Zaćmienie

- 2008-04-18
- 2008-01-01
- 2009-01-01
- Joanna Urban
- morderstwo wampir wilkołak śmierć
Ciąg dalszy popularnej sagi Twilight. Kiedy media zaczynają donosić o serii tajemniczych morderstw w Seattle, a do lasów wokół Forks powraca żądna zemsty wampirzyca, Bella uświadamia sobie, że znowu grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo. W dodatku, wiedząc, że jej decyzja może doprowadzić do odnowienia odwiecznego konfliktu pomiędzy wampirami a wilkołakami, zmuszona jest wybierać pomiędzy miłością Edwarda a przyjaźnią Jacoba. zbliża się też zakończenie roku szkolnego, a więc termin przemiany co Bella ma wybrać: życie czy śmierć.
- 50 223
- 12 512
- 2 305
- 2 065
IG: ksiazki_wloczykija
Meyer zgrabnie rozwija wątki miłosne, wprowadzając nowe elementy do trójkąta Bella-Edward-Jacob. Decyzje bohaterki stają się kluczowe, gdyż jej wybory mogą przyczynić się do odnowienia wiecznego konfliktu między wampirami a wilkołakami. Autorka zdolnie balansuje między romantycznymi momentami, a narastającym napięciem i grozą.
Fabuła wciąga czytelnika w labirynt emocji, a sytuacje, w których Bella musi dokonywać trudnych wyborów, dodają powieści głębi. Nie tylko boryka się z nadnaturalnymi zagrożeniami, ale również z konsekwencjami swoich decyzji na płaszczyźnie miłości i przyjaźni.
To również świetny rozwój postaci. Bella dojrzewa, stawiając czoła coraz większym wyzwaniom. Postacie drugoplanowe zyskują na znaczeniu, a rozwinięcie wątków pobocznych przyczynia się do bardziej kompleksowego ukazania świata Meyer.
Meyer kontynuuje misternie konstruowaną mitologię swojego uniwersum, ukazując nowe aspekty wampirycznego świata. Opowieść nie tylko dla młodzieży, ale i dla dorosłych, zaskakuje swoją głębią, czyniąc ją bardziej dojrzałą niż mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka.
Mimo że "Zaćmienie" nie unika pewnych schematów sagi, to jednak wprowadza wystarczająco wiele nowości i niespodzianek, aby czytelnik pozostał zainteresowany. Klimatyczne opisy, rozbudowane postacie i nieustanne napięcie sprawiają, że powieść utrzymuje czytelnika w nieustannej gotowości na kolejne zwroty akcji.
To dynamiczna i pasjonująca kontynuacja sagi "Zmierzch", w której miłość, tajemnice i nadprzyrodzone zagrożenia splatają się w niezapomnianą opowieść.
IG: ksiazki_wloczykija
więcej Pokaż mimo toTo trzecia odsłona sagi "Zmierzch", która wciąż fascynuje czytelników swoim mieszaniem romansu, nadprzyrodzonych elementów i dramatycznego napięcia. Akcja rozwija się, gdy wampirze sprawy w Seattle komplikują życie Belli Swan, a powrót żądnej zemsty wampirzycy zwiastuje nowe zagrożenia.
Meyer zgrabnie rozwija wątki miłosne, wprowadzając nowe elementy...
Jak pozostałe dwie części sagi. "Zaćmienie" jest kolejnym sukcesem autorki. Bardzo podobał mi się moment, kiedy Bella przyłożyła Jacobowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie jest to wybitna seria, ale ją lubię, bo jest komfortowa (przynajmniej dla mnie)
Pokaż mimo toCiąg dalszy toksycznego Edwarda i biednego Jacoba. Jednak wynagradza to fabuła, która trzyma w napięciu do samiutkiego końca. Chyba dlatego tak lubię tę serię.
Pokaż mimo toCudowna dalsza część historii.
Cudowna dalsza część historii.
Pokaż mimo toCiekawa. Bardzo szybko ją się czytało. O wiele lepsza od drugiej części. Kolejna część Sagi Zmierzch, która z każdą kolejną częścią zaczyna się coraz bardziej rozkręcać. Polecam.
Pokaż mimo toMam problem z ocenieniem tej części. Z jednej strony jest moją dotychczasowo ulubioną częścią pod względem relacji Edward-Jackob, bardzo często śmiałam się czytając interakcje między nimi z drugiej zaś strony w tej książce przez 400 stron prawie nic się nie dzieje. Jedyna akcja, nawet nie bezpośrednio z bitwy jest skulona w jednym rozdziale. Przez większość książki jest lanie wody a dwa wielkie wątki akcji, bitwa z nowonarodzonymi oraz Victorią oraz przybycie Volturi jest w jednym rozdziale. Czemu?! Jedyny powód dla jakiego nie wystawie niskiej oceny to biedy Jake,który w żadnej części nie dostał tak po czterech jak teraz oraz za jego dogryzanie Edwardowi. #teamjackob
Mam problem z ocenieniem tej części. Z jednej strony jest moją dotychczasowo ulubioną częścią pod względem relacji Edward-Jackob, bardzo często śmiałam się czytając interakcje między nimi z drugiej zaś strony w tej książce przez 400 stron prawie nic się nie dzieje. Jedyna akcja, nawet nie bezpośrednio z bitwy jest skulona w jednym rozdziale. Przez większość książki jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część kultowej historii o miłości Belli i Edwarda. Ta książka trzyma poziom swoich poprzedniczek, jest równie słaba. Główna para w dalszym ciągu jest irytująca, na dodatek Belli należy się osobna cel w piekle z dala od Edwarda za to jak traktuje Jacoba. Tutaj również niemal wszystkie postacie poboczne zaczęły tracić swoje charaktery i zaczęły robić za tło dla głównego wątku miłosnego.
Trzecia część kultowej historii o miłości Belli i Edwarda. Ta książka trzyma poziom swoich poprzedniczek, jest równie słaba. Główna para w dalszym ciągu jest irytująca, na dodatek Belli należy się osobna cel w piekle z dala od Edwarda za to jak traktuje Jacoba. Tutaj również niemal wszystkie postacie poboczne zaczęły tracić swoje charaktery i zaczęły robić za tło dla...
więcej Pokaż mimo toWarto sięgnąć
Warto sięgnąć
Pokaż mimo toZaćmienie jest dla mnie najlepsza częścią całej sagi Zmierzch.
Polecam
Zaćmienie jest dla mnie najlepsza częścią całej sagi Zmierzch.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam