Skradzione życie

Książnica
2021-02-24
2021-02-24
Tagi:
literatura polska powieść historyczna romans powieść obyczajowa obyczajowe

Patronaty LC

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Skradzione życie

przeczytanych książek 783 napisanych opinii 756

Niestety, książka nie porwała mnie. Czemu? Gdyż jest to przebrzydłe romansidło!!!!
Widać już znaczącą poprawę stylu pisania w porównaniu do pierwszych książek autorki. Chociaż dalej są wkurzające opisy, gdzie opisany jest każdy szczegół typu : zjadła śniadanie, ubrała sukienkę, wzięła torebkę, ubrała buty... No naprawdę można by było sobie już darować te szczegółowe opisy, przecież wiadomo że się przed wyjściem ubrała i goła nie wyszła.
Oczywiści najważniejsze w książce są opisy tęsknoty (głównie za facetem ),pocałunki, nawet nocy poślubnej początek jest opisany, czemu by nie, za to inne rzeczy opiszemy po łebkach, bo kogo to interesuje.
Poza tym główna bohaterka nie wzbudziła absolutnie mojej sympatii. Najpierw narzeka na żydowskiego narzeczonego, że zbyt konserwatywny i przez cały początek książki mamy wrażenie, że wcale tego ślubu nie chce i wręcz jest do niego zmuszona.
Kiedy zaczyna się wojna, rozkminy bohaterki wskazują nagle na to, że z tęsknota za nim jest przeogromna, przy czym zawsze zaznaczone jest, jaka to ona byłaby bezpieczna z nim teraz, gdyż jest on bogatym żydem i na pewno ma pieniądze i wpływy aby w miarę komfortowo przeżyć wojnę. Co nie przeszkadza jej się ślinić do innego faceta, z tyłu głowy mając poczucie winy, że przecież z bogatym żydem byłoby jej lepiej.
W miarę jak wojna się rozkręca, okazuje się, że nawet bogaci żydzi mają przesrane a majątki są im zabierane, Ewa ma rozkminę, że nawet David jej żydowski narzeczony nie zapewni bezpieczeństwa i od momentu tej rozkminy bohaterka zaczyna wspominać go jako byłego, wręcz przypuszczać że pewnie umarł i już bez żenady ślinić się do innego wcześniej wspomnianego faceta!

więcej Pokaż mimo to

Książka o trudnych wojennych czasach opowiadająca o wyborach, jakie mają wpływ na dalszy los. Życie głównej bohaterki pokazuje inną perspektywę na tragiczne wydarzenia. Bardzo dobre uzupełnienie po lekturze serii Za zakrętem tej samej autorki.

Na półkach: , , , , ,

Bardzo ciekawie napisana książka.
Opowiada o losach Żydów w czasie
II wojny światowej.
Okrutnie byli traktowani przez Niemców,
a Polacy też niejednokrotnie na nich donosili.
Znaleźli się jednak i tacy, którzy starali się ich ciężką dolę uczynić trochę znośniejszą, dokarmiając w tajemnicy
i ukrywając w swoich mieszkaniach.
Niesamowita była historia Ewy i jej rodziny, głównych bohaterów książki.
Nie zdradzę szczegółów, ale lekturę serdecznie polecam.

Bardzo ciekawie napisana książka.
Opowiada o losach Żydów w czasie
II wojny światowej.
Okrutnie byli traktowani przez Niemców,
a Polacy też niejednokrotnie na nich donosili.
i ukrywając w swoich mieszkaniach.
Niesamowita była historia Ewy i jej rodziny,...

więcej Pokaż mimo to

Bardzo dobrze napisana książka o stosunku Polaków do Żydów, dlaczego Polacy są aż takimi antysemitami,a gdy mówi się o tym glośno to zaprzeczają,chociażby krytyka profesor z PAN króra powiedziała , że Polacy byli różni ale było wśród nich też dużo szmalcowników,nie lubimy gdy mówi się o nas prawdę,jednak jesteśmy okropnym narodem a historii nie znamy i jej nie szanujemy

Kolejna niezwykła powieść historyczna autorstwa Magdaleny Wali. Wzruszająca i bolesna historia Ewy - młodej Żydówki, która we wrześniu 1939 r. wraz z rodzicami zmuszona jest opuścić rodzinne Mysłowice i udać się do Przemyśla, celem ucieczki przed nadchodzącym frontem i znalezienia schronienia u krewnych. To już moja trzecia przeczytana książka tej autorki. Ogromnie ją cenię za lekkość pióra i obrazowość pisania. Powieść czyta się bardzo szybko, wciąga i jest dopracowana pod względem szczegółów historycznych. Pozwala spojrzeć na czasy wojny z perspektywy dziewczyny, której naród został skazany na zagładę. Świetnie pokazuje również podejście ówczesnego społeczeństwa do kwestii żydowskich oraz wpływ jaki miała na nie antysemicka propaganda i wojna. Powieść bardzo dobrze podsumowuje zamieszczony na jej wstępie cytat Zofii Nałkowskiej - "Ludzie ludziom gotują ten los".

więcej Pokaż mimo to

Tak jak przepadam za literatura w której tłem jest wojna światowa , do tej jakoś żywych emocji nie darzę. Nie polubiłam Ewy, głównej bohaterki, - której to losy chcąc nie chcąc śledzimy przez całą książkę.
Jest to historia o trudnych czasach. O czasach w których to usuwano ludzi z uwagi na ich pochodzenia , religie której byli wierni. Czas powstawania Getta , czas wywożenia na przymusowe prace, do obozów, bezsensowych morderstw ....czas czynów, w których sensu nie widzieli ludzie wtedy jak i teraz.
Z książki można dowiedzieć się dużo o zasadach jakimi kierowali się Żydzi w swoim życiu, jakie obchodzili święta jakie mieli zwyczaje. Ewa główna bohaterka, z pochodzenia Żydówka traci wszystko a siła woli przeżycia zmusza ją do podjęcia decyzji , przyjęcia tożsamości innej dziewczyny - Polskiej narodowości. Jednak pochodzenie w Ewie jest na tyle silne, że do ostatnich stron książki ma poczucie kim jest naprawdę.
Lektura ciekawa, widać , że autorka wykazała świetne rozeznanie w obrzędach, obyczajach i świętach żydowskich, jaki ogrom pracy włożyła w przygotowanie tej książki.

więcej Pokaż mimo to

Polecam , mocna wciągająca historia Żydów w świecie Polaków w trakcie II wojny światowej. Balansowanie między tożsamością narodowościową a szansą przeżycia. Ta zbeletryzowana opowieść mieści w sobie wiele życiorysów tamtych czasów.

Bohaterką "Skradzionego życia" jest Ewa Abramowic, która jest Żydówką. Jest sierpień 1939.Nasza bohaterka przygotowuje się do ślubu. Wybucha wojna. Wiąże się to z koniecznością ucieczki z Mysłowic - swojego rodzinnego miasta. Okrucieństwo wojennej rzeczywistości uświadamia kobiecie poczucie bezsilności. ,,Skradzione życie" to niezwykle poruszająca powieść. Żeby przetrwać przejmuje tożsamość Polki.Oczyma Ewy oglądamy okrucieństwo wojny, tragiczny los Żydów i Polaków, oraz dramatyczne próby udzielania pomocy. Autorka bardzo wyraziście uświadamia nam, że poczucie człowieczeństwa jest dla nas bardzo istotne, ponieważ jes to podstawa naszej cywilizacji. Książkę czytało mi się bardzo dobrze. Polecam każdemu - zwłaszcza osobom, które lubią książki o tematyce wojennej.

więcej Pokaż mimo to

Ewa Abramowicz, to młoda Żydówka, stojąca u progu dorosłości i pierwszej poważnej decyzji. Rodzice Ewy, kochające się i zgodne małżeństwo, nalegają na ślub dziewczyny z Davidem, który pochodzi z ortodoksyjnej rodziny. Sercem Ewy szargają wątpliwości. Ogrom wyrzeczeń i zmian, które ją czekają, sprawiają, że dziewczyna pragnie odłożyć tę decyzję w czasie. Na chwilę przed planowanym ślubem, Niemcy dokonują agresji na Polskę. Rodzina Ewy decyduje się na ucieczkę z Mysłowic, a na cel obiera Przemyśl, gdzie posiada rodzinę. Podróż okupiona jest ogromnym trudem, ale mimo głodu i wyczerpania Ewa pomaga Lilianie, podróżującej samotnie młodej kobiecie w ciąży. Zaskakujące jest ogromne podobieństwo dziewcząt, co zaważy na ich życiu. Czy rodzinie Ewy uda się dotrzeć bezpiecznie do Przemyśla? Czy przetrwają wojnę? Czy Ewa spotka jeszcze Davida? Jaka relacja połączy ją z Lilianą?

“Skradzione życie” to historia ogromnego cierpienia, który spadł na naród żydowski. To historia utraconej tożsamości. To historia zerwanych więzi, walki o przetrwanie, głodu, chorób, pogromów. To w końcu historia o życiowych wyborach, tych najtrudniejszych, gdy okłamujemy najbliższe nam osoby, aby tylko przeżyć, aby przetrwać kolejny dzień. To nie jest zwykła książka o Holokauście. To powieść, która trafi w sam środek naszego serca, i pozostanie tam na dłuższy czas. To jedna z lepszych książek, jakie mogłam do tej pory przeczytać!

• Przeczytane
  • Przeczytane 2021
  • Ebook
  • Teraz czytam
  • 2022

Dodaj cytat z książki Skradzione życie