Kult

- Kult
- 2023-04-26
- 2023-04-26
- Inga Sawicka
Kult to druga część trylogii autorskiego duetu Läckberg & Fexeus.
W sztokholmskiej dzielnicy Södermalm uprowadzony zostaje pięcioletni Ossian. Natychmiast rusza dochodzenie. Do policyjnego zespołu Miny Dabiri dołącza negocjator Adam Blom, który dostrzega podobieństwa do wcześniejszej sprawy – niestety o tragicznym finale. Wszystko wskazuje na to, że i tym razem porwań będzie więcej. Mina Dabiri prosi o pomoc Vincenta Waldera – mentalistę, z którym nie miała kontaktu od niemal dwóch lat. Znawca psychologii, który przez wielu uważany jest za zdolnego do czytania w myślach, od razu dostrzega analogie do sprawy sprzed kilku lat. Wzajemna relacja Miny i Vincenta ma bardzo szczególny charakter. Mur, którym każde z nich oddzieliło się przed swoją przeszłością, zaczyna pękać, gdy spotykają się po raz kolejny.
Policja rozpoczyna wyścig z czasem i bezwzględnym mordercą działającym według logicznego i rytualnego schematu.
Kto wygra tę nierówną grę?
Kup Kult w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Kult
Po „Mentaliście” przyszła pora na „Kult”, drugą książkę fenomenalnego duetu Lackberg i Fexeus. Autorzy elektryzują swą pomysłowością w tworzeniu nietuzinkowych historii. Ponownie serwują nam ekstremalne doznania podczas czytania. Mocna dawka emocji gwarantowana. „Kult” to thriller, który mocno zapisze się w historii tego gatunku, a historia stworzona przez autorów jeszcze długo rozbrzmiewać będzie w Waszej psychice i pamięci. To, co jesteście gotowi na czytelniczą ucztę? To pytanie, na które odpowiedź jest oczywista dla każdego czytelnika poszukującego mocnych wrażeń. Camilla Lackberg i Henrik Fexeus już od pierwszych stron rzucają nas na głęboką wodę. W jeden z najpiękniejszych dni lata Fredrik udaje się na plac zabaw, aby z przedszkola odebrać swojego syna. Ten dzień zapowiada się doskonale bowiem ma dla niego niespodziankę, wymarzone klocki lego. Niestety jak się okazuje ten dzień, będzie najtragiczniejszym dla pięcioletniego Ossiana oraz jego rodziców – Fredrika i Josefin. Gdy w sztokholmskiej dzielnicy Sodermalm dochodzi do uprowadzenia pięcioletniego Ossiana, policja zostaje postawiona na nogi. Do sprawy włącza się Miny Dabiri, której pomaga negocjator Adam Blom. Mężczyzna uświadamia sobie, że porwanie ma wiele wspólnego z wcześniejszą sprawą, którą prowadził. Sprawą, która niestety zakończyła się tragicznie. Czy tak samo będzie tym razem? Czas nie jest ich sprzymierzeńcem. Tutaj każda minuta jest na wagę życia. Dlatego też Miny zwraca się o pomoc do mentalisty – Vincenta Waldera. Mężczyzna znajduje wiele elementów stycznych związanych z wcześniejszą sprawą. Czy znalezienie wspólnego mianownika pozwoli uchronić porwanego Ossiana? Czy dojdzie do kolejnych porwań? Camilla Lackberg i Henrik Fexeus zarysowali mocną historię. Doskonale poprowadzili jej wątki, a budowane przez nich napięcie sprawia, że czytamy tę książkę z zapartym tchem. Nie ukrywam, że twórczość Lackberg jest mi bardzo dobrze znana. Co ważniejsze, znajduje moje ogromne czytelnicze uznanie. Cykl „Saga o Fjallbace” jest wręcz kultowa, a najnowsza seria „Mentalista” potwierdza wyjątkowy talent autorki w kreśleniu mocnych kryminałów. A łącząc go z pomysłowością Henrika Fexeusa, możemy być pewni, że książki tego duetu to prawdziwe perły kryminału. To książki, które dumnie umieścić można na półce NIK – Najlepszych Interesujących Książek. Dodam więcej, jeśli w swej domowej biblioteczce macie miejsce na „Kult” to jesteście szanującymi się, wytrawnymi miłośnikami kryminałów z górnej półki. Książka „Kult” ukazała się nakładem Wydawnictwa Czarna Owca
Oceny książki Kult
4112 użytkowników ma tytuł Kult na półkach głównych- Przeczytane 3 013
- Chcę przeczytać 1 030
- 2023 176
- 2024 96
- 2025 46
- Legimi 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kult
Mam mieszane uczucia w kwestii książki. Z jednej strony jest napisana dobrze, spójnie. Czyta się ją w miarę ciekawie, natomiast im dalej w las tym coraz bardziej zaczynała mnie nudzić, może dlatego, że była trochę za długa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele negatywnych opinii, a mnie ta część serii wciągnęła bez reszty. Poprzednia była dobra, polubiła bohaterów, ciekawią mnie ich dalsze losy. W tej części mamy złożone dochodzenie dotyczące zaginionych dzieci. Na prawdę dobrze się to czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam nic do zarzucenia stylowi w jakim napisana jest ta książka. To nie moje pierwsze spotkanie z autorką, a jako że to drugi tom serii- to z współautorem również nie. Czyta się szybko, przyjemnie i bardzo łatwo, strony wręcz przelatują między palcami. Mam w sobie też dużo sympatii do dwójki głównych bohaterów. O ile pierwsza część skupiała się mocniej na osobistej historii Vincenta, to tutaj pałeczkę przejmuje Mina i to o jej życiu prywatnym i przeszłości dowiadujemy się więcej. Lubię również to że postaci drugoplanowe mają swoje życia i jako czytelnicy jesteśmy w stanie do nich troszkę zajrzeć, z tym że pierwsze 200 stron to nic innego jak zaglądanie do każdego pojedynczego bohatera i już po pewnym czasie miałam tego dość. Zagadka kryminalna rusza z miejsca dopiero kiedy do zespołu śledczych dołącza Vincent, ponieważ tylko on potrafi przejrzeć schematy i wyciągać wnioski. Męczące to było, ponieważ odbierało sprawczość całemu fajnemu zespołowi, aby pokazać że drugiego takiego człowieka jak Mistrz Mentalista nie ma i tylko on dostrzega pewne wzorce. To co mnie najbardziej jednak boli i rozczarowuje to mizerna zagadka kryminalna. Camilla Lackberg to zawsze jest mój sprawdzony wybór jeżeli mam ochotę na kryminał łączący przeszłość z teraźniejszością, a tutaj tego zabrakło, a przynajmniej w takim stopniu jakiego się spodziewałam i do jakiego byłam przez autorkę przyzwyczajona. Morderczyni zostaje nam przedstawiona praktycznie zaraz na początku tomu i ani przez chwilę nie opuściło mnie wrażenie, że to ona będzie tutaj czarnym charakterem. Zero zaskoczenia. Jej motywy również nie zostały odkryte przez policję, po pewnym czasie uznano że dobór ofiar był przypadkowy i gdyby nie ostatni rozdział (nomen omen z przeszłości),to czytelnik również zostałby z wiedzą o przypadkowości. A ten dobór był bardzo prosty i żałuję że w toku śledztwa, żaden z policjantów nie wpadł na ten trop. Jestem trochę rozczarowana, bo liczyłam na więcej, zwłaszcza że pierwszy tom bardzo mi się spodobał. Czyta się bardzo szybko i płynnie, tylko ta cała zagadka kryminalna nie dość że jest grubymi nićmi szyta, to na dodatek przechodzi na drugi plan, kiedy w grę wchodzi życie prywatne każdego z bohaterów.
Nie mam nic do zarzucenia stylowi w jakim napisana jest ta książka. To nie moje pierwsze spotkanie z autorką, a jako że to drugi tom serii- to z współautorem również nie. Czyta się szybko, przyjemnie i bardzo łatwo, strony wręcz przelatują między palcami. Mam w sobie też dużo sympatii do dwójki głównych bohaterów. O ile pierwsza część skupiała się mocniej na osobistej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem policjanci stają w obliczu porwania i zabójstw małych, przedszkolnych dzieci. Mina znów prosi o pomoc Vincenta. Wszystko wskazuje na to, że za podawania może odpowiadać sekta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6 za wciągającą akcję i bohaterów, za którymi czytelnik podąża. Sana historia bardzo naciągana.
Ale męcząca pozycja, nie rozumiem skąd średnia opinia to ponad 7... Wielokrotnie miałam myśl, by porzucić lekturę w trakcie czytania, do połowy nic się nie dzieje, zdecydowanie za dużo wątków prywatnych bohaterów, które nic nie wnoszą do fabuły. Warto zakończyć na pierwszej części, ta kontynuacja w mojej ocenie jest beznadziejna i niepotrzebna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedszkolak - pięcioletni Ossian zostaje uprowadzony, trwa walka z czasem by go odnaleźć całego i zdrowego - niestety bezskutecznie.
Do zespołu dołącza negocjator Adam, który jako pierwszy dostrzega podobieństwa do wcześniejszej sprawy zaginionej dziewczynki. Przeglądając akta poprzednich spraw zespół dochodzi do wniosku, że podobnych porwań może być więcej i jak najszybciej trzeba znaleźć sprawcę. Wktórce do grupy dołącza także Mentalista Vincent znany z poprzedniej części, i dzięki jego pomysłowi w końcu wpadają na jakiś trop.
Obszerna, rozbudowana fabuła - czyta się bardzo dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo zespołu dołącza negocjator Adam, który jako pierwszy dostrzega podobieństwa do wcześniejszej sprawy zaginionej dziewczynki. Przeglądając akta poprzednich spraw zespół dochodzi do wniosku, że podobnych porwań może być więcej i jak...
kolejne śledztwo dotyczące zaginięć i morderstw małych dzieci. Mina ponownie prosi o pomoc Vincenta mimo pierwotnie braku akceptacji ze strony szefowej. tym razem okazuje się, że córka Miny jest w niebezpieczeństwie.
Kolejna pozycja dla miłośników kryminałów i książek trzymających w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna pozycja dla miłośników kryminałów i książek trzymających w napięciu.
Ta książka czekała na mnie 2 lata, co jest w zasadzie dziwne bo Mentalistę bardzo fajnie mi się czytało. W międzyczasie wyszedł Miraż, który nie będzie tak długo czekał na swoją kolej ;)
Wracają do Kultu czyta sie przyjemnie, fabuła wciąga, to że jest trochę naciągana w ogole mi nie przeszkadza. Nie przeszkadza mi też ilość stron. Mam wrażenie, że wątek znajomości rodzin ofiar został dodany na samym końcu powstawania książki i niestety został potraktowany po macoszemu, a szkoda...
Wg mnie Mentalista lepszy, z tego co pamiętam przeczytany jednym tchem. Tutaj w pewnym momencie odstawiłem książkę na 2-3 dni i nie ciągnęło mnie do niej, aczkolwiek jak zacząłem czytać to ciężko było sie oderwać. Może przez to, że wątki były dosłownie po kilka stron i zaraz zaczynał sie nowy.
Polecam do przeczytania i wyrobienia sobie samemu zdania :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracają do Kultu czyta sie przyjemnie, fabuła wciąga, to że jest trochę naciągana w ogole mi nie przeszkadza. Nie przeszkadza mi też ilość stron. Mam wrażenie, że wątek znajomości rodzin...
„Kult” Camilli Läckberg i Henrika Fexeusa to thriller, który od pierwszych stron wciąga mnie w mroczną, skandynawską zagadkę: w sztokholmskiej dzielnicy Södermalm znika pięcioletni Ossian, a śledztwo prowadzone przez policję nabiera tempa, gdy coraz wyraźniej widać, że porwanie ma związki z wcześniejszymi podobnymi sprawami sprzed lat. Do śledczej Miny Dabiri dołącza negocjator Adam Blom, a Mina prosi o pomoc Vincenta Waldera – mentalistę, którego dawno nie widziała, i między nimi odżywają napięte relacje z przeszłości. Razem z zespołem próbują rozwiązać spiralę tajemnic, powiązań i rytualnych schematów, z jakimi mierzy się policja w wyścigu z czasem. Akcja jest dynamiczna, bohaterowie wielowymiarowi, a łączenie psychologicznej głębi z kryminalną intrygą tworzy opowieść, która trzyma w napięciu do ostatniej strony i pokazuje, jak cienka jest granica między intuicją a obsesją. Ciekawa pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Największe podziękowania kierujemy do Was, drodzy czytelnicy, że postanowiliście wybrać się w tę podróż razem z nami, Vincentem i Miną. Opowieść powstaje właściwie dopiero wtedy, gdy ktoś ją przeczyta albo wysłucha. A wiec dziękujemy, że tchnęliście życie w Vincenta i Minę. Mam nadzieję, że się zaprzyjaźniliście na tyle, aby jeszcze się z nimi spotkać". To słowa autorów zaczerpnięte z podziękowań, które kończą tę książkę. Z głównymi bohaterami (Vincentem i Miną) drugiej części tej trylogii zaprzyjaźniłem się na tyle, że od razu rozpoczynam lekturę trzeciej części i już zacieram ręce na to czytelnicze spotkanie, na kolejną literacką podróż, kolejną skandynawską opowieść. Poziom pierwszej części utrzymany.
Jestem pod wrażeniem. Ten obyczajowo-psychologiczny kryminał jest bardzo, bardzo udany. Świetnie wykreowani bohaterowie, zarówno już znani z pierwszej części (z powieści "Mentalista", czyli w oryginale "Box"),jak i nowi. Sprawa kryminalna mroczna, fascynująca, frapująca i wciągająca, watki obyczajowe znakomite i dobrze rozbudowane (te elementy obyczajowe oraz psychologiczne mocno podnoszą wartość dzieła). Prawie wszystko stoi tu na niezwykle wysokim poziomie (sformułowanie "prawie wszystko" wskazuje, że nie mogłem wystawić oceny maksymalnej). W każdym razie i najkrócej - jest moc. Moc rozłożona aż na około sześciuset dziewięćdziesięciu stronach, ale sposób napisania tej powieści sprawił, że w żaden sposób nie przerażała mnie jej objętość i przeczytałem ją w bardzo krótkim czasie. To zasługa autorów, którymi są Camilla Läckberg i Henrik Fexeus. Należą im się gromkie brawa i pochwały.
Trzecia część trylogii przede mną. Ma ona tytuł "Miraż". Zabieram się do niej niezwłocznie i mam nadzieję, że po jej lekturze także będę mógł wystawić tejże części bardzo wysoką ocenę i napisać bardzo pozytywną opinię.
"Największe podziękowania kierujemy do Was, drodzy czytelnicy, że postanowiliście wybrać się w tę podróż razem z nami, Vincentem i Miną. Opowieść powstaje właściwie dopiero wtedy, gdy ktoś ją przeczyta albo wysłucha. A wiec dziękujemy, że tchnęliście życie w Vincenta i Minę. Mam nadzieję, że się zaprzyjaźniliście na tyle, aby jeszcze się z nimi spotkać". To słowa...