Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje

Okładka książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje autora Tomasz Ilnicki, 9788301216986
Okładka książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje
Tomasz Ilnicki Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN popularnonaukowa
popularnonaukowa
2021-04-21
2021-04-21

Kup Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje

W elektrowni jądrowej korzystamy z tego, że neutrony uderzając (trzeba je spowodować grafitem lub wodą) w izotopy rozszepialne, które rozpadając się generują też energię (te energię pobieramy). Stosuje się uran, który naturalny ma zaledwie 0,7 rozszepialnego uranu, a aby podnieść jego skuteczność (która bez wzbogacania przy takiej samej cenie do węgiel jest też 50 mln ray bardziej wydajna) jest wzbogacana do 2%. Nie ma ryzyka, że dojdzie do wybuchu atomowego jak w bombie jądrowej bo wówczas jest stężenie to około 90%.

Czarnobyl
Pompy do chłodzenia systemu pobierają energię z turbogeneratura napędzanego parą z reaktora który chłodzą. Gdy zostaje wyłączony pobiera energię z krajowej sieci energetycznej. Po odcięciu obu źródeł korzysta z generatora diesla. On jednak dopiero po minucie zaczyna działac, w tym czasie układ nie ma chłodzenia. Zdawano sobie z tego problem już wcześniej.

Dużo nieporozumień, ale ostatecznie przez zmiejszenie pracy generatora powstało dużo xenonu który zaburzał jego pracę. Gdy ponownie obniżono pracę generatora wpłynęło to na niestabilność układu i wywołało problem w utrzymaniu mocy.

Skażenie ludzi w dużej mierze przez drogę oddechową ale też pokarmową (skażone mleko od krów które jadły skażoną trawę i warzywa liściaste).

Promieniowanie uszkadza przede wszystkim dzielące komórki, a tych najwięcej w szpiku kostnym. Po 3 miesiącach pusto w morfologii.

Samosioly to osoby które wróciły na tereny napromieniowane.

Rąk tarczycy po przyjęciu napromieniowanego jodu zdecydowanie wzrósł. Do dzisiaj jednak nie znaleziono dowód na wzrost ciężkich, trudnych do wyleczenia przypadków raka tarczycy i białaczki z powodu tej katastrofy. . Brak również dowodów na inne schorzenia z nią powiązane. No może oprócz chorób psychosomatycznych (lek). Dużo się jednak mówi o zwiększeniu zapadalanosc na zaćmę u tych osób.

powszechnie porównuje się dzień pobytu w strefie wykluczenia do lotu samolotem z Warszawy do Kijowa w kontekście pochłoniętego promieniowania

co prawda o Czarnobylu napisano już chyba wszystko, to historia katastrofy w Fukushimie do tej pory była mglista. co ciekawe opis kolejnych minut kryzysu w Japonii nie jest tak spektakularny jak w przypadku wydarzeń na Ukrainie, ale za to dużo więcej poznajemy o sytuacji geopolitycznej, która trzeba przyznać była zatrważająca. oto kolejny dowód, że nawet w cywilizowanych krajach politycy mają w poważaniu jednostkę obywatela.

Str. 291: Gempatsu jipushi ("nuklearni cyganie") to wędrujący robotnicy, ludzie bez kwalifikacji, wykonujący coroczną konserwację reaktorów. Ze względu na krótki czas ekspozycji na promieniowanie potrzeba ich kilka tysięcy na jeden obiekt. Tych ludzi dostarcza Yakuza; ta również dba o zatarcie śladów w dokumentacji dot. przekroczenia czasu ekspozycji na promieniowanie takiego robotnika - pijaka (czy narkomana czy po prostu desperata). Zadania jipushi'ich:
- wlewanie radioaktywnych odpadów ciekłych do beczek
- odkażanie zbiorników na odpady radioaktywne
- wymiana filtrów w kolektorach do odprowadzania ścieków
- oczyszczanie skażonych filtrów ze szlamu
- cięcie oraz wymiana rur znajdujących sie blisko zbiornika reakrora
- usuwanie radioaktywnego pyłu z pomp
- wycieranie podłóg ze skażonej wody
- mycie kombinezonów i bielizny

A u nas kto się tym zajmie? Czy kontakty z przestępczością zorganizowaną zostały już nawiązane?

188 użytkowników ma tytuł Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje

Cytaty z książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje

Dodaj cytat z książki Czarnobyl i Fukushima. Przyczyny, przebieg i konsekwencje