Carpe Jugulum

- 2006-05-25
- 1999-11-04
- Piotr W. Cholewa
- wampiry czarownice Babcia Weatherwax Niania Ogg
Wielce Oats trafił na nie najlepszy moment, by zostać kapłanem. Sądził, że przybywa do Lancre na prostą ceremonię. Tymczasem znalazł się na wojnie między wampirami a czarownicami. Jest tu młoda Agnes, która naprawdę czasem nie jest sobą. Magrat, która stara się połączyć czarownictwo i pieluchy. Niania Ogg… i babcia Weatherwax, która jest prawdziwym problemem. Wampiry są inteligentne. Mają styl i wykwintne kamizelki. Wyszły z trumien i pragną kęsa przyszłości. Wielce Oats wie, że ma modlitwę, ale wolałby topór.„Carpe Jugulum” to dwudziesta trzecia powieść Terry’ego Pratchetta o Świecie Dysku – ale pierwsza, w której wampiry grają główne role.
- 5 124
- 1 704
- 1 359
Szkoda, że to ostatnia opowieść o czarownicach - wciąż czuję niedosyt tych postaci i potencjał na następne historie z nimi :(
Pokaż mimo toCzym zabić wampira? No wiadomo, że kołkiem! Dodajmy do tego wodę święconą i pamiętajmy się o tym, że krwiopijcy nie przepadają za zapachem czosnku, a znaki religijne budzą w nich dyskomfort. Na słońcu na pewno się spalają i to nie metaforycznie – nabierając ładnej opalenizny.
Co jednak, jeśli wzorem dworskich spiskowców, którzy zażywali małe dawki trucizny, bojąc się ataku ze strony przeciwników, wampir postanowi spróbować polubić czosnek i orzeźwiający smak wody święconej?
Carpe Jugulum to starcie z kulturowymi stereotypami i wierzeniami. Walka tych wyobrażeń i samych ludzi, które je tworzą. Kolejna odsłona cyklu o wiedźmach nie rozczarowuje i wciąga od pierwszych do ostatnich stron, po brzegi upchana zarówno błyskotliwym humorem Mistrza Pratchetta, jak też mądrze wplecionymi odniesieniami do społecznych poglądów i zachowań.
więcej Pokaż mimo toCo jednak, jeśli wzorem dworskich spiskowców, którzy zażywali małe dawki trucizny, bojąc się ataku...
Nie jestem fanem podserii poświęconej wiedźmom z Lancre. Jak dla mnie są zbyt wszechmocne i idealne, a ich poczynania bywają przewidywalne. Ta książka jednak mi się podobała; mamy bardzo wyrazistego antagonistę (nowoczesny klan wampirów),zwrot akcji (przez większą część powieści brak w niej babci Weatherwax) i ciekawe postaci drugoplanowe. Do tego niezły styl. Możne nie jest to najzabawniejsza powieść w serii, ale uwagi na temat archetypu wampira, czasami ocierające się poważne zagadnienia kwestie religijne, czy różnice w podejściu świeżych i doświadczonych rodziców nieraz wzbudziły moje rozbawienie. Efekt końcowy jest całkiem przyjemny w odbiorze i tylko nieco (jak dla mnie) naciągane zakończenie obniża (lekko) ocenę, która i tak jest bardzo wysoka.
więcej Pokaż mimo toSięgam po twórczość TP gdy dopadnie mnie chandra. Najczęściej jego książki czytam „w odcinkach” przez wiele dni, pomiędzy innymi pozycjami. Dawkuję sobie w ten sposób przyjemność jak najdłuższego przebywania w niesamowitym uniwersum wykreowanym przez niezapomnianego pisarza.
Carpe Diem - Carpe Jugulum, chwytaj dzień - chwytaj gardło.
Plusy:
- wracają moje ulubione postacie Niania Ogg, babcia Weatherwax, Magrat i Agnes (Perdita);
- więc jednak wojna pomiędzy wampirami i czarownicami;
- pokazanie jak przewrotna jest natura człowieka;
- Wielebny Oates reprezentujący religię, jej przewrotność w stosunku do wiernych;
- dysputa teologiczna zachwyciła mnie swoją wymową i celnością;
- wiele refleksji dotyczących życia, człowieka i świata;
- czyta się lekko, miło i przyjemnie, relaks gwarantowany;
- humor słowny typu „rozdarte majtki na kolanach”;
- liczne nawiązania i cytaty do literatury grozy i wampirów;
- prześmiesznie przedstawiony stereotyp wampira i walki z nim;
- brawa dla tłumacza za translację wypowiedzi Igora i chochlików.
Minusy:
- szkoda, że to ostatnia opowieść o czarownicach.
Ogółem książka bardzo dobra.
więcej Pokaż mimo toCarpe Diem - Carpe Jugulum, chwytaj dzień - chwytaj gardło.
Plusy:
- wracają moje ulubione postacie...
Uważam, że każdy powinien w życiu przeczytać choć jedną z książek Terry' iego Pratchett' a bo wtedy świat był lepszym miejscem.
A cykl o Czarownicach jest dla mnie najwspanialszy. Carpe jugulum ma wszystko co najlepsze w książkach Pratchett'a - wiele życiowej mądrości przekazanej czytelników w sposób przystępny i zabawny poprzez perypetie bohaterów których nie da się nie kochać. Dla mnie złoto
więcej Pokaż mimo toA cykl o Czarownicach jest dla mnie najwspanialszy. Carpe jugulum ma wszystko co najlepsze w książkach Pratchett'a - wiele życiowej mądrości przekazanej czytelników w sposób przystępny i zabawny poprzez perypetie bohaterów których nie da się nie...
Kolejna rewelacyjna część świata dysku. W rolach głównych tym razem ponownie znane czarownice, w pełnym składzie. Tym razem na ich drodze stają wampiry, które świadomie rzucają im wyzwanie.... nie wiedząc co czynia. Jak to u Pratchetta sporo humoru ale i przemyśleń. Kolejn świetna część
Pokaż mimo toBardzo dobra część. Wampiry są ukazane w krzywym zwierciadle, a jednak nic nie straciły ze swojej drapieżnej natury. Wiedźmy stają przed ciekawym wyzwaniem, do końca nie wiedziałam, jak sobie poradzą. Oats jest świetną nową postacią, szkoda, że nie występuje nigdzie indziej. Piesek Skrawek jest w każdym calu uroczy, podobnie jak Igor (bycie Igorem to styl życia).
Pokaż mimo toMoim zdaniem jedna ze słabszych książek serii Świata Dysku, zabawa kliszami o wampirach, czarownicach i sektach religijnych. Można przeczytać, ale nic się nie straci, jeśli nie. Ot, chwila rozrywki. Też fajnie 🙂
Pokaż mimo toCykl o wiedźmach nie należy do moich ulunionych, jednak ta pozycja jest bardzo dobrym zakończeniem podcyklu.
Pokaż mimo toPratchett wplata elementy filozofii religii, a humor nie wyczerpał się na wcześniejszych pozycjach. Solidne zakończenie opowiadań o wiedźmach.
Całkiem przyjemna lekka historyjka o awangardowych wampirach i czarownicach, ale bardziej gaimanowa niż praczetowa - zabrakło typowych kucupałów i durnowatych dialogów