ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu

- poradniki
- 2019-04-24
- 2019-04-24
16 kobiet. Wyjątkowych. Inspirujących. Stylowych. To miały być rozmowy tylko o modzie, a wyszło też trochę o życiu. Bo nie da się przecież mówić o wizerunku, nie zahaczając o temat samoakceptacji, kobiecości, dojrzałości czy nawet feminizmu. W końcu styl to przede wszystkim osobowość. Dlatego do rozmowy o nim zaprosiłam Polki, które są nie tylko piękne i dobrze ubrane, ale przede wszystkim - niezwykłe. Każda w swojej dziedzinie. Co sprawiło, że dziś są ikonami? Spotkanie z nimi w tej książce powinno przynieść odpowiedź.
Bohaterki, alfabetycznie: Zuzanna Bijoch, Magdalena Boczarska, Marta Dyks, Joanna Horodyńska, Jessica Mercedes Kirschner, Małgorzata Kożuchowska, Aneta Kręglicka, Julia „Maffashion” Kuczyńska, Magda Mołek, Helena Norowicz, Maja Ostaszewska, Lidia Popiel, Katarzyna Sokołowska, Danuta Stenka, Małgorzata Szumowska, Marieta Żukowska.
Kup Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu
123 użytkowników ma tytuł Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu na półkach głównych- Przeczytane 81
- Moda 3
- Poradniki 2
- 2019 2
- Ebooki 2
- 2020 2
- 2019 1
Tagi i tematy do książki Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu
Inne materiały dotyczące książki Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu

Zerwijmy wreszcie z mówieniem, że coś jest niemęskie. Rozmowa z Przemysławem Bociągą
Cytaty z książki Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu
Dodaj cytat z książki Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Modna Polka. Rozmowy o modzie, urodzie i życiu z polskimi ikonami stylu
Natalia Hołownia spotyka się z nazwiskami polskiej sceny artystycznej. Z kobietami, które w jej oczach są synonimem dobrego stylu. Mimo, że książka ma już kilka lat a wybór bohaterek jest subiektywny, to mogę pokusić się o stwierdzenie, że i ja podpisałabym się pod wszystkimi nazwiskami.
Każdej kobiecie poświęconych jest kilka stron. Autorka pyta je o korzenie ich wyczucia stylu, o ulubione elementy garderoby, o to w jakiej wersji można je zobaczyć, gdy gasną światła kamer, o inspiracje i autorytety modowe.
Każda rozmowa opatrzona jest kilkoma zdjęciami bohaterek. Przyznam, że na początku poczułam lekki niedosyt, że fotografie ukazują jedynie stylizacje z jednego spotkania, że brak tu całego przekroju stylu reprezentowanego przez rozmówczynie. Szybko jednak stwierdziłam, że w prostocie siła.
Przykładowe nazwiska to Maja Ostaszewska, Zuzanna Bijoch, Jessica Mercedes, Lidia Popiel. Wszystkich bohaterek jest szesnaście.
Książka na jeden wieczór, miło się czytało.
Mój bookstagram: my.books.shelf
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdej kobiecie poświęconych jest kilka stron. Autorka pyta je o korzenie ich...
Trochę zdziwko, że pisarka dla Vogue'a nie ma anorektycznej sylwetki. Jak dla mnie trochę za dużo osób z dość podobnym stylem, rozmowy mało treściwe, chociaż kilka stylów mi się bardziej podobało, czyta się przyjemnie, lekka - taki trochę klimat babskich pogaduch, żeby nie przypadkiem nie było ciszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłe lekkie rozmowy , szkoda że nie ma zdjęć opisywnych kreacji z gal etc tylko te ze spotkania z autorką
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroszkę O wszystkim i o niczym. Jedyna rozmowa, która utknęła w mej pamięci to z Małgośką Szumowską - niesamowita, nietuzinkowa kobieta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgodnie z podtytułem, książka to kilkanaście rozmów z polskimi celebrytkami o modzie i urodzie, a także nieco o życiu.
Pani Hołownia je chwali za gust i urodę, one się cieszą z komplementów i skromnie zapewniają, że ubierają się intuicyjnie, malują ledwo co, a operacji plastycznych to w ogóle nigdy. I tak przez 270 stron. Nie piszę tego złośliwie, bo w sumie atmosfera tych reportażyków jest miła i czyta się je przyjemnie, ale... wszystkie są w gruncie rzeczy takie same i o tym samym. Dzień po przeczytaniu już trudno sobie przypomnieć kto co powiedział.
Kojarzyło mi się to z wywiadami okładkowymi gazet typu "Twój Styl" - no niby jest kilka stron rozmowy, jakieś pytania, jakieś odpowiedzi, ale wszystko strasznie płytkie i nic z tego nie wynika. A szkoda! W "Modnej Polce" rozmówczyniami są naprawdę interesujące i inspirujące kobiety! Jestem pewna, że mają do powiedzenia dużo więcej niż to, kiedy stosują puder, a kiedy zakładają szpilki.
Natomiast przyznać trzeba, że książka jest pięknie i elegancko wydana, a i zdjęcia wyjątkowo przyjemnie się oglądało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPani Hołownia je chwali za gust i urodę, one się cieszą z komplementów i skromnie zapewniają, że ubierają się intuicyjnie, malują ledwo co, a operacji plastycznych to w ogóle nigdy. I tak przez 270 stron. Nie piszę tego złośliwie, bo w sumie atmosfera...
Książka tak właściwie o niczym... nawet dla osób bardzo zainteresowanych modą lub celebryckim życiem. Rozmowy z paniami znanymi z pierwszych stron gazet o tym, że ich mamy nosiły korale, a one lubią dresy itp. Niewiele wnosi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na książkę, wybór bohaterek bardzo trafny, jednak sam sposób poprowadzenia książki i dialogu dość słaby ... chciałoby się po prostu więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podobał mi się sposob ukazania wywiadu. Można byłoby wstawić więcej cytatów, a nawet treść transkrypcji, co byłoby odkrywcze badawczo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotencjał tej książki został zaprzepaszczony. Pierwsza rozmowa z M. Boczarską najsłabsza w całej książce - czemu na początku? Po niej odłożyłam lekturę myśląc, że już nie wrócę. Ogólnie rozmówczyniami były fajne kobitki, ale sposób przeprowadzania wywiadów strasznie infantylny, jakby przeprowadzała je natolatka. Poziom egzaltacji i wazeliniarstwa woła o pomstę do nieba - ciągle wychwalanie, jaki to każda rozmówczyni ma "doskonały gust" - właśnie tak, nigdy inaczej. Jakby nie można było tego jakoś inaczej powiedzieć, są setki określeń w języku polskim. Brak polotu, erudycji, metafor, warsztatu - to główne grzechy tej pozycji. Proponuję kupić Glamour i poczytać felietony Arka Zagaty - pisze o modzie tak inteligentnie, że ciary przechodzą. Tu mi tego zabrakło.
Potencjał tej książki został zaprzepaszczony. Pierwsza rozmowa z M. Boczarską najsłabsza w całej książce - czemu na początku? Po niej odłożyłam lekturę myśląc, że już nie wrócę. Ogólnie rozmówczyniami były fajne kobitki, ale sposób przeprowadzania wywiadów strasznie infantylny, jakby przeprowadzała je natolatka. Poziom egzaltacji i wazeliniarstwa woła o pomstę do nieba -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Modna Polka”, która zawiera rozmowy o modzie, pracy, życiu z naszymi polskimi kobietami. Książka zawiera również niesamowicie piękne zdjęcia. Zwłaszcza te, które pokazują dłonie. Takie z klimatem i jakże prawdziwe. Pięknie uchwycona sylwetka kobiety. Aż miło się patrzy
——— Dla mnie najlepsze opowieści,to te od Danuty Stenki, Lidii Popiel, Anety Kręglickiej oraz Małgorzaty Szumowskiej. Szkoda tylko, że tak mało ☹️ chciałoby się więcej i więcej ......, bo warto.
——— Nie chce Wam pisać zbyt wiele, aby nie zdradzić szczegółów. Jeśli lubicie takie pozycje literackie, to zachęcam do lektury. Idealna na majówkę. Bo wcale nie na tam pustych słów o infantylnych sytuacjach, tylko szczera i dorosła rozmowa. Dużo wspomnień oraz ciekawych życiowych wyborów. ——– Przyjemnej lektury!!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to——— Dla mnie najlepsze opowieści,to te od Danuty Stenki, Lidii Popiel, Anety Kręglickiej oraz Małgorzaty...