Żmijowisko

- Marginesy
- literatura polska niebezpieczeństwo nienawiść poszukiwanie prawdy rozpacz thriller trauma zabójstwo zemsta
- Inne
Mistrzowski thriller Wojciecha Chmielarza. Ostatnie wspólne wakacje... Tragedia, która niszczy. Czas, który nie przynosi pocieszenia. Koniec, od którego nie ma ucieczki.
Grupa trzydziestolatków, przyjaciół ze studiów, co roku wyjeżdża wspólnie ze swoimi rodzinami na wakacje. Tym razem trafiają do zagubionej wśród jezior i lasów agroturystyki w niewielkiej wsi Żmijowisko. Bawią się jak zwykle – odreagowując stres szybkiego wielkomiejskiego życia. Jest alkohol, są narkotyki. A także skrywane od lat urazy, dawne uczucia i wzajemne pretensje.
Podczas jednej z mocno zakrapianych imprez ktoś kogoś prawie topi. Wywiązuje się kłótnia, podczas której otwierają się dawne rany. Następnego dnia córka jednej z par, piętnastoletnia Ada, znika. Pomimo poszukiwań nikomu nie udaje się jej odnaleźć. Rozpływa się w powietrzu.
"Ada była ciągle najważniejsza. Każdego dnia o niej myślałem, każdego. O tym, co się stało. O tym, co moglibyśmy zrobić inaczej." Rok później jej ojciec wraca do Żmijowiska, by podjąć ostatnią próbę odnalezienia córki. Przez te dwanaście miesięcy znienawidziła go cała Polska. Ale – jak się okazuje – nie wraca tam sam...
"Żmijowisko" to opowieść o tragedii, która niszczy. O rodzinie, która musi stawić czoło próbie przekraczającej ludzkie wyobrażenia. Uczuciach, które trwają pomimo mijających lat i nie niosą pocieszenia. Zdradzie, bólu i miłości. Strachu, zbrodni i karze. O tym, ile jesteśmy w stanie zrobić dla naszych dzieci i jak wiele nas to kosztuje.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Psychologiczne żmijowsko
Nie każde jest zagrożeniem, ale wzbudzają silne negatywne emocje i lęk. Tytuł najnowszej powieści Wojciecha Chmielarza „Żmijowisko” do najprzyjemniejszych więc nie należy. Już jedną żmiję lepiej traktować z dystansem, cóż dopiero ich kłębowisko!
W niewielkiej wsi, której nazwa tożsama jest z tytułem, w gospodarstwie agroturystycznym latem 2017 roku pojawia się Arek. To ojciec zaginionej rok wcześniej w tym miejscu piętnastoletniej Ady. Nie ma się co dziwić, że właścicielka gospodarstwa, której ledwie udało się po kilkumiesięcznym medialnym szumie po tragicznym zdarzeniu uspokoić trochę atmosferę wokół miejsca z nim kojarzonego, nie chce go przyjąć. Nowi goście niby są, ale przecież łatwo ich wystraszyć. Arek w siedlisku pozostaje jednak za sprawą Krzysztofa, jej męża, a do swojego pokoju zaprasza go Adaoma, pół-Polka, pół-Nigeryjka, także uczestniczka feralnego letniego wypadu. Ona przyjechała odpocząć, on ma szukać tropów w sprawie córki. Najbliższy czas odsłoni co nieco – to oczywiste, kryminał ma to do siebie – z tajemnicy poprzedniego lata. A czytelnicy, którzy lubią być prowadzeni przez autora, niemający ambicji odgadywania już na początku, „kto zabił” – tacy jak ja – będą na pewno usatysfakcjonowani rozwiązaniem.
Wojciech Chmielarz snuje opowieść z kilku perspektyw. Jesteśmy w teraźniejszości i razem z ojcem i jego niespodziewaną towarzyszką próbujemy dociec, jak zaginęła Ada i co naprawdę zdarzyło się poprzedniego lata. Uczestniczymy więc w rozwoju akcji, przeżywając emocje związane z odkrywaniem kolejnych, niekiedy fałszywych, kart dramatu. Wracamy do „wtedy” – w ten sposób poznajemy bohaterów, obserwując tradycyjne coroczne spotkanie grupy przyjaciół, dziś już przekraczających trzydziestkę, z różnym bagażem doświadczeń i związków, w czasie którego zdarzyła się tragedia. Przyglądamy się też temu, co działo się „pomiędzy” przeszłością a teraźniejszością. A zdarzenia bynajmniej nie dotyczą wyłącznie rodziny zaginionej nastolatki, czyli niezbyt szczęśliwego małżeństwa Arka i Kamili.
W żmijowisku żmija przecież nie jedna. Ciekawe sprawy dzieją się w rodzinie prowadzącej agroturystykę oraz u tych, którzy chętnie by ten teren przejęli. Potencjalnego żmijowego jadu w tym świecie jest sporo i to różnego rodzaju: rodzinnego (modeli rodzinnych tu kilka, więc i problemów sporo), pracowniczego (np. wielkomiejski świat mediów), społecznego (choćby mała agroturystyka w starciu z dużym nowobogackim majątkiem), a nawet narodowościowego. Niektórych, na szczęście, jad bezpośrednio nie dosięgnie, inni zostaną pokąsani.
„Żmijowisko” to moje pierwsze spotkanie z prozą Wojciecha Chmielarza, choć nazwisko autora znam doskonale z czytelniczych rekomendacji. Pierwsze – i od razu udane. Polecam!
Justyna Radomińska
Popieram [ 78 ]
Dyskusje
22 tygodnie temu
- 12 670
- 4 912
- 1 704
Wypożycz z biblioteki
Ojciec mówił mu, żeby nie żenił się z piękną kobietą, bo tylko głupcy i bogacze tak robią. Ojciec jak zwykle miał rację, a on nie posłuchał....
RozwińW ogóle nie lubił tego miasta, choć tam się urodził i wychował. Zawsze wydawało mu się za ciasne. Zbyt wielu ludzi o zbyt wielkim ego na zby...
RozwińWiele w Polsce się zmieniło i wiele się zmieni, ale jedno pozostanie niewzruszone aż do końca świata - przekonanie, że gorzała jest święta.
Opinie [1 668]
Często wulgarny język jest w książce niezbędny, nie przeszkadza.
więcejTutaj autor przesadził !!!
Miałam ochotę rzucić książkę w kąt i już do niej nie wrócić.
Język Chmielarza przyćmił mi całkiem niezłą, choć mało prawdopodobną fabułę.
Czy to teraz taka moda? Czy nie da się napisać dobrego kryminału bez ogromnego ładunku wulgaryzmów?
Przykro mi, że nie mogę zgodzić się z gronem...
To nie była miłość od pierwszego wczytania...po książkę sięgnęłam z ciekawości, zachęcona dużym szumem, który pewnego czasu wzbudzała w około siebie. Początkowo styl i język absolutnie nie przypadł mi do gustu. Jednak dałam wciągnąć się fabule. Myślałam, analizowałam, zmieniałam zdanie kilka razy. Książkę czyta się szybko, akcja jest wartka tylko szkoda, że wyczekiwane...
więcejPrzed sięgnięciem po ,,Żmijowisko'' wiele dobrego słyszałem na temat tej książki i cieszę się, że nareszcie tam ją przeczytaną. Genialnie napisany kryminał pod kątem psychologicznym, który znakomicie pokazuje jak negatywne emocje, które przejawia człowiek prowadzą do tego co jest najgorsze i bolesne. Ponadto książka cały czas trzyma napięciu i do tego zakończenia, którego...
więcejKsiążka mogłaby być lepsza, gdyby autor akcję z kilku ostatnich stron rozwinął na całą książkę. Po przeczytaniu 1/3 książki już powinno dziać się więcej, a nie działo się nic. Prawda jest taka, że dopiero pod koniec (właśnie na tych ostatnich kilku stronach) działo się tak wiele, że wydawałoby się, że czytam fascynujący kryminał. Tyle akcji, że nie mogłam się oderwać od...
więcejMocna, straszna. Nie mogłam spać przez tą książkę, już nawet nie dlatego, że aż tak się bałam, bo to nie jest jakiś straszny horror, ale z ciekawości co będzie dalej... Oczywiście, tak jak przypuszczałam - porażający koniec. Jeden malutki minus - chwilami zbyt szczegółowy opis nieistotnych drobiazgów.
Pokaż mimo toWojciech Chmielarz opowiedział w swej książce perypetie przyjaciół i przeplatanych z nimi innych osób. Zaginięcie Ady czyli wszystko co się wokół działo szło powolnym krokiem. Krokiem, który mnie czasem irytował, bo było męczące ciągle czytać o zaginięciu a nic nie działo się aby zbliżyć się do czasu tego zdarzenia. Szczegółowe opisy relacji międzyludzkich sprawiały że jest...
więcejNajlepsza książka jaką w życiu czytałam. Obawiam się, że już żadna mnie tak nie zaskoczy. Zakończenie wbija w fotel. Serial również znakomity.
Pokaż mimo toKsiążka na kilka godzin wprawdzie, ale to wyjątkowo sprawnie i ciekawie skonstruowany thrillerek.
Pokaż mimo toCzytałem takich dziesiątki, ale ten ma przewagę,, bo jest polski no i wreszcie ktoś napisał coś, co nie jest częścią cyklu.
W porównaniu do rodzimych autorów tego typu powieści wyróżnia się zdecydowanie na plus.
Świetna jest ta książka. Fabuła wciągająca trudno się domyślić zakończenia. To było moje pierwsze spotkanie z tym autorem i na pewno nie ostatnie.
Pokaż mimo toPolecam książki tego autora.
Jakie to smutne.
Pokaż mimo toZaginięcie dziewczyny jest jak wybicie szamba albo zatkanego sedesu.
I wszystko wychodzi na wierzch.
Pod warstwą thrillera ukryty dramat niedojrzałych rodziców, udających szczęśliwe życie mężów i żon, i ich dzieci, ofiar ich ambicji i głupoty.
Z Wojciechem Chmielarzem spotkanie pierwsze. Ale jeszcze się spotkamy.