Ostatnie życzenie

- fantasy, science fiction
- Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 1)
- superNOWA
- 2014-09-25
- 1993-01-01
- 2007-06-01
- wiedźmin Geralt magia potwory
Później mówiono, że człowiek ów nadszedł od północy, od Bramy Powroźniczej. Nie był stary, ale włosy miał zupełnie białe. Kiedy ściągnął płaszcz, okazało się, że na pasie za plecami ma miecz.
Białowłosego przywiodło do miasta królewskie orędzie: trzy tysiące orenów nagrody za odczarowanie nękającej mieszkańców Wyzimy strzygi.
Takie czasy nastały. Dawniej po lasach jeno wilki wyły, teraz namnożyło się rozmaitego paskudztwa – gdzie spojrzysz, tam upiory, bazyliszki, diaboły, żywiołaki, wiły i utopce plugawe. A i niebacznie uwolniony z amfory dżinn, potrafiący zamienić życie spokojnego miasta w koszmar, się trafi.
Tu nie wystarczą zwykłe czary ani osinowe kołki. Tu trzeba zawodowca.
WIEDŹMINA.
Mistrza magii i miecza. Tajemną sztuką wyuczonego, by strzec na świecie moralnej i biologicznej równowagi.
- 67 943
- 12 653
- 8 598
- 5 414
- 1 284
- 1 059
Jak zwykle specyficzny język autora i wciągające przygody Wiedźmina.
Jak zwykle specyficzny język autora i wciągające przygody Wiedźmina.
Pokaż mimo toJak zwykle idealne wyważenie środków językowych, napięcia akcji i emocjonalnych przeżyć głównego bohatera.
Pokaż mimo toWiedźmin mnie kupił. Zostaję z nim na dłużej. Pierwszy tom z tej serii to zbiór opowiadań. "Rycerz bez blizny to kutas, nie rycerz" :)
Pokaż mimo toŚwietna historia !
Świetna historia !
Pokaż mimo toOstatnie zyczenie, zeby ten stary przestal wymyslac glupoty bo chyba zwariowal.
Ostatnie zyczenie, zeby ten stary przestal wymyslac glupoty bo chyba zwariowal.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakmita
Znakmita
Pokaż mimo toMisje Wiedźmina wiążą się z ingerencją w świat baśni na opak, w których Piękna okazuje się być bruxą, Śnieżka rozbójniczką o ksywie Dzierzba (Dzierzbo! ma prawdopodobnie znaczenie Czarownico!),a krasnoludki gnomami. "Na opak" pełni funkcję ludyczną, jest quasi-średniowieczną facecją.U Sapkowskiego dodatkowo, za pozornie żartobliwą przewrotnością, można dopatrzeć się treści i przemyśleń trudnych do przetrawienia w formie dosłownej. Postaci są cyniczne i zdemoralizowane (przyprowadzanie przez opiekunów panien do Bestii w zamian za oczekiwane profity- jak znajomo to brzmi),a władza totalnie zaberrowana.
Misje Wiedźmina wiążą się z ingerencją w świat baśni na opak, w których Piękna okazuje się być bruxą, Śnieżka rozbójniczką o ksywie Dzierzba (Dzierzbo! ma prawdopodobnie znaczenie Czarownico!),a krasnoludki gnomami. "Na opak" pełni funkcję ludyczną, jest quasi-średniowieczną facecją.U Sapkowskiego dodatkowo, za pozornie żartobliwą przewrotnością, można dopatrzeć się treści...
więcej Pokaż mimo toO Wiedźminie wiele mówić nie trzeba, większość kojarzy Białego Wilka np. z gier czy serialu. Cieszę się, że mogłam po raz kolejny przenieść się myślami do krainy przepełnionej potworami, słowiańskimi wierzeniami i magią. Polecam.
Pokaż mimo toInteresujący zbiór opowiadań z ciekawie zarysowaną główną postacią, którą jest Geralt z Rivii - Wiedźmin ze szkoły Wilka.
Pokaż mimo toŚwietna proza.
Świetna proza.