Harley Quinn: Miejska gorączka

- komiksy
- Harley Quinn (Egmont) (tom 1)
- Nowe DC Comics!
- Harley Quinn Vol. 1: Hot in the City
- Egmont Polska
- 2016-05-18
- 2016-05-18
- Harley Quinn Gotham Joker Batman
Komiks o bohaterce, którą już w sierpniu 2016 będziemy oglądać w filmie Legion Samobójców. Coney Island staje się jeszcze bardziej szalone niż dotychczas.
Kiedy wszystkie rzeczy osobiste doktor Harley Quinzell, znanej bardziej jako Harley Quinn, zostają zniszczone, a kobieta ni stąd, ni zowąd dostaje wiadomość, że odziedziczyła budynek na półwyspie słynącym z parków rozrywki, oznacza to jedno – czas rozpocząć nowe życie!
Wolna od Jokera i superbohaterskich potyczek Harley Quinn korzysta z życia, uczy się być dobrą właścicielką kamienicy oraz daje przy okazji popalić osobom, które krzywdzą innych. Sprawy zaczynają nabierać nietypowego obrotu, kiedy najgroźniejsi łowcy głów za swój cel obierają bohaterkę. Harley jednak może liczyć na pomoc przyjaciół, w tym Poison Ivy!
Za nowe i szalone podejście do postaci Harley Quinn odpowiadają Jimmy Palmiotti (All Star Western, Jonah Hex) oraz Amanda Conner (Strażnicy – Początek: Gwardziści. Jedwabna Zjawa),małżeński duet z wieloletnim doświadczeniem w świecie komiksu. Głównym artystą, wyłonionym przez tytułową bohaterkę w „konkursie” przeprowadzonym w pilotażowym rozdziale, został Chad Hardin (Zatanna, Reign in Hell).
W komiksie możemy zapoznać się z rożnymi stylami graficznymi stosowanych przez różnych autorów, a po części jest też ujęty temat samotności ludzi starszych.
Pokaż mimo toZdecydowanie wyróżnia się na tle innych serii komiksowych z jakimi miałam styczność. Ciekawie się czyta, innowacyjne podejście do tematu doboru grafika odpowiedzialnego za stronę wizualną, wiele smaczków i ukrytych mrugnięć do czytelnika. Zdecydowanie tom pierwszy zachęca odbiorcę do kontynuowania śledzenia przygód tytułowej bohaterki.
Czyta się przyjemnie, jednak niektóre kadry są dość mocne, co myślę, że jest istotną uwagą.
Ogólnie polecam ^^
więcej Pokaż mimo toCzyta się przyjemnie, jednak niektóre...
Myślałem , że będzie lepszy. Na plus Harley , ale komiks jak dla mnie był za długi i przez to męczył. No i czasem był jakiś chaotyczny
Pokaż mimo toW przypadku drugiego tomu serii Bohaterowie i Złoczyńców została podjęta zdecydowanie lepsza decyzja w zakresie wyboru historii związanych z główną bohaterką. Gorączka w mieście to bowiem dobra, ciekawa lektura, pozwalająca poznać postać Harley Quinn, jej charakter czy relacje z Poison Ivy. Jest przy tym znacznie lżejsza niż choćby "Harleen". Bohaterka komiksu staje w szranki z zabójcami starającymi się wykonać zlecenie dotyczące zabicia jej, walczy z komunistycznymi szpiegami oraz wykonuje mnóstwo innych pobocznych aktywności. Jest dużo akcji, absurdu, sporo humoru. Polecam
W przypadku drugiego tomu serii Bohaterowie i Złoczyńców została podjęta zdecydowanie lepsza decyzja w zakresie wyboru historii związanych z główną bohaterką. Gorączka w mieście to bowiem dobra, ciekawa lektura, pozwalająca poznać postać Harley Quinn, jej charakter czy relacje z Poison Ivy. Jest przy tym znacznie lżejsza niż choćby "Harleen". Bohaterka komiksu staje w...
więcej Pokaż mimo toDrugi tom Wielkiej Kolekcji Komiksów DC przedstawia Harley Quinn. To raczej złoczyńca niż bohater, ale jej przygody wraz z domieszką nieodłącznego humoru są interesujące i intensywne. Nasza "bohaterka" jest psychiatrą, która zakochała się w Jokerze, ale potem jej losy toczyły się już różnymi torami. Uczestniczymy w wielu awanturach i krwawych bijatykach bo to właśnie codzienność Harley. Ale potrafi też być słodka bo kocha zwierzęta i zależy jej na schorowanych starszych pacjentach, za którymi się wstawia. Nie zawsze jej to wychodzi, no ale... takie właśnie są przygody Harley Quinn.
Drugi tom Wielkiej Kolekcji Komiksów DC przedstawia Harley Quinn. To raczej złoczyńca niż bohater, ale jej przygody wraz z domieszką nieodłącznego humoru są interesujące i intensywne. Nasza "bohaterka" jest psychiatrą, która zakochała się w Jokerze, ale potem jej losy toczyły się już różnymi torami. Uczestniczymy w wielu awanturach i krwawych bijatykach bo to właśnie...
więcej Pokaż mimo toTen komiks powinien mieć tytuł "Szaleństwa Panny Quinn", bo to zbiór występów i występków zwariowanej Harley.
Przede wszystkim jednak jest to nowa Harley. Już nie słodka idiotka i dodatek do Jokera, tylko osobna postać z własną historią oraz całą galerią wrogów i przyjaciół. Panna Quinn staje się tu właścicielką kamienicy, psycholożką w domu opieki dla seniorów, uczestniczką derby wrotkarskich, a także ... celem dla łowców nagród.
Fabularnie to komiks obyczajowy, ale z szaleńczą akcją, sporą ilością trupów i przewrotnym humorem. Graficznie jest pięknie, a wręcz rewelacyjnie w zeszycie zerowym rysowanym przez kilku artystów związanych z DC.
Świetne rozrywkowe czytadło, bez zadęcia czy przerostu formy.
więcej Pokaż mimo toPrzede wszystkim jednak jest to nowa Harley. Już nie słodka idiotka i dodatek do Jokera, tylko osobna postać z własną historią oraz całą galerią wrogów i przyjaciół. Panna Quinn staje się tu właścicielką kamienicy, psycholożką w domu opieki dla seniorów,...
Tom drugi kolekcji, jestem zachwycony.
Sama treść, to po prostu bomba. 240 tom szaleństwa za którym momentami ciężko nadążyć. Szaleństwa niezwykle pasującego do tej bohaterki. Najbardziej podobał mi się zeszyt "Chore Wybory" w którym nie dość, że ciężko mówić o burzeniu czwartej ściany, bo ona po prostu praktycznie nie istnieje, to jeszcze dostajemy bardzo szybki (i humorystyczny) przegląd stylu prezentowanego przez najróżniejszych twórców pracujących dla DC. Jednak cała reszta też trzyma bardzo dobry poziom zarówno pod względem graficznym, jak i fabularnym. Dodatkowy plusik za dobre serce bohaterki dla zwierząt.
Tom drugi kolekcji, jestem zachwycony.
więcej Pokaż mimo toSamą postać Harley kojarzyłem głównie z kreskówki na której się wychowałem, ale też przez to była ona dla mnie niejako nieodłączną częścią Gotham City i Batmana. Pierwszą niespodzianką był fakt, że właśnie w animacji bohaterka miała swój debiut, a dopiero w 1993 roku zaczęła się pojawiać na kartach komiksów.
Sama treść, to po prostu...
Jakoś nie bardzo mogłem się przekonać do regularnej serii z linii "DC New 52" ale po przeczytaniu tego tomu widzę, że mam wiele komiksów z Harley do nadrobienia.
Pokaż mimo toDzięki tej książce zakochałam się w Harley! <3
Dzięki tej książce zakochałam się w Harley! <3
Pokaż mimo toBardzo dobrze opracowany tom - perełka!
Bardzo dobrze opracowany tom - perełka!