I cóż, że o Szwecji

Patronaty LC

Oficjalne recenzje i

Szwecja niejedno ma imię

5768 673 453

Idealna na przeczytanie w oczekiwaniu na port do Szwecji i na samym statku. Pełna ciekawostek i anegdotek w stylu ciekawostek do opowiadania na imprezie. Może trochę powielająca stereotypy, ale przez to lekko się ją czyta i łatwo wchłania przemycone fakty. Nie jest to przecież przewodnik naukowy, a bardziej zbiór pisanych z dystansem i nutką żarciku felietonów na dany temat.

Fakty i anegdoty, którymi od razu chciałam się podzielić z towarzyszem podróży:
1. Szwedzcy producenci muzyczni są mistrzami w eksportowaniu międzynarodowych hitów. O tym, że ABBA to szwedzki zespół wie chyba każdy, od najstarszych do młodszych pokoleń. Milennialsi kojarzą ze Szwecją też Avicii. Ale że szwedzkie jest The Finał Countdown? Albo Rednex ze swym mixem Cotton Eyed Joe?
2. Opowiastka głosi, że słynna czerwona farba na uroczych szwedzkich domkach (faluńska czerwień) to barwnik będący substancją pochodzącą z kopalni w Falun. Odpadow z kopalni bylo kiedyś tak dużo, że mieszkańcom nakazano kupować farbę w formie podatku, a malowanie domu tym kolorem było oznaczeniem, że podatek został już opłacony. Barwnika z Falun starczy jednak do ok. 2090 r. Szwedzki krajobraz jest chroniony przez przepisy i kiedy pomalujesz swój dom na np. nieszwedzki pomarańcz, możesz otrzymać karę.
3. Ze Szwecji pochodzi masa wynalazków - np. klucz francuski, słuchawka od telefonu. Szwecja dużo inwestuje w badania i docenia swoich wynalazców.
4. W szwedzkich kościołach możesz znaleźć kąciki dla dzieci z kolorowankami.
5. Szwecja ma dłuższą linię brzegową niż granice lądowe.
6. Szwedzi mają własną filozofię niewychylania się, bycia wystarczającym - lagom.
7. W Szwecji dużo debatuje się nad równością. Np. aktywiści zwrócili uwagę na to, z plastry mają określenie cielistych, ale są w kolorze jasnego beżu. Dyrektor komunikacji największej sieci aptek odpowiedział na zarzuty, zmieniając nazwę plastrów na beżowe, a apteki zaczęły produkować również plastry o ciemniejszych kolorach. Podobny problem dotyczy cielistej bielizny.
8. Na północy Szwecji słowo „jo”, czyli tak, w dialekcie mówi się na wdechu.
9. Na szwedzkich drogach rocznie ginie tylko kilkaset osób.
10. Szwedzi w kalendarzu orientują się określając dni z któregoś tygodnia w roku.
11. W Szwecji normą jest „śmieciowe szpiegostwo”, a za pomylenie kosza do segregacji grożą wysokie kary
12. W Szwecji do spalarni śmieci trafia ok. 1% odpadów. W Polsce ok. 80%. Szwecja ma tak mało śmieci, że kupuje je np. z UK, aby utrzymać swoje spalarnie.
13. W szwedzkim hymnie nie pada ani jedno słowo o Szwecji (a w polskim hymnie tak)
14. Szwedzka Rada Języka wprowadziła obowiązek upraszczania komunikacji urzędowej.
15. Pasy bezpieczeństwa, z których korzystamy dziś w samochodach, to dzieło szwedzkiego inżyniera Volvo
16. Szwedzkie lokale muszą posiadać specjalną licencję do tańczenia

Książka obudziła we mnie zainteresowanie Skandynawią :)

Nie miałam żadnych oczekiwań wobec treści tej książki, tak że trudno się do czegoś
przyczepić. Lekka, anegdotyczna, idealna do przesłuchania w formie audiobooka. Pokuszę
się jedynie o krytykę tytułu: fatalny, sztampowy, bez pomysłu, i - jakby się zastanowić - bez sensu :d

Dobra książka na podróż do Szwecji. Lekka, przyjemna i szybko się czyta, ale wiele tematów z niej trzeba zdecydowanie sobie poszerzyć.

Książka bardziej o Szwedach niż o Szwecji, ale i tak przyjemna do słuchania i ciekawa.

Sporo ciekawostek o Szwecji i Szwedach w skondensowanej i przystępnie podanej formie. Przyjemnie się tego słuchało.

Czytałam ją będąc w Szwecji - większość spraw opisanych przez autorkę pokrywa się z moimi obserwacjami. Bardzo przystępnie napisana, szybko się czytało.

Niesamowita książka!
Reportaż w którym nie ma powtórzeń, jest rzetelna wiedza i temat Szwecji poruszony z każdej strony i perspektywy. Bardzo dużo ciekawostek wyniosłam z lektury i nawet polubiłam ten kraj. Czuć, że autorka pisała z pasją, o czymś co lubi, czytało się świetnie styl bardzo przystępny i każdy rozdział o czymś innym, a dowiadujemy się o wierze Szwedów i Szwedek, świętach, aplikacjach randkowych, o tym co wynaleziono w Szwecji. Co tu dużo pisać, po prostu wiele ciekawych rzeczy, czytajcie! ❤

Niesamowita książka!

Dość stereotypowe przedstawienie Szwedów, bo jest to książka raczej o społeczeństwie a nie o Szwecji. Zdecydowanie nie jest to przewodnik. I nie odbieram powyższego jako zarzut, bo jest to w lekkim tonie napisany reportaż o tym jakich zachowań możemy spodziewać się po Szwedach i czym jest to spowodowane. Jakie wychowanie odbierają Szwedzi, jakie mogą się pojawiać różnice między regionami itp. itd.

Przyjemnie się czytało

Przyjemnie się czytało

Szwedki są wysokie, zgrabne, higieniczne, zdrowe,
Ale ponoć dosyć chłodne, bo... polodowcowe.
Trzeba przyznać, atrakcyjne, zwłaszcza Szwedki młode
Ale jakbyś czuł się w domu, w którym wieje chłodem?!

Tekst pochodzi z piosenki w wykonaniu Andrzeja Rosiewicza i ma oddawać ducha szwedzkiej narodowości, I trochę w tym jest racji, a autorka przeczytanej ksiażki jeszcze to udowadnia.
Oprocz piosenki Szwecja kojarzy się z pewnym sklepem meblowym, słynnymi klopsikami, a starszemu pokoleniu czytelników z pewnością z książką Dzieci z Bullerbyn.
Niedawno zapoznałam sie takze z podobną pozycją traktującą o Norwegach i trzeba przyznać, że coś w tym jest , klimat ten sam i zachowania bardzo podobne.
Sporo tu ciekawostek, takich spoza przewodników, sporo też zaskakujących informacji. Czyta się bardzo przyjemnie i nabiera po lekturze chęci aby samemu sprawdzić jak to z tym szwedzkim chłodem jest w rzeczywistości.

Szwedki są wysokie, zgrabne, higieniczne, zdrowe,
Ale ponoć dosyć chłodne, bo... polodowcowe.
Trzeba przyznać, atrakcyjne, zwłaszcza Szwedki młode
Ale jakbyś czuł się w domu, w którym wieje chłodem?!

• Przeczytane
    1 353