rozwińzwiń

Wilno. Rodzinna historia smaków

Okładka książki Wilno. Rodzinna historia smaków Ewa Wołkanowska-Kołodziej
Okładka książki Wilno. Rodzinna historia smaków
Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wydawnictwo: Agora kulinaria, przepisy kulinarne
303 str. 5 godz. 3 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Agora
Data wydania:
2016-10-13
Data 1. wyd. pol.:
2016-10-13
Liczba stron:
303
Czas czytania
5 godz. 3 min.
Język:
polski
ISBN:
9788326823978
Tagi:
kuchnia litewska Wilno Litwa
Średnia ocen

7,9 7,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii - wydanie specjalne nr 1 / 2022 Kalina Błażejowska, Katarzyna Boni, Emily Dickinson, Berenika Kołomycka, Zuzanna Kowalczyk, Zofia Król, Karolina Lewestam, Karol Modzelewski, Piotr Nesterowicz, Małgorzata Nowaczyk, Redakcja magazynu Pismo, Joanna Rudniańska, Michał Rzecznik, Piotr Tracz, Linda Vilhjálmsdóttir, Ewa Wołkanowska-Kołodziej, Serhij Żadan
Ocena 7,7
Pismo. Magazyn... Kalina Błażejowska,...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 1 / styczeń 2018 Halina Bortnowska, Sylwia Chutnik, Marta Frej, Tymek Jezierski, Tomasz Kamiński, Ignacy Karpowicz, Marcin Król, Łukasz Lamża, Piotr Matywiecki, Rafał Milach, Weronika Murek, Redakcja magazynu Pismo, David Remnick, Bartek Sabela, Beata Sosnowska, Filip Springer, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Ewa Wołkanowska-Kołodziej, Agnieszka Wolny-Hamkało, Marta Zabłocka
Ocena 6,8
Pismo. Magazyn... Halina Bortnowska, ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,9 / 10
31 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
17
12

Na półkach:

Absolutnie fantastyczna książka o Litwie, Litwinach oraz o polskich tradycjach Wilna i okolic. Właściwie to w ogóle nie jest książka kucharska ale zbiór reportaży przypominających gawędy opowiadane przy stole. Przepisy są tylko dodatkiem.

Niesamowicie pozytywne zaskoczenie w zalewie taśmowo wydawanych wydawanych przez różnych "blogerów kulinarnych" pseudoksiążek pseudokucharskich.

Już w trakcie czytania zacząłem sprawdzać połączenia z WIlnem.
Byłem tam co prawda parę razy, mogę recytować listę zabytków i ich historię, ale po lekturze książki na pewno zwiedzanie będzie miało nowy smak - nomen omen.

&

PS
Ach, wychowałem się na wybitej jakości kuchni z Podlasia, więc większość przepisów to smaki dzieciństwa w sumie.

Absolutnie fantastyczna książka o Litwie, Litwinach oraz o polskich tradycjach Wilna i okolic. Właściwie to w ogóle nie jest książka kucharska ale zbiór reportaży przypominających gawędy opowiadane przy stole. Przepisy są tylko dodatkiem.

Niesamowicie pozytywne zaskoczenie w zalewie taśmowo wydawanych wydawanych przez różnych "blogerów kulinarnych" pseudoksiążek...

więcej Pokaż mimo to

avatar
282
39

Na półkach:

Przepisy w ogóle mnie nie interesowały, kupiłam tą książkę ze względu na jej reportażową część. I to był strzał w dziesiątkę! Ciepła, zabawna, ciekawa historia o tym, jak to jest w Litwie i Wilnie. Nie mogę doczekać się wycieczki!

Przepisy w ogóle mnie nie interesowały, kupiłam tą książkę ze względu na jej reportażową część. I to był strzał w dziesiątkę! Ciepła, zabawna, ciekawa historia o tym, jak to jest w Litwie i Wilnie. Nie mogę doczekać się wycieczki!

Pokaż mimo to

avatar
20
11

Na półkach:

Świetna opowieść o wileńskich smakach, okraszona rodzinnymi historiami i opowiastkami o współczesnej Litwie. Polecam!

Świetna opowieść o wileńskich smakach, okraszona rodzinnymi historiami i opowiastkami o współczesnej Litwie. Polecam!

Pokaż mimo to

avatar
2070
910

Na półkach: , ,

Jako osoba od czasu do czasu lubiąca coś upichcić przepisów kulinarnych z tej książki nie polecam. Tłusto, mączno i ziemniaczano. Ale część reportażowa urzekająca. Lubię Litwę i trochę po niej pojeździłam, ale zawsze to przyjemnie zajrzeć od kuchni w jakąś kulturę. Bo autorka przybliża nam codzienne życie Wileńszczyzny z cepelinami, kołdunami, banią, językiem, tradycjami, rodzinnymi, osobistymi historiami. Z książki emanuje rodzinne ciepełko, serdeczność, miłość do kraju lat dziecinnych i dlatego tak miło się to czyta.

Jako osoba od czasu do czasu lubiąca coś upichcić przepisów kulinarnych z tej książki nie polecam. Tłusto, mączno i ziemniaczano. Ale część reportażowa urzekająca. Lubię Litwę i trochę po niej pojeździłam, ale zawsze to przyjemnie zajrzeć od kuchni w jakąś kulturę. Bo autorka przybliża nam codzienne życie Wileńszczyzny z cepelinami, kołdunami, banią, językiem, tradycjami,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1002
359

Na półkach: , ,

Wileńszczyzna - z niej pochodzą moi rodzice. Ta książka to powrót do lat dziecinnych i młodości: te same słowa, które słyszałam od kiedy pamiętam, potrawy, obyczaje ....
Sporo przepisów kuchni wileńskiej czy też litewskiej, bardzo odmiennej od polskiej czy, powiedziałabym, międzynarodowej. Ładnie opisane jak było kiedyś,a jak jest teraz. Polecam - zwłaszcza tym, co wywodzą się z Wileńszczyzny czy innych części Kresów.

Wileńszczyzna - z niej pochodzą moi rodzice. Ta książka to powrót do lat dziecinnych i młodości: te same słowa, które słyszałam od kiedy pamiętam, potrawy, obyczaje ....
Sporo przepisów kuchni wileńskiej czy też litewskiej, bardzo odmiennej od polskiej czy, powiedziałabym, międzynarodowej. Ładnie opisane jak było kiedyś,a jak jest teraz. Polecam - zwłaszcza tym, co wywodzą...

więcej Pokaż mimo to

avatar
315
41

Na półkach: , , ,

Połączenie książki kucharskiej i reportażu. Szybko i przyjemnie się czyta. Dla mnie tym bardziej interesująca pozycja, że Litwa jest mi zupełnie obcym krajem i nawet nie mam żadnego skojarzenia z nią. Znalazłam kilka przepisów które będę chciała wypróbować. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że przepisy w niej zawarte są w większości bardzo mięse i bardzo tłuste. Dlatego dla mnie znacznie atrakcyjniejsza jest część reporterska.

Połączenie książki kucharskiej i reportażu. Szybko i przyjemnie się czyta. Dla mnie tym bardziej interesująca pozycja, że Litwa jest mi zupełnie obcym krajem i nawet nie mam żadnego skojarzenia z nią. Znalazłam kilka przepisów które będę chciała wypróbować. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że przepisy w niej zawarte są w większości bardzo mięse i bardzo tłuste. Dlatego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
126
15

Na półkach: , , ,

Jedna z najlepszych autorskich książek kulinarnych jaką miałam okazję przeczytać. Przepisów nie jest dużo i są to zdecydowanie tradycyjne potrawy jadane na Litwie ale właśnie taka jest Litewska kuchnia, w której główną rolę gra ziemniak i słonina, ale za to historie rodzinne opowiadane są w bardzo żywy i ciekawy sposób. Od książki trudno się oderwać. Polecam szczególnie osobą które nie tylko szukają inspiracji w kuchnia ale również są zainteresowane historią potraw i tradycjami kulinarnymi Litwy. Nie każda potrawa opatrzona jest zdjęciem, jednak w tej książce wcale mi to nie przeszkadza.

Jedna z najlepszych autorskich książek kulinarnych jaką miałam okazję przeczytać. Przepisów nie jest dużo i są to zdecydowanie tradycyjne potrawy jadane na Litwie ale właśnie taka jest Litewska kuchnia, w której główną rolę gra ziemniak i słonina, ale za to historie rodzinne opowiadane są w bardzo żywy i ciekawy sposób. Od książki trudno się oderwać. Polecam szczególnie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
377
53

Na półkach:

To nie tylko książka kulinarna. To także opowieść o jedzeniu, jego znaczeniu i historii. Opowieść o wileńszczyźnie, która rozprawia się z wieloma stereotypami i naprawdę zachęca do odwiedzenia Litwy albo chociaż do wypróbowania jednego z przepisów.

To nie tylko książka kulinarna. To także opowieść o jedzeniu, jego znaczeniu i historii. Opowieść o wileńszczyźnie, która rozprawia się z wieloma stereotypami i naprawdę zachęca do odwiedzenia Litwy albo chociaż do wypróbowania jednego z przepisów.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    60
  • Przeczytane
    34
  • Posiadam
    12
  • Teraz czytam
    2
  • E-book
    2
  • Mam
    1
  • 2020
    1
  • Przeczytane w 2019
    1
  • Litwa
    1
  • Dzienniki i memuary
    1

Cytaty

Więcej
Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wilno. Rodzinna historia smaków Zobacz więcej
Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wilno. Rodzinna historia smaków Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także