Dwudziestolecie od kuchni
![Okładka książki Dwudziestolecie od kuchni](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/4805000/4805361/594398-170x243.jpg)
- Kategoria:
- literatura piękna
- Seria:
- Ciekawostki historyczne.pl
- Wydawnictwo:
- Znak Horyzont
- Data wydania:
- 2017-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-01-01
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324042340
- Tagi:
- literatura polska historia
Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak
Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie
Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
"Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 188
- 107
- 28
- 8
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
"Dwudziestolecie od kuchni, czyli kulinarna historia przedwojennej Polski" opowiada o czasach, gdy lodówki w gospodarstwie domowym nie były prawie w ogóle znane (wyobrażacie to sobie?),a jednak panie domu potrafiły być zaradne, oszczędne, pomysłowo przyrządzające posiłki, posługując się złotymi radami matek i babć.
To też zestawienie wielkich skrajności: arystokracji, żywiącej się frykasami i ubóstwa, jedzącego trawę i korę po strasznej Wielkiej Wojnie... To i wiele więcej, czeka byście poznali życie "od kuchni" sprzed ponad 90 lat. Ja bardzo lubię książki tej Autorki i polecam, bo są interesujące, nie tylko dla historyków i pasjonatów tego okresu.
"Dwudziestolecie od kuchni, czyli kulinarna historia przedwojennej Polski" opowiada o czasach, gdy lodówki w gospodarstwie domowym nie były prawie w ogóle znane (wyobrażacie to sobie?),a jednak panie domu potrafiły być zaradne, oszczędne, pomysłowo przyrządzające posiłki, posługując się złotymi radami matek i babć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo też zestawienie wielkich skrajności: arystokracji,...
Domowe sprzęty, codzienne zajęcia i radzenie sobie w momencie kiedy w kraju niebotyczny kryzys, to rzeczywistość naszych prababek. Bieda nie bieda, trzeba mieć ładnie ułożone włosy i urozmaicone posiłki. Nowinki technicze, takie jak żelazko czy inne urządzenia na gaz (żelazko było w tedy gazowe 😉 ) odciążyły je znacząco. Smutne jest jednak to, iż mimo upływu stu lat, niektóre nasze pejoratywne cechy pozostały niezmienne... 🙁
Domowe sprzęty, codzienne zajęcia i radzenie sobie w momencie kiedy w kraju niebotyczny kryzys, to rzeczywistość naszych prababek. Bieda nie bieda, trzeba mieć ładnie ułożone włosy i urozmaicone posiłki. Nowinki technicze, takie jak żelazko czy inne urządzenia na gaz (żelazko było w tedy gazowe 😉 ) odciążyły je znacząco. Smutne jest jednak to, iż mimo upływu stu lat,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka dosyc przecietna. Napisana dosc lekko, da sie czytac, ale nie porywa. Z poczatku mialam nadzieje, ze sie rozkreci, ale nie doczekalam sie. Nie spelnila moich oczekiwan.
Ksiazka dosyc przecietna. Napisana dosc lekko, da sie czytac, ale nie porywa. Z poczatku mialam nadzieje, ze sie rozkreci, ale nie doczekalam sie. Nie spelnila moich oczekiwan.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie interesuje się gotowaniem nawet tego nie lubię za to bardzo lubię wszelkie informacje o dawnej codzienności, o stylu życia, zwyczajach. Ta książka to bardzo trafiona pozycja dla miłośników i gotowania, historii i codziennosci z dawnych dla nas czasów. Ciekawie i precyzyjnie napisana ukazuje też zmiany jakie zachodziły czy w kuchni jak i w sposobie myślenia i podejscia. Jak się zmieniały sklepy . Targi i jak dawniej traktowano pomoc domowa, jak się organizowało przyjęcia i jakie było o podejście do nowych rozwiązań technologicznych ( tych kuchennych). Polecam wszystkim, którzy lubią wrócić do dawnych czasów.
Nie interesuje się gotowaniem nawet tego nie lubię za to bardzo lubię wszelkie informacje o dawnej codzienności, o stylu życia, zwyczajach. Ta książka to bardzo trafiona pozycja dla miłośników i gotowania, historii i codziennosci z dawnych dla nas czasów. Ciekawie i precyzyjnie napisana ukazuje też zmiany jakie zachodziły czy w kuchni jak i w sposobie myślenia i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tej książki dowiemy się wielu rzeczy, niestety, większość z nich niewiele ma wspólnego z kuchnią. Autorka mówi nam między innymi o sytuacji zawodowej kobiet przed drugą wojną światową, o ogólnej biedzie, o ciężkiej doli służących, o znanych przedwojennych lokalach gastronomicznych (zadziwiająco mało miejsca poświęcając wówczas ich menu),o wycieczce do Muzeum Gazownictwa (sic! Ta książka powinna być opatrzona informacją, że sponsorowało ją PGNiG) i o tym, co jada na śniadanie. Prawdziwa tematyka tej książki jakoś się w tym wszystkim gubi - czyżby zabrakło materiału?
Drażnią również osobiste wtręty, które często sprowadzają się do spostrzeżeń w stylu: "teraz mamy X. Przed wojną X nie było" oraz kilkukrotne przywoływanie w tekście książki cytatów z publikacji własnego męża (zupełnie nie na temat),który zresztą zajął się adiustacją tego tytułu. Czym jest owa mityczna adiustacja w Wydawnictwie Znak - od jakiegoś czasu nie tylko ja rozgryzam tę tajemnicę. Tak czy inaczej wychodzi na to, że małżonkowie nie powinni zasiadać razem do pracy nad jedną książką. I to najważniejsza wiadomość, jaką z tej lektury wyniosłam.
Z tej książki dowiemy się wielu rzeczy, niestety, większość z nich niewiele ma wspólnego z kuchnią. Autorka mówi nam między innymi o sytuacji zawodowej kobiet przed drugą wojną światową, o ogólnej biedzie, o ciężkiej doli służących, o znanych przedwojennych lokalach gastronomicznych (zadziwiająco mało miejsca poświęcając wówczas ich menu),o wycieczce do Muzeum Gazownictwa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolak potrafi, a Polka jeszcze bardziej....
Polak potrafi, a Polka jeszcze bardziej....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu świetna. Książka, w której strony same się przekręcają. Przybliża tematykę wcale nie tak bardzo odległych czasów. Tematykę, o której raczej się nie mówi na codzień.
Po prostu świetna. Książka, w której strony same się przekręcają. Przybliża tematykę wcale nie tak bardzo odległych czasów. Tematykę, o której raczej się nie mówi na codzień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa lekcja historii od kuchni :)
Ciekawa lekcja historii od kuchni :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja z historią w tle, która zahacza o XX-lecie międzywojennej polskiej gastronomii. Ładnym dopełnieniem są zdjęcia z tamtego okresu oraz dawne przedwojenne porady i lifehacki. Z pewnością sięgnę po kolejną książkę z tej serii i w tym stylu opowiadającą o zwyczajnym życiu Polaków. Polecam.
Ciekawa pozycja z historią w tle, która zahacza o XX-lecie międzywojennej polskiej gastronomii. Ładnym dopełnieniem są zdjęcia z tamtego okresu oraz dawne przedwojenne porady i lifehacki. Z pewnością sięgnę po kolejną książkę z tej serii i w tym stylu opowiadającą o zwyczajnym życiu Polaków. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://czytelnicze-recenzje.blogspot.com/2018/02/dwudziestolecie-od-kuchni-aleksandra.html
http://czytelnicze-recenzje.blogspot.com/2018/02/dwudziestolecie-od-kuchni-aleksandra.html
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to