Nigdy

Wyróżniona opinia i

Nigdy

Oceny książki Nigdy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nigdy

Wszystko super tylko... za dużo tego. Najciekawsze motywy to te kameralne , ale reszta już trochę przynudzała. Oczywiście sZanuję autora za pracę nad tym.

Bardzo dobra i bardzo aktualna. Nie jestem fanką książek "szpiegowskich", ale ten wątek śledziłam z zainteresowaniem. Wartka akcja, dobrze skonstruowana fabuła. Polecam

Ahh stary dobry Follett. Dawno nie czytałem jego powieści i miło było wrócić bo super się czytało. Dobrze zarysowane postaci i od pierwszych stron już ma się wrażenie że te osoby w jakiś niewytłumaczalny sposób będą miały wpływ na siebie. Bardzo wciągająca. Follett to gwarancja udanej książki. I ta ucieczka Abdula z kopalni zlota. Z wypiekami na twarzy to czytałem. Dodatkowo świetnie pokazane jak od małych spraw wszystko może się tak dynamicznie i źle potoczyć. Bardzo mi się podobało pokazywanie wydarzeń z różnych perspektyw, tj, Amerykanów i Chińczyków. Na minus niestety muszę napisać, że Follett faworyzuje Amerykanów. Chińczycy na początku ponieśli większe straty a mimo to przekaz autora był taki, że Chinom się to wszystko należy i Amerykanie oczywiście wypełniają tylko założenia porozumień międzynarodowych i bronią demokracji.

Nie udało mi się dotrwać do końca. W porównaniu do innych książek Folletta ta się nie umywa. Czas, który na nią poświęciłem z przykrością uznaję za stracony. Postacie w tej książce są dla mnie bez wyrazu, fabuła zupełnie nie wciąga, a prowadzony w książce wątek miłosny powoli mnie zabijał. Książka do której na pewno nie wrócę.

Książka jest przerażająco aktualna. Ambicje wielkich ludzi i próba dojścia do choćby minimalnej przewagi nad innym mocarstwem są drogą do nikąd. Czytając bieżące newsy daje bardziej do myślenia niż dawałaby pewnie jeszcze kilka lat temu. Wątek romantyczny - zdecydowanie nie jest to konik autora w tej pozycji (szczególnie pustynny),ale to subiektywna opinia.

Uff!
Napięcie rośnie z godziny na godzinę. Katastrofa zbliża się wielkimi krokami, a świat zdaje się niczego nie przeczuwać. Zagłada nuklearna może się zdarzyć w każdej chwili, a po niej nie będzie już odwrotu.

Literatura katastroficzna w najlepszym stylu. Jednak nie polecam. Podobne stopniowanie napięcia spotykamy dzisiaj codziennie w serwisach informacyjnych wszystkich możliwych mediów. Powieści katastroficznych na pęczki w każdej księgarni. Obawiam się jednak, że w tym natłoku czytelnicy już się uodpornili i znieczulili. Powieści takie jak Kena Folleta ocenia się raczej pod kątem tego, jak zbudowana jest akcja, jak stopniowane napięcie, w jaki sposób uda się uratować świat przed zagładą. Pod tym względem Follet spisuje się bez zarzutu i jego powieść czyta się jak dobry thriller. A o prawdziwej apokalipsie dowiemy się, kiedy już zapuka do naszych drzwi.

Uff!

Wciągająca historia kilku bardzo fajnych
bohaterów a w tle mega realistyczna wizja globalnej wojny atomowej! Momentami przejmująca.

Wciągająca historia kilku bardzo fajnych

Przeczytałem prawie wszystkie książki Folletta i śmiało mogę powiedzieć że to mój ulubiony autor. Jeśli chodzi o Nigdy..uważam że to najsłabsza pozycja Kena jaką miałem okazję poznać. Nie chodzi o to że ciężko się ją czyta, albo że nudzi, bo nie, po prostu historia opowiedziana w książce mnie nie urzekła. Nie będę się rozpisywał o wszystkich wątkach, tylko wymienie jeden według mnie, najbrdziej rażący, chodzi mi o wątek Korei Północnej. Pomysł że wszystko co najgorsze i czego nie da się opanować zaczyna się od przewrotu wojskowego w sercu tamtejszego reżimu? Serio? Tam władza opiera się na totalnym i niepodważalnym kulcie jednostki. Dodatkowo w tak zinwigilowanym systemie, nie ma szans na jakikolwiek bunt. Wystarczy że ktoś pomyśli nie tak jak powinien, krzywo spojrzy, lub wzbudzi jakikolwiek cień podejrzeń, już po chwili staje się podejrzany. Tam jeden generał pilnuje drugiego żeby nie trafić z całą rodziną do obozu, to ostatnie miejsce na świecie na takie historie. Później jest tylko gorzej, ośmieszona dyplomacja, wet za wet, bez głębszych refleksji nad losem ludzkości...Reasumując, jak ktoś lubi tematykę geopolityka fiction to mimo wszystko polecam.

Follet nie zawodzi, przydałby się ciąg dalszy :)

Follet nie zawodzi, przydałby się ciąg dalszy :)

Przez paręset stron trzymała cały czas w napięciu. Końcówkę przeczytałem nie patrząc która jest godzina i tego właśnie oczekuje od książki - zanurzenia się w świat tam kreowany do tego stopnia, że życie przechodzi na drugi plan. Dość katastroficzna wizja, oby nie prawdziwa. Szkoda, że wszystkie wątki na końcu się nie splotły, ale i tak było bardzo dobrze.

2662 użytkowników ma tytuł Nigdy na półkach głównych
409 użytkowników ma tytuł Nigdy na półkach dodatkowych