Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych

Okładka książki Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych autora Irene Vallejo, 9788382301946
Irene Vallejo Wydawnictwo: Post Factum publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
El infinito en un junco: La invención de los libros en el mundo antiguo
2021-10-13
2021-10-13
2023-05-01
9788382301946
Zofia Siewak-Sojka

Kup Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych

„Nieskończoność w papirusie” Irene Vallejo to fascynująca podróż przez dzieje książki – od pierwszych zapisów na papirusach po rozwój bibliotek i znaczenie tekstu w kulturze. Autorka opowiada o tym z pasją i lekkością, dzięki czemu nawet najbardziej historyczne czy filologiczne detale stają się przystępne i żywe. Już od pierwszych stron czuć, że to książka pisana z miłością do słowa i z ogromnym szacunkiem dla tradycji czytelniczej.

Widać również, że Vallejo włożyła ogrom pracy w zgromadzenie materiałów. Ilość ciekawostek, kontekstów i anegdot jest imponująca a jednocześnie podana w sposób nienachalny. Autorka łączy fakty historyczne z refleksjami osobistymi, tworząc opowieść pełną erudycji ale nigdy napuszoną. To sprawia, że lektura angażuje i daje poczucie uczestnictwa w wielkiej przygodzie książki przez wieki.

Niestety, w drugiej części książki tempo wyraźnie słabnie. Im bliżej końca tym trudniej utrzymać uwagę – jakby autorka nie do końca wiedziała jak domknąć tę monumentalną opowieść. Narracja staje się mniej dynamiczna a wątki zaczynają się powtarzać, przez co lektura momentami nuży. Szkoda, bo początek zapowiada dzieło równomiernie świetne aż do ostatniej strony.

Mimo tego zastrzeżenia „Nieskończoność w papirusie” pozostaje pozycją godną uwagi. To książka o niezwykle ciekawym temacie, napisana z wyraźną pasją i zrozumieniem dla historii czytania. Styl Vallejo zasługuje na uznanie a jej umiejętność popularyzowania wiedzy robi duże wrażenie. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć – szczególnie jeśli kocha się książki i chce się lepiej zrozumieć ich długą, niezwykłą drogę.

Tytuł książki obiecuje wiele, niestety sama książka już tej obietnicy nie spełnia. Owszem, jest ciekawie (miejscami nawet bardzo),ale tylko miejscami. Jak już kilka osób zasugerowało, książkę można okroić i nie straciłaby na atrakcyjności. W pełni popieram tę ideę. Rozumiem że pisząc o historii należy dodać kontekst/tło, ale autorka zdecydowanie przedobrzyła, w rezultacie wielokrotnie miałam ochotę przerwać lekturę książki.

Lubicie nieraz sięgnąć po coś zupełnie innego niż zazwyczaj? Ja uwielbiam. Tym sposobem przerobiłam już tak różne książki, że znajomym ciężko w to uwierzyć. Jednak przywykli, że o czymkolwiek byśmy nie rozmawiali ja mogę wyskoczyć ze zdaniem „Czytałam kiedyś książkę o tym i….”.
Właśnie takim nieoczywistym wyborem stała się dla mnie Nieskończoność w papirusie. Książka dla czytelnika o czytelnikach, książkach i historii, której były milczącymi świadkami. Uspakajam tych, którzy nie przepadają za książkami historycznymi. To zupełnie nie to. Ten esej czyta się jak najlepszą powieść. Może i zagłębiamy się w dzieje Ptolemeuszy, może wraz z ich emisariuszami jesteśmy w stanie zrobić wszystko by zdobyć kolejne zwoje, może z dumą patrzymy na rozwój Biblioteki Aleksandryjskiej, ale to nie suche fakty. W opisie książki znajdziemy zdanie, że to coś dla czytelników Yuvala Noaha Harariego i zgadzam się z tą opinią. Jego Sapiens. Od zwierząt do bogów było znakomitą przygodą i ta książka też nią jest! Z lekkością płyniemy przez wieki śledząc dzieje przodków współczesnych i kochanych nam książek, jednak co kawałek natykamy się na nawiązania do dużo późniejszych okresów. Otrzymujemy porównania do wydarzeń o wiele lepiej nam znanych, a niektórym nawet pamiętanych. Mamy możliwość w lekki sposób dowiedzenia się rzeczy na które nigdy wcześniej nigdzie się nie natchnęliśmy.
A wiecie co jest najlepsze? Kiedyś gdy nie było księgarń książki można było zdobyć tylko na dwa sposoby- własnoręcznie przepisując (dłuuuugo) lub jako łup wojenny (dość niebezpiecznie),dziś wystarczy kilka kliknięć i książka trafia do wirtualnego koszyka, a po kilku dniach w nasze ręce. Może, więc warto to docenić i zapoznać się z jej dziejami i dawnymi książkoholikami.
Serdecznie dziękuje wydawnictwu Postfactum za egzemplarz i prawdziwą ucztę wiedzy.

325 użytkowników ma tytuł Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nieskończoność w papirusie. Fascynujące dzieje książki od czasów starożytnych