Czarownica

- Saga o Fjällbace (tom 10)
- Haxan
- Czarna Owca
- 2017-11-08
- 2017-11-08
- 2018-01-01
- Inga Sawicka
- kryminał literatura skandynawska cykl Fjällbaca śledztwo zabójstwo przeszłość imigrant ksenofobia szwecja aktorka pisarka policjant morderstwo dziecka sprawa sprzed lat
- Inne
Zaginięcie czteroletniej Linnei z gospodarstwa koło Fjällbacki przypomina tragiczne wydarzenie sprzed trzydziestu lat. Z tego samego miejsca zginęła wtedy mała dziewczynka, której ciało zostało wkrótce znalezione w pobliskim leśnym jeziorku. Do morderstwa przyznały się dwie trzynastolatki, potem to odwołały, jednak sąd uznał je za winne, chociaż jako nieletnie nie trafiły do więzienia. Jedna z nich mieszkała potem spokojnie w Fjällbace. Druga wróciła po latach jako słynna hollywoodzka aktorka, aby zagrać w kręconym tam filmie o aktorce Ingrid Bergman, która często spędzała wakacje w tej okolicy.
Patrik Hedström i jego koledzy z komisariatu w Tanumshede zaczynają szukać jakiegoś związku między obiema sprawami, chociaż początkowo sami w niego nie wierzą. Pomaga im Erika Falck, która pracuje nad książką o zbrodni sprzed lat.
Oficjalne recenzje
Z czego rodzi się zło
1671 rok. Po tragicznej śmierci męża Elin wraz z córką udają się na służbę do domu przyrodniej siostry i jej męża, pastora. Elin zyskuje szacunek okolicznych mieszkańców dzięki odziedziczonym po babce zdolnościom: garść odpowiednich ziół i krótkie zaklęcie skutecznie pomagają ludziom i zwierzętom. Jednak nie jest bezpiecznie przyznawać się do takich zdolności w czasie, gdy w Szwecji wybucha gorączka polowań na czarownice.
1985 rok. Mała Stella zostaje pod opieką dwóch trzynastoletnich dziewczynek z sąsiedztwa. Gdy nie wraca do domu rozpoczynają się gorączkowe poszukiwania, zakończone odnalezieniem jej ciała w leśnym jeziorku. Śmierć dziewczynki na długie lata kładzie się cieniem na życiu jej opiekunek.
2015 rok. Trzydzieści lat po śmierci Stelii z tego samego gospodarstwa znika czteroletnia Linnea. Koszmar sprzed lat rozpoczyna się na nowo, zapoczątkowując w spokojnej Fjällbace serię tragicznych zdarzeń. Zagadkę próbuje rozwiązać lokalna policja na czele z Patrikiem Hedströmem, jak zawsze z pomocą jego żony, Eriki.
„Czarownica” to już dziesiąta część sagi kryminalnej Camilli Läckberg. Autorka powraca w niej do poruszanego już wcześniej tematu zaginięć i śmierci dzieci – bez wątpienia jednego z najsilniej poruszających czytelników. Krzywda dziecka to tragedia dla całej rodziny, a nawet dla całej społeczności. Läckberg dodaje do tego motyw przemocy w rodzinie, problemów współczesnej młodzieży i tak aktualnej dziś kwestii syryjskich uchodźców. Jak zawsze ciekawy jest też wątek historyczny, a właściwie dwa wątki historyczne, stanowiące tło dla współczesnych wydarzeń. Całość zamyka niespodziewanie mocny finał, który też wiele mówi o problemach dzisiejszego świata. Wśród wszystkich tych smutnych wypadków nie brakuje jednak pozytywnych akcentów: bohaterstwa, chęci niesienia pomocy i zwykłej ludzkiej życzliwości - jakby to, co w ludziach najgorsze spotykało się tu z tym, co najlepsze.
Co wyróżnia powieści Camilli Läckberg to wnikliwe spojrzenie na działania i motywacje wszystkich bohaterów, tak pozytywnych, jak i negatywnych. Możliwość tak dokładnego poznania postaci wpływa na odbiór powieści: tragedie stają się bardziej osobiste, a śledztwo bardziej emocjonujące. Poranieni, naznaczeni stratą, odrzuceni, niezrozumiani bohaterowie nie są czytelnikowi obojętni. Zło pozostaje złem, ale określenie, gdzie leży jego przyczyna, nigdy nie jest oczywiste. Czyżby i sprawca mógł zasługiwać na współczucie?
Agnieszka Kruk
- 9 105
- 3 156
- 1 609
Dużo wątków poruszyła w tej części autorka. Kolejny raz wyszło z tego bardzo fajne połączenie. Nie można powiedzieć, że czytelnik nudzi się w trakcie czytania jej dzieł.
Polecam ☺
Pokaż mimo toPolecam ☺
Jak dla mnie bardzo dobra! Ma miejsce w pierwszej trojce jezeli chodzi o te sage . Bardzo szybko mi sie czytalo I caly czas dzialo sie cos ciekawego
Pokaż mimo toHistoria na początku wydawała mi się bardzo ciekawa, miała potencjał, jednak szybko minęło zafascynowanie tą książką. Po pierwsze, męczyły mnie postacie, Erika i Anna standardowo, nie przepadam za nimi, w realnym życiu bym się z nimi nie zakolegowała. Nastolatkowie byli przedstawieni strasznie(dzicz),jak osoby bez grama współczucia, moralności, egoistyczni oraz narcystyczni, bez samokontroli i pozytywnych cech charakteru. Wkurza mnie to nie pierwszy raz w tej serii. Nie, tak nie wygląda teraz młode pokolenie, nie bójcie się. W książce opisana jest skrajna patologia i brak jakiegokolwiek wychowania. Mellberg był też wyjątkowo irytujący, ale ile można. Powinno być jakieś bingo dla książek z tej sagi, w każdej zakreślilibyśmy idiotyzm Bertila.
Podobał mi się wątek z przeszłości, ale myślałam, że będzie jakoś bardziej połączony z teraźniejszością. W połowie wiedziałam kto, co i jak i nie pomyliłam się. Przeciętna książka, trochę naciągana. Można było 200 stron spokojnie skrócić.
Historia na początku wydawała mi się bardzo ciekawa, miała potencjał, jednak szybko minęło zafascynowanie tą książką. Po pierwsze, męczyły mnie postacie, Erika i Anna standardowo, nie przepadam za nimi, w realnym życiu bym się z nimi nie zakolegowała. Nastolatkowie byli przedstawieni strasznie(dzicz),jak osoby bez grama współczucia, moralności, egoistyczni oraz...
więcej Pokaż mimo toFajna
Fajna
Pokaż mimo toTo już ostatni tom o sensacjach jakie spotykają Fjallbacke , i jeden jak dla mnie z lepszych tomów tej szwedzkiej sagi .
W tej książce autorka przeplata czas współczesny z czasem XVII wiecznym ,kiedy to trwa tzw. polowanie na czarownice. Zagadka śmierci dwóch dziewczynek na przełomie trzydziestolecia ,to bardzo trudna łamigłówka nad którą pracują znani z poprzednich tomów policjanci z Fjallbacki ,w dodatku zdarza się w tym samym domu i gdyby tego było mało, jedna z osądzonych przed lata morderczyń ,nagle zjawia się w Fjallbackie . Trudności piętrzą się jedna za drugą i Patrick Hedstrom wraz z kolegami muszą spieszyć się z rozwikłaniem tej trudnej sprawy ,gdyż budzi ona społeczny niepokój . Żona Patricka ,Ericka pisze książkę o zbrodni z przed lat i znowu wścibia swój nos w samo sedna sprawy ,co mnie niestety irytuje ;)
więcej Pokaż mimo toW tej książce autorka przeplata czas współczesny z czasem XVII wiecznym ,kiedy to trwa tzw. polowanie na czarownice. Zagadka śmierci dwóch dziewczynek na przełomie trzydziestolecia ,to bardzo trudna łamigłówka nad którą pracują znani z poprzednich tomów...
Trochę mało tu kryminału za to mnóstwo nachalnego "płynięcia z prądem" - ach ci wspaniali, niedoceniani "uchodźcy". No i mamy już trzy homoseksualne związki, to lepsza średnia niż w serialach Netflixa.
Pokaż mimo toNiestety, ale dawno nie czytałem tak męczącej książki. Skakanie po wątkach, usilne przeciąganie I to dziwne uczucie, że książka była pisana za karę. Nie polecam
Pokaż mimo toSięgając po kolejne części serii zawsze mam obawę, czy aby na pewno chcę dalej brnąć w świat bohaterów, a może lepiej zacząć coś nowego, ale w przypadku tej serii wątpliwości mijają już po kilku kartkach. Historia znowu wciąga, mimo że tom nie jest wydany przyjaźnie. Malutkie literki męczą, a książka jest dużo obszerniejsza niż się wydaje, chociaż się nie dłuży. Polecam.
Pokaż mimo toLubię czasem sięgnąć po grube tomiszcze, zwłaszcza, jeśli jest to szczególnie wciągająca książka. Prawie 600 stron mnie nie odstraszyło, ale poznanie tej książki okazało się dla mnie nie lada wyczynem. Drobny druk jak w kieszonkach i brak interlinii sprawiły, że czytanie było utrudnione. Tak naprawdę, gdyby książka wydana została w przystępnej do czytania formie, tak jak "Kukułcze jajo", liczyłaby pewnie z 900 stron. Dobrze zatem zarezerwować sobie dla niej dużo czasu, ale... warto!
Fabuła książki krąży wokół zaginięcia 4-letniej Linnei, ale akcja rozgrywa się w 3 okresach czasowych - obecnie, 30 lat wcześniej i w XVII w. Ku mojemu zaskoczeniu to właśnie najstarszy okres dziejowy zainteresował mnie najbardziej, choć nie potrafiłam w żaden sposób powiązać minionych wydarzeń do tych aktualnych.
Wątków było tu tak wiele, że nie próbowałam nawet rozgryźć kryminalnej zagadki. Dałam się prowadzić autorce, z ciekawością poznając kolejne fakty. Ponieważ nie znałam poprzednich tomów sagi przez pierwszą część książki odczuwałam delikatne zagubienie. Lekki chaos wprowadzały również nieustanne skoki czasowe, ale kiedy stworzyłam sobie w głowie mapę bohaterów i powiązań miedzy nimi, książkę czytało mi się już dużo przyjemniej.
Przez te wszystkie godziny poświęcone lekturze związałam się z postaciami i wcale nie mam ochoty się z nimi rozstawać, dlatego cieszę się, że mogę od razu przejść do następnej części. 🙂
Lubię czasem sięgnąć po grube tomiszcze, zwłaszcza, jeśli jest to szczególnie wciągająca książka. Prawie 600 stron mnie nie odstraszyło, ale poznanie tej książki okazało się dla mnie nie lada wyczynem. Drobny druk jak w kieszonkach i brak interlinii sprawiły, że czytanie było utrudnione. Tak naprawdę, gdyby książka wydana została w przystępnej do czytania formie, tak jak...
więcej Pokaż mimo toNiestety, ta książka to "popłuczynka" po poprzednich książkach cyklu. Męcząca, chwilami miało się wrażenie, że była pisana "za karę". Nie polecam.