Mózg rządzi. Twój niezastąpiony narząd

- 2018-01-17
- 2018-01-17
- 2016-01-01
- Milena Skoczko - Nakielska
- człowiek emocje literatura popularnonaukowa mózg nałogi neurologia podświadomość psychika rozum stres świadomość umysł uzależnienie zdrowie
Czy mózg można wytrenować? Czy naprawdę używamy tylko 10% jego możliwości? Gdzie jest osobowość? A może dusza? Jak on właściwie działa? Mózg sprawia, że jesteś tym, kim jesteś. Umożliwia komunikację – od prostej wymiany zdań do rozumienia ironii i podtekstów. Dzięki niemu mamy uczucia. Niczego nie zapomina, uczy się, zakochuje i przetwarza skomplikowane wzory. I ten sam mózg nagradza uzależnienie i może namówić cię do podjęcia złych decyzji.
Mózg rządzi zgłębia tajniki tego, co mamy w głowie. Fascynująco opowiada, jaki wpływ mózg ma na całość naszego życia, jak kształtuje nas oraz wszystkie nasze wybory. A wreszcie podpowiada, jak wykorzystać jego potencjał.
Ta książka podbiła serca Norwegów, od wielu tygodni gości na najwyższych pozycjach list bestsellerów. Prawa do przekładu nabyły wydawnictwa z kilkunastu krajów.
Autorką ilustracji w książce jest Guro Nordengen.
- 1 447
- 1 169
Jeśli będziesz potrzebować pomocy, poproś o nią przed piekarnią.
W życiu chodzi więc o to, by jak najlepiej wykorzystać swój potencjał.
Ksiazka "Mozg rzadzi" opisuje niesamowity narzad jakim jest mozg. Zawarta w ksiazce wiedza niewatpliwie moze przyczynic sie do zrozumienia dzialania i funkcjonowania mozgu a takze pozwala poznac jego budowe. Autorka skupila sie na latwym przekazaniu wiedzy i zainteresowaniu czytelnika poprzez przytoczenie wielu ciekawostek.
Ksiazka jest ciekawa i pokazuje jak kluczowa role odgrywa mozg. Nie jest to jednak pozycja, ktora w znaczacy sposob odmieni zycie, tylko bardziej zaintryguje do dalszego eksplorowania informacji na temat mozgu.
więcej Pokaż mimo toKsiazka jest ciekawa i pokazuje jak kluczowa role...
Bardzo wartościowa pozycja. Przedstawia budowę oraz zasadę działania naszego mózgu oraz chemii jaka w nim zachodzi. Pani Kaja w prosty sposób wyjaśnia co definiuje "JA", gdzie to "JA" jest umieszczone. Jest też trochę o nałogach, chorobach i nawykach. Polecam gorąco.
Pokaż mimo toŚwietna na początek jeśli ktoś dopiero zaczął interesować się działaniem ludzkiego mózgu i tym co na niego wpływa🧠
Pokaż mimo toO tym jak działa kawa na mózg dowiemy się w książce "Mózg rządzi". Przeglądając katalog ebooków, natrafiłem na książkę tej samej autorki "Mózg ćwiczy", która okazuje się być zbiorem porad jak pracować nad naszym najważniejszym narządem. Zanim jednak ją przeczytam postanowiłem zapoznać się z podstawami i zacząć od "Mózg rządzi", która wyjaśnia oczywiście w uproszczony sposób co się dzieje w naszych głowach np. podczas seksu, stresu czy poznawania świata.
W przypadku takich książek, łatwo natrafić na pozycję jakiegoś szaleńca, który forsuje swoją pseudonaukową tezę przez cały wywód lub trafić na książkę popularnonaukową, która przez swoje skompilowanie i fachowe słownictwo, część "popularno" zawdzięcza wyłącznie zabiegom marketingowym. Kaja Nordengen to lekarka, specjalista neurologii, wykładowczyni na uniwersytecie w Oslo. To wystarczyło, abym nie obawiał się ruszyć jej książki i okazuje się, że tego nie żałuję.
Dzięki "Mózg rządzi" poznacie wiele ciekawostek związanych z tym narządem. Czyta się to szybko i zrozumiale. Jedyne zastrzeżenie to zbyt duża schematyczność, tzn. w kolejnych rozdziałach dowiadujemy się, które części mózgu są aktywne podczas danej sytuacji i jest to kompletnie nie do zapamiętania dla zwykłego śmiertelnika. Natomiast z pewnością każdy znajdzie coś interesującego dla siebie.
Czym więcej poznaję działanie mózgu, tym więcej zastanawiam się na ile jesteśmy indywidualnymi jednostkami a na ile jesteśmy zwykłym ciałem opierającym się mechanizmach natury.
Polecam!
Instagram: Mateusz o książkach
O tym jak działa kawa na mózg dowiemy się w książce "Mózg rządzi". Przeglądając katalog ebooków, natrafiłem na książkę tej samej autorki "Mózg ćwiczy", która okazuje się być zbiorem porad jak pracować nad naszym najważniejszym narządem. Zanim jednak ją przeczytam postanowiłem zapoznać się z podstawami i zacząć od "Mózg rządzi", która wyjaśnia oczywiście w uproszczony sposób...
więcej Pokaż mimo toNiepozorna, a genialna książka.
Czy warto dzieciom puszczać Mozarta?
Jak odstawiać papierosy? Co jeść, żeby czuć smak przy przeziębieniu? Dlaczego nie chcesz by Twoje dziecko miało ponadprzeciętne IQ?
Znajdziesz tu odpowiedzi na setki takich pytań.
Zdecydowanie polecam kupić w formie papierowej.
Po pierwsze, dla ilustracji, po drugie, żeby od czasu do czasu do niej wracać.
Niepozorna, a genialna książka.
więcej Pokaż mimo toMogłaby stanowić wzór, jak powinno się pisać książki popularnonaukowe. Jest solidna dawka podręcznikowej wiedzy, podana w przystępny sposób, w bardzo krótkich, nie nużących rozdziałach. Jest mnóstwo ciekawostek do zapamiętania. Są powszechne stereotypy dotyczące mózgu oraz ich potwierdzenie lub obalenie.
Czy warto dzieciom puszczać...
Bardzo ciekawa pozycja. Pisana prostym językiem, więc można polecić ją każdemu.
Bardzo ciekawa pozycja. Pisana prostym językiem, więc można polecić ją każdemu.
Pokaż mimo toW interesujący i przede wszystkim prosty sposób tłumaczy działanie mózgu (dosyć ogólnie) oraz to jak czynniki zewnętrzne i wewnętrzne mogą wpływać na jego funkcjonowanie, a tym samym przekładać się na życie człowieka. Bardzo dobra pozycja dla osób, które nie posiadają wiedzy specjalistycznej, a chciałby zdobyć trochę informacji ogólnych. Niewątpliwym plusem są również rysunki, które przedstawiają konkretne części mózgu, co pozwala lepiej przyswoić czytany tekst.
W interesujący i przede wszystkim prosty sposób tłumaczy działanie mózgu (dosyć ogólnie) oraz to jak czynniki zewnętrzne i wewnętrzne mogą wpływać na jego funkcjonowanie, a tym samym przekładać się na życie człowieka. Bardzo dobra pozycja dla osób, które nie posiadają wiedzy specjalistycznej, a chciałby zdobyć trochę informacji ogólnych. Niewątpliwym plusem są również...
więcej Pokaż mimo toCiekawe informacje o mózgu w bardzo przystępnej formie. Każdy powinien przeczytać.
Pokaż mimo to🧠🔬 Odkryj tajemnice mózgu! 📘 "Mózg rządzi" to fascynująca podróż przez zakamarki naszego najważniejszego narządu. Czy wiesz, że mózg można wytrenować i używamy go tylko w 10%? 🤔 Dowiedz się, gdzie mieszka osobowość i jak wpływa na nasze życie.
🌌 Ta niepozorna, ale genialna książka zdobyła serca czytelników na całym świecie. Zanurz się w świat mózgu, poznaj jego wpływ na nasze wybory, uczucia i decyzje. 🌟
💡 Ciekawostki, teoretyczna wiedza i praktyczne wskazówki – to wszystko znajdziesz w "Mózg rządzi". 📚 Polecana lektura dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć, co kieruje naszym zachowaniem i jak możemy wykorzystać potencjał naszego umysłu. 💪
👉 Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: Czy warto słuchać muzyki Mozarta? Jak odzwyczaić się od papierosów? Co jeść, by poczuć smak przy przeziębieniu? Czy IQ ma znaczenie? I wiele więcej! 💭
🎨 Książka wzbogacona jest ciekawymi ilustracjami, które dodają jej uroku i pomagają zrozumieć skomplikowane zagadnienia. 🎨
🌈 Jeśli jesteś ciekawy, jak działa nasz najważniejszy narząd, koniecznie sięgnij po "Mózg rządzi"! 📖 Gotowi na fascynującą podróż po naszym własnym umyśle? 🧠 #MózgRządzi #Książka #Podróż #Mózg #Fascynujące #Nauka #Odkrywanie #Wiedza #KsiążkaPopularnonaukowa #Czytaj #RozwijajSię #Decyzje #Potencjał #Umiejętności #Wybory #PrzygodaLiteracka #Czytelnik #KsiążkiPolecane #InspirującaLektura #Ciekawostki #PraktycznePorady #Ilustracje #TajemniceMózgu #KształtowanieŻycia
więcej Pokaż mimo to🌌 Ta niepozorna, ale genialna książka zdobyła serca czytelników na całym świecie. Zanurz się w świat mózgu, poznaj jego wpływ na...
Bardzo ciekawa książka, napisana w przystępny sposób. Szybko i przyjemnie mi się czytało, polecam każdemu, kto zaczyna swoją przygodę z neurobiologią lub po prostu chce dowiedzieć się czegoś więcej o mózgu - naszym niezastąpionym organie.