Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968

Okładka książki Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 autora Anna Sakowicz, 9788366555358
Okładka książki Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968
Anna Sakowicz Wydawnictwo: Poradnia K Cykl: Jaśminowa Saga (tom 2) literatura piękna
Jaśminowa Saga (tom 2)
2021-03-24
2021-03-24

Kup Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968

Wspaniała powieść o siostrach Jaśmińskich ❤️😍 polecam pozdrawiam

Wspaniała powieść o siostrach Jaśmińskich ❤️😍 polecam pozdrawiam

"Czas gniewu" Anny Sakowicz to pełna dramatyzmu i emocji kontynuacja Jaśminowej Sagi. To powieść, która nie tylko opowiada historię, ale sprawia, że czytelnik staje się uczestnikiem życia bohaterów. Jest to lektura idealna i zdecydowanie takie książki chce się czytać.
Drugi tom rozpoczyna się, gdy w Gdańsku rozwijają się grzmoty wojennej burzy. W powieści słychać nie tylko wybuchy bomb, ale razem z bohaterami cierpimy głód, z nimi się cieszymy i płaczemy po stracie ukochanej osoby. Tragiczne lata wojny sprawiają, że życie rodziny Antoniego staje się coraz bardziej skomplikowane. Bohaterska walka o przetrwanie to nie tylko domena mężczyzn, ale i kobiet.
Autorka oddaje realia okupacji, i powojennej Polski z wielką dokładnością. Z kart książki wyłania się obraz miasta, które musi przejśc przez burzę historii. Sakowicz wnikliwie pokazuje, jak wydarzenia wielkiej polityki wpływają na codzienne żtcie zwykłych ludzi.
Jest to wspaniała powieść, która dostarcza wiele emocji. Pierwszy tom bardzo mi się podobał, ale drugi jest jeszcze lepszy - dramatycznym i wzruszający. To historia o miłości w wojennych czasach, o stracie, strachu, śmierci i dramatycznych decyzjach. O chęci przetrwania za wszelką cenę. Po raz kolejny autorka dostarczyła masę emocji. Ksiązki nie da się odłożyć, czyta się ją z zapartym tchem.
Siła tej książki tkwi w postaciach. To własnie kobiety - córki Antoniego - stają się sercem powieści. Ich losy splatają się z dramatyzmem epoki, pokazując, że nawet w najtrudniejszych momentach człowiek potrafi walczyć o miłość, godność i nadzieję. "Czas gniewu" to lektura, która porusza do głębi i pozostawia w czytelniku emocje na długo po zamknięciu ostatniej strony. To saga, która rośnie z każdym tomem - a drugi jak podkreśla wielu czytelników bije na głowę pierwszy. Książka dla czytelników, którzy szukają powieści, która wciągnie, wzruszy i pozwoli na chwilę przenieść się w sam środek historii.

Drugi tom Sagi Jaśminowej zrobił na mnie ogromne wrażenie. „Czas gniewu” obejmuje kilka dekad – od wybuchu II wojny światowej po lata 60. XX wieku – ale to wydarzenia wojenne są tutaj najważniejsze. Autorka niezwykle sugestywnie pokazuje, jak rodzina Jaśminskich walczy o przetrwanie w nieludzkich realiach, doświadczając głodu, strachu i strat. Nie wszyscy wychodzą z tej próby żywi, a wojna najmocniej odciska swoje piętno na Julii.

Mimo cierpienia bohaterowie starają się żyć dalej, odnajdując siłę w więziach rodzinnych i nadziei na lepsze jutro. W tej części zaczynamy też śledzić losy następnego pokolenia, co dodaje opowieści ciągłości i pokazuje, że historia rodu dopiero się rozwija. Jej kontynuacja w tomie 3, za który się zabieram.

849 użytkowników ma tytuł Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 na półkach głównych
136 użytkowników ma tytuł Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 na półkach dodatkowych