Przedwojenna Polska w liczbach
Zespół portalu WielkaHISTORIA.pl – najpopularniejszego w Polsce magazynu o historii – odsłania rzeczywistość sprzed stulecia w oparciu nie tylko o oficjalne statystyki, ale też dotąd nieznane lub celowo fałszowane i ukrywane liczby. Przeczytaj o kraju, w którym pociągi wykolejały się średnio co 33 godziny i nagminnie spóźniały o 90 lub więcej minut, ale lot z Warszawy do Krakowa kosztował zaledwie 40 złotych. O Polsce, w której tylko 5% dróg nadawało się do jazdy samochodem, ale która w ciągu jednej dekady zdołała zbudować jeden z najprężniej działających portów nad Bałtykiem. I w której o wynikach wyborów decydowały kobiety, a mimo to żadna z nich nie weszła w skład rządu. Na rynku pracy oferowano im zaś stawki nawet o 40% niższe niż mężczyznom.
Warunki życia, transport, rozrywka, gospodarka, codzienne wyzwania, wojsko, używki, rewolucje technologiczne i sny o koloniach. II Rzeczpospolita taka, jaką była naprawdę.
Kup Przedwojenna Polska w liczbach w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Przedwojenna Polska w liczbach
II Rzeczpospolita – portret z liczb
„Tylko pomyśl – wzywała anglojęzyczna pocztówka z 1918 roku. – Polaków jest 30 milionów. Dla lepszego efektu liczbę wytłuszczono i podkreślono. Pod nią widniała mapa Europy z potężną, pyszniącą się na czerwono Rzeczpospolitą”.
Symbolicznie przyjmujemy, że 11 listopada 1918 roku Polska odzyskała niepodległość i powróciła na mapy Europy. Co roku w tym dniu świętujemy i jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy Polakami, a nad naszą głową powiewa biało-czerwona flaga.
Czy jednak zastanawiamy się czasem, jakim państwem była II Rzeczpospolita? Jak żyli ówcześni Polacy? W jakich warunkach mieszkali, czym i za ile podróżowali, ile zarabiali? Jeśli kiedyś zastanawialiście się nad podobnymi kwestiami, to nie pozostaje nic innego jak tylko sięgnąć po naprawdę ciekawą książkę pod tytułem „Przedwojenna Polska w liczbach”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Bellona, a jej autorami są historycy znani z portalu WielkaHISTORIA.pl: Kamil Janicki, Rafał Kuzak, Dariusz Kaliński i Aleksandra Zaprutko-Janicka.
Książka została wydana w twardej oprawie. Na okładce ludzie starają się wypchać z błota automobil. Gdyby oceniać więc książkę po okładce, to widzimy, że II RP nie była krajem supernowoczesnym, skoro pojazdy tonęły w błocie.
Układ recenzowanej publikacji jest bardzo prosty. Składa się ona z trzydziestu sześciu rozdziałów, dotykających niemal każdej dziedziny życia społecznego. W książce znajdziemy bardzo dużo danych liczbowych, twardych faktów i prób porównań II RP nie tylko z pozostałymi państwami ówczesnej Europy, ale także z III Rzeczpospolitą.
Nie powinien nas dziwić fakt, że kilka pierwszych rozdziałów zostało poświęconych kwestii granic i terytorium. Wszak powszechna była opinia, że Polska jest największym krajem na świecie, ponieważ nie posiada żadnych granic. Autorzy skrupulatnie opisali walki zbrojne i ich dramatyczne skutki, szczególnie demograficzne.
Wiele miejsca poświęcono sytuacji gospodarczej, walucie, inflacji. Niestety, nie byliśmy gospodarczą potęgą Europy. W wielu kategoriach wyprzedzały nas takie państwa jak Rumunia czy Bułgaria. Bardzo ciekawe są fragmenty poświęcone takim życiowym sprawom jak kwestia warunków życia, zarobków i cen czy płaconych podatków. Przeczytamy o – legendarnym wręcz – przedwojennym analfabetyzmie czy sytuacji kobiet.
Kilka rozdziałów omawia sytuację w transporcie. Jak jeździły polskie pociągi? Ile kosztowały bilety? Czy zwykły Polak mógł w międzywojniu latać samolotem? Wreszcie, kto mógł sobie pozwolić na radio czy telefon? Czy nasi przodkowie byli skorzy do sięgania po takie używki jak alkohol, czy papierosy? Czy mogli pozwolić sobie na wyjście do kina lub zwiedzanie naszego pięknego kraju z biurem podróży?
„Przedwojenna Polska w liczbach” to naprawdę interesująca pozycja, która będzie gratką dla wszystkich miłośników historii II RP. Mamy szansę spojrzeć na ten kraj nieco chłodniejszym okiem, bez popadania w przygnębienie czy huraoptymizm. Autorzy starają się obiektywnie spojrzeć na międzywojenną Polskę, dzięki czemu dostajemy możliwie pełny obraz kraju, z którego – słusznie – jesteśmy dumni.
Wojciech Sobański
Opinia społeczności książki Przedwojenna Polska w liczbach
Kristo - krótko. Jeśli ktoś ma wygórowane mniemanie o II RP, to powinien zajrzeć do tej książki, przedwojenna Polska w liczbach nie wypada zbyt okazale, chyba, że chodzi o liczbę bezrobotnych, albo liczbę poziomu analfabetyzmu, czy inflacji. Niewątpliwie zamach majowy i rządy Piłsudskiego zatrzymały kraj w rozwoju, sanacja oznaczała regres, cenzurę, kumoterstwo i ogólną niewydolność państwa. Liczby nie kłamią - II RP nie miała szans w starciu z III Rzeszą. Niestety.
Oceny książki Przedwojenna Polska w liczbach
572 użytkowników ma tytuł Przedwojenna Polska w liczbach na półkach głównych- Chcę przeczytać 334
- Historia 16
- 2021 11
- 2022 6
- Historyczne 5
- 2025 3
Tagi i tematy do książki Przedwojenna Polska w liczbach
Czytelnicy Przedwojenna Polska w liczbach przeczytali również
Cytaty z książki Przedwojenna Polska w liczbach
Tylko 5 % wszystkich dróg nadawało się do jazdy samochodem.
Wydatki na armię pochłaniały przeszło 1/3 budżetu całego państwa.

Opinie i dyskusje o książce Przedwojenna Polska w liczbach
Gdy zobaczyłem tą książkę na półce w Empiku, od razu zapisałem sobie ja na swojej liście "do przeczytania". Bardzo ciekawi mnie temat przedwojennej, międzywojennej Polski i Warszawy. Niestety trochę się zawiodłem. Książka oparta jest na dość fajnie zbudowanych, krótkich i zwięzłych rozdziałach poświęconych różnym aspektom życia przedwojennych mieszkańców Polski.
Oczekiwałem jednak wielu ciekawostek, nieznanych faktów. Książka ta jest jedynie zebraniem suchych faktów w całość, nie do końca przedstawionych w przyjemny do lektury sposób. Oczywiście, można z niej wyciągnąć sporo ciekawych rzeczy, ale jednak niesmak pozostał. Myślę, że taki temat ma ogromny potencjał i mam nadzieję, że ktoś kiedyś lepiej podejdzie do tematu i wyda porządną publikację.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to( Przeczytane 2021 r) Dla miłośników międzywojnia, pozycja obowiązkowa:)
( Przeczytane 2021 r) Dla miłośników międzywojnia, pozycja obowiązkowa:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka, pokazuje wycinek z tamtego świata w liczbach, najpierw przeczytałem Średniowiecze w liczbach, tą oceniam na równi, autor razem z kolegami trzyma wysoki piziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedwojenna Polska w liczbach
Moja ocena: 9/10
Bardzo interesująca publikacja, będąca swoistym kompendium wiedzy o realiach II Rzeczypospolitej przedstawionych w liczbach, statystykach i ciekawostkach. Autorzy w niezwykle przystępny sposób ukazują codzienność Polaków tamtego okresu – od gospodarki i edukacji, po kulturę, styl życia i strukturę społeczną. Dzięki takiemu podejściu czytelnik otrzymuje nie tylko zbiór danych, lecz także barwny portret epoki, w której nowoczesność ścierała się z tradycją.
Książka jest pięknie wydana – twarda oprawa, doskonała jakość druku i duża liczba ilustracji, które znakomicie uzupełniają treść. Publikacja napisana została klarownym, lekkim językiem, dzięki czemu czyta się ją z przyjemnością, mimo sporej objętości. Choć autorzy nie wchodzą w pogłębioną analizę poszczególnych zagadnień, ich syntetyczne ujęcie tematu pozwala na szerokie spojrzenie na realia II RP i zachęca do dalszego zgłębiania tematu.
To wartościowa pozycja popularnonaukowa, łącząca wiedzę z przystępnością. Idealna zarówno dla pasjonatów historii, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dziejami Polski XX wieku.
Zdecydowanie polecam – to książka, którą można przeczytać jednym tchem, a potem jeszcze wielokrotnie do niej wracać.
** 22:31 * 11.10.2025 * 93/2025 *
Przedwojenna Polska w liczbach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorzy: Kamil Janicki, Aleksandra Zaprutko-Janicka, Rafał Kuzak, Dariusz Kaliński
Moja ocena: 9/10
Do lektury tej książki zachęciły mnie głównie pozytywne doświadczenia ze "Średniowieczem w liczbach" i konieczność zawodowa (muszę PILNIE nadrobić braki wiedzy w dziedzinie 2 RP). Nie zawiodłem. Jest to zwarta, konsekwentna i pełna statystyk książka, poruszająca najróżniejsze sprawy, dotyczące zarówno życia codziennego, zarobków, jak i rozwoju technicznego. Oczywiście, nie jest to pełne kompendium - nie ma nic np. o sporcie albo religijności, ale nie wiem, czy wyczerpanie tematu byłoby możliwe w takim formacie. Nie umiem się wypowiedzieć na temat warsztatu naukowego i wiarygodności danych, bo temat znam tylko pobieżnie, ale zasadniczo znalazłem w niej to, czego oczekiwałem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStatystyki są fenomenalne, a szczególnie w porównaniu z innymi, do określenia stanu pewnych rzeczy, poziomu rozwoju czy właśnie, że tak określę, niedorozowoju. W niniejszej publikacji mamy przekrój liczb, szacunków, które przybliżają obraz przedwojennej Polski w szerokim przekroju życia społeczno-gospodarczego. Zapoznanie się z tą pracą, jednak również z wcześniejszymi dotyczącymi danego czasu, powinno utwierdzić czytelnika w przekonaniu, iż II Rzeczpospolita była krajem na wskroś zacofanym, a peany chwalące ów ustrój są pozbawione jakichkolwiek przesłanek merytorycznych. Myślę zatem, że czytanie prac dotyczących poprzedniczki III Rzeczpospolitej (w rozumieniu nazwy państwa),może się okazać dla wielu bolesnym doświadczeniem z ich dotychczasowymi wyobrażeniami.
Statystyki są fenomenalne, a szczególnie w porównaniu z innymi, do określenia stanu pewnych rzeczy, poziomu rozwoju czy właśnie, że tak określę, niedorozowoju. W niniejszej publikacji mamy przekrój liczb, szacunków, które przybliżają obraz przedwojennej Polski w szerokim przekroju życia społeczno-gospodarczego. Zapoznanie się z tą pracą, jednak również z wcześniejszymi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka, bo oparta na faktach, liczbach, danych. A te fakty, liczby i dane zaskakują nierzadko, bo człowiek miał w głowie nieco inną wizję II RP. Ale też część faktów potwierdza to, co było w głowie... Ciekawe!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristo - krótko.
Liczby nie kłamią - II RP nie miała szans w starciu z III Rzeszą. Niestety.
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś ma wygórowane mniemanie o II RP, to powinien zajrzeć do tej książki, przedwojenna Polska w liczbach nie wypada zbyt okazale, chyba, że chodzi o liczbę bezrobotnych, albo liczbę poziomu analfabetyzmu, czy inflacji.
Bardzo ciekawe opracowanie, pokazujące jak wyglądała Polska między wojnami, na podstawie liczb. Bo co nam lepiej i dokładniej o książce powie, jeśli właśnie nie liczby? Oczywiście całość ubrana w słowa opracowań naukowych, a nie po prostu tabelka z liczbami (to byłoby nudne). Dzięki temu lepiej poznamy realia życia w II RP, a te były owiane mitami, które ta książka rozwiewa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytać i podać dalej.
Interesujące zestawienie statystyk tego niezwykle trudnego okresu polskiej państwowości. W świetle tych danych nie tak jednoznaczy staje się wybór między stabilnością społeczno-gospodarczą zaborów a pełną wichrów niepodległością polityczną. Rzucaja się w oczy pewne analogie odnośnie II i III RP: indolecja rządzących, przedkładanie interesów prywatno-partyjnych nad państwowymi, zacofanie gospodarcze i techniczne, i w miejsce dalekosiężnego planowania doraźne rozwiązywanie najpilniejszych (a raczej najbardziej populistycznych) problemów.
Polska z 'Kariery N.D.' czy 'Pogranicza w ogniu' może i istniała, ale tylko w marginalnym stopniu. Książkowa wizja kraju podnoszącego się z niebytu jest zatrważająca. Tym większy szacunek i podziw dla ludzi, którym w analogicznym 20-letnim okresie po roku 1945 odbudowa kraju się udała.
Publikacja - mimo 4 autorów - napisana lekko, zwięźle i pewną dozą humoru. Lekturę uatrakcyjniają częste porównania z innymi państwami, głównie Europy oraz przeliczniki cen i kosztów na wartości obecne, choć należy pamietać o ogromnej dysproporcji w zarobkach.
Przeczytać i podać dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujące zestawienie statystyk tego niezwykle trudnego okresu polskiej państwowości. W świetle tych danych nie tak jednoznaczy staje się wybór między stabilnością społeczno-gospodarczą zaborów a pełną wichrów niepodległością polityczną. Rzucaja się w oczy pewne analogie odnośnie II i III RP: indolecja rządzących, przedkładanie interesów...