Co się stanie z Ameryką

- Pascal
- Ameryka USA Stany Zjednoczone
- literatura faktu
- Ameryka USA Stany Zjednoczone
Ostatnia kampania wyborcza obnażyła wszystkie problemy, słabości i lęki Ameryki
Dorota Warakomska pokazuje je oczami zwykłych ludzi. Ta książka to zapis jej podróży, podczas których pokonała tysiące kilometrów i odwiedziła 20 stanów, zgłębiając niezwykle wysoki poziom rozczarowania jednych Amerykanów, nadzieję drugich, tęsknotę trzecich, niezdecydowanie innych.
Jak to się stało, że na Donalda Trumpa, multimilionera i gwiazdora show-biznesu, znanego z dość lekceważącego stosunku do kobiet, oskarżanego o seksizm, rasizm i ksenofobię zagłosowała (nieznaczna, ale jednak) większość białych kobiet? Dlaczego doskonale przygotowana do objęcia prezydentury, kompetentna, obyta w świecie Hillary Clinton nie zdołała wytłumaczyć się ze swoich powiązań z biznesem, odeprzeć oskarżeń o kłamstwa i ocieplić wizerunku? Kampania zmieniła Stany Zjednoczone. Podzieliła naród, jak nigdy dotąd. Co dziś jest ważne dla Amerykanek i Amerykanów? Za czym tęsknią? Czego chcą? I co się stanie z Ameryką?
Dorota Warakomska – dziennikarka, wieloletnia korespondentka TVP w USA, autorka Drogi 66, fotograficzka i podróżniczka. Aktywnie działa na rzecz równości kobiet.
To, co my w Europie uważamy za Amerykę, to tak naprawdę Nowy Jork i Los Angeles. Gdyby to mieszkańcy tych miast przesądzali o wynikach wyborów, to ani George W. Bush, ani Donald Trump nigdy nie zamieszkaliby w Białym Domu. Żeby zrozumieć dlaczego tak się stało, trzeba poznać Amerykę małych miasteczek i pustoszejących miast. Dorota Warakomska poznała i opisała je doskonale. Ta książka to klucz do zrozumienia Ameryki, a co za tym idzie – świata.
Piotr Kraśko
Autorka zna Amerykę od podszewki. Podczas wyborów nie śledziła doniesień mediów, lecz pytała i słuchała zwykłych obywateli. Ameryka, która wybrała na swojego prezydenta Donalda Trumpa, pokazuje się w tej książce w całej złożoności. Co doprowadziło do zwycięstwa miliardera, gdzie rozpocznie się jego klęska? Czy zainicjuje ją nowe pokolenie amerykańskich kobiet?
Agnieszka Holland
Opinie [5]
No właśnie, co się stanie?
Pokaż mimo toCzy Trump to dobry wybór na prezydenta...okazuje się,że nie tylko świat się zdziwił ale i sam prezydent był zaskoczony jego wyborem.
Ameryka mnie fascynuje, a jednocześnie przeraża i raczej nigdy jej nie zrozumiem.
Mimo ,że kraj ma wiele problemów wewnętrznych, dalej wierzą w swój American dream.
Do granic możliwości sfeminizowana książka. Bohaterami nie są obywatele USA, bohaterami są zwolenniczki Hillary Clinton, feministki, przeciwniczki posiadania broni itd. Tak ogólnie szacując, to na ok. 100 osób cytowanych w publikacji D. Warakomskiej - 90% to kobiety.
więcejBardzo nieobiektywna pozycja, autorka na każdym kroku podkreśla jak bardzo jest jej źle z tym, że wybory...
Znakomita próba znalezienia odpowiedzi na pytanie, dlaczego posiadająca bardzo dobre przygotowanie polityczne Hillary Clinton przegrała wybory z show-manem i multimilionerem Donaldem Trumpem, który jest znany z ksenofobicznych, rasistowskich i seksistowskich wypowiedzi i zachowań.
więcejDorota Warakomska pokazuje nam lęki, rozczarowania ale i nadzieje zwykłych ludzi z małych...
Podobno jak Ameryka kichnie, to cały świat ma katar. Kiedy w Ameryce spada koniunktura, reszcie świata w oczy zagląda kryzys. Gdy Ameryka lekko i nawet tylko na moment zboczy z kursu, świat może stracić go z oczu na dobre… Chcemy tego, czy nie, to właśnie Stany Zjednoczone dyktują trendy i trzymają rząd dusz – w kulturze, ekonomii, nauce, polityce. To, co dotyka Ameryki,...
więcejPo rewelacyjnej poprzedniej książce Pani Doroty, z wielką radością sięgnąłem po tę następną. "Co się stanie z Ameryką" to szereg wywiadów ze zwykłymi mieszkańcami USA, przed wyborami prezydenckimi w 2016 roku. Autorka nie ukrywa sympatii do Hillary Clinton i rozczarowania zwycięstwem jej rywala. Stara się dowiedzieć dlaczego wygrał Trump, który...nie miał prawa wygrać. I...