Sapiens. Od zwierząt do bogów
- popularnonaukowa
- Sapiens: A Brief History of Humankind
- Wydawnictwo Literackie
- 2018-11-14
- 2018-11-14
- Justyn Hunia
- Justyn Hunia ewolucja mózg kognitywistyka ekosystem religia
Światowy hit. Książka, dzięki której rozpoczęła się międzynarodowa kariera Harariego.
Całościowa historia człowieka – od ukrywania się w jaskiniach do podróży na Księżyc i inżynierii genetycznej.
Sto tysięcy lat temu ludzie z trudem walczyli o przetrwanie, cały czas żyjąc w strachu przed wszechmocną naturą i rywalizującymi z nimi zwierzętami. Dzisiaj w XXI wieku opanowaliśmy cały świat i to nasz niekontrolowany rozwój jest zagrożeniem dla planety i zwierząt. Homo sapiens uczy się właśnie przekształcać swoje geny i chciałby stać się podobny do własnych wyobrażeń o bogach.
„Przesiedliśmy się z dłubanek na żaglowce, z żaglowców na parostatki, z parostatków na promy kosmiczne, lecz nikt nie wie, dokąd zmierzamy. Dysponujemy niespotykaną dotąd potęgą, ale nie mamy pojęcia, co z nią zrobić”.
„Sapiens” łączy biologiczne ujęcie z rozległą historyczną i kulturoznawczą perspektywą. Y.N. Harari chciałby, żebyśmy spojrzeli na siebie i nasze miejsce w świecie w nowy, prowokujący do myślenia sposób.
„Sapiens” to jeden z największych światowych bestsellerów ostatnich lat. Ponad 8 milionów sprzedanych egzemplarzy. Hollywoodzką ekranizację książki przygotowuje Ridley Scott.
- 16 302
- 13 715
- 2 498
- 1 629
Historia świata od A do Z. Interesująca pozycja. Polecam, warto
Historia świata od A do Z. Interesująca pozycja. Polecam, warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura obowiązkowa dla każdego sapiens.
Lektura obowiązkowa dla każdego sapiens.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytac. Bardzo ciekawy początek, później trochę słabiej, na końcu niedosyt - jednak było warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodtytuł jest świetnie dobrany. Od zwięrzat do bogów. Rozgościliśmy się na tej planecie i nieprzerwanie nam mało. Dostaniemy pałką po głowach od kogoś/czegoś czy sami się nią dobijemy na samym końcu istnienia naszego gatunku? Kto tam wie.. Ten wątek na ziemskiej osi czasu wciąż trwa.
Posiadam wydanie z 2014 roku, więc jest już lekko nieaktualne w niektórych wątkach choćby tych dotyczących osiągnięć w dziedzinie sztucznej inteligencji, ale czytało się bardzo dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPosiadam wydanie z 2014 roku, więc jest już lekko nieaktualne w niektórych wątkach choćby...
Przeczytane do 314 strony, do rozdziału o rewolucji naukowej. Po przejrzeniu reszty uznałem, że nie ma tam zbyt wielu ciekawych informacji dla kogoś, kto śledzi inne popularnonaukowe media. Początek za to był całkiem nieoczywisty i pouczający. Polecam tę lekturę młodym dorosłym jako bazę do bardziej szczegółowych dociekań. Ze względu na gawędziarski styl autora książka nadaje się do słuchania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka otwierająca oczy na wiele aspektów historii człowieka. Napisana językiem, który zachęca do chłonięcia kolejnych rozdziałów. Gorąco polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka o historii i naturze człowieka. Harari syntetyzuje wiedzę, która w sumie wydaje się oczywista, ale z jakiegoś powodu mało kto potrafi przedstawiać ją w tak fascynujący sposób. Solidna lektura!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ktoś zna historię więcej niż szkoła uczy, lubi oglądać filmy np. w TVP Nauka, to nic odkrywczego w książce nie znajdzie a wiele zagadnień np. o Neandertalczykach zostało wyjaśnionych odmiennie niż zaprezentowano w książce.
Autor prezentuje sporo naciąganych, moim zdaniem tez, ale to jego książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor prezentuje sporo naciąganych, moim zdaniem tez, ale to jego książka.
Z pewnością godna polecenia dla każdego, kto dopiero zaczyna się interesować tematami związanymi z powstawaniem naszej cywilizacji i chce zrozumieć skąd obecny jej kształt. Dostarcza wiele informacji w ciekawy sposób bardzo często podparty przykładami. Znajdują się też fragmenty, (szczególnie na koniec) gdzie osobiście trudno mi było się zgodzić z autorem, także jest też pole do konfrontacji z własnymi przekonaniami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopularno-naukowa, dobra próba opisania Homo sapiens (z naciskiem na popularna). Doceniam wiele zaskakujących zmian punktu patrzenia na sprawy i zagadnienia często tak oczywiste, że sie nad nimi nigdy nie zastanawiamy. Autor porusza wiele wątków wartych do dalszego przemyślenia lub studiowania. Ale kilka razy przekartkowałem bo wiało nudą.