Przetwory z pomysłem

Okładka książki Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek
Okładka książki Przetwory z pomysłem
Patrycja Machałek Wydawnictwo: Znak kulinaria, przepisy kulinarne
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2019-07-03
Data 1. wyd. pol.:
2019-07-03
Język:
polski
ISBN:
9788324070176
Średnia ocen

8,7 8,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,7 / 10
31 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1316
482

Na półkach: , ,

Jest to książka zarówno dla tych, którzy znają się na przetworach, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw.

Nie od dziś wiadomo, że warto samemu wekować owoce i warzywa. Wiemy, co jemy, i wiemy, że nie ma tutaj konserwantów, barwników czy ulepszaczy. A jeśli jeszcze jesteśmy szczęściarzami na tyle, że posiadamy własne ogródki i własne dary Ziemi, to już grzechem jest nie przetwarzać.

Na samym początku dowiadujemy się bardzo ciekawych rzeczy, odnoście teorii. To takie rady dla początkujących. Co to jest żelatyna, pektyna i jak wygląda pasteryzacja. Poznajemy również stare, babcine metody.

W książce znajdziemy wyśmienite przepisy do tego, jak z owoców wyczarować aromatyczne dżemy, konfitury, marmolady czy powidła. Dowiemy się, z czego zrobić galaretkę, frużelinę i wszelkiego rodzaju przeciery.
Znajdziemy również rewelacyjne przepisy na syropy. Uwielbiam je, a Wy?

Dla bardziej wytrwałych przyda się wiedza z zakresu frykasów owocowych z alkoholem czy też nalewek.
Autorka w wyśmienity sposób namawia nas do własnej produkcji octów owocowych, solanek i warzywnych sosów. Wszystko to jest pięknie i przejrzyście opisane.

Mnie ta książka zachwyciła!

W naszych czasach ważną rzeczą jest świadomość tego, co jemy. A pewność, że jemy zdrowo bez chemii i przetworzonej żywności jest bezcenna. Świadomie dążymy do tego, byśmy byli zdrowsi i żyli zgodnie z naturą.
W tej książce mamy rewelacyjne przepisy na to, by wykorzystać każdy miesiąc na coś oryginalnego, by zaskoczyć gości albo zrobić własnoręcznie prezent. Myślę, że jarzębinówka bądź syrop lawendowy ofiarowany w pięknej karafce zadowoli niejednego obdarowanego. Własnoręcznie zrobiony przecier z czarnej porzeczki i szałwii i frużelina malinowa podarowana na imieniny, to wspaniały prezent.


Co mnie zachwyciło w tej pozycji?
Jeśli powiem Wam, że wszystko, to mi uwierzycie?
Od lat robię przetwory i bawię się w przetwarzanie darów natury, ale to, co tutaj znalazłam, sprawiło mi ogromną radość. Po pierwsze wyśmienite wydanie tej książki. Twarda okładka, efektowne zdjęcia i szata graficzna zachwycają. Wszystko jest tutaj przemyślane, idealnie rozpisane i zachęca do robienia przetworów.
Znalazłam kilka takich przepisów, które mnie bardzo zaintrygowały. Na pewno je zrobię. Jak Wam się podobają takie nazwy? Małpie masło, dżem marchewkowy z pomarańczą, dżem jagodowy z lawendą, konfitura morelowa z tymiankiem lub z czerwonej cebuli? Zainteresowały mnie również powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Jestem szalenie ciekawa tego smaku. A Wy?
Na koniec jeszcze wspomnę, że wspaniałym pomysłem są rozdziały w książce nazwane Rok w spiżarni oraz Owocowo—warzywne kalendarium. No rewelacja.

Na każdy miesiąc rozpisane są praktyczne rady i propozycje pomysłów w kuchni. Dajcie ponieść się fantazji i zróbcie latem wyśmienitą lemoniadę z domowym octem, a do rodzinnego grilla podajcie domowy sos paprykowy. Już widzę Waszą satysfakcję i słyszę pochwały gości.

„Przetwory z pomysłem” to książka, którą trzeba mieć w swojej kuchni! Przygotowanie wyśmienitych przetworów może być prostsze, niż myślisz.

Jest to książka zarówno dla tych, którzy znają się na przetworach, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw.

Nie od dziś wiadomo, że warto samemu wekować owoce i warzywa. Wiemy, co jemy, i wiemy, że nie ma tutaj konserwantów, barwników czy ulepszaczy. A jeśli jeszcze jesteśmy szczęściarzami na tyle, że posiadamy własne...

więcej Pokaż mimo to

avatar
638
438

Na półkach: , , ,

Bardzo zgrabnie wydana książeczka, z mnóstwem przepisów. Ciągle do niej zaglądam, bo jestem na etapie przetworów. Warto posiadać w swoich zbiorach.

Bardzo zgrabnie wydana książeczka, z mnóstwem przepisów. Ciągle do niej zaglądam, bo jestem na etapie przetworów. Warto posiadać w swoich zbiorach.

Pokaż mimo to

avatar
54
4

Na półkach: ,

W tym roku zamierzam zrobić jeszcze więcej przetworów niż rok temu, a inspiracji mam całą masę. Między innymi z książki "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek. To zbiór niebanalnych przepisów, których same nazwy brzmią świetnie i zachęcają do zapełnienia spiżarni na zimę np. chutney z mango, marmolada brzoskwiniowa z syropem klonowym i whisky czy konfitura gruszkowa z imbirem i cynamonem. Książka do tego jest pięknie wydana 🔥 Nic tylko zakasać rękawy i zamykać ulubione warzywa i owoce w słoikach. (Niebo na Językach www.niebonajezykach.pl)

W tym roku zamierzam zrobić jeszcze więcej przetworów niż rok temu, a inspiracji mam całą masę. Między innymi z książki "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek. To zbiór niebanalnych przepisów, których same nazwy brzmią świetnie i zachęcają do zapełnienia spiżarni na zimę np. chutney z mango, marmolada brzoskwiniowa z syropem klonowym i whisky czy konfitura gruszkowa z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
895
380

Na półkach: ,

Już od ładnych kilku lat, czyli odkąd mam swój własny ogródek, robię co roku przetwory. Co trzeba przyznać wymaga to trochę pracy, samozaparcia i chęci, ale korzyści dla zdrowia, biorąc pod uwagę jakość współczesnej żywności w sklepach - bezcenne 🤗 robiąc sama soki czy dżemy wiem, że ich skład to tylko owoce i cukier i to w takiej ilości, jaką ja dodam, a nie woda i chemia z dodatkami owoców.
Sezon na przetwory można już uznać za otwarty, więc cieszę się, że trafiła do mnie nowa książka @p.machalek właśnie z pomysłami na zamknięcie lata w słoikach 🍊🍋🍎🍐🍑🍒🍓 i nie będę musiała znów szukać przepisów w internecie 🙈
Co fajne została utrzymana ta sama szata graficzna, co przy poprzedniej książce Patrycji o "Sile ziół".
Co do przepisów, to jest ich tu na prawdę wiele i różnego rodzaju: od dżemów i konfitur poprzez nalewki, przeciery warzywne, aż po kiszonki.
Kilka przepisów już wiem, że wypróbuje jak np. ten na syrop lawendowy, kompot z owoców dzikiej róży czy konfiturę z czerwonej cebuli, ciekawe jak ona smakuje 🤔

Już od ładnych kilku lat, czyli odkąd mam swój własny ogródek, robię co roku przetwory. Co trzeba przyznać wymaga to trochę pracy, samozaparcia i chęci, ale korzyści dla zdrowia, biorąc pod uwagę jakość współczesnej żywności w sklepach - bezcenne 🤗 robiąc sama soki czy dżemy wiem, że ich skład to tylko owoce i cukier i to w takiej ilości, jaką ja dodam, a nie woda i chemia...

więcej Pokaż mimo to

avatar
110
110

Na półkach: ,

Świetna pozycja dla wszystkich słoikoholików!

Mieszanie powideł czy innych konfitur ma coś z medytacji. Uspokaja, spowalnia oddech, reguluje tętno, porządkuje myśli rozbuchane gorączką lata. Czyści umysł z głupot. Kipiące syropy mają urok i piękno krateru wulkanicznego.

W tę przygodę warto wyruszyć, a tutaj mnóstwo inspiracji - dla początkujących i zaawansowanych :)

Świetna pozycja dla wszystkich słoikoholików!

Mieszanie powideł czy innych konfitur ma coś z medytacji. Uspokaja, spowalnia oddech, reguluje tętno, porządkuje myśli rozbuchane gorączką lata. Czyści umysł z głupot. Kipiące syropy mają urok i piękno krateru wulkanicznego.

W tę przygodę warto wyruszyć, a tutaj mnóstwo inspiracji - dla początkujących i zaawansowanych :)

więcej Pokaż mimo to

avatar
988
984

Na półkach:

Starzeję się! Zaczynam hodować warzywa na balkonie, a także planuję zacząć robić przetwory. Kto by pomyślał, skoro jeszcze rok temu stroniłam od wszelkiej roślinności i zapierałam się rękoma i nogami, że takie rzeczy to nie dla mnie...

Cieszę się, że miałam przyjemność zapoznać się z tą książką kucharską. Pani Patrycja w świetny sposób podeszła do całego zagadnienia. W środku egzemplarza znajdziemy podział na poszczególne działy, a w nich konkretne przepisy.

Zawsze podziwiałam z boku, jeżeli ktoś przygotowywał weki. Wydawało mi się, że jest to bardzo ciężkie zadanie i potrzeba do tego ogromu wiedzy. To właśnie Autorka tej książki, uzmysłowiła mi, że dla chcącego nie ma nic trudnego. Wczoraj skończyłam lekturę tej pozycji, dzisiaj mam już listę zakupów, gdzie przeważają słoiki! Pełna determinacji zabieram się do pracy.

ciąg dalszy: https://zaczytana-aniaa.blogspot.com/2019/07/przetwory-z-pomysem-patrycja-machaek.html

Starzeję się! Zaczynam hodować warzywa na balkonie, a także planuję zacząć robić przetwory. Kto by pomyślał, skoro jeszcze rok temu stroniłam od wszelkiej roślinności i zapierałam się rękoma i nogami, że takie rzeczy to nie dla mnie...

Cieszę się, że miałam przyjemność zapoznać się z tą książką kucharską. Pani Patrycja w świetny sposób podeszła do całego zagadnienia. W...

więcej Pokaż mimo to

avatar
355
343

Na półkach:

"Przetwory z pomysłem" to 100 prostych przepisów na przetwory, które raz wykonane z pewnością na stałe zagoszczą w naszych kuchniach. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne propozycje jak i nieco ekstrawaganckie i nowoczesne przepisy dla każdego. Dużą zaletą są proste receptury, które sprawdzą sie zarówno w przypadku początkujących kucharzy jak i tych którzy sztukę przetworów mają w "małym palcu" i szukają inspiracji na nowe przysmaki. Książka podzielona jest na kilka głównych rozdziałów, w których przepisy zostały podzielone na poszczególne podgrupy m.in. przetwory owocowe, sosy i przeciery warzywne czy nawet kiszonki. Znajdziemy tutaj nie tylko receptury na dżemy, galaretki, powidła i konfitury  ale również domowe syropy, nalewki, ketchup czy nawet musztardę. W środku znajdziemy też praktyczne porady odnośnie sezonowości składników na przetwory oraz informację, kiedy zacząć przygotowania do pracy aby nasza spiżarnia była bogata w różnorodne smakołyki. Na ostatnich stronach umieszczono owocowo-warzywne kalendarium podzielone na miesiące i zawierające cenne wskazówki odnośnie występowania poszczególnych produktów. Przepisy wzbogacone zostały pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które wzmagają apetyt i motywują do kuchennych działań. Ja z pewnością zacznę już dziś swą przygodę z domowymi przetworami a Was serdecznie zachęcam do sięgnięcia po książkę Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem" aby odnaleźć własne inspiracje.

"Przetwory z pomysłem" to 100 prostych przepisów na przetwory, które raz wykonane z pewnością na stałe zagoszczą w naszych kuchniach. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne propozycje jak i nieco ekstrawaganckie i nowoczesne przepisy dla każdego. Dużą zaletą są proste receptury, które sprawdzą sie zarówno w przypadku początkujących kucharzy jak i tych którzy sztukę przetworów...

więcej Pokaż mimo to

avatar
108
106

Na półkach:

Kochani przychodzę dziś do was, aby napisać wam kilka słów na temat tego cudeńka. “Przetwory z pomysłem” to dzieło Patrycji Machałek, która w cudowny sposób przedstawia nam ponad 100 prostych przepisów za równo tradycyjnych jak i tych z małym szaleństwem. W książce znajdziemy między innymi przepisy na: dżemy, marmolady, powidła i galaretki, a także syropy, kompoty, owoce w alkoholu, nalewki, sosy i przeciery, oraz solonki i kiszonki i wiele, wiele innych cudowności. Przepisy są łatwe w przygotowaniu i bardzo przejrzyście opisane, a także opatrzone cudownymi fotografiami. W książce znajdziemy również owocowo-warzywne kalendarium. Wydaje nam się, że sezon owocowo-warzywny twa tylko latem, lecz nic bardziej mylnego. Dzięki kalendarium zamieszczonym w książce nic nam nie umknie i możemy na bierząco wypatrywać zdrowych witamin. Ja osobiście nigdy nie robiłam przetworów, wydawało mi się, że tylko mama czy też babcia znają tajniki, pysznych kiszonych ogóreczków. Ale po przejrzeniu przepisów wydaje mi się, że napewno poradzę sobie z wieloma przetworami. Książka jest cudownie wydana, już sama okładka przyciąga oko, nie wspomnę już nawet o tym ślicznym złotym grzbiecie, który skradł moje serce. Na samym jej końcu znajdziemy przejrzyste spis treści, dzięki któremu szybko znajdziemy wybrany przepis. Jedynie czego mi tu brakuje do pełni szczęścia to wszytych wstążek, które posłużyłyby za zakładki. Ten egzemplarz zachowam dla siebie, ale zakupiłam już kolejny dla siostry, której podaruję go w prezencie, tak bez okazji, jestem przekonana, że będzie równie zadowolona jak ja.
Polecam wam serdecznie!
Książkę oceniam 5/5
239 str.
@gusiolec

Kochani przychodzę dziś do was, aby napisać wam kilka słów na temat tego cudeńka. “Przetwory z pomysłem” to dzieło Patrycji Machałek, która w cudowny sposób przedstawia nam ponad 100 prostych przepisów za równo tradycyjnych jak i tych z małym szaleństwem. W książce znajdziemy między innymi przepisy na: dżemy, marmolady, powidła i galaretki, a także syropy, kompoty, owoce w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
318
318

Na półkach:

Fenomenalna książka. Świetne wydanie
Mamy w niej 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory, które odmienia naszą kuchnie.
Piękne ilustracje, przepisy cudowne. Dżemy, galaretki, przeciery, kiszonki, ocet, nalewki i wiele wiele innych 👏🏻👏🏻 Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłowości autorki.

Fenomenalna książka. Świetne wydanie
Mamy w niej 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory, które odmienia naszą kuchnie.
Piękne ilustracje, przepisy cudowne. Dżemy, galaretki, przeciery, kiszonki, ocet, nalewki i wiele wiele innych 👏🏻👏🏻 Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłowości autorki.

Pokaż mimo to

avatar
584
255

Na półkach: ,

Cześć,
lato to wyjazdy, urlopy, słońce i wypoczynek.
Ale w moim domu to szczególny czas.
Okres w którym przygotowuję się przetwory na zimę i wiosnę.
W tym roku pomaga mi książka Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem"
Oficjalna premiera zaplanowana jest na 3 lipca br.

Patrycja Machałek — autorka Siły ziół. Jest ekspertką w dziedzinie zielarstwa i zdrowego odżywiania.
Swój wolny czas poświęca na pielęgnację ogrodu, gdzie hoduje warzywa, owoce oraz zioła na potrzeby własnej spiżarni.

Tym razem Patrycja dzieli się z nami przepisami na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory. Pokazuje jak wekować, pasteryzować oraz przetwarzać owoce i warzywa.
Przetwory z pomysłem, zgodnie z duchem slow life, to także radość z przygotowywania własnych przetworów - bez konserwantów, bez barwników i bez syntetycznych wzmacniaczy smaku.
I co ważniejsze – to książka, jak mówi sama autorka, dla wszystkich Przetwórczyń i Przetwórców, nawet tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami.

W książce znajdują się m.in. przepisy na kiszoną cytrynę, marynowane kiełki, ale także ajvary, dżemy, marmolady, które mogą być doskonałym dodatkiem do kanapek, deserów, a nawet mięs.
A na lato szczególnie poleca domowy ocet (np. z pigwy). Świetna lektura dla początkujących, jak i wprawionych w wekowych przygodach.

https://www.instagram.com/p/BzOL-hPo6x2/

Cześć,
lato to wyjazdy, urlopy, słońce i wypoczynek.
Ale w moim domu to szczególny czas.
Okres w którym przygotowuję się przetwory na zimę i wiosnę.
W tym roku pomaga mi książka Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem"
Oficjalna premiera zaplanowana jest na 3 lipca br.

Patrycja Machałek — autorka Siły ziół. Jest ekspertką w dziedzinie zielarstwa i zdrowego odżywiania....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    108
  • Przeczytane
    33
  • Posiadam
    23
  • Chcę w prezencie
    3
  • Teraz czytam
    3
  • Ulubione
    3
  • 2019
    2
  • Kucharskie
    2
  • Kuchnia
    2
  • Recenzenckie
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Przetwory z pomysłem


Podobne książki

Przeczytaj także