Skrawek pola

- literatura obyczajowa, romans
- Saga wiejska (tom 1)
- 2021-01-19
- 2021-01-19
Na początku XX wieku w małej wsi na Zamojszczyźnie przychodzą na świat trzy dziewczynki. Każda w innym domu, w innej rodzinie, a jednak historia splecie ich losy w zupełnie nieprzewidywalny sposób. Czy ubóstwo i niedostatek są człowiekowi przeznaczone na zawsze, czy majątek może zapewnić szczęście? Czy człowiek potrafi przeciwstawić się temu, co przynosi mu los?
"Skrawek pola" przedstawia prawdziwe, inspirowane opowieściami i wspomnieniami rodzinnymi autorki, portrety wiejskich rodzin Lipczewskich i Połajów. To wyjątkowa opowieść o życiu na wsi w niepewnych czasach, kiedy nad Polską i Europą zawisło widmo wojny. Pokazuje, że istnieją rzeczy, które wtedy i teraz liczyły się równie mocno, zaprzątały myśli ludzi, niezależnie od ich pochodzenia i statusu.
Wieś to nie miejsce, gdzie człowiek wstaje o wschodzie słońca, a chodzi spać z kurami. Tak jak w mieście, tamtejsi ludzie kochają i nienawidzą, bogacą się i ubożeją, różnica polega na tym, że na wsi nikt nie jest anonimowy. Wszyscy znają ciebie, twoją matkę, babkę i prababkę. Nie możesz liczyć, że zachowasz swój sekret, zawsze będą jakieś oczy, które coś widziały.
Kup Skrawek pola w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Skrawek pola
Co przyniesie los?
„A co mam robić? Na ludzkie pośmiewisko bękarta hodować? Szydziliby z nich obojga wszyscy, to jeszcze gorszy los. Nie zazna zła tego świata, odejdzie tam, skąd przyszło. Tak będzie lepiej, będzie lepiej...”
Obserwując rynek wydawniczy, zauważam, że do łask wracają sagi. Pojawiło się ich kilka w ostatnim czasie, pisanych głównie przez kobiety. W tym gronie wyróżniają się te, wydawane przez wydawnictwo Prószyński i S-ka. Mam niewątpliwą przyjemność recenzować cykl Wioletty Sawickiej.
Tym razem skończyłem czytać powieść Kasi Bulicz-Kasprzak pod tytułem „Skrawek pola”. Jest to pierwszy tom „Sagi wiejskiej”, obejmujący okres od 1904 roku. Już na wstępie powiem, że autorka według mnie spisała się na ocenę bardzo dobrą. Książka jest klimatyczna, porusza emocje czytelnika i nie pozostawia go obojętnym na losy bohaterów. Były momenty, gdy miałem dreszcze w trakcie czytania.
Ale po kolei. Akcja powieści rozpoczyna się na początku XX wieku w małej wsi na Zamojszczyźnie. Kasia Bulicz-Kasprzak niemal na każdej stronie przypomina czytelnikowi, że jest to saga wiejska właśnie. Głównymi bohaterami książki są chłopskie rodziny. Jest to bardzo udany zabieg. Podczas lektury szybko orientujemy się, że autorka doskonale wie, o czym pisze. Być może jest tak dlatego, że opisane wydarzenia są inspirowane historią jej rodziny.
Wieś z powieści to nie jest „wieś spokojna, wieś wesoła”. Rodziny Połajów i Lipczewskich mają swoje problemy. Przede wszystkim bieda. Bieda, od której nie ma ucieczki. Bieda, której nieodłącznym towarzyszem jest głód. Co czuje matka, gdy nie ma co dać jeść swojemu dziecku? Jak można cieszyć się życiem, gdy każdego dnia toczy się prawdziwą walkę z losem?
Jednak ludzie wszędzie są tylko ludźmi. Kochają, zazdroszczą, nienawidzą. Mają swoje wielkie marzenia, które brutalnie weryfikuje życie. Oto Aniela jest z wzajemnością zakochana w chłopaku z sąsiedztwa. Młodzi przyrzekają sobie miłość do końca życia. Jedna mężczyzna postanawia wyruszyć do Ameryki za chlebem. Chce zarobić pieniądze, wrócić do swojej ukochanej i wziąć z nią ślub. Wyrusza więc w drogę. Młodzi jeszcze nie wiedzą, że Aniela jest w ciąży.
Czy miłość może przetrwać taką rozłąkę? Czy w dalekiej Ameryce młody chłopak nie zapomni o swojej wybrance? Jak poradzi sobie Aniela? Tymczasem wybucha I wojna światowa. Wielka historia po raz kolejny wkracza pod wiejskie strzechy. Wkrótce po odzyskaniu przez Polskę niepodległości wybucha wojna bolszewikami. Mężczyźni nadal muszą się bić. Bić nie tylko o swoją Ojczyznę, ale także o własne rodziny i zagrody.
„Skrawek pola” to powieść prawdziwie wielowątkowa, jednocześnie ciepła, rodzinna i do bólu prawdziwa. Autorka nie ucieka się do łatwych rozwiązań. Nie udaje, że życie jest usłane różami. Przeciwnie, los wystawia bohaterów powieści na ciężkie próby. Gorąca i namiętna, ale jednak zakazana, miłość. Małżeństwo z rozsądku. Ból odrzucenia. Morze wylanych łez. Zazdrość i zawiść wobec tych, którym powodzi się nieco lepiej. Ciężka, mozolna praca na polu. Wszystko to natomiast w przepięknych okolicznościach przyrody.
Na uwagę zasługuje także język i styl powieści. Naturalny, realistyczny, czasem dosadny.
Sagę wiejską Kasi Bulicz-Kasprzak polecam wszystkim, którzy poszukują pięknej powieści. Czasem podczas lektury miałem skojarzenie z „Chłopami”, czasem z „Nocami i dniami”. Autorka wykreowała ciekawych bohaterów i napisała wciągającą historię. Naprawdę jestem ciekawy ciągu dalszego.
Wojciech Sobański.
- 2022 21
- Z biblioteki 13
- 2024 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skrawek pola
Po "Chłopkach" i "Przepraszam za brzydkie pismo" trafiłam w bibliotece tym razem na powieść o polskiej wsi i nie tej sielankowej, a ukazującej prawdziwe życie chłopskich rodzin, od tych najbiedniejszych do tych z lepszą pozycją (posiadających większy skrawek pola).
Autorka starała się zachować też wiejski styl mowy-nie mylić z wieśniackim -co nadało książce tego specyficznego charakteru.
Dziś zaczynam czytać drugi tom sagi wiejskiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka starała się zachować też wiejski styl mowy-nie mylić z wieśniackim -co nadało książce tego...
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę poszukując czegoś w tematyce polskiej wsi, po lekturze innych autorów. Miałam ogromną ochotę na spokojne popłynięcie wśród wiejskich historii.
Szczerze mówiąc, początkowo się wystraszyłam, bo ciesząc się, że przede mną kilka tomów, które mnie ukoją, równocześnie książka mnie nie pociągnęła. Nie jestem pewna ile, ale powiedzmy pierwsze 100 stron książki było dla mnie trudne. Brnęłam przez różne opisy, ale za mało dla mnie było emocji bohaterów, nie potrafiłam się z nimi zżyć, wszystko wydawało mi się takie, hmm... "ogólnikowe". Ale z czasem, szczęśliwie, akcja nabrała więcej rozpędu (nie, nie oczekiwałam po obyczajówce nie wiadomo jakich zwrotów akcji, ale po prostu "tego czegoś"). Ostatecznie mocno zainteresowały mnie niektóre poruszone wątki i zostaję z tą sagą na dłużej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc, początkowo się wystraszyłam, bo ciesząc się, że przede mną kilka tomów, które mnie ukoją, równocześnie książka mnie nie pociągnęła. Nie jestem pewna ile, ale powiedzmy pierwsze 100 stron...
Ciekawa opowieść o życiu na polskiej wsi w początkach XX wieku. Historia o trudach pracy, radościach i smutkach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torewelacyjna książka! Świetny klimat, super napisana. Wspaniały audiobook! 8.5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowolna akcja z masą opisów, bardzo szczegółowych, ale może potrzebnych, by wczuć się w klimat powieści, więc brnę dalej :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez zachwytu, ale z uwagi na moje dzieciństwo na wsi sięgnę po kolejną część, dam jej szansę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się czyta. Ciekawa historia mieszkańców wsi na tle historii Polski, zmian zachodzących w świecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, przyjemna, akcja płynie wolno...jak życie na wsi. Ta książka jest jak powrót do dzieciństwa spędzanego u babci na wsi...nie przepadam za sagami ale ta mi się podoba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna emocji opowieść o życiu mieszkańców małej wioski w pierwszym ćwierćwieczu XX wieku. Opisuje trudy dnia codziennego, zmagania wojenne, smutki i te nieliczne chwile szczęścia. Bardzo autentycznie ukazane losy głównych bohaterów. Dobrze czyta się te historie , która wciąga od pierwszych stron. Polecam.