Lodołamacz

- Lodołamacz (tom 1)
- historia
- Andrzej Mietkowski, Piotr Halbersztat
- Wiktor Suworow ZSRR historia II Wojna Światowa Polska Niemcy Rosja operacja
Kto rozpoczął II wojnę światową? Radzieckie kierownictwo wielokrotnie zmieniało stanowisko w tej sprawie. 18 września 1939 roku Kreml uznał w oficjalnej nocie, że winę za wszczęcie wojny ponosi Polska. 30 listopada 1939 roku na łamach dziennika "Prawda" Stalin wskazał dalszych winowajców: "Anglia i Francja napadły na Niemcy, i tym samym wzięły na siebie odpowiedzialność za tę wojnę".
5 maja 1941 roku, przemawiając na zamkniętym spotkaniu do absolwentów akademii wojskowych, Stalin wskazał kolejnego sprawcę: Niemcy.
Po zakończeniu wojny krąg winowajców rozszerzył się. Moskwa oznajmiła, że II wojnę światową rozpętały wszystkie państwa kapitalistyczne. I tak już zostało. Komuniści obarczają imperialistów całego świata odpowiedzialnością za rozpętanie wojny, ale przemilczają niechlubną rolę, jaką w tym największym kataklizmie XX wieku sami odegrali.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
(Lew Trocki) Bez Stalina nie byłoby Hitlera, nie byłoby Gestapo!
Opinie [64]
A było tak: Wiktor Suworow a właściwie Władimir Rezun czytał sobie do poduchy zapiski, wspomnienia czerwonoarmijskich czołgistów i zauważył że dywizje czołgów były ustawione blisko linii Curzona. Po zbadaniu tematu okazało się że miłujący pokój sowieci przygotowali się latem w 1941 roku do ofensywy na zachód. Adolf był raptem dwa tygodnie szybszy. W poważnych książkach...
więcejTo trzeba przeczytać.
Pokaż mimo toNaukowy dowód na wywołanie II wojny światowej przez ruskich.
Pokaż mimo toW chwili gdy próbujemy podnieść kwestię reparacji wojennych z Niemcami, niezależnie od rezultatów warto zastanowić się, kto tak naprawdę wojnę przegrał, a kto wygrał. Należy przypomnieć rok 1939 i od czego się to wszystko zaczęło, kto zainicjował te wydarzenia, czy rzeczywiście był to (lewak) Hitler, czy jednak (lewak i komunista) Stalin. Czy autor pisze prawdę? Spójrzcie...
więcejDla mnie jako amatora historii książka jest po prostu zbyt...historyczna. Autor przytacza ponadto szereg danych wojskowych, co powoduje, że lekturę czyta się momentami bardzo ciężko. Gratka pewnie dla historyków, ale nie dla osób, które wolą klasyczną publicystykę.
Pokaż mimo toKsiążka wydana 30 lat temu idealnie trafia w obecne czasy i odpowiada na propagandę Putinowską, która stawia Związek Radziecki jako pacyfistyczne państwo, które tylko odpowiada na agresje innych.
więcejŚwietnie napisana, oparta nie tylko o bogatą bibliografie i dokumenty a także o osobiste rozmowy autora z wyższymi oficerami wojskowymi przedstawia nam sytuacje i plany Sowietów...
Bardzo dobra książka, niestety nie czyta się łatwo. Sporo wiedzy typowo historycznej, przedstawionej w rzetelny choć toporny sposób. Tak czy inaczej polecam!
Pokaż mimo toWiktor Suworow rozprawia się z oficjalną rosyjską wersją II Wojny Światowej. Autor skupia się na strategii wojennej Adolfa Hitlera i Józefa Stalina, opisuje jak doszło do podpisania paktu Ribbentrop- Mołotow, oraz rozkłada na czynniki pierwsze dlaczego układ ten był samobójstwem dla Hitlera.
więcejSuworow krok po kroku opierając się na tysiącach stron dokumentów analizuje...
Tezy wyssane z palca, obalone w książce ,,Mity II wojny światowej" Lopeza, i innych publikacjach. Zwykła propaganda.
Pokaż mimo toMoże nie jest tak wciągająca jak Akwarium czy Kontrola, ale to ciągle bardzo dobra pozycja opisująca sytuację w przededniu otwarcia Frontu Wschodniego.