Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

Okładka książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy autora Włodzimierz Kalicki, Monika Kuhnke, 9788326837517
Okładka książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy
Monika KuhnkeWłodzimierz Kalicki Wydawnictwo: Agora sztuka
sztuka
2021-11-24
2021-11-24

Kup Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

ważna, wciągająca i irytująca — w najlepszym sensie tego słowa. „Sztuka zagrabiona 2” pokazuje, że utrata dziedzictwa rzadko bywa tylko skutkiem barbarzyństwa wroga. Często jest też efektem naszego własnego zaniedbania.

Bardzo ciekawa pozycja o zagrabionych w Polsce dziełach sztuki. Jest to drugi tom. W każdym rozdziale autorzy opisują historię innego zaginionego dzieła. Niektóre opowieści są niesamowite. W tym tomie poznajemy m.in. historię obrazów Gierymskiego czy Wyczółkowskiego, tajemnicę związaną z dagerotypem Chopina czy pontyfikałem z Płocka.

Bardzo interesuje mnie tematyka zaginionych, a właściwie zrabowanych z Polski dzieł sztuki w czasie II wojny światowej.
Druga książka Włodzimierza Kalickegoi i Moniki Kuhnke o sztuce zagrabionej okazała się równie dobra co pierwsza, a może nawet ciekawsza. Niektóre historie opowiedziane przez autorów są wprost niesamowite. Głównie mam na myślę tę o pewnej pani w Austrii Lydii Gruber, która udała się na śmietnik po garnki wyrzucone z mieszkania sąsiadki, która rozpoczęła generalne porządki i pozbywała się rzeczy z domu. Oprócz garnków znalazła metalowy krzyż, który nie wzbudził jej zachwytu, ale postanowiła zabrać go do domu. Krzyż przeleżał w jej domu przez wiele lat pod kanapą, a że nie był zbyt urodziwy to nawet żadne z jej dzieci nie chciało go u siebie. Kobieta wówczas nie wiedziała, że to krzyż z XII wieku zakupiony przez Izabelę z Czartoryskich Działyńską. I nie znała jego wartości.
Prawdopodobnie wiele zrabowanych z Polski dzieł sztuki wisi na ścianach w austriackich czy niemieckich domach, albo niszczeje na strychach. Może nawet obecni właściciele nie znają ich wartości? Dziadek, czy pradziadek zrównujący Warszawę z ziemią wziął sobie na pamiątkę kilka obrazków co było nagminnym procederem. Opisuje to Marcin Ludwicki w książce "Płonące pustkowie. Warszawa od upadku Powstania do stycznia 1945. Relacje świadków".
Nie wszystkie historie opowiedziane przez autorów kończą się szczęśliwe, tzn. nie wszystkie dzieła sztuki powróciły do Polski, ale przynajmniej nie niszczeją na strychach, czy nie walają się po śmietnikach.
Polecam obie części "Sztuki zagrabionej". Przeczytałam z dużym zainteresowaniem i wzruszeniem. Poraziła mnie skala grabieży i to jak trudno obecnie odzyskać zrabowane dzieło sztuki nawet jak się udowodni, że przez 1939 rokiem należało do Polski.

211 użytkowników ma tytuł Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

Okładka książki Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona Włodzimierz Kalicki, Monika Kuhnke
Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona Włodzimierz Kalicki, Monika Kuhnke
Okładka książki Made in Poland. Antologia reporterów Dużego Formatu Anna Fostakowska, Piotr Głuchowski, Magdalena Grochowska, Magdalena Grzebałkowska, Jacek Hugo-Bader, Wojciech Jagielski, Marcin Kącki, Włodzimierz Kalicki, Tomasz Kwaśniewski, Piotr Lipiński, Michał Matys, Irena Morawska, Włodzimierz Nowak, Lidia Ostałowska, Beata Pawlak, Monika Piątkowska, Grzegorz Sroczyński, Wojciech Staszewski, Katarzyna Surmiak-Domańska, Witold Szabłowski, Mariusz Szczygieł, Leszek K. Talko, Wojciech Tochman
Okładka książki Kobiety, które igrały z PRL-em Nina Andrycz, Katarzyna Bielas, Anna Bikont, Krystyna Cierniak-Morgenstern, Roman Daszczyński, Barbara Hoff, Martyna Jakubowicz, Włodzimierz Kalicki, Beata Kęczkowska, Zofia Kucówna, Stanisława Ryster, Anna Seniuk, Urszula Sipińska, Izabela Skrybant-Dziewiątkowska, Grzegorz Sroczyński, Jacek Szczerba, Mariusz Szczygieł, Violetta Szostak, Teresa Torańska, Zofia Turowska, Mariusz Urbanek, Dariusz Zaborek

Cytaty z książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy

Dodaj cytat z książki Sztuka zagrabiona 2. Madonna znika pod szklanką kawy