Okładka książki Kult autora Henrik Fexeus, Camilla Läckberg, 9788381438704
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kult
Camilla LäckbergHenrik Fexeus Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Mentalista (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

00:00 /00:00

Kup Kult w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Oceny książki Kult

Mam mieszane uczucia w kwestii książki. Z jednej strony jest napisana dobrze, spójnie. Czyta się ją w miarę ciekawie, natomiast im dalej w las tym coraz bardziej zaczynała mnie nudzić, może dlatego, że była trochę za długa.

Wiele negatywnych opinii, a mnie ta część serii wciągnęła bez reszty. Poprzednia była dobra, polubiła bohaterów, ciekawią mnie ich dalsze losy. W tej części mamy złożone dochodzenie dotyczące zaginionych dzieci. Na prawdę dobrze się to czytało.

Nie mam nic do zarzucenia stylowi w jakim napisana jest ta książka. To nie moje pierwsze spotkanie z autorką, a jako że to drugi tom serii- to z współautorem również nie. Czyta się szybko, przyjemnie i bardzo łatwo, strony wręcz przelatują między palcami. Mam w sobie też dużo sympatii do dwójki głównych bohaterów. O ile pierwsza część skupiała się mocniej na osobistej historii Vincenta, to tutaj pałeczkę przejmuje Mina i to o jej życiu prywatnym i przeszłości dowiadujemy się więcej. Lubię również to że postaci drugoplanowe mają swoje życia i jako czytelnicy jesteśmy w stanie do nich troszkę zajrzeć, z tym że pierwsze 200 stron to nic innego jak zaglądanie do każdego pojedynczego bohatera i już po pewnym czasie miałam tego dość. Zagadka kryminalna rusza z miejsca dopiero kiedy do zespołu śledczych dołącza Vincent, ponieważ tylko on potrafi przejrzeć schematy i wyciągać wnioski. Męczące to było, ponieważ odbierało sprawczość całemu fajnemu zespołowi, aby pokazać że drugiego takiego człowieka jak Mistrz Mentalista nie ma i tylko on dostrzega pewne wzorce. To co mnie najbardziej jednak boli i rozczarowuje to mizerna zagadka kryminalna. Camilla Lackberg to zawsze jest mój sprawdzony wybór jeżeli mam ochotę na kryminał łączący przeszłość z teraźniejszością, a tutaj tego zabrakło, a przynajmniej w takim stopniu jakiego się spodziewałam i do jakiego byłam przez autorkę przyzwyczajona. Morderczyni zostaje nam przedstawiona praktycznie zaraz na początku tomu i ani przez chwilę nie opuściło mnie wrażenie, że to ona będzie tutaj czarnym charakterem. Zero zaskoczenia. Jej motywy również nie zostały odkryte przez policję, po pewnym czasie uznano że dobór ofiar był przypadkowy i gdyby nie ostatni rozdział (nomen omen z przeszłości),to czytelnik również zostałby z wiedzą o przypadkowości. A ten dobór był bardzo prosty i żałuję że w toku śledztwa, żaden z policjantów nie wpadł na ten trop. Jestem trochę rozczarowana, bo liczyłam na więcej, zwłaszcza że pierwszy tom bardzo mi się spodobał. Czyta się bardzo szybko i płynnie, tylko ta cała zagadka kryminalna nie dość że jest grubymi nićmi szyta, to na dodatek przechodzi na drugi plan, kiedy w grę wchodzi życie prywatne każdego z bohaterów.

4112 użytkowników ma tytuł Kult na półkach głównych
737 użytkowników ma tytuł Kult na półkach dodatkowych

Camilla Läckberg
Camilla Läckberg
Książka Camilli Lackberg "Pogromca lwów" została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller. Szwedzka autorka powieści kryminalnych, z wykształcenia ekonomistka. Jest absolwentką Akademii Ekonomicznej w Göteborgu. Ma dwoje dzieci (Willego i Meję) z pierwszego małżeństwa. W 2010 wyszła za mąż za Martina Melina (z którym współpracowała od 2005),funkcjonariusza policji i pierwszego zwycięzcę telewizyjnego programu survivalowego, "Ekspedycja Robinson" (1997). W 2011 przyszedł na świat ich synek, Charlie. Głównym hobby pisarki jest gotowanie. Napisała książkę kucharską pt. Smaki z Fjällbacki (Smaker från Fjällbacka). Kryminalne powieści Läckberg rozgrywają się w miasteczku Fjällbacka, jej rodzinnej miejscowości, położonej na zachodnim wybrzeżu Szwecji. Przewodnimi bohaterami są pisarka Erika Falck i policjant Patrik Hedström. Pierwsze cztery tytuły zostały sfilmowane przez szwedzką telewizję, SVT2. Książki Läckberg trafiają na czołowe miejsca list bestsellerów w Szwecji. W swoim kraju pisarka sprzedała ponad milion egzemplarzy (2007). Jej powieści zostały przetłumaczone na kilkanaście języków i również poza Szwecją cieszą się powodzeniem.

Za granicą Wojciech Chmielarz
Za granicą
Wojciech Chmielarz
Moja zasada jest prosta: jak widzę nazwisko Chmielarza, od razu sięgam po książkę. Ten autor nigdy mnie nie rozczarowuje. Choć żadna z jego książek nie pobije już cyklu o Bezimiennym, który zawsze będzie miał w moim sercu szczególne miejsce, „Za granicą” utrzymuje wysoki poziom. Bohaterowie są wyraziści i różnorodni, ich motywacje są przekonujące. Dotyczy to nie tylko głównej bohaterki, Darii, ale także jej męża Marka, Very i pozostałych postaci. Chmielarz ma niepodważalny talent do kreowania bohaterów, którzy fascynują niezależnie od tego, czy odgrywają główną rolę, czy pojawiają się tylko epizodycznie. Co do samej lektury: już pierwsze strony wciągają i pozostawiają czytelnika z pytaniami i lekkim szokiem, by później powoli rozwijać opowieść o małżeństwie jadącym na wakacje do Chorwacji i ich wewnętrznych problemach. Tempo narastania napięcia jest przemyślane — powolne rozkręcanie historii nie nuży, lecz buduje klimat i pozwala lepiej poznać bohaterów. Czytając początek tej książki, cały czas czekałam na zwrot akcji — w końcu wiedziałam czyją powieść czytam. Nie zawiodłam się. Wartkie, dobrze skonstruowane zwroty akcji to jeden ze znaków rozpoznawczych tego autora. Świetne są też opisy Chorwacji i wprowadzenie Very, którą poznajemy przede wszystkimi oczami Darii. Ciekawe są tu kontrasty. Kontrast między osobowościami obu pań, kontrast między tym, jak różnie Verę odbierają Daria i Marek, oraz kontrast między zachowaniem Darii na początku powieści a jej decyzjami pod koniec — widać wyraźny rozwój postaci. No i sama Vera, która z trochę irytującej dziewczyny okazuje się finalnie mastermindem zbrodni. Kwestia budowania postaci to zresztą coś, co zawsze fascynuje mnie u Chmielarza. Autor ten posiada niesamowita zdolność do pisania z perspektywy kreowanych przez siebie bohaterów. Nawet jeśli bohater czy bohaterka różnią się ode mnie diametralnie, a taka właśnie jest Daria, autor ten pisze tak, że bez problemu wczuwam się w jej perspektywę. Ba! Nawet jestem ciekawa co też Daria pomyśli sobie kilka stron dalej i jak zareaguje w kolejnych sytuacjach, w które Chmielarz ją wrzuci. Podoba mi się także umiejętne operowanie momentami erotycznymi — wplecione są w historię naturalnie, bez sztucznego „podkręcania” napięcia. Fajnie, że występują. Fajnie, że nie na siłę. Na uwagę zasługuje również samo zaangażowanie autora w research do książki: w sprawy rybołówstwa w Chorwacji czy pochodzenia Very i jej męża. Do tego są też rozmowy biznesowe między tym ostatnim a Darią, które brzmią wiarygodnie, dodając fabule głębi oraz wymyślne plany zbrodni, których nie sposób przewidzieć. Świetna książka, świetny autor. Nic dodać, nic ująć.
Valkyrja1024 - awatar Valkyrja1024
Spirala Igor Brejdygant
Spirala
Igor Brejdygant
To historia, która startuje niewinnie, od uporządkowanego życia Dominiki Stawickiej, żony znanego, konserwatywnego ministra. Stabilizacja, pozycja społeczna, wiara, rodzina. Wszystko do momentu, gdy w jej życiu pojawia się Aleksandra. Romans staje się dla Dominiki czymś więcej niż chwilową ucieczką, jest pierwszym prawdziwym uczuciem. Gdy Aleksandra zostaje brutalnie zamordowana, a informacja o związku trafia w ręce politycznych wrogów jej męża, zaczyna się prawdziwy koszmar. Od tego momentu fabuła wchodzi na zupełnie inny poziom. Giną kolejne osoby z bliskiego otoczenia bohaterki, zaufanie przestaje istnieć, a Dominika uświadamia sobie, że znalazła się w centrum bezwzględnej gry, w której stawką jest nie tylko kariera ministra, ale życie jej rodziny. To już nie tylko thriller psychologiczny, to kryminał z mocnym politycznym tłem, zdradą, szantażem i walką o przetrwanie. Największą siłą „Spirali” jest przemiana głównej bohaterki. Z kobiety funkcjonującej w cieniu męża Dominika staje się osobą zmuszoną do przekraczania własnych granic: psychicznych i fizycznych. Każda decyzja boli, każda ma konsekwencje, a strach miesza się z determinacją, by odkryć prawdę o śmierci Aleksandry i ochronić najbliższych. Brejdygant świetnie pokazuje świat polityki pozbawiony złudzeń, pełen hipokryzji i cynizmu, gdzie moralność jest towarem wymiennym. Do tego dochodzą wątki religii, rodziny i pytanie o to, gdzie kończy się dobro, a zaczyna zło. Emocji jest tu naprawdę dużo, napięcie, zaskoczenie, momenty wzruszenia i finał, który zostaje w głowie na długo. „Spirala” to mocna, dynamiczna i bardzo aktualna historia, od której trudno się oderwać. Jeśli lubicie thrillery z pazurem i fabułę, która naprawdę wkręca ta książka zdecydowanie jest dla Was. 📚🔥
bookreaders_pl - awatar bookreaders_pl
Para spod numeru 9 Claire Douglas
Para spod numeru 9
Claire Douglas
Saffy i Tom, młodziutkie małżeństwo, oczekujące swojego dziecka wprowadzili się do swojego wymarzonego domku, który dostali od Lorny, matki Saffy. Dom kiedyś należał do Rose, matki Lorny. Rose aktualnie jest już w domu opieki, bo cierpi na demencję i jej stan ciągle się pogarsza. Młodzi są bardzo szczęśliwi, mają plany na przyszłość, szczególnie dotyczące remontu domu. Całe ich sielskie życie i plany biorą w łeb, gdy robotnicy w ogrodzie znaleźli pochowane 2 ciała. Policja ostro bierze się do pracy, ogród zostaje zablokowany, roboty wstrzymane, przed domem pojawiają się dziennikarze, czym Saffy z Tomem są zdruzgotani. Saffy zauważa też, że ktoś ich obserwuje, nachodzi ich prywatny detektyw, a na domiar złego ktoś włamał im się do domu. Równolegle poznajemy Theo, szefa kuchni i jego żonę Jen. Theo ma trudne kontakty z ojcem, który jako emerytowany lekarz nie aprobuje jego zawodu. Każde ich spotkanie kończy się awanturą. Do apogeum dochodzi, gdy okazuje się, że prywatny detektyw, który nachodzi Saffy, to nikt inny jak człowiek od brudnej roboty jego ojca. Co łączy Theo i jego ojca z Saffy, jej matką i babcią? Czego szukali w jej domu? A wreszcie czyje zwłoki były zakopane przed 30 laty w ogrodzie? Bardzo fajnie skonstruowany thriller. Z każdą kolejną stroną zatapiamy się w tajemnicach, kłamstwach, a wreszcie zbrodni. Historia przedstawiona z perspektywy różnych osób, co było też mega dobrym posunięciem, ponieważ jeszcze bardziej wnikliwie poznajemy bohaterów i ich postępowanie. Rewelacyjna pozycja i nikt kto po nią sięgnie nie powinien się rozczarować.
Małgorzata S - awatar Małgorzata S
ocenił na728 dni temu