Rozpływaj się

Okładka książki Rozpływaj się
Anna Cieplak Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura piękna
2021-06-16
2021-06-16

Kup Rozpływaj się w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Rozpływaj sięi

Opowieść o czwórce przyjaciół

936 341 650

Oceny książki Rozpływaj się

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozpływaj się

Kolejna powieść, która mnie nie zachwyciła. Znam znaczenie tytułu i na czym polegało to rozpływanie się, to historia jest opowiadana chaotycznie, nie ma ani krzty atrakcyjności, aby zaciekawić do takiego stopnia, że chciałoby się czytać bardzo chętnie.
Jedynie, do było ciekawe to wątek o pracoholizmie, o przodownikach pracy i o śmierci wynikającej z alkoholizmu. No i sam fakt, że czasem dwoje dorosłych ludzi nie potrafi się rozstać z godnością.
Totalna beznadzieja.

Współczesna powieść o relacjach, pracy emocjonalnej i dojrzewaniu w świecie, który oferuje dużo pozorów, a mało stabilności. Cieplak w czuły sposób opisuje codzienne zmagania ludzi wchodzących w dorosłość w Polsce peryferyjnej. To opowieść o niespełnieniach i małych sukcesach. Naturalna, prawdziwa, miejscami bardzo zabawna. Dla fanów subtelnej prozy społecznej.

Historia jakich wokół nas działo się na początku dwudziestego wieku wiele. Opowiedziana sprawnie, prostym językiem, co dodaje powieści autentyczności.

Minusem dla mnie jest zabieg zakłócenia chronologii biegu wydarzeń, który psuje tę książkę, choć pewnie miał służyć stopniowemu odkrywaniu historii i sklejaniu jej z małych puzzli. Przez te ciągłe skoki w czasie czytelnik w pewnym momencie zamiast zaciekawiać się, zaczyna się męczyć.

Generalnie jednak warto przeczytać.

532 użytkowników ma tytuł Rozpływaj się na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Rozpływaj się na półkach dodatkowych

Okładka książki Utopay. Przyszłość wystawia rachunek Wojciech Chamier-Gliszczyński, Wojciech Chmielarz, Anna Cieplak, Jacek Dukaj, Paulina Hendel, Miłosz Horodyski, Grzegorz Kasdepke, Rafał Kosik, Wojciech Kuczok, Wojtek Miłoszewski, Zygmunt Miłoszewski, Daniel Odija, Łukasz Orbitowski, Mateusz Pakuła, Andrzej Pilipiuk, Grażyna Plebanek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Anna Rozenberg, Barbara Sadurska, Magdalena Salik, Dominika Słowik, Bartosz Szczygielski, Wit Szostak, Cezary Zbierzchowski, Jakub Żulczyk
Okładka książki Silna Anna Cieplak, Natalia Fiedorczuk, Aneta Jadowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Agnieszka Płoszaj, Dominika Słowik
Anna Cieplak
Anna Cieplak
Animatorka kultury, aktywistka miejska, pisarka. Na co dzień pracuje z dziećmi i młodzieżą (od 2009 roku w Świetlicy Krytyki Politycznej „Na Granicy” w Cieszynie). Nagrodzona za działalność w zakresie kultury przez MKiDN (2014),stypendystka programu „Aktywność obywatelska” (2015). Laureatka Nagrody Conrada i Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza za powieść „Ma być czysto”.

Cytaty z książki Rozpływaj się