Rywal diabła

- Kuba Sobański (tom 6)
- Zaczytani
- 2023-03-08
- 2023-03-08
„Najważniejsze jest atakować tam, gdzie wróg nie będzie się bronił.”
Sun Tzu
Od kiedy Sonia Wodzińska dostaje listy, w których nadawca chwali się odkryciem jej tajemnic, jest cieniem samej siebie. Nie ma pojęcia, jak groźny to przeciwnik i czego od niej chce. Najgorsze, że musi stawić mu czoła całkiem sama…
Tymczasem świat Sobańskiego wydaje się wracać do normy. Jego związek z Doną rozkwita, a firma przynosi zyski. Kuba czuje się na tyle pewnie, że postanawia odpuścić zemstę na dawnej uczennicy. Nie jest jednak świadomy, że w mroku czai się rywal, który o Soni wie o wiele za dużo. A jej problemy to jego problemy…
Wyróżniona opinia
Rywal diabła
Nie przypominam sobie, żebym podsumowywała cykl po raz drugi. Tak się stało, bo autor postanowił opisać dalsze losy krakowskiego mordercy w dwóch nowych tomach. To w nich Kuba Sobański przeszedł olbrzymią przemianę wewnętrzną. Teraz zmarła siostra, Klara, nie rządzi jego życiem. Zmienił się jego modus operandi. Już nie czuje potrzeby szukania i mordowania substytutów Klary. Kieruje nim chęć zemsty i usuwania potencjalnych zagrożeń i wrogów. Przeciwnikiem stała się Sonia. Zaspokajała wewnętrzny mrok mordując chłopaków przypominających jej pierwszą ofiarę - brata. Do tej pory była bezkarna, ale Kuba już nie jest jedynym, który zna jej zabójczą tajemnicę. Tajemniczy prześladowca w listach wydaje Bestyjce polecenia, które ta musi bezwzględnie wykonywać, jeśli nie chce, by jej tajemnica się wydała. Dziewczyna skrywa więcej demonów. Dona Sabinowska z przyjaciółki stała się jej rywalką, z kumpelki dziewczyną Kuby. Dona rozwija się zawodowo. Już nie jest menadżerką w klubie, a aplikantką w kancelarii Merka. Właśnie dostaje swoją pierwszą sprawę. Klient z Poznania spoliczkował Arlettę Mikulską. Autor szybko zmienił optykę swojego bohatera, niszcząc beztroskie, sielankowe życie w raju. Kuba ma wymagającego rywala, dla którego będzie musiał zmobilizować wewnętrzne demony. Bohaterowie nie są wolni od popełniania błędów. To właśnie one ich determinują i generują nieodwracalne problemy. Postacie mogą tylko brnąć do przodu, nie mają pola manewru, nie mogą się cofnąć i wybrać inne rozwiązania. Autor ograniczył opisy, ale te, które występują, są bardzo plastyczne. Dotyczą one zarówno wydarzeń, jak i postrzeganie otoczenia. Akcja całej serii osadzona jest w Krakowie. Autor sztywno i precyzyjnie trzyma się geolokalizacji. Kuba porusza się po istniejących ulicach, czy budynkach. Nie tylko w tej materii autor wykazuje się dbałością o szczegóły. Każdy niuans ma znaczenie. Zdawkowy komentarz, spojrzenie, idea myślowa może mieć ogromne znaczenie. Adrian oddał narracyjny głos Kubie, który pierwszoosobowo opisuje swoją perspektywę zarówno emocjonalną, jak i wydarzenia dziejące się wokół. To wraz z tym bohaterem możemy starać się odkryć tajemnice. Nieliczne rozdziały trzecioosobowo należą do Soni. Punkt kulminacyjny nastąpił 120 stron przed końcem książki. Od tej chwili zachodziłam w głowę, czym jeszcze autor może mnie zaskoczyć. Oczywiście, nie zawiódł. Finał, powiedziałabym, że "bednarkowy", niedający szansy na zaczerpnięcie oddechu. Tymi dwoma, początkowo nieplanowanymi tomami autor sprawił nie lada frajdę, ale i rozbudził czytelniczy apetyt na więcej Kuby. Po czwartym tomie przeszłam po nim żałobę i pogodziłam się z jego utratą. Tym razem się z tym nie godzę i oczekuję kolejnych części z kultowym Kubą Sobańskim, gdyż cały cykl jest wyjątkowy w zatłoczonym gatunku.
Czy dużym nietaktem będzie, kiedy napiszę, że Kuba Sobański to jeden z moich ulubionych bohaterów? I wcale nie chodzi mi tu o to, że darzę go jakąś wielką sympatią (tak się przecież nie da!: D),ale podziwiam jego spryt i umiejętność myślenia wielowymiarowo. To jest niesamowite, że z tak zapartym tchem i z tak ogromnym zaangażowaniem śledzę jego poczynania. Im dalej brnę w tę serię, tym bardziej jestem ciekawa jaką przyszłość dla bohatera zaserwuje autor : )
więcej Pokaż mimo toSonia Wodzińska, uczennica Kuby Sobańskiego dostaje anonimowe listy, w których ktoś informuje, że zna jej wszystkie sekrety. Duma nie pozwala jednak poprosić o pomoc Kuby. Postanawia zmierzyć się z wrogiem sama. W tym czasie Raj Sobańskiego zdaje się wracać do normalności. Jego związek z Doną rozkwita, a firma przynosi zyski. Jego spokój burzy jednak morderstwo, którego się nie spodziewał...
Ahh Adrianie. Nie wiem jak mam to powiedzieć...
Diabełek nic nie stracił na swojej mroczności, a Ty @adrian_bednarek_pisarz nic nie straciłeś ze swojego talentu opowiadania o psychopatach😈
Kolejny Diabełek jest tak samo genialny, jak wszystkie poprzednie🔥
W tej części widzimy trochę inna twarz Kuby Sobańskiego. Kuby, który się boi bo nie wiem z kim przyszło mu się zmierzyć. Jednak Sobański nie byłby sobą, gdyby tego strachu nie zamienił w swoją największą siłę - nienawiść.
Wszystkie emocje, które odczuwa Kuba, Sonia i wszyscy bohaterowie, odczuwamy również My czytelnicy. Akcja nie zwalnia nawet na chwilę, a my pędzimy razem z nią próbując zgadnąć kto jest tajemniczym Listonoszem. Mi się osobiście to nie udało i mocno się zaskoczyłem rozwiązaniem zagadki.
Tak więc książka "Rywal Diabła" cały czas trzyma poziom całej historii, co nie zawsze jest spotykane w tylu tomowej serii🔥
Polecałem, polecam i będę polecać😈
Sonia Wodzińska, uczennica Kuby Sobańskiego dostaje anonimowe listy, w których ktoś informuje, że zna jej wszystkie sekrety. Duma nie pozwala jednak poprosić o pomoc Kuby. Postanawia zmierzyć się z wrogiem sama. W tym czasie Raj Sobańskiego zdaje się wracać do normalności. Jego związek z Doną rozkwita, a firma przynosi zyski. Jego spokój burzy jednak morderstwo, którego się...
więcej Pokaż mimo toDziekuje losie za Storytel i mozliwosc przewijania do przodu. Nie dawalam rady juz sluchac tych nieustannych scen dzikiego seksu. Szkoda, ze nie mozna wyciszyc zalosnego pseudomlodziezowego slangu. Byloby "wyczesanie". "Wziac prychol" przepelnilo czare goryczy.
Pokaż mimo toRewelka, jak cala seria. Z jednym wyjatkiem. Podczas jej czytania, bylo mi tak strasznie przykro :(
Pokaż mimo toNie wiem, jak to autor robi, ale moim zdaniem udaje mu się pisać tę serię na niezłym, równym poziomie. :) Przyznam, że późno domyśliłem się, kto był tym tytułowym "rywalem" i to świadczy, że autor sprytnie skonstruował intrygę. Dla miłośników tej serii to pozycja obowiązkowa!
Pokaż mimo toTo była niezła jazda. Autor potrafi zaskakiwać, budować napięcie, a Sobański na drugie imię powinien mieć Skuteczność...
Naprawdę dobrze skonstruowana część, nawet jeśli kilka wątków czy momentów wciąż mnie gryzie. Kilka szalonych zwrotów akcji, sporo krwi. Fabuła rozwijała się dość powoli, stopniowo się rozkręcając, może nieco zbyt wolno w porównaniu do reszty serii, ale stworzyło to jednak ciekawy klimat, w którym – jak zawsze przy Diabełkach – przepadłam.
Nasłabszym punktem w moim odczuciu jest zakończenie, przy którym liczyłam na tradycyjne zatrzymanie akcji serca, a ledwie lekko zgubiło mi rytm.
Ale te wychodzenie Kuby z każdej sytuacji obronną ręką zaczyna być już naprawdę frustrujące xD
więcej Pokaż mimo toNaprawdę dobrze skonstruowana część, nawet jeśli kilka wątków czy momentów wciąż mnie gryzie. Kilka szalonych zwrotów akcji, sporo krwi. Fabuła rozwijała się dość powoli, stopniowo się rozkręcając, może nieco zbyt wolno w porównaniu do reszty serii, ale...
Mam już dosyć Kuby Sobańskiego i w ogóle nie jest mi żal Soni Wodzińskiej. Znudziły mi się polowania na podobizny znienawidzonego przez nich rodzeństwa, urządzane przez tę dwójkę bohaterów. Mam nadzieję, że autor nie będzie zbytnio przedłużał tego cyklu bo jest już po prostu i zwyczajnie męczący. Z drugiej strony czasami nie mogę się nadziwić ludzkiej naiwności. I przeraża mnie myśl, że takie indywidua mogą sobie spokojnie chodzić po ulicach i spotykać się z innymi ludźmi. A nawet wydaje się, że mają jakieś uczucia.
więcej Pokaż mimo to„ Najważniejsze jest atakować tam, gdzie wróg nie będzie się bronił „ Sun Tzu
Kuba ułożył sobie życia z Dona i postanawia odpuścić zemstę na byłej uczennicy. Jednak jest ktoś jeszcze, ktoś kto wie dużo o Soni. A jej problemy to także jego problemy.
Jak potoczą się przygody tych bohaterów?
To historia gdzie tajemnice mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Wciągające, zaskakujące i trzymające w napięciu.
„ Najważniejsze jest atakować tam, gdzie wróg nie będzie się bronił „ Sun Tzu
więcej Pokaż mimo toNieznajomy wysyła Soni listy, w których twierdzi, że odkrył jej tajemnice. Kobieta staje się cieniem samej siebie, przerażona, a nawet nie wie z jak groźnym przeciwnikiem się mierzy. Musi radzić sobie z tym sama.
Zdecydowanie super książka! Nie zawiodłam się, bo działo się bardzo dużo. Wątek Soni - rewelka! Jeśli autor postanowił zakończyć serię Sobańskiego to zrobił to idealnie !
Pokaż mimo to„Rywal diabła” to już szósty i ostatni tom przygód Kuby Sobańskiego. Po całym cyklu czuję zazdrość patrząc na męża, który zaczytuje się w tom za tomem z prędkością światła. Już samo to znaczy, że są to absolutnie genialne powieści, które bardzo trudno odłożyć, a jeszcze trudniej pożegnać się z ulubionymi bohaterami.
Relacje Soni i Kuby bardzo się rozluźniły od kiedy Sobański związał się z Doną - jej przyjaciółką. Dlatego też nie ma on pojęcia, że kobieta otrzymuje tajemnicze listy których nadawca chwali się odkryciem jej zbrodni. Sonia nie ma pojęcia, kim jest jej przeciwnik, ale wie, że musi mu sama stawić czoła. Dalsze losy bohaterów gnają jak koń w galopie i trudno za nimi nadążyć, a ja oczywiście nie chcę zdradzać całej fabuły. Czy Kuba zdąży zdać sobie sprawę, że prześladowca Soni może zagrażać również jemu? I jaki będzie miało to wpływ na dalsze losy bohaterów?
O tym tomie, jak i o całej serii nie napiszę już nic odkrywczego. Niezmiennie jestem zachwycona kreacją bohaterów, idealnie dobranymi dialogami oraz szczegółowością i dokładnością opisywanych miejsc. Akcja rozgrywa się w Krakowie, z którego kojarzę pewne ulice czy obiekty, dlatego tym łatwiej było mi wczuć się w historię i wyobrazić sobie świat otaczający Kubę.
U Adriana Bednarka każdy szczegół ma znaczenie. Może to być rzucony przelotnie komentarz, niewinne spojrzenie czy też odczuwana w danym momencie emocja. Przy tym język jest prosty i przystępny, a autor oddaje możliwość przedstawienia swojej historii samemu Sobańskiemu, który doskonale ukazuje ją formie pamiętnika z niewieloma wstawkami Soni.
Na szczególną uwagę zasługuje finał tej książki. Autor bowiem słowo za słowo słowem wyrzuca z siebie totalnie zaskakujące zakończenie, którego absolutnie się nie spodziewałam, ale ten zabieg zdecydowanie przyprawił mnie o szybsze bicie serca. Z czystym sumieniem polecam cały cykl o Kubie Sobańskim, gdyż każdy składający się na niego tom jest na wyrównanym poziomie i tak samo wciągający. Mam nadzieję, że i Was porwie do swojego świata tak, jak zrobił to ze mną.
więcej Pokaż mimo toRelacje Soni i Kuby bardzo się rozluźniły od kiedy...