Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom

Okładka książki Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom autora Gabriela Bramska,
Okładka książki Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom
Gabriela Bramska Wydawnictwo: Wydawnictwo Młodzieżówka Cykl: Spółka Antymagiczna (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Spółka Antymagiczna (tom 1)
2021-11-24
2021-11-24

Kup Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom w ulubionej księgarnii

Oceny książki Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom

Dość przyjemna opowieść dla młodszej młodzieży. Irytująca infantylością bohaterka i drażniący niedojrzałością, niestabilnością i dziwactwami łowcy. Przerysowany czarnoksiężnik; możliwe że ten zabieg może podobać się starszym dzieciom. Miejscami całkiem do rzeczy humor i ciekawie ukształtowany świat z niezwykłymi stworzeniami; koncepcja smoka naprawdę bardzo ciekawa! Historia też nienajgorsza. Zastanawiam się nad drugim tomem, bo być może bohaterowie dojrzeją.

"Piel rabatkę, baranie, to koi nerwy" to jest mój ulubiony cytat z całej książki. Parsknęłam ze śmiechu XD I to jak głośno XD
Kupiłam tą książkę dla siostry, przez okładkę. Po czym ona stwierdziła, że jest świetna i muszę ją przeczytać i to natychmiast. No i jestem! I muszę potwierdzić, że miała rację. Naprawdę przyjemna książka, z fajnymi bohaterami, którzy spierają się ze sobą i polegają na swoich zdolnościach w przecudowny sposób, oraz z interesującą sprawą, z masą humoru (też was rozbawiła żaba? XD),lecz też i poważniejszymi momentami. Do tego nasz miałczący smok jest taki słodki.
Będę musiała kupić siostrze drugi tom i sama też po niego sięgnę.

Alfaen i Darkins poznali się jakiś czas temu, a to spotkanie zaowocowało stworzeniem Antymagicznej Spółki. Przyjaciele zajmują się różnymi rodzajami problemów magicznych i jak do tej pory radzili sobie ze wszystkim – lepiej lub gorzej. Jednak, kiedy do ich drzwi puka blondwłosa Teris, może się okazać, że pierwszy raz w ich karierze nie będą wiedzieli, co robić.

Smoki, magia i czarnoksiężnicy, a do tego nawiedzone domy! Czyż to nie jest wyśnione połączenie każdego miłośnika fantastyki? Znajdujemy się w pochmurnym Burzowie, gdzie ni z tego, ni z owego z nieba może nagle zacząć padać… błoto. A w oddali na miasto patrzy pewna ponura wieża skrywająca wiecznie zamartwiającego się Czarnoksiężnika. Jest to świat, w którym wszystko wydaje się możliwe, a nasze koszmary senne mogą okazać się bardziej niebezpieczne niż myśleliśmy.

Czujecie się już zachęceni? Mam nadzieję, że tak, ale jeśli nie, to mam jeszcze trochę do powiedzenia! Kto nie lubi dobrze skonstruowanych bohaterów? Mamy tutaj dwójkę przyjaciół różniących się od siebie niczym ogień i woda. Jeden – ponury i narzekający brunet, który jest w stanie zrobić wiele, aby jego plany się powiodły. Drugi to wiecznie uśmiechnięty blondyn, miłośnik krówek gorliwie przestrzegający wytyczonych zasad.

Darkins, ten pierwszy to moim zdaniem najlepsza postać w tej książce – ma swoje demony i mimo tego pozornego niezadowolenia z życia, zależy mu na przyjaciołach i pragnie uratować swoją klientkę przed niebezpieczeństwem, nawet jeśli będzie musiał nagiąć nieco zasady. Jeśli chodzi o Alfaena – moim zdaniem aż się prosiło, żeby został on bardziej rozbudowany. Chcę poznać jego historię i chcę zobaczyć jeszcze więcej emocji tego zjadacza słodyczy.

Czarnoksiężnik był świetnym dodatkiem humorystycznym, razem ze swoimi nietuzinkowymi zwierzętami. Jego zawodowemu zamartwianiu się nie było końca i mimo, że wielu malowało go jako tego złego, wykazał się dołączając do przygód Spółki.

„- Chyba zbliża się mój koniec – stwierdził. – Jak to dobrze, że wasz też.”
- Piel rabatkę, baranie, to koi nerwy…”

Podobało mi się również przedstawienie postaci Ithne i całej jej przeszłości. Pokazuje ona, jak ważna dla nas jest aprobata i wsparcie rodziny oraz co może się stać, kiedy ta rodzina nie dba o nas wystarczająco. Miałam wrażenie, że to, co działo się z dziewczyną było potężną metaforą do życia realnego i zawierała się w tym wielka siła – pokazująca zarówno jak trudna jest walka z depresją, a także, jak dobrze jest się w końcu od niej uwolnić. A znalezienie na swojej drodze właściwych ludzi ma wielką moc.

Pojawiło się tutaj również kilka moich ulubionych motywów, na przykład ten tytułowy nawiedzony dom. Były także ilustracje, pomagające jeszcze lepiej wejść w ten fantastyczny świat. W książce wszystko miało ręce i nogi, a akcja pędziła przed siebie dość szybko, aczkolwiek w taki sposób, że czytelnik bez problemu mógł za nią nadążyć. Humorystyczne wstawki oraz mroczne elementy spowodowały, że historia była wciągająca, a pod koniec trudno było pożegnać się z bohaterami. Mi pozostaje sięgnąć po następny tom, a was bardzo zachęcam do czytania tego, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście!

„Oni widzą w tobie tylko zło, które mają w sobie. Są za słabi, żeby się z nim zmierzyć, więc zrobili z ciebie kozła ofiarnego. Bo tak jest im łatwiej.”

Smoki,...

319 użytkowników ma tytuł Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom

Cytaty z książki Spółka Antymagiczna i nawiedzony dom