Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania

- poradniki
- Afoot and Lighthearted: A Mindful Walking Log
- 2019-06-19
- 2019-06-19
- Magda Witkowska
Idea spacerowania poprawia zdrowie fizyczne, psychiczne, zmniejsza stres i uwalnia pokłady życiowej energii. Jest także sposobem na wyciszenie i odpoczynek od nowych technologii.
Książka Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania to kompletny poradnik dla wszystkich, którzy szukają spokoju, inspiracji, ale także chcą stać się bardziej kreatywni. Autorka nawiązuje w niej do wiersza Whitmana pt. Pieśń ze szlaku, którego przesłaniem jest utrzymywanie naturalnego stanu ciekawości, optymizmu i spokoju ducha.
Lektura pomaga w osiągnięciu stanu slow life, tak potrzebnym w naszym dzisiejszym, pełnym nadmiaru bodźców świecie. Pieszo i beztrosko ma formę pięknego dziennika z załączonymi cytatami i ćwiczeniami coachingowymi. Interesująca szata graficzna, niewielki format i myśli filozofów, pisarzy oraz innych przedstawicieli kultury i sztuki, pomagają przejść przez życie „pieszo i beztrosko”.
Kup Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania w ulubionej księgarni
Oceny książki Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania
414 użytkowników ma tytuł Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania na półkach głównych- Chcę przeczytać 275
- 2019 12
- Poradniki 10
- 2020 3
- 2020 2
- Przyroda 2
Tagi i tematy do książki Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania
Cytaty z książki Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania
Nie musimy godzić się na to, że nasz myśli będą na co dzień błądzić najróżniejszymi ścieżkami - i wytyczać z czasem własne trasy. Zgodnie z ...
RozwińWielu z nas żyje w dwóch światach. Pierwszy z nich to oczywiście świat materialny, w którym świeci słońce i można poczuć jedwabiste źdźbło t...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pieszo i beztrosko. O sztuce spacerowania
Zachwycona jestem tą książeczką. Maleństwo jest doprawdy uroczo wydane, więc samo przeglądanie jej sprawia przyjemność. Jest to też wydanie dobrze pomyślane - zmieści się nawet do torebki.
Bardzo fajne "prompty" do spacerowania - nic łatwiejszego niż cyknąć fotkę, złapać ołówek, swój notes albo pojedynczą kartkę i działać. A jeśli stracicie ochotę na inspirowanie się cudzymi ścieżkami, czeka na was kilka pięknie wybranych cytatów, które można sobie łagodnie obracać w myślach, spacerując niespiesznie.
Samo dobro!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne "prompty" do spacerowania - nic łatwiejszego niż cyknąć fotkę, złapać ołówek, swój notes albo pojedynczą kartkę i działać. A jeśli stracicie ochotę na inspirowanie się...
Wydanie jest wspaniałe! To po prostu pięknie wydana książka pełna wspierających tekstów, aforyzmów. Uważam, że świetnie sprawdzi się na prezent.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam chodzić. To dla mnie najlepsza forma przemieszczania się, poprawiająca kondycję i relaksująca. „Pieszo i beztrosko..”. zwraca uwagę na jeszcze więcej korzyści, uważności, możliwości jakie daje spacer. Przepięknie wydana, z cytatami i zadaniami. Miejsce na własne notatki, przemyślenia i spostrzeżenia potrafi zmienić zwykłą książkę we własny, intymny dziennik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towedług mnie książka niewarta uwagi dla tych, którzy już dużo chodzą na spacery. jest po prostu nudna i oklepana. zawiera w sobie zadania, które ciężko zrobić podczas spacerowania, ponieważ wymagają napisania notatki, a najczęściej rysunku. wydaje mi się że będzie to dobra pozycja dla tych, którzy czują potrzebę ukazania większego sensu w spacerowaniu. dla tych, którzy uwielbiają spacerować i sami dostrzegają piękno otaczającej natury, książka zupełnie niepotrzebna. okładka za to przepiękna
według mnie książka niewarta uwagi dla tych, którzy już dużo chodzą na spacery. jest po prostu nudna i oklepana. zawiera w sobie zadania, które ciężko zrobić podczas spacerowania, ponieważ wymagają napisania notatki, a najczęściej rysunku. wydaje mi się że będzie to dobra pozycja dla tych, którzy czują potrzebę ukazania większego sensu w spacerowaniu. dla tych, którzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo dziennik interaktywny, który można zabrać ze sobą na spacer, a nawet trzeba.
Dla tych, którzy chcą oderwać się od codzienności i przeżyć podczas zdrowego spaceru, coś nowego.
„ Otworzyć oczy, umysł i duszę”.
To dziennik interaktywny, który można zabrać ze sobą na spacer, a nawet trzeba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo miejsca na swoje notatki, rysunki, przemyślenia … które być może pojawią się w naszych głowach podczas przechadzki. Wiele ciekawostek i ćwiczeń do wykonania.
„ Otworzyć oczy, umysł i duszę”.
Na czym polega uważna codzienność?
Dla mnie taka codzienność charakteryzuje się tym, że przeżywamy bardziej to co robimy, to gdzie jesteśmy i to z kim przebywamy. To co widzimy, słyszymy, czujemy, dotykamy. I to nie jest żadna filozofia, to po prostu większą świadomość i uwaga. A dzięki temu większe zadowolenie z życia ogółem.
I tak apropo rozwoju swojej codzienności, to tutaj kłania się książka #pieszoibeztrosko. To jest w zasadzie dziennik kreatywnego spacerowania. Generalnie polega na pokazaniu walorów naszych pieszych wędrówek, czy to krótszych czy dłuższych, a przy okazji zachęca do snucia swoich refleksji w czasie takiego spaceru. Chodzi bowiem o to, aby wybrać się najlepiej z tą pozycją przed siebie. A potem w jej trakcie znaleźć chwilę na przeczytanie krótkiej treści, motywującego cytatu i pochylenia się nad zadaniem, które autorka proponuje. Zabierzcie ze sobą długopis i kredki. Tak, tak, będziemy pisać, tworzyć i malować. I skupiać się oraz rozmyślać. Cieszyć oczy przyrodą wokół, nogi cieszyć ruchem, a nasz umysł cieszyć chwilą dla siebie. A poza tym cała ta książeczka cieszy, bo jest tak starannie wydana 🙂
Na czym polega uważna codzienność?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypuszczam, że dla każdego może istnieć inna definicja, ale gdyby porównać wypowiedzi kilku osób, to prawdopodobnie niektóre kwestie będą się pokrywały.
Książka dobra, ale za wydanie, które jest piękne. Okładka jakby materiałowa w środku czcionka i kartki w kolorach zieleni. I jeszcze cytaty są warte uwagi. Na tym koniec. Zadania są po prostu dla kogoś kto chciałby tylko się temu poświęcić. Nie ma prostych takich jak posłuchaj odgłosu ptaku, spróbuj go narysować. Znajdź liść itp. Są takie zadania, że normalny człowiek ich nie zrobi ...
"Stany chłonięcia( rozmyślanie i zapoznawanie się z nowymi pomysłami)
stany syntezowania (wcielanie nowych pomysłów w życie)."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Tak się cieszę, że wędrujemy tymi samymi ścieżkami!”
Autorka wykłada język angielski na Uniwersytecie Belmont. Szuka sposobu na połączenie pracy z obserwacją i przeżywaniem natury. Książka jest tego maleńkim przejawem, wskazówką, jak wyrwać z pracowitego dnia chwilę dla siebie, nacieszyć się nią i skutecznie odprężyć.
Kluczem okazuje się uważność, o której od kilku lat wiele słyszymy. To właśnie ją wskazuje się jako lek na chandrę, zmęczenie i wypalenie. Umożliwia poczucie chwili i miejsca, swoich stanów emocjonalnych i duchowych, swojego ciała. Zaleca się uważne jedzenie, uważne podróże, uważne czytanie i – jak wskazuje autorka – uważne spacerowanie.
Wstęp poradnika obfituje w wyjaśnienia – dlaczego warto być uważnym, co daje spacerowanie i co to właściwie znaczy „spacerować uważnie”. Na pozostałych stronach znajdziemy liczne zadania. Możemy wykonywać je po kolei lub w kolejności losowej. Wybierać racjonalnie lub zdać się na los, otwierając książkę na dowolnej stronie. Bez względu na to, jak będziemy dobierać tematy spacerów, „Pieszo i beztrosko” pomoże w odnalezieniu siebie pośród leśnych ostępów, na wypełnionej odgłosami natury łące lub na zatłoczonej ulicy.
Co najważniejsze, pomimo swojej formy, książka nie wydaje się typowym poradnikiem, którego autor rozkazuje nam zmienić swoje życie. Wręcz przeciwnie – Bonnie Smith Whitehouse pierwsza rusza w podróż i zachęca, byśmy podążyli za nią. Nie traćmy więc tej szansy i zmieniajmy swoje życie z „Pieszo i beztrosko”.
Zapraszam do przeczytania innych moich recenzji na plantyofbooks.design.blog oraz na media społecznościowe: FB Planty of Books i IG @plantyofbooks.
„Tak się cieszę, że wędrujemy tymi samymi ścieżkami!”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto nie lubi spacerów? Podejrzewam, że znalazłoby się wiele takich osób. Powinny one zadać sobie pytanie – dlaczego nie lubię spacerów? Czy chodzi o sam proces spacerowania? A może o nudę? Poczucie bezproduktywności? Takie osoby w szczególności powinny sięgnąć po „Pieszo i beztrosko” Bonnie Smith Whitehouse.
Autorka...
To nie jest typowa książka. Znajdziecie tu porady, cytaty, a nawet zadania do wykonania. A wszystko to, aby nauczyć się spacerować. Brzmi dziwnie? Być może. Ale dzięki tej niepozornej książce poczujecie w sobie spokój, Zauważycie jak niewiele potrzeba, aby dać umysłowi odpocząć. Jest to swojego rodzaju poradnik, dziennik - są tu nawet miejsca na notatki. Ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne, choć to nietypowa forma :)
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Pieszo i beztrosko" to książka, przesycona pięknymi cytatami oraz wskazówkami, pozwalająca czerpać przyjemność podczas spaceru. Bogato zdobiona ze złotymi akcentami oraz w twardej oprawie jest miłym widokiem dla oka.
Czytając ją człowiek na chwile ma możliwość oderwać się od świata wirtualnego i dostrzec piękno nie tylko przyrody, ale i kontaktu z drugą osobą, z którą co raz częściej spotykamy w internecie.
Myślę, że każdy z nas powinien ją przeczytać, a zwłaszcza osoby uzależnione od nieustannego przesiadywania przed ekranami komputera, telefonu, tableta czy nawet telewizora. Za przyjemność przeczytania dziękuję portalowi CzytamPierwszy.pl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając ją człowiek na chwile ma możliwość oderwać się od świata wirtualnego i dostrzec piękno nie tylko przyrody, ale i kontaktu z drugą osobą, z którą co...