Gruziński smak
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Wydawnictwo:
- Wielka Litera
- Data wydania:
- 2015-10-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-10-21
- Liczba stron:
- 368
- Czas czytania
- 6 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380320239
- Tagi:
- Gruzja Kuchnia gruzińska podróże po Gruzji
"Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji" Marcin Meller Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.Vaho Babunashvilli to muzyk i twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz, szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej.Radek Polak to fotograf, portrecista współpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 87
- 49
- 19
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Kto raz spróbował prawdziwego chaczapuri, ten wróci niezawodnie do Gruzji, powiadają mieszkańcy tego przepięknego i arcyciekawego kraju na granicy Europy i Azji. Dzień, w którym zjadłem pierwszą taką „bombę kaloryczną” (a było to prawie 20 lat temu) pamiętam jak dziś. Od tamtego momentu nigdy nie przestałem marzyć o wyprawie za Kaukaz, aby dotrzeć do miejsca, gdzie powstają podobne smakołyki.
Vaho Babunashvili ma do tego źródła dobrych smaków o wiele bliżej – ale i dla niego jest to jednak podróż. Przede wszystkim nostalgiczna wędrówka przez czas do miejsc i ludzi, którzy spowodowali, że przyrządzanie potraw stało się dla niego po karierze muzyka drugim ważnym życiowym zadaniem. Gruziń całkiem fajnie łączy profesjonalizm potrzebny przy kreowaniu nowych wersji starych dań z kulinarno-historyczną podróżą przez swoją ojczyznę.
Książkę przeczytałem w rekordowym dla mnie tempie, ciągle będąc przy tym głodnym. Babunashvili nie miał dla mnie litości – obrazowo przedstawił podstawowe i najważniejsze osiągnięcia kulinarne Gruzji i spowodował, że mam absolutnie ochotę na wypróbowanie przynajmniej kilkunastu z zamieszczonych w książce recept.
Przy tej okazji muszę wyrazić moje zdumienie faktem, że kilku recenzentów(ek) „Gruzińskiego smaku” narzeka na brak składników oraz brak wyjaśnień nazw niektórych z nich. Należę do pokolenia, które urodziło się przed spopularyzowaniem internetu – ale nie miałem najmniejszego problemu z wygooglaniem potrzebnych mi danych. Podobnie ma się sprawa z gruzińskimi składnikami: sporo można znaleźć u specjalistycznych handlarzy internetowych.
A zatem, nie traćcie czasu, tylko zabierajcie się za kucharzenie!
Kto raz spróbował prawdziwego chaczapuri, ten wróci niezawodnie do Gruzji, powiadają mieszkańcy tego przepięknego i arcyciekawego kraju na granicy Europy i Azji. Dzień, w którym zjadłem pierwszą taką „bombę kaloryczną” (a było to prawie 20 lat temu) pamiętam jak dziś. Od tamtego momentu nigdy nie przestałem marzyć o wyprawie za Kaukaz, aby dotrzeć do miejsca, gdzie powstają...
więcej Pokaż mimo to