Ambasada śledzia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2019-11-20
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-11-20
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381321310
Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
Informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia.
Anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje "śledziowe".
Ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
Zima - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
Jesień - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
Wiosna - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
Lato - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.
Vege śledzie - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 24
- 15
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
,,Ambasada Śledzia" to krakowska knajpa, w której zupełnie na nowo odkryłam moją ulubioną rybną, zdrową przekąskę. Ich śledź na ostro, kwaśno, w truskawkach(!) czy też śledź bez śledzia sprawiły, że moje kubki smakowe wystrzeliły w powietrze. Oczy otworzyły się jeszcze szerzej kiedy niedawno natknęłam się w księgarni na książkę z przepisami... Receptury na moje ukochane śledzie z krakowskiego wypadu podane na tacy!? Wzięłam bez zastanowienia i nie żałuję tym bardziej, że w książce obok kilkudziesięciu sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej i jedynej ekologicznej dziś ryby (serio) dowiedziałam się mnóstwa innych ciekawostek. Całość - co się rzadko zdarza świetnie napisana, przemyślana, miejscami nawet osobista. Warto mieć na swojej półce i sięgać nie tylko od święta, bo śledź to samo zdrowie!
,,Ambasada Śledzia" to krakowska knajpa, w której zupełnie na nowo odkryłam moją ulubioną rybną, zdrową przekąskę. Ich śledź na ostro, kwaśno, w truskawkach(!) czy też śledź bez śledzia sprawiły, że moje kubki smakowe wystrzeliły w powietrze. Oczy otworzyły się jeszcze szerzej kiedy niedawno natknęłam się w księgarni na książkę z przepisami... Receptury na moje ukochane...
więcej Pokaż mimo toAby docenić, trzeba się wczytać, a nie tylko przekartkować, co robimy dziś najczęściej z przewodnikami kulinarnymi i książkami ilustrownymi. Ogrom wiedzy i researchu. Piękne zdjęcia. Nie miałam pojęcie o wielu zjawiskach - jak np. żydowska bułka białys.
Zauroczyły mnie niektóre historie i kupiło ekologiczne podejście do ryb i jedzenia.
Daję aż 10 za wiersze! Wiersze w książce kulinarnej! To jest ten kierunek. Dziękuję, wierzę w przyszłość pisarstwa! :))
Aby docenić, trzeba się wczytać, a nie tylko przekartkować, co robimy dziś najczęściej z przewodnikami kulinarnymi i książkami ilustrownymi. Ogrom wiedzy i researchu. Piękne zdjęcia. Nie miałam pojęcie o wielu zjawiskach - jak np. żydowska bułka białys.
więcej Pokaż mimo toZauroczyły mnie niektóre historie i kupiło ekologiczne podejście do ryb i jedzenia.
Daję aż 10 za wiersze! Wiersze w...
,,Ambasada Śledzia" to znacznie więcej niż książka kucharska, choć znajdziemy w niej dziesiątki klasycznych, egzotycznych i zapomnianych już przepisów na śledzika w wielu odsłonach. To podróż wgłąb historii śledzia, na niemieckie targi, do Danii, gdzie tak jak w Holandii jest narodowym symbolem. ,,Szwedzi uważają śledzia za przysmak szwedzki, zwłaszcza w postaci śmierdzącego śledzia kiszonego, czyli Surströmming, Norwedzy za norweski, Finowie za typowo fiński, a Niemcy za niemiecki. Francuzi w tej licytacji nadmienią, że kiedyś nawet się do śledzia modlili, Rosjanie uważają, że tylko oni tak bardzo kochają śledzia w towarzystwie wódki, a aszkenazyjscy Żydzi są przekonani, że bez nich nie byłoby śledzia w żadnej narodowej kuchni Europy i że nie ma drugiej „tak żydowskiej” ryby jak śledź." Śledź jako potrawa uniwersalna i niezwykle zdrowa!
Cytuję ten fragment, bo pokazuje rytm tej książki i zaskakujące fakty, którymi jest przepełniona. Dowiadujemy się z niej wszystkiego o rodzajach tej niezwykłej ryby (a jest ich mnóstwo!) i jak ją odsalać. Smaku dodają opcje wegetariańskie, np. mój ulubiony - śledź bez śledzia w oleju i octowy.
Autorzy, właściciele lokali ,,Ambasada Śledzia" gdzie w kliku miastach Polski możemy skosztować potraw ich pomysłu dużą wagę przykładają do ekologii, stąd jeden z rozdziałów poświęcony jest najnowszym badaniom o stanie ryb w wodach naszej planety i konsekwencjom jakie czekają nas i potomków jeśli nie poszanujemy konieczności zachowania balansu w gospodarce, a co martwiące - według raportu ONZ, 35% globalnych połowów jest marnowanych, co znaczy, że jedna na trzy ryby złowione na świecie nigdy nie trafia na nasze talerze! Szokujące, prawda?
Śledź to jedna z nielicznych ryb, których dzikie ławice nie są przełowione w porównaniu do wielu ławic innych gatunków, dlatego warto po niego sięgać i czytać o śledziach!
Na pochwałę zasługują również piękne zdjęcia i oprawa graficzna - naprawdę się wyróżnia. Książka idealna na prezent dla fascynata kulinariów, ale też historii i losów otaczającego nas świata. Polecam!
,,Ambasada Śledzia" to znacznie więcej niż książka kucharska, choć znajdziemy w niej dziesiątki klasycznych, egzotycznych i zapomnianych już przepisów na śledzika w wielu odsłonach. To podróż wgłąb historii śledzia, na niemieckie targi, do Danii, gdzie tak jak w Holandii jest narodowym symbolem. ,,Szwedzi uważają śledzia za przysmak szwedzki, zwłaszcza w postaci...
więcej Pokaż mimo toSuper!
Super!
Pokaż mimo to