Po piśmie

Inne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Katedra Tomasz Bagiński, Jacek Dukaj
Katedra Tomasz Bagiński, Ja...
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 Izabella Adamczewska, Marek Bieńczyk, Serge Bloch, Katarzyna Boni, Frédéric Boyer, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Jacek Dukaj, Jon Fosse, Jerzy Jarniewicz, Ignacy Karpowicz, Andrzej Leder, Renata Lis, Michał Nogaś, Wojciech Orliński, Piotr Paziński, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Salman Rushdie, Przemysław Sadura, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Michał Sowiński, Magdalena Środa, Przemysław Staroń, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Joanna Tokarska-Bakir, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Dorota Wodecka, Olga Wróbel
Książki. Magaz... Izabella Adamczewsk...

Biadolenie jak to jest źle w tych czasach. Za to dużo jest tu promowania pro chińskiej retoryki opartej na owczym pociągu do autorytaryzmu

Kolejna analiza natury cywilizacji i charakteru zmian dziejących się na naszych oczach. Czy odkrywcze? Po Lemie, Zajdlu i pracach Zybertowicza? Raczej kolejny kamyczek porządkowania intuicji i językowego zagospodarowywania przeczuć każdego zastanawiającego się nad otaczającym światem. Kilka nowych słów, kilka nowych myśli i dużo kontekstu, który pozwala te kilka językowych nowości wytłumaczyć i wykorzystać do uporządkowania opisu rzeczywistości. Na pewno warto, jako poszerzenie poznawczego pola, ale nie jest to książka epokowa, otwierająca nieznane obszary zagadnień, których myśl ludzka wcześniej nie dotknęła.

Popis wiedzy i świetna retoryka. Otwiera oczy. Niektóre rozdziały trochę przesadzone.

Lubię Dukaja, ale jednak to się trudniej czytało, niż jego beletrystykę. Może nie mam zacięcia do tego typu publikacji. Niemniej dosyć ciekawe.

Intelektualna uczta. Nie dla wszystkich.

Intelektualna uczta. Nie dla wszystkich.

Nie wiem z jakiej planety przyleciał pan Dukaj, wiem, że na pewno nie z mojej. Jest w tej książce kilka interesujących spostrzeżeń, ale trzeba przedrzeć się przez hermetyczne słownictwo:
Kolaps
Audsordować
Imersywność
Paradoks solipsyzmu
Aporia.
Dla mnie jest "po piśmie", po każdym piśmie jakie wyszło spod pióra pana Dukaja.

Kolaps
Delaboryzacja
Audsordować
Imersywność
Paradoks...

Ach słodkie czasy, gdy można było uważać Elona Muska za jakiegokolwiek wizjonera…
Oprócz tego oczywiście rozmach wizji budzi respekt, ale jak pisać o współczesnej cywilizacji i kulturze, zupełnie pomijając np. do kogo należą środki tego całego „transferu wrażeń”, co z nimi robią utowarowienie i podporządkowanie konsumpcji etc.

Przyznam, że to była pierwsza książka Dukaja, jaką przeczytałem. I nie wiem czy sięgnę po drugą. Na dzisiaj na pewno nie jestem do tego skłonny. Książka jak dla mnie przekombinowana, pisana niezrozumiałym językiem, rozwlekła i po prostu nudna. Tezy postawione przez autora są poglądami szeroko rozpoznanymi przez dziesiątki, jak nie setki twórców, opowiedzianymi i to w sposób znacznie bardziej przystępny. Przyznam, że trudno było mi się zmusić do przeczytania całości od deski do deski i w sumie cieszę się, że mam to już za sobą. Właśnie wziąłem się za "Bogactwo i nędza narodów" i już mi jest lepiej. W końcu czytam coś co rozumiem i jest najzwyczajniej w świecie ciekawe i uczące.

Z oceną mam pewien problem.

Niektóre z tez są błyskotliwe, niestety uzasadnione w zbyt ciężkim stylu. Przez wodolejstwo autora łatwo zgubić wątek.

Koncepcja książki - 6, styl - 2.

Z oceną mam pewien problem.

Koncepcja książki - 6, styl - 2.

"Po piśmie" to esejystyczny majstersztyk Jacka Dukaja, który zgłębia kulturowe przemiany w epoce technologii. Zadaje istotne pytania o przyszłość ludzkości w erze postpiśmiennej. Dukaj zasługuje na pełną ocenę 10/10 za swoją głęboką analizę i inspirujące spostrzeżenia.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane