Oni

Okładka książki Oni Joanna Opiat-Bojarska Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Oni
Joanna Opiat-Bojarska Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Media Polska) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Wydawnictwo:
Słowne (dawniej Burda Media Polska)
2021-10-27
2021-10-27
Tagi:
literatura polska morderstwo zagadka autyzm śledztwo

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Opowiem Ci o zbrodni. Historie prawdziwe 4 Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Katarzyna Grochola, Michał Kuźmiński, Robert Małecki, Joanna Opiat-Bojarska, Jacek Piekiełko
Opowiem Ci o z... Igor Brejdygant, Wo...
Okładka książki Opowiem ci o zbrodni t.3 Katarzyna Bonda, Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Max Czornyj, Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński, Bogdan Lach, Robert Małecki, Joanna Opiat-Bojarska
Opowiem ci o z... Katarzyna Bonda, Ig...

Wyróżniona opinia i

Oni

przeczytanych książek 267 napisanych opinii 137

Jak zwykle duet Burza i Młody jest niesamowity! I historia z autyzmem również. Wykorzystywanie swojego stanowiska, aby ukryć machlojki itp. ......zawsze aktualny temat. Polecam, nie będziecie się nudzić!

Skończyłam słuchać w audiobooku. Całkiem fajny taki przyjemny thriller /kryminał. Bardzo mi się podobała ta otoczka tajemnicy, którą stworzyła autorka w całej historii. Super, że jednym z głównych bohaterów był chłopak, który zmagał się ze spektrum i miał Aspergera. To było też fajnie przedstawione w jaki sposób radził sobie w trudnej sytuacji, w jakiej się znalazł. Jego ojciec został oskarżony o morderstwo popełnione przed kilkunastoma laty. Próbował odnaleźć się w nowej rzeczywistości zostając właściwie sam, jednocześnie również starał się dociec co się właściwie stało i czy jego ojciec faktycznie popełnił morderstwo. Bardzo przyjemnie się słuchało.

"Oni" Joanna Opiat-Bojarska
Na policję dociera anonimowych list o zabójstwie dokonanym dziewiętnaście lat wcześniej. Podejrzanych aresztowano, Burzyński, policjant prowadzący sprawę, zaczyna śledztwo. Nie jest miejscowym, przeniósł się niedawno z Poznania, jest mu trudniej, ale jednocześnie nie jest uwikłany w lokalne powiązania.
Ciekawą postacią jest Kosma-syn jednego z podejrzanych. Ma dwadzieścia pięć lat i jest autystykiem. Próbuje radzić sobie sam i jednocześnie pomóc ojcu. Interesująca perespektywa- patrzeć na świat oczami Kosmy.
O tym, jak funkcjonuje osoba z zespołem Aspergera czytałam też w książce Doroty Kotas "Cukry".
To moje pierwsze zetknięcie z twórczością pani Joanny,na pewno nie ostatnie...

"Oni" Joanna Opiat-Bojarska
Ciekawą postacią jest Kosma-syn jednego z...

więcej Pokaż mimo to

Znakomita książka jednej z moich ulubionych autorek. Joanna Opiat-Bojarska tradycyjnie napisała kryminał od którego ciężko się oderwać. Polecam

Nie ma zbrodni bez ciała...
Policja jednak decyduje się na powrót do sprawy sprzed kilkunastu lat. Podejrzanymi są mężczyźni, którzy rzekomo po alkoholowym spotkaniu w jednym z barów bestialsko zamordowali mężczyznę i dopuścili się kanibalizmu. Ofiary, ani ciała jednak do tej pory nie odnaleziono. Jednym z podejrzanych l jest ojciec Kosmy. Chłopak z uwagi na to, że zmaga się z zespołem Aspergera nie do końca wie co się dzieje. I dlaczego jego uporządkowane życie nagle wywróciło się do góry nogami. W końcu ojciec był zawsze jego największym oparciem.
Sprawę nie tylko próbuje rozwikłać policja, ale też na swój sposób Kosma. Chłopak wraz z córką drugiego z podejrzanych próbują dociec co tak naprawdę wydarzyło się dziewiętnaście lat temu.
Po pierwsze i najważniejsze ogromne chapeu bas dla Autorki za przedstawienie w książce bohatera z zespołem Aspergera. Od samego początku czuć, że stoi za tym konkretny research. Sama historia też okazała się nie taka łatwa na jaką się zapowiadała. Kolejne wątki, poszlaki i zamieszanie osób na wyższym szczeblu władzy tylko urozmaiciły fabułę. Może nie było tutaj pędzącej akcji, ale mnogość pojawiających się bohaterów i to co wnosili do sprawy skutecznie nie pozwalało odczuwać nudy. Autorka po raz kolejny pokazała, że jeśli podejmuje się jakiegoś tematu to robi to w sposób konkretny i przemyślany.

Nie ma zbrodni bez ciała...

więcej Pokaż mimo to

Nie spodziewałam się, że kolejne spotkanie z duetem Burza- Majewski okaże się lekkim rozczarowaniem. Mój pierwszy zarzut jest taki, że tak naprawdę akcja rozkręca się gdzieś w połowie książki. Nie czuć klimatu poprzednich części, no chyba, że w drugiej połowie książki. Z początku miałam nawet wrażenie, że pominęłam poprzednią część tak wiele zmieniło się w życiu bohaterów. Zagadka mnie nie wciągnęła jakoś specjalnie. Dodatkowi bohaterowie czyli Kosma i Ida nie specjalnie zaskarbili sobie moją sympatię, a chwilami ich perypetie mnie nudziły. Brak wyjaśnienia niektórych wątków z życia prywatnego bohaterów sugeruje kolejną część. Mam nadzieje, że lepszą. Można przeczytać.

więcej Pokaż mimo to

Było to moje pierwsze spotkanie z autorką i muszę przyznać że udane. Na pozytywny odbiór tej książki wpłynęła głównie postać bohatera. Musi on zmagać się z nową dla siebie sytuacją życiową oraz odkryć prawdę o dawnej zbrodni, o którą podejrzany jest jego ojciec. Jedyna bliska mu osoba, na której opierał się jego dotychczasowy świat.

Książka mnie nie wciągnęła. Przeczytałam dlatego, że zaczęłam i nie lubię zostawiać niedoczytanych książek. Główny bohater Kosma ma zespół Aspergera i nie zachowuje się jak typowy nastolatek. To ważny temat i chwała autorce za to, że nie boi się poruszać trudnych tematów. Ale przeszkadzało mi to w czytaniu książki. I kim są tytułowi "oni"? Może to grupa ludzi trzymających władzę, może społeczność małej miejscowości, może bliscy faktycznych przestępców a może zupełnie przypadkowa grupa ludzi? Męczyła mnie ta pozycja a zakończenie troszkę rozczarowało.

Bardzo dobry kryminał.
Warto przeczytać.
Polecam.

Bardzo dobry kryminał.
Warto przeczytać.
Polecam.

Lubię książki gdzie opisywani są bohaterowie autystyczne - tu my chłopaka z Zespołem Aspergera i znając temat dosłownie, mogę stwierdzić, że postać została rewelacyjnie stworzona.
Nie jestem fanem kryminałów, ale potrafię docenić dobrą książkę. Tu wątek kryminalny jest rewelacyjny - wciągną mnie. Epilog zbyt brutalny jak dla mnie.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać