Fejm

2023-02-22

Kup Fejm w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fejm

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fejm

Dobrze spędzony czas, trzyma w napięciu.

Dobrze spędzony czas, trzyma w napięciu.

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Joanny Opiat-Bojarskiej nie należało do udanych, dlatego do Fejmu podchodziłam z lekką rezerwą. Na szczęście tym razem było zdecydowanie lepiej, choć nie nazwę tej książki thrillerem idealnym, to ogólnie oceniam ją pozytywnie.

Historia od początku mnie zaciekawiła. Fabuła została zbudowana w taki sposób, że szybko chciałam poznać rozwiązanie zagadki. Autorka dobrze namieszała i w odpowiednich momentach wrzucała zwroty akcji, które dodawały całości charakteru. Szczególnie podobało mi się, że niektórych twistów naprawdę się nie spodziewałam, a to w thrillerach bardzo cenię.

Z drugiej strony mam jednak problem z kreacją bohaterów. Postacie były opisane w taki sposób, który kompletnie do mnie nie trafia. Nie potrafiłam się z nimi zżyć, nie budziły mojej sympatii ani nie wywoływały większych emocji. A szkoda, bo gdyby bohaterowie byli lepiej nakreśleni, książka miałaby jeszcze większy potencjał.

Fejm to thriller, który dobrze się czyta, z ciekawą zagadką i solidnymi zwrotami akcji. Zaskoczyło mnie zakończenie, a sama historia była wciągająca, ale nie sądzę, żebym na długo zapamiętała tę lekturę. To jednak zdecydowanie lepsze doświadczenie niż moje pierwsze spotkanie z autorką i z pewnością dam jej jeszcze jedną szansę.

Początek i środek wciąga. Postaci fajnie zarysowane, ciągle się coś dzieje, a do tego można zajrzeć w życie celebrytów. Ale końcówka rozczarowuje. Skąd nagle pojawia się kolejny bohater i ta cała intryga. No nie. Końcówka do zapomnienia, ale książka do przeczytania w długie, zimowe wieczory.

138/2025

138/2025

Nie najlepsza, ale nie najgorsza. Oceniam na 6 z plusem.

Nie najlepsza, ale nie najgorsza. Oceniam na 6 z plusem.

Nie przypadła mi do gustu. Strasznie się z nią męczyłam i jestem pewna, że raz dwa zapomnę o czym była.

Odkrywanie prawdy wygląda jak składanie puzzli, które autorka zręcznie podrzuca w kolejnych częściach, odsłaniając nowe wydarzenia z przeszłości i teraźniejszości oraz wprowadzając nowe osoby. Całkiem nieźle!

Taka sobie. Ani styl autorki, ani ta historia mnie, niestety, nie porwały...

Taka sobie. Ani styl autorki, ani ta historia mnie, niestety, nie porwały...

Świat aktorów, wziętych i chętnie oglądanych gwiazdorów, do których wzdychają panie w różnym wieku.

Jeden z kolegów osiągnie medialny sukces ze wszystkimi jego konsekwencjami. Będzie bawił się i korzystał z życia garściami.
Aż na jego drodze stanie Agnieszka. Dziewczyna niebanalna, inna niż znane mu dotąd fanki czy nawet otaczające go kobiety ze świata filmu.

Oczywiście, że nowe wydarzenia wystawią na próbę przyjaźń obu bohaterów. Bo to jest powieść Olka/Aleksa i Michała oraz Amelii i Agnieszki właśnie.

Do życia powrócą wydarzenia sprzed piętnastu lat, odżyją zatarte cierpienia, ukryte bóle oraz żale, ujawnią się wydarzenia, które nie miały ujrzeć światła dziennego.

Ciekawostką w powieści są powtarzane sceny widziane oczami różnych bohaterów. W końcu każdy nosi swoja prawdę. Swoją wersję i wizję wydarzeń.

Znakiem czasu jest wątek detektywa i Wery. W skrócie chodzi o to, że spotykając się na żywo, nie pałają ku sobie sympatią. On ma ją za zimną sukę, ona jego za zgreda. Aż do momentu, gdy przypadkiem odnajdą się w aplikacji randkowej nie mając oczywiście świadomości, że korespondują ze sobą. Napięcie rośnie do dnia, w którym to odkryją prawdę.
To taki wątek, który potwierdza, jak powierzchownie ludzie traktują się na co dzień. Czyli co? Telefoniczne aplikacje potrafią wykrzesać z ludzi więcej?

Dwóch przyjaciół z jednej małej miejscowości, dzielących życie i pasje. W pewnym sensie również dziewczyny. Mają to nieszczęście, że wdychają i zakochują się w tych samych koleżankach. Niby sobie ustępują, dogadują się ale życie, jak to życie, pisze swoje scenariusze....

Oj jak ciężko mi było się wciągnąć w tę książkę. Pierwsza połowa książki była po prostu nudna. Później było trochę lepiej, bo jednak zagadka mnie wciągnęła. Chociaż więcej tutaj obyczajówki niż kryminału według mnie. Koncowka ciekawa, rozwiązania się nie domyśliłam, więc to na plus.

515 użytkowników ma tytuł Fejm na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł Fejm na półkach dodatkowych