Smak dzikich roślin
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2021-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-09-01
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324073733
- Tagi:
- kuchnia kulinaria przepisy zioła dzikie zioła rośliny łąka polskie zioła natura ekologia zrób to sam
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała.
Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury.
Dzięki tej książce przygotujesz:
drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu
marmoladę z dzikiej forsycji
surówkę z liśćmi lipy
leśny dżin z jałowca
pokrzywowe kluseczki
I ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie.
Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.
Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 53
- 11
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Muszę przyznać, że nie jest to najlepsza książka jaką przeczytałam o kulinarnym wykorzystaniu dzikich roślin, ale też i nie najgorsza.
Bardzo spodobał mi się podział treści książki związany z porami roku. Inne bowiem rośliny możemy wykorzystać kulinarnie wiosną, inne latem, jesienią, czy zimą. Dzięki temu podziałowi nie musimy wertować całej książki w poszukiwaniu przepisów na dzikie jadło możliwe do przygotowania w konkretnej porze roku.
Zafascynowała mnie także "prezentacja" każdego gatunku z osobna. Autorka najpierw "przedstawia" nam dany gatunek, pisze gdzie możemy go spotkać, które części rośliny są jadalne, jakie zawierają składniki oraz w przypadku jakich schorzeń warto po nie sięgnąć. Po tej prezentacji daje przykłady kulinarnego wykorzystania tychże gatunków.
Zawiodła mnie chyba jedynie ilość właśnie tych przykładów. Do każdej rośliny autorka podaje od jednego do trzech przepisów. Chciałoby się więcej pomysłów.
Muszę przyznać, że nie jest to najlepsza książka jaką przeczytałam o kulinarnym wykorzystaniu dzikich roślin, ale też i nie najgorsza.
więcej Pokaż mimo toBardzo spodobał mi się podział treści książki związany z porami roku. Inne bowiem rośliny możemy wykorzystać kulinarnie wiosną, inne latem, jesienią, czy zimą. Dzięki temu podziałowi nie musimy wertować całej książki w poszukiwaniu...
Unikalne przepisy ze składnikami, które znajdują się w pięknych naturalnych miejscach. Przez nas omijane, z nazwy zapomniane. Książkę podarowałam swojej mamie, abyśmy razem mogły tworzyć smaczne, zdrowe i wyjątkowe dania. Dodatkowo całość jest pięknie wykonana.
Unikalne przepisy ze składnikami, które znajdują się w pięknych naturalnych miejscach. Przez nas omijane, z nazwy zapomniane. Książkę podarowałam swojej mamie, abyśmy razem mogły tworzyć smaczne, zdrowe i wyjątkowe dania. Dodatkowo całość jest pięknie wykonana.
Pokaż mimo toKsiążka zawiera przepisy na wykorzystanie wydałoby się często chwastów na różna sposoby. Chociaż syrop z mniszka lekarskiego, chrzan czy czosnek niedźwiedzi nie jest mi obcy to np. risotto z kończyną czy marmolada z forsycji brzmi abstrakcyjnie... Nie omieszkam spróbować :)
Książka zawiera przepisy na wykorzystanie wydałoby się często chwastów na różna sposoby. Chociaż syrop z mniszka lekarskiego, chrzan czy czosnek niedźwiedzi nie jest mi obcy to np. risotto z kończyną czy marmolada z forsycji brzmi abstrakcyjnie... Nie omieszkam spróbować :)
Pokaż mimo to