Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968

- Jaśminowa Saga (tom 2)
- 2021-03-24
- 2021-03-24
Drugi tom epickiej Jaśminowej sagi autorstwa Anny Sakowicz – Czas gniewu, rozpoczyna się we wrześniu 1939, gdy w Gdańsku rozbrzmiewają pierwsze grzmoty wojennej burzy. Wszystko się zmienia – mężczyźni idą na front, a kobiety, które pozostały w domach, również muszą walczyć – o przetrwanie i zachowanie dawnego życia w nowej, strasznej rzeczywistości, w czasie gniewu. Wolne Miasto Gdańsk staje się znów niemieckie, a jest to tylko kolejny z wielu zwrotów jego burzliwych losów.
Okres wojenny jest częścią powieści – autorka w drugim tomie sagi, snuje losy bohaterów dalej, ponad dwadzieścia lat poza wojnę i oplata je wokół zniszczonego, i z trudem odbudowanego Gdańska.
Rodzą się nowe dzieci by zająć miejsce tych, którzy zginęli podczas wojny, odnajdują się zaginieni, a żywi plotą życie dalej, w komunistycznej rzeczywistości. Książka kończy się w 1968, przed kolejną z burz, marcowymi protestami, które zapoczątkują ciąg epokowych wydarzeń rozgrywanych w Gdańsku.
Kup Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 w ulubionej księgarni
Oceny książki Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968
849 użytkowników ma tytuł Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968 na półkach głównych- Przeczytane 604
- 2022 23
- Legimi 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas gniewu. Gdańsk 1939-1968
Wspaniała powieść o siostrach Jaśmińskich ❤️😍 polecam pozdrawiam
Wspaniała powieść o siostrach Jaśmińskich ❤️😍 polecam pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czas gniewu" Anny Sakowicz to pełna dramatyzmu i emocji kontynuacja Jaśminowej Sagi. To powieść, która nie tylko opowiada historię, ale sprawia, że czytelnik staje się uczestnikiem życia bohaterów. Jest to lektura idealna i zdecydowanie takie książki chce się czytać.
Drugi tom rozpoczyna się, gdy w Gdańsku rozwijają się grzmoty wojennej burzy. W powieści słychać nie tylko wybuchy bomb, ale razem z bohaterami cierpimy głód, z nimi się cieszymy i płaczemy po stracie ukochanej osoby. Tragiczne lata wojny sprawiają, że życie rodziny Antoniego staje się coraz bardziej skomplikowane. Bohaterska walka o przetrwanie to nie tylko domena mężczyzn, ale i kobiet.
Autorka oddaje realia okupacji, i powojennej Polski z wielką dokładnością. Z kart książki wyłania się obraz miasta, które musi przejśc przez burzę historii. Sakowicz wnikliwie pokazuje, jak wydarzenia wielkiej polityki wpływają na codzienne żtcie zwykłych ludzi.
Jest to wspaniała powieść, która dostarcza wiele emocji. Pierwszy tom bardzo mi się podobał, ale drugi jest jeszcze lepszy - dramatycznym i wzruszający. To historia o miłości w wojennych czasach, o stracie, strachu, śmierci i dramatycznych decyzjach. O chęci przetrwania za wszelką cenę. Po raz kolejny autorka dostarczyła masę emocji. Ksiązki nie da się odłożyć, czyta się ją z zapartym tchem.
Siła tej książki tkwi w postaciach. To własnie kobiety - córki Antoniego - stają się sercem powieści. Ich losy splatają się z dramatyzmem epoki, pokazując, że nawet w najtrudniejszych momentach człowiek potrafi walczyć o miłość, godność i nadzieję. "Czas gniewu" to lektura, która porusza do głębi i pozostawia w czytelniku emocje na długo po zamknięciu ostatniej strony. To saga, która rośnie z każdym tomem - a drugi jak podkreśla wielu czytelników bije na głowę pierwszy. Książka dla czytelników, którzy szukają powieści, która wciągnie, wzruszy i pozwoli na chwilę przenieść się w sam środek historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom rozpoczyna się, gdy w Gdańsku rozwijają się grzmoty wojennej burzy. W powieści słychać nie tylko...
Drugi tom Sagi Jaśminowej zrobił na mnie ogromne wrażenie. „Czas gniewu” obejmuje kilka dekad – od wybuchu II wojny światowej po lata 60. XX wieku – ale to wydarzenia wojenne są tutaj najważniejsze. Autorka niezwykle sugestywnie pokazuje, jak rodzina Jaśminskich walczy o przetrwanie w nieludzkich realiach, doświadczając głodu, strachu i strat. Nie wszyscy wychodzą z tej próby żywi, a wojna najmocniej odciska swoje piętno na Julii.
Mimo cierpienia bohaterowie starają się żyć dalej, odnajdując siłę w więziach rodzinnych i nadziei na lepsze jutro. W tej części zaczynamy też śledzić losy następnego pokolenia, co dodaje opowieści ciągłości i pokazuje, że historia rodu dopiero się rozwija. Jej kontynuacja w tomie 3, za który się zabieram.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra. Najlepsza w serii.
Bardzo dobra. Najlepsza w serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom jaśminowej sagi jeszcze lepszy niż pierwszy. Losy sióstr Jaśminskich,ich dzieci i mężów. Życie w czasie okupacji i budowy demokracji ludowej. Co za czasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom drugi historii Jaśmińskich wpleciony w historię wojennego i powojennego Gdańska. Julia, Stasia i Katarzyna - starają się przeżyć wojnę, chociaż straty są ogromne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja opublikowana pod ostatnim tomem.
Recenzja opublikowana pod ostatnim tomem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom sagi rodziny Jaśmińskich obejmuje okres drugiej wojny światowej. Generalnie nie lubię sag, ale tu jestem ciekawa co będzie dalej i się wciągnęłam. Losy bohaterów są interesujące. Minusem jest tu jednak zbyt wiele powtórzeń z części pierwszej, ckliwych dialogów, wątki romansowe, których nie jestem fanem i rozciągniętych dialogów. Muszę to przetrzymać, bo jestem ciekawa losów bohaterów w tomie trzecim.
Drugi tom sagi rodziny Jaśmińskich obejmuje okres drugiej wojny światowej. Generalnie nie lubię sag, ale tu jestem ciekawa co będzie dalej i się wciągnęłam. Losy bohaterów są interesujące. Minusem jest tu jednak zbyt wiele powtórzeń z części pierwszej, ckliwych dialogów, wątki romansowe, których nie jestem fanem i rozciągniętych dialogów. Muszę to przetrzymać, bo jestem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa historia wielopokoleniowej rodziny
Bardzo ciekawa historia wielopokoleniowej rodziny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzekam niecierpliwie na kolejną część..
Czekam niecierpliwie na kolejną część..