Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy?

- popularnonaukowa
- Lifespan: Why We Age — and Why We Don’t Have To
- 2021-04-26
- 2021-04-26
- 2019-09-30
- Agnieszka Myśliwy
A JEŚLI STARZENIE SIĘ TO CHOROBA… I TO CHOROBA ULECZALNA?
CZY MOŻNA ŻYĆ DŁUŻEJ I STARZEĆ SIĘ WOLNIEJ?
Żyjemy w przekonaniu, że starzenie się jest nieuniknione. Co jednak, jeśli wszystko, co dotychczas wiedzieliśmy o tym procesie, było mylne? Co, jeśli możemy wybrać, jak długo będziemy żyć?
Doktor David Sinclair, światowy autorytet w dziedzinie genetyki i długowieczności, twierdzi, że starzenie się to choroba, którą można leczyć. Przedstawia badania, które uświadamiają nam, jak możemy spowolnić, a nawet odwrócić ten proces.
Jednak nie jedynie naukowe odkrycia przybliżają nas do poznania sekretu długowieczności. Autor udziela nam również praktycznych porad. Okazuje się, że wystarczą małe zmiany w codziennym trybie życia, które pozwolą zachować młodość i zdrowie na dłużej.
Ta książka to drogowskaz pokazujący, jak odzyskać panowanie nad swoim zdrowiem. Raz na zawsze zmieni nasz sposób myślenia o starzeniu się i o tym, co możemy w tej kwestii zrobić.
Kup Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy? w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy?
758 użytkowników ma tytuł Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy? na półkach głównych- Chcę przeczytać 552
- Zdrowie 7
- 2022 6
- Popularnonaukowe 5
- Popularnonaukowa 4
- 2023 4
- Do kupienia 3
Cytaty z książki Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy?
Dodaj cytat z książki Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy?
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak żyć długo? Dlaczego się starzejemy i czy naprawdę musimy?
Pozycja ważna. Język chwilami dość trudny, dlatego czyta się dość wolno.
Pozycja ważna. Język chwilami dość trudny, dlatego czyta się dość wolno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat i założenie dobre, ale ciężko mi się czytało. Wydaje mi się napisana lub przetłumaczona w mało ciekawy sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartościowa perspektywa i niezwykle ważki temat. Bardzo kiepsko i niespójnie napisana. Myślę że redaktor nie poradził sobie z uporządkowaniem tej chaotycznej wiedzy. Wszystko bardzo ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja zdecydowanie trudna do przebrnięcia. Po tytule spodziewałam się porad jak wydłużyć życie, a otrzymałam naukowy wywód rodem z akademickiego podręcznika od biologii. Przeciętna osoba nie znajdzie tu wskazówek, ale dla studenta na pewno merytoryczna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki, które bazują na faktach. Dużo danych i bardzo dobre wnioski. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdjęłam 3 punkty za mnóstwo niepotrzebnych treści. Jak ktoś lubi lanie wody, to będzie zadowolony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam pewien problem, jak rzetelnie opisać skończoną książke. Z jednej strony na samym początku mamy naprawdę ciekawy wstęp, a później jeżeli jesteście laikami w sprawach komórek, mitochondriów to 50% treści przefrunie wam tylko przez głowę. Autor oczywiście podsumowuje w trakcie i głównie w ostatniej części - jakie będą korzyści z długiego życia i że w zasadzie jest to proces nieodwracalny.
Z jednej strony fajnie się ja czytało, a z drugiej mam poczucie zmarnowanego czasu w dziale dotyczącym biologicznych uwarunkowań, bo po prostu mało z tego zrozumiałem. Mimo wszystko mogę podpisać się pod jedną z wcześniejszych opinii, że treść książki można byłoby skrócić do artykułu popularnonaukowego, a same badania po prostu wyodrębnić.
Mam pewien problem, jak rzetelnie opisać skończoną książke. Z jednej strony na samym początku mamy naprawdę ciekawy wstęp, a później jeżeli jesteście laikami w sprawach komórek, mitochondriów to 50% treści przefrunie wam tylko przez głowę. Autor oczywiście podsumowuje w trakcie i głównie w ostatniej części - jakie będą korzyści z długiego życia i że w zasadzie jest to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę dużo naukowego języka ale też wiele praktycznych porad
Trochę dużo naukowego języka ale też wiele praktycznych porad
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa, ale trudna do czytania dla kogoś, kto się mniej orientuje w genetyce. Co prawda autor stara się wszystko fajnie wyjaśnić, ale i tak trzeba się skupić. :) Niemniej jednak warto się z nią zapoznać, gdyż książka przedstawia bardzo ciekawe fakty, dlatego ciekawość zawiodła mnie aż do końca książki.