywać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór esejów literackich otwary świetnym dialogiem:
"Jest taki żart. Na Krupówkach do góralki sprzedającej sery podchodzi turysta.
- Czy te oscypki są z owczego mleka?
- Przeca je luty, łowce w lutym mlyka nie dajom.
- A niby skąd ja to mam wiedzieć?
- Trza cytać, panocku, duzo cytać ".
🤣🤣🤣
Pękałam ze śmiechu, tym bardziej, że na jarmarku też chciałam kupić oscypki z owczego mleka. Teraz już wiem, kiedy owce dają mleko i wiem, że wciąż za mało czytam.
Eseje dotyczą wielu różnych tematów. Autor odwołuje się do wielu twórców. Spotkacie tu rozważania o prozie Olgi Tokarczuk i Jerzego Pilcha. Poczytajcie o Darwinie i Greku Zorbie, o Lutrze, Bachu i Sienkiewiczu. A także o "Harrym Potterze". Zaciekawiła nie myśl, że Severus Snape to bohater romantyczny działający pod przykrywką jak Konrad Wallenrod.
Autor dotyka wielu różnych tematów dawnych i współczesnych. Mówi o kobietach i mizoginii, o polityce i religii, o uchodzcach i wojnie. Dowodzi, że literatura, te "czarne znaczki na papierze" pozwalają na otwarcie się na cały świat.
Książka dla ambitnych, dla czytających dużo różnorodnej literatury. Dla tych, który lubią, żeby było trudno, chcą się pozastanawiać, podumać, porozważać. Książka dla tych, którzy są ciekawi książek, ludzi i świata.
Jeśli lubicie rozmowy o literaturze, jesteście ciekawi, jakie światy kreują książki w głowach innych czytelników, to czytajcie.
Polecam.
Zbiór esejów literackich otwary świetnym dialogiem:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jest taki żart. Na Krupówkach do góralki sprzedającej sery podchodzi turysta.
- Czy te oscypki są z owczego mleka?
- Przeca je luty, łowce w lutym mlyka nie dajom.
- A niby skąd ja to mam wiedzieć?
- Trza cytać, panocku, duzo cytać ".
🤣🤣🤣