Mroczne wybrzeża

- Dark Shores
- 2019-05-01
- Anna Studniarek-Więch
- Galeria Książki
- Mroczne Wybrzeża wybrzeża piraci misja przygoda bogowie mity tajemnica żołnierz legion
- Dark Shores
- Mroczne wybrzeża (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Anna Studniarek-Więch
Piraci, szantaż i bogowie wtrącający się w sprawy ludzi – to wszystko można znaleźć w trzymającym w napięciu pierwszym tomie nowej serii fantasy autorstwa Danielle L. Jensen.
W świecie podzielonym przez zdradzieckie oceany i bogów wtrącających się w sprawy ludzi jedynie Maarinowie umieją przemierzać Bezkresne Morza. Kierują się tylko jednym przykazaniem: „Wschód nie może spotkać się z Zachodem”.
NIEUGIĘTA PIRATKA
Teriana jest drugim oficerem na Quincense, statku oddanym bogini mórz, i spadkobierczynią jednej z Triumwiratu Maarinów. Jej lud zrodził się z morza i zna jego tajemnice, ale kiedy najlepsza przyjaciółka Teriany zostaje zmuszona do niechcianego małżeństwa, dziewczyna łamie przykazanie swojego ludu, by jej przyjaciółka mogła uciec – a wybór ten ma śmiertelnie niebezpieczne konsekwencje.
ŻOŁNIERZ Z TAJEMNICĄ
Marek jest dowódcą niesławnego Trzydziestego Siódmego legionu, który pomógł Imperium Celendoru podbić cały Wschód. Legion jest jego jedyną rodziną, a nawet jego towarzysze nie znają tajemnicy, którą ukrywa od dzieciństwa. Marek zrobi wszystko, by nie wyszła ona na jaw bez względu na koszty, ktokolwiek musiałby je ponieść – on czy reszta świata.
NIEBEZPIECZNA MISJA
Kiedy jeden z senatorów Imperium dowiaduje się o istnieniu Mrocznych Wybrzeży, bierze do niewoli załogę Quincense i grozi wyjawieniem tajemnicy Marka, o ile nie ruszą na podbój nowych terytoriów, zmuszając dowódcę legionistów i Terianę do zawarcia niespodziewanego – i niechętnego – sojuszu. Łączą wysiłki dla dobra swoich rodzin, ale oboje muszą zdecydować, jak daleko są skłonni się posunąć i jak wiele są gotowi poświęcić.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Istnieje tyle ścieżek, ilu wędrowców.
Jeśli tracisz zmysły, potrzebujesz mnie tutaj. A jeśli to, co wydaje mi się, że się dzieje, rzeczywiście się dzieje, to potrzebujesz mnie je...
Rozwiń(...) odwaga i siła woli mają swoje granice. Strach nie. A istnieją rzeczy gorsze od bólu.
Opinie [72]
Jest to pierwsza książka tej autorki jaką przeczytałam. Na początku nie oczekiwałam od niej zbyt wiele. Pierwsze rozdziały trochę się ciągnęły, ale potem płynęłam przez nią aż do ostatniego rozdziału. Wykreowanie świata i bohaterów oraz relacje między nimi były bardzo dobre. Nigdy nie czytałam takiego rodzaju fantastyki, ale mimo to bardzo mi się spodobała i na pewno...
więcejPowoli się rozkręca, ale było warto. Jak zwykle "zakochałam" się w męskim bohaterze. Marek obarczony przeszłością i tajemnicą, kusi. Teriana, troszkę naiwna ale uparta i z charakterkiem. Jak akcja już się rozwinęła, zarwałam noc. Warto było! Chętnie poznam dalsze losy Marka i Teriany. Mam nadzieję, że autorka wróci do tematu.
Pokaż mimo toBardzo fajna ksiażka czyta się ją szybko . I ci bohaterowie jestem mega zachwycona.
Pokaż mimo toŚwietna książka <3
Pokaż mimo toZabolało mnie to, że historia głównych bohaterów urwała się w połowie, a w drugiej części nie doczekałam się kontynuacji. Moim zdaniem to jest zdecydowanie wielki minus dla osób, które lubią konkretne zakończenia. Mimo tego dobrze się bawiłam czytając książkę, a na tym najbardziej mi zależało. Świat wykreowany został w ciekawy sposób, a nawiązania do rzymskiego imperium też...
więcej„-Prawdziwy mężczyzna bierze odpowiedzialność za swoje czyny, nie ukrywa się pod maską”.
więcejTeriana należała do Maarinów. Był to lud przemierzający oceany od wieków służący bogini mórz i strzegący jej tajemnic.
Kierowali się jednym przykazaniem, „Wschód nie może spotkać się z Zachodem”. Jednak kiedy przyjaciółka Teriany stoi przed groźbą życia w przymuszonym małżeństwie,...
Życie Teriany zmienia się o 180° kiedy chcąc pomóc najlepszej przyjaciółce zdradza najbardziej niebezpieczny sekret. Teraz jej załoga, rodzina i przyjaciele muszą zapłacić życiem, albo oddać w ręce Imperium resztę świata. Jaką decyzje podejmie Teriana?
więcej.
Mam drobny problem z tą pozycją. Bo z jednej strony mega podobała mi się fabuła i gdyby to była pierwsza książka jaką...
Mroczne Wybrzeża Danielle L. Jensen to opowieść o piratach i legionistach. Główni bohaterowie Teriana i Marcus są wrogami. W wyniku pewnych zdarzeń zmuszeni są do wspólnej podróży na Mroczne Wybrzeża, które leżą po drugiej stronie oceanu. Dziewczyna to piratka, która aby ocalić swój lud, musi zdradzić największą tajemnice, natomiast Marcus to dowódca 37 legionu, znany ze...
więcejLubię kobiece postacie w typie Achai, Mii Corvere czy Celaeny Sardothien. Dlatego Teriana dość przypadła mi do gustu i bardzo jestem ciekawa, jak ta historia potoczy się dalej i co się w nią wplecie. Mroczne Wybrzeża nie męczą rozbudowanymi opisami krajobrazów, chociaż autorka miałaby pole do popisu, za to przywiązują nas do postaci i prowadzą akcję tak wartko, że...
więcejCiekawa książka, oryginalna bohaterka, aczkolwiek czegoś tu brakuje. Miałam nadzieję na rozwinięcie fabuły w następnych częściach, niestety następna część opowiada o jej przyjaciółce... Mimo to, fajnie się czytało.