Gromowładny

- Thunderer
- Robert Waliś
- Mag
- Thunderer
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Robert Waliś
Gromowładny to hipnotyzująca proza subtelne połączenie magicznego realizmu z epicką fantasy pierwszemu z tych gatunków zawdzięcza piękno, a drugiemu rozmach stworzonego świata. Polecam każdemu, kto ma ochotę rozsiąść się w fotelu i oddać marzeniom. [Brandon Sanderson, autor z mgły zrodzonego] W kalejdoskopowym mieście, stale przekształcanym przez boskie moce, spotykają się tragedia, miłość i konflikt, tworzące świat literackiej magii. Felix Gilman zostaje naszym przewodnikiem, gdy otwieramy książkę i zanurzamy się w zmieniające się ulice z kart jego debiutanckiej powieści. Jego liryczny, pełen wyobraźni głos kreśli mapę tej niesamowitej historii.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [23]
Zaskoczyła mnie ta książka, ponieważ spodziewałam się po niej mniej (kupiona w dyskoncie, autora o którym nigdy wcześniej nie słyszałam).
więcejTrzeba przyznać autorowi, że wykreował intrygujący świat, a właściwie miasto, które rządzi się własnymi prawami i które mimo działań bohaterów, wcale się tak bardzo nie zmienia, co jest równie intrygujące. Powieść przedstawia nam losy...
Książka opowiada o losach trzech postaci (narracja prowadzona jest z trzech głównych perspektyw plus kilku epizodycznch) w mieście Ararat.
więcejMiasto jest o tyle wyjątkowe, że na bieżąco jest zmieniane i kształtowane przez żyjące w nim tuziny bogów i bóstw. Na każdym kroku można spotkać upiorne bóstwa żądne krwi i poświęceń ludu. Nie są to dobre istoty, potrafią być...
Książka na którą natrafiłem jakiś czas temu, przeglądając nominacje do którejś z ważniejszych nagród, jeśli idzie o fantastykę. Nie pamiętam, chyba Hugo. Zerknąłem opis i zaciekawiło mnie pierwsze zdanie czyli :
więcej"Gromowładny to hipnotyzująca proza subtelne połączenie magicznego realizmu z epicką fantasy pierwszemu z tych gatunków zawdzięcza piękno, a drugiemu rozmach...
Bardzo ciekawy świat przedstawiony. Pozostałe elementy słabsze. Pozycja z kategorii "można, ale nie trzeba".
Pokaż mimo toNa początku trudno było mi się do tej książki przekonać. Opisywane w niej miasto pokazane zostało jako żywy, stale zmieniający się twór. Urosło do rangi jednego z najważniejszych bohaterów.
Pokaż mimo toKsiążki nie czyta się lekko, koniec końców lektura sprawia jednak przyjemność.
Nietuzinkowy, ciekawy świat, który stworzył autor opowieści. W początkowej fazie książki wydaje się być trochę zbyt skomplikowany, ale to głównie ze względu na to, iż akcja dzieje się w kilku miejscach jednocześnie. Niestety, gdy już wciągniemy się w akcję, to okazuje się, iż główny bohater, Ajrun, nie ma pomysłu na to, jak zrealizować własną misję, co sprawia, że jego...
więcejNiestety zupełnie nie moja bajka. Fabula niby atrakcyjna, alternatywna wizja naszego wszechświata była fajnym pomysłem, ale się rozczarowałam.
Pokaż mimo toPierwsze co mnie razi po przeczytaniu tej książki to fakt iż okładka polskiego wydania kompletnie nie koresponduje z treścią. Okładka jest kompletnie, całkowicie od czapy.
więcejCo do treści. Koncepcja świetna, wykonanie momentami kuleje, ale jest tych momentów naprawdę niewiele. Książka napisana w sposób bardzo plastyczny, większość jej treści stanowią w sumie opisy (dialogów...
jest to pozycja mocno wciągająca, oryginalna i całkiem przyjemnie napisana.
Pokaż mimo to"Gromowładny" był przypadkowym zakupem, książką znalezioną na promocji w markecie. I niczym tytułowy statek, wzniosła się na wyżyny dając wspaniały widok na Ararat. Historia poszukiwania bóstwa zwanego Głosem przez Arjuna wciąga naprawdę mocno, chociaż nie na tyle, by nie móc się od niej oderwać. Nadrabia to na pewno przedstawieniem postaci, które były ukazane w jasny i...