Oni

- Słowne (dawniej Burda Media Polska)
- 2021-10-27
- 2021-10-27
- literatura polska morderstwo zagadka autyzm śledztwo
Joanna Opiat-Bojarska, mistrzyni wyrafinowanych thrillerów, wyborowo zwodzi czytelników i serwuje im wyjątkowe śledztwo, w którym nic nie jest oczywiste. Misterna intryga, rosnące napięcie i charakterni bohaterowie tworzą piorunującą mieszankę tego, co w thrillerach najlepsze!
Kosma nie potrafi żyć bez ustalonego porządku, zwyczajów i rytuałów. Wszystko, co niespodziewane, wpędza go w panikę. Dlatego kiedy pewnego dnia jego ojciec – jedyna bliska mu osoba – zostaje oskarżony o brutalne morderstwo i aresztowany, świat Kosmy wywraca się do góry nogami.
Czy to możliwe, że ukochany tata jest mordercą?
Mężczyzna nie ma wyboru: jeśli nie rozwikła zagadki, jego ojciec spędzi resztę życia za kratami. Tyle że nie będzie to łatwe. I to nie tylko dlatego, że morderstwo popełniono przed laty, nie wiadomo, kto jest ofiarą, a potencjalni świadkowie nabrali wody w usta. Kosma ma zespół Aspergera i nawet w zwykłych sprawach jego odbiór świata różni się od tego, jak postrzega go większość. A co dopiero wtedy, gdy nie wszyscy chcą, by prawda wyszła na jaw...
Dziewiętnaście lat to sporo czasu, by zatrzeć ślady i znaleźć typowych winnych. Ale Kosma nie jest typowy. I nie zamierza się poddać.
Wyróżniona opinia
Oni
“Oni” to świetna książka Joanny Opiat-Bojarskiej. Spodobał mi się ten trzymający w napięciu kryminał. Do samego końca nie wiedziałam, jak to się skończy. Cały czas po głowie chodziło mi pytanie, czy ojciec Kosmy wraz z kolegami faktycznie dokonał morderstwa? Czy zabił i zjadł człowieka? Najlepsze jednak w tym wszystkim jest spojrzenie na całą tę sytuację z punktu widzenia Kosmy, chłopaka, który cierpi na zespół Aspergera, przez co ciężko mu funkcjonować w neurotypowym społeczeństwie. Książki nie dało się odłożyć. Kibicowałam Kosmie. Chłopak został sam, nie miał matki, a ojciec oskarżony o zabójstwo poszedł do więzienia. Mimo swoich ograniczeń syn próbował mu pomóc. Wraz z Idą, córką drugiego podejrzanego, chciał dowiedzieć się, co wydarzyło się 19 lat temu w Witkowie. Podróż do rodzinnej wioski i odgrzebywanie dawnych tajemnic było naprawdę fascynujące. Czy jego ojciec był zdolny do zabójstwa? Dlaczego sprawa wyszła na światło dzienne dopiero po tylu latach? Wszystko to takie podejrzane. Postacie z książki są ciekawie wykreowane. Nie ma tu wyidealizowanego bohatera, dlatego wszyscy wydają się tacy autentyczni. W szczególności przypadł mi do gustu komendant Burzyński, poznajemy go poprzez dwutorową fabułę. Dzięki niemu jesteśmy na bieżąco z informacjami o śledztwie. Spodobał mi się również sposób, w jaki autorka pokazała trudność nawiązania kontaktów społecznych osób dotkniętych zespołem Aspergera. Przedstawiła jak ciężko takiej osobie otworzyć się na innych. Przemyślenia Kosmy i wskazówki z poradnika, które przypominał sobie w pewnych sytuacjach, były naprawdę świetnym pomysłem. Kryminał ma nietuzinkową fabułę, cały czas trzyma w napięciu, a najlepsze jest to, że nie można przewidzieć zakończenia. Śledztwo, stopniowe dochodzenie do prawdy, a przy tym atypowy Kosma to naprawdę świetne połączenie. Wiem, że opinie o książce są różne. Zawsze tak jest. Na mnie jednak ta historia, jak i jej bohaterowie zrobili pozytywne wrażenie, dlatego mogę ją polecić.
Jak zwykle duet Burza i Młody jest niesamowity! I historia z autyzmem również. Wykorzystywanie swojego stanowiska, aby ukryć machlojki itp. ......zawsze aktualny temat. Polecam, nie będziecie się nudzić!
Pokaż mimo toSkończyłam słuchać w audiobooku. Całkiem fajny taki przyjemny thriller /kryminał. Bardzo mi się podobała ta otoczka tajemnicy, którą stworzyła autorka w całej historii. Super, że jednym z głównych bohaterów był chłopak, który zmagał się ze spektrum i miał Aspergera. To było też fajnie przedstawione w jaki sposób radził sobie w trudnej sytuacji, w jakiej się znalazł. Jego ojciec został oskarżony o morderstwo popełnione przed kilkunastoma laty. Próbował odnaleźć się w nowej rzeczywistości zostając właściwie sam, jednocześnie również starał się dociec co się właściwie stało i czy jego ojciec faktycznie popełnił morderstwo. Bardzo przyjemnie się słuchało.
Skończyłam słuchać w audiobooku. Całkiem fajny taki przyjemny thriller /kryminał. Bardzo mi się podobała ta otoczka tajemnicy, którą stworzyła autorka w całej historii. Super, że jednym z głównych bohaterów był chłopak, który zmagał się ze spektrum i miał Aspergera. To było też fajnie przedstawione w jaki sposób radził sobie w trudnej sytuacji, w jakiej się znalazł. Jego...
więcej Pokaż mimo to"Oni" Joanna Opiat-Bojarska
Ciekawą postacią jest Kosma-syn jednego z podejrzanych. Ma dwadzieścia pięć lat i jest autystykiem. Próbuje radzić sobie sam i jednocześnie pomóc ojcu. Interesująca perespektywa- patrzeć na świat oczami Kosmy.
O tym, jak funkcjonuje osoba z zespołem Aspergera czytałam też w książce Doroty Kotas "Cukry".
To moje pierwsze zetknięcie z twórczością pani Joanny,na pewno nie ostatnie...
"Oni" Joanna Opiat-Bojarska
więcej Pokaż mimo toNa policję dociera anonimowych list o zabójstwie dokonanym dziewiętnaście lat wcześniej. Podejrzanych aresztowano, Burzyński, policjant prowadzący sprawę, zaczyna śledztwo. Nie jest miejscowym, przeniósł się niedawno z Poznania, jest mu trudniej, ale jednocześnie nie jest uwikłany w lokalne powiązania.
Ciekawą postacią jest Kosma-syn jednego z...
Znakomita książka jednej z moich ulubionych autorek. Joanna Opiat-Bojarska tradycyjnie napisała kryminał od którego ciężko się oderwać. Polecam
Pokaż mimo toNie ma zbrodni bez ciała...
Policja jednak decyduje się na powrót do sprawy sprzed kilkunastu lat. Podejrzanymi są mężczyźni, którzy rzekomo po alkoholowym spotkaniu w jednym z barów bestialsko zamordowali mężczyznę i dopuścili się kanibalizmu. Ofiary, ani ciała jednak do tej pory nie odnaleziono. Jednym z podejrzanych l jest ojciec Kosmy. Chłopak z uwagi na to, że zmaga się z zespołem Aspergera nie do końca wie co się dzieje. I dlaczego jego uporządkowane życie nagle wywróciło się do góry nogami. W końcu ojciec był zawsze jego największym oparciem.
Sprawę nie tylko próbuje rozwikłać policja, ale też na swój sposób Kosma. Chłopak wraz z córką drugiego z podejrzanych próbują dociec co tak naprawdę wydarzyło się dziewiętnaście lat temu.
Po pierwsze i najważniejsze ogromne chapeu bas dla Autorki za przedstawienie w książce bohatera z zespołem Aspergera. Od samego początku czuć, że stoi za tym konkretny research. Sama historia też okazała się nie taka łatwa na jaką się zapowiadała. Kolejne wątki, poszlaki i zamieszanie osób na wyższym szczeblu władzy tylko urozmaiciły fabułę. Może nie było tutaj pędzącej akcji, ale mnogość pojawiających się bohaterów i to co wnosili do sprawy skutecznie nie pozwalało odczuwać nudy. Autorka po raz kolejny pokazała, że jeśli podejmuje się jakiegoś tematu to robi to w sposób konkretny i przemyślany.
Nie ma zbrodni bez ciała...
więcej Pokaż mimo toPolicja jednak decyduje się na powrót do sprawy sprzed kilkunastu lat. Podejrzanymi są mężczyźni, którzy rzekomo po alkoholowym spotkaniu w jednym z barów bestialsko zamordowali mężczyznę i dopuścili się kanibalizmu. Ofiary, ani ciała jednak do tej pory nie odnaleziono. Jednym z podejrzanych l jest ojciec Kosmy. Chłopak z uwagi na to, że zmaga...
Nie spodziewałam się, że kolejne spotkanie z duetem Burza- Majewski okaże się lekkim rozczarowaniem. Mój pierwszy zarzut jest taki, że tak naprawdę akcja rozkręca się gdzieś w połowie książki. Nie czuć klimatu poprzednich części, no chyba, że w drugiej połowie książki. Z początku miałam nawet wrażenie, że pominęłam poprzednią część tak wiele zmieniło się w życiu bohaterów. Zagadka mnie nie wciągnęła jakoś specjalnie. Dodatkowi bohaterowie czyli Kosma i Ida nie specjalnie zaskarbili sobie moją sympatię, a chwilami ich perypetie mnie nudziły. Brak wyjaśnienia niektórych wątków z życia prywatnego bohaterów sugeruje kolejną część. Mam nadzieje, że lepszą. Można przeczytać.
więcej Pokaż mimo toByło to moje pierwsze spotkanie z autorką i muszę przyznać że udane. Na pozytywny odbiór tej książki wpłynęła głównie postać bohatera. Musi on zmagać się z nową dla siebie sytuacją życiową oraz odkryć prawdę o dawnej zbrodni, o którą podejrzany jest jego ojciec. Jedyna bliska mu osoba, na której opierał się jego dotychczasowy świat.
Pokaż mimo toKsiążka mnie nie wciągnęła. Przeczytałam dlatego, że zaczęłam i nie lubię zostawiać niedoczytanych książek. Główny bohater Kosma ma zespół Aspergera i nie zachowuje się jak typowy nastolatek. To ważny temat i chwała autorce za to, że nie boi się poruszać trudnych tematów. Ale przeszkadzało mi to w czytaniu książki. I kim są tytułowi "oni"? Może to grupa ludzi trzymających władzę, może społeczność małej miejscowości, może bliscy faktycznych przestępców a może zupełnie przypadkowa grupa ludzi? Męczyła mnie ta pozycja a zakończenie troszkę rozczarowało.
Książka mnie nie wciągnęła. Przeczytałam dlatego, że zaczęłam i nie lubię zostawiać niedoczytanych książek. Główny bohater Kosma ma zespół Aspergera i nie zachowuje się jak typowy nastolatek. To ważny temat i chwała autorce za to, że nie boi się poruszać trudnych tematów. Ale przeszkadzało mi to w czytaniu książki. I kim są tytułowi "oni"? Może to grupa ludzi trzymających...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał.
Warto przeczytać.
Polecam.
Bardzo dobry kryminał.
Pokaż mimo toWarto przeczytać.
Polecam.
Lubię książki gdzie opisywani są bohaterowie autystyczne - tu my chłopaka z Zespołem Aspergera i znając temat dosłownie, mogę stwierdzić, że postać została rewelacyjnie stworzona.
Pokaż mimo toNie jestem fanem kryminałów, ale potrafię docenić dobrą książkę. Tu wątek kryminalny jest rewelacyjny - wciągną mnie. Epilog zbyt brutalny jak dla mnie.