Dwudziestolecie od kuchni
- Kategoria:
- literatura piękna
- Seria:
- Ciekawostki historyczne.pl
- Wydawnictwo:
- Znak Horyzont
- Data wydania:
- 2017-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-01-01
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324042340
- Tagi:
- literatura polska historia
Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak
Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie
Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
"Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 185
- 107
- 27
- 8
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
"Dwudziestolecie od kuchni, czyli kulinarna historia przedwojennej Polski" opowiada o czasach, gdy lodówki w gospodarstwie domowym nie były prawie w ogóle znane (wyobrażacie to sobie?),a jednak panie domu potrafiły być zaradne, oszczędne, pomysłowo przyrządzające posiłki, posługując się złotymi radami matek i babć.
To też zestawienie wielkich skrajności: arystokracji, żywiącej się frykasami i ubóstwa, jedzącego trawę i korę po strasznej Wielkiej Wojnie... To i wiele więcej, czeka byście poznali życie "od kuchni" sprzed ponad 90 lat. Ja bardzo lubię książki tej Autorki i polecam, bo są interesujące, nie tylko dla historyków i pasjonatów tego okresu.
"Dwudziestolecie od kuchni, czyli kulinarna historia przedwojennej Polski" opowiada o czasach, gdy lodówki w gospodarstwie domowym nie były prawie w ogóle znane (wyobrażacie to sobie?),a jednak panie domu potrafiły być zaradne, oszczędne, pomysłowo przyrządzające posiłki, posługując się złotymi radami matek i babć.
więcej Pokaż mimo toTo też zestawienie wielkich skrajności: arystokracji,...
Domowe sprzęty, codzienne zajęcia i radzenie sobie w momencie kiedy w kraju niebotyczny kryzys, to rzeczywistość naszych prababek. Bieda nie bieda, trzeba mieć ładnie ułożone włosy i urozmaicone posiłki. Nowinki technicze, takie jak żelazko czy inne urządzenia na gaz (żelazko było w tedy gazowe 😉 ) odciążyły je znacząco. Smutne jest jednak to, iż mimo upływu stu lat, niektóre nasze pejoratywne cechy pozostały niezmienne... 🙁
Domowe sprzęty, codzienne zajęcia i radzenie sobie w momencie kiedy w kraju niebotyczny kryzys, to rzeczywistość naszych prababek. Bieda nie bieda, trzeba mieć ładnie ułożone włosy i urozmaicone posiłki. Nowinki technicze, takie jak żelazko czy inne urządzenia na gaz (żelazko było w tedy gazowe 😉 ) odciążyły je znacząco. Smutne jest jednak to, iż mimo upływu stu lat,...
więcej Pokaż mimo toKsiazka dosyc przecietna. Napisana dosc lekko, da sie czytac, ale nie porywa. Z poczatku mialam nadzieje, ze sie rozkreci, ale nie doczekalam sie. Nie spelnila moich oczekiwan.
Ksiazka dosyc przecietna. Napisana dosc lekko, da sie czytac, ale nie porywa. Z poczatku mialam nadzieje, ze sie rozkreci, ale nie doczekalam sie. Nie spelnila moich oczekiwan.
Pokaż mimo toNie interesuje się gotowaniem nawet tego nie lubię za to bardzo lubię wszelkie informacje o dawnej codzienności, o stylu życia, zwyczajach. Ta książka to bardzo trafiona pozycja dla miłośników i gotowania, historii i codziennosci z dawnych dla nas czasów. Ciekawie i precyzyjnie napisana ukazuje też zmiany jakie zachodziły czy w kuchni jak i w sposobie myślenia i podejscia. Jak się zmieniały sklepy . Targi i jak dawniej traktowano pomoc domowa, jak się organizowało przyjęcia i jakie było o podejście do nowych rozwiązań technologicznych ( tych kuchennych). Polecam wszystkim, którzy lubią wrócić do dawnych czasów.
Nie interesuje się gotowaniem nawet tego nie lubię za to bardzo lubię wszelkie informacje o dawnej codzienności, o stylu życia, zwyczajach. Ta książka to bardzo trafiona pozycja dla miłośników i gotowania, historii i codziennosci z dawnych dla nas czasów. Ciekawie i precyzyjnie napisana ukazuje też zmiany jakie zachodziły czy w kuchni jak i w sposobie myślenia i...
więcej Pokaż mimo toZ tej książki dowiemy się wielu rzeczy, niestety, większość z nich niewiele ma wspólnego z kuchnią. Autorka mówi nam między innymi o sytuacji zawodowej kobiet przed drugą wojną światową, o ogólnej biedzie, o ciężkiej doli służących, o znanych przedwojennych lokalach gastronomicznych (zadziwiająco mało miejsca poświęcając wówczas ich menu),o wycieczce do Muzeum Gazownictwa (sic! Ta książka powinna być opatrzona informacją, że sponsorowało ją PGNiG) i o tym, co jada na śniadanie. Prawdziwa tematyka tej książki jakoś się w tym wszystkim gubi - czyżby zabrakło materiału?
Drażnią również osobiste wtręty, które często sprowadzają się do spostrzeżeń w stylu: "teraz mamy X. Przed wojną X nie było" oraz kilkukrotne przywoływanie w tekście książki cytatów z publikacji własnego męża (zupełnie nie na temat),który zresztą zajął się adiustacją tego tytułu. Czym jest owa mityczna adiustacja w Wydawnictwie Znak - od jakiegoś czasu nie tylko ja rozgryzam tę tajemnicę. Tak czy inaczej wychodzi na to, że małżonkowie nie powinni zasiadać razem do pracy nad jedną książką. I to najważniejsza wiadomość, jaką z tej lektury wyniosłam.
Z tej książki dowiemy się wielu rzeczy, niestety, większość z nich niewiele ma wspólnego z kuchnią. Autorka mówi nam między innymi o sytuacji zawodowej kobiet przed drugą wojną światową, o ogólnej biedzie, o ciężkiej doli służących, o znanych przedwojennych lokalach gastronomicznych (zadziwiająco mało miejsca poświęcając wówczas ich menu),o wycieczce do Muzeum Gazownictwa...
więcej Pokaż mimo toPolak potrafi, a Polka jeszcze bardziej....
Polak potrafi, a Polka jeszcze bardziej....
Pokaż mimo toPo prostu świetna. Książka, w której strony same się przekręcają. Przybliża tematykę wcale nie tak bardzo odległych czasów. Tematykę, o której raczej się nie mówi na codzień.
Po prostu świetna. Książka, w której strony same się przekręcają. Przybliża tematykę wcale nie tak bardzo odległych czasów. Tematykę, o której raczej się nie mówi na codzień.
Pokaż mimo toCiekawa lekcja historii od kuchni :)
Ciekawa lekcja historii od kuchni :)
Pokaż mimo toCiekawa pozycja z historią w tle, która zahacza o XX-lecie międzywojennej polskiej gastronomii. Ładnym dopełnieniem są zdjęcia z tamtego okresu oraz dawne przedwojenne porady i lifehacki. Z pewnością sięgnę po kolejną książkę z tej serii i w tym stylu opowiadającą o zwyczajnym życiu Polaków. Polecam.
Ciekawa pozycja z historią w tle, która zahacza o XX-lecie międzywojennej polskiej gastronomii. Ładnym dopełnieniem są zdjęcia z tamtego okresu oraz dawne przedwojenne porady i lifehacki. Z pewnością sięgnę po kolejną książkę z tej serii i w tym stylu opowiadającą o zwyczajnym życiu Polaków. Polecam.
Pokaż mimo tohttp://czytelnicze-recenzje.blogspot.com/2018/02/dwudziestolecie-od-kuchni-aleksandra.html
http://czytelnicze-recenzje.blogspot.com/2018/02/dwudziestolecie-od-kuchni-aleksandra.html
Pokaż mimo to