Carpe Jugulum
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Świat Dysku (tom 23) fantasy, science fiction
- fantasy, science fiction
- 2006-05-25
- 1999-11-04
- Piotr W. Cholewa
- wampiry czarownice Babcia Weatherwax Niania Ogg
Wielce Oats trafił na nie najlepszy moment, by zostać kapłanem. Sądził, że przybywa do Lancre na prostą ceremonię. Tymczasem znalazł się na wojnie między wampirami a czarownicami. Jest tu młoda Agnes, która naprawdę czasem nie jest sobą. Magrat, która stara się połączyć czarownictwo i pieluchy. Niania Ogg… i babcia Weatherwax, która jest prawdziwym problemem. Wampiry są inteligentne. Mają styl i wykwintne kamizelki. Wyszły z trumien i pragną kęsa przyszłości. Wielce Oats wie, że ma modlitwę, ale wolałby topór.„Carpe Jugulum” to dwudziesta trzecia powieść Terry’ego Pratchetta o Świecie Dysku – ale pierwsza, w której wampiry grają główne role.
- 5 299
- 1 774
- 1 407
W Lancre zbliża się ceremonia nadania imienia. Jakże nowoczesny król Verence zaprosił wielu znamienitych gości. Zaproszenie wysłał również do Uberwaldu i ktoś na niego odpowiedział. Do Lancre przybyły więc wampiry i to do tego nowoczesne! A to oznacza, że czarownice mają poważny kłopot. I to jeden z wielu. Bowiem Agnes ciągle walczy sama ze sobą, Magrat mierzy się z macierzyństwem, a Niania Ogg bardzo nie chce być starą staruchą. Jest też Babcia Weatherwax, która zmaga się z własnym mrokiem.
„Carpe Jugulum” jest już szóstą częścią o wiedźmach. Jest to jeden z moich ulubionych cyklów, który zdecydowanie jest też najbardziej bajkowy. Tym razem autor nawiązuje do powieści gotyckiej i to z charakterystycznym dla niego podejściem. Zwłaszcza, że wampiry są bardzo wdzięcznym tematem, a w interpretacji Pratchetta wręcz niepowtarzalnym.
Jak zwykle w części o wiedźmach mamy całą plejadę świetnych bohaterów, łącznie z wampirami, wiedźmami i oczywiście Igorem. Pewnie się powtarzam, ale Pratchett jak nikt potrafi budować świetne postaci.
A wszystko to jest opatrzone humorem tak charakterystycznym dla tego autora, który mi się chyba nigdy nie znudzi. Zwłaszcza, że uwielbiam Lancre i jego baśniowe problemy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat Dysku można znienawidzić albo zakochać się w nim, wszystko zależy od podejścia do fantasy i specyficznego humoru. Ja należę do tej drugiej grupy. Wszelka społeczność Ankh-Morpork i okolic z najprzeróżniejszymi stworami kreuje świat pełen ciągłych niesamowitych niespodzianek okraszonych humorem jaki rzadko można spotkać. Nie mam zamiaru opisywać tu kolejno treści czytanych książek, zaznaczę tylko te które już przeczytałem i które będą przeczytane w dostępnym czasie.
Świat Dysku można znienawidzić albo zakochać się w nim, wszystko zależy od podejścia do fantasy i specyficznego humoru. Ja należę do tej drugiej grupy. Wszelka społeczność Ankh-Morpork i okolic z najprzeróżniejszymi stworami kreuje świat pełen ciągłych niesamowitych niespodzianek okraszonych humorem jaki rzadko można spotkać. Nie mam zamiaru opisywać tu kolejno treści...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCarpe Jugulum
___________
"Carpe jugulum", dosłownie „Chwytaj gardło” - parodia sentencji Horacego „Carpe diem” („Chwytaj dzień”) – to humorystyczna powieść fantasy Terry’ego Pratchetta, dwudziesta trzecia część cyklu Świat Dysku.
W powieści wystąpiły znane z wcześniejszych powieści wiedźmy: Agnes Nitt/Perdita X. Dream, Babcia Weatherwax, Niania Ogg i Magrat Garlick (intrygujące połączenie macierzyństwa i czarownictwa),które muszą odeprzeć atak doskonale manipulujących umysłami ludzi wampirów, przybywające z odległego Überwaldu. Z pomocą przychodzi im całkiem wielebny Wielce Oats, który jako jeden z niewielu nie dopuszcza do swojego umysłu wampirów oraz zastępy małych niebieskich Ciutludzi a także zbuntowany przeciw swoim nowym panom wampirom służący Igor.
Mistrz Pratchett niesamowicie zbratał elementy grozy, opis Vlada i pokręconej rodzinki wampirów ze świetnym, nietuzinkowym poczuciem humoru.
Poza charyzmatycznymi wampirami jest, jak to zwykle u Autora, bogata galeria barwnych, nietuzinkowych postaci:
♡ Wielce Wielebny Oats, miotający się między wiarą a rozumem,
♡ młoda czarownica Agnes z lekkim kryzysem osobowości (rozdarta między puszystą i nieśmiałą Agnes oraz szczupłą i zbuntowaną Perditą X.),
♡ Hodgesaargh, królewski sokolnik z zamku Lancre (nie wiadomo, jak się nazywa, ponieważ każde jego przedstawianie się kończy się okrzykiem bólu spowodowanym dziobnięciem przez trzymanego akurat na ręce ptaka) oraz oczywiście
♡ wampir Igor, zawsze dbający o odpowiednio mroczną oprawę i przeuroczy ;-) piesek Skrawek.
Szkoda, że wielebny Oats zaistniał tylko w tej powieści.
"Carpe jugulum" to przezabawna satyra na na programy samodoskonalenia się, automotywacji wszelkiego rodzaju 'coachów'.
Także niesamowite, skrzące się humorem i inteligencją dialogi są mocną stroną książki.
__________
"Kiedy ludzie mieli poważne kłopoty, szli do czarownicy*.
[* - przypis - Czasem, naturalnie, żeby powiedzieć: "Proszę, przestań tak robić".]"
(Narrator).
"Z drugiej strony, myślał, kiedy pakował się i przygotowywał do dalszej drogi, książki opowiadające o całym świecie były zwykle pisane przez ludzi, którzy wiedzieli raczej wszystko o książkach niż wszystko o świecie".
(sokolnik Hodgesaargh).
"Niewiele ptaków potrafi siedzieć bardziej potulnie od lancrańskiego jaustrzębia, czyli smętka kłapodziobego, drapieżnika, który wciąż poszukuje opcji wegetariańskiej. Większość czasu i tak przesypia, ale gdy zmuszony jest szukać
pożywienia, siada gdzieś na gałęzi, osłonięty od wiatru, i czeka, aż coś samo zdechnie.
(...) wszyscy doświadczeni sokolnicy zgadzali się, że jedyną metodą upolowania czegokolwiek za pomocą jaustrzębia jest wystrzelenie go z procy do celu".
(Hodgesaargh).
Carpe Jugulum
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to___________
Wampiry zanim podjęły pracę w straży nie są za sympatyczne ;) Mój ulubiony cykl jest o czarownicach, ale wszystkie inne też kocham. Zawsze mnie bawiły i zawsze głośno się nad nimi śmiałam, nawet w pociągu. Tylko „Kwestia wyboru” MarMaxa Borowskiego jest dla mnie małym pocieszeniem w tym, że więcej Swiata Dysku nie będzie. Świat fantasy inny, ale humor wspaniały i ta sama głębia rozumienia człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu mistrzostwo.
Po prostu mistrzostwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedźmy są świetne, bezspoilerowa pogadanka w filmiku :)
Wiedźmy są świetne, bezspoilerowa pogadanka w filmiku :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii nie tak śmieszna jak niektóre z poprzednich książek w serii, ale dalej cudowna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrześmieszna satyra o wampirach i religii. W finale trochę tempo zwalnia ale i tak jest to jedna z fajniejszych części o czarownicach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszkańcy Lancre szykują się na ważny dzień, nadanie imienia córce pary królewskiej. Zjeżdżają się zaproszeni goście. Co jednak się stanie, jeśli jedno z zaproszeń nie dotrze, a inne dotrze do kogoś, kogo nie powinno się zapraszać?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWampiry kontra czarownice- świetny pomysł, znakomicie się bawiłam czytając jak sobie poradzą dziewica, matka i ... "ta trzecia".
Czytając 23. tom z cyklu „Świat Dysku” dotarłam do końca – czyli 6. tomu – podcyklu o wiedźmach. Tym razem autor umieścił swoje bohaterki w kontrze do kolejnego klasycznego literackiego motywu, czyli wampirów wzorowanych na postaci z „Draculi” Brama Stokera. Wampiry są tu nowoczesne i idące z duchem czasu, a w swoim „racjonalnym” podejściu do źródła pożywienia przerażające. Książka rozpoczyna się niemal od razu od wydarzeń, które budzą sprzeciw i lęk w czytelniku. Mimo świadomości, że jest to powieść na wskroś humorystyczna, odczuwałam prawdziwy strach o mieszkańców Lancre, a głównie o los najmłodszej bohaterki.
Autor jednak nie byłby sobą, gdyby nie wplótł w swoją twórczość kwestii wykraczających poza prostą, przygodową fabułę. W tym przypadku skupił się na pojmowaniu dobra i zła, na ludzkich wyborach i ciężarze podejmowanych decyzji. Babcia Weatherwax metaforycznie mierzy się z widmem Czarnej Aliss, która zasłynęła z niewłaściwego wykorzystywania swojej mocy. Pojawia się również młody, wątpiący kapłan przybyły z Omnii przechodzącej okres permanentnej schizmy, a jego dyskusje z Babcią na temat wiary to prawdziwy majstersztyk.
Ta książka – jak inne tego autora – po prostu czyta się sama. Nie ma miejsca na nudę, czytelnik nie raz się uśmiechnie lub w głos zaśmieje, a równocześnie treść skłania do przemyśleń. Oczywiście polecam :)