Ostatnie życzenie

Okładka książki Ostatnie życzenie Andrzej Sapkowski
Okładka książki Ostatnie życzenie
Andrzej Sapkowski Wydawnictwo: superNOWA Cykl: Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 1) fantasy, science fiction
Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 1)
Wydawnictwo:
Tagi:
wiedźmin Geralt magia potwory

Patronaty LC

Książki autora

Jak zwykle specyficzny język autora i wciągające przygody Wiedźmina.

Jak zwykle specyficzny język autora i wciągające przygody Wiedźmina.

Jak zwykle idealne wyważenie środków językowych, napięcia akcji i emocjonalnych przeżyć głównego bohatera.

Wiedźmin mnie kupił. Zostaję z nim na dłużej. Pierwszy tom z tej serii to zbiór opowiadań. "Rycerz bez blizny to kutas, nie rycerz" :)

Świetna historia !

Świetna historia !

Ostatnie zyczenie, zeby ten stary przestal wymyslac glupoty bo chyba zwariowal.

Ostatnie zyczenie, zeby ten stary przestal wymyslac glupoty bo chyba zwariowal.

Znakmita

Znakmita

Misje Wiedźmina wiążą się z ingerencją w świat baśni na opak, w których Piękna okazuje się być bruxą, Śnieżka rozbójniczką o ksywie Dzierzba (Dzierzbo! ma prawdopodobnie znaczenie Czarownico!),a krasnoludki gnomami. "Na opak" pełni funkcję ludyczną, jest quasi-średniowieczną facecją.U Sapkowskiego dodatkowo, za pozornie żartobliwą przewrotnością, można dopatrzeć się treści i przemyśleń trudnych do przetrawienia w formie dosłownej. Postaci są cyniczne i zdemoralizowane (przyprowadzanie przez opiekunów panien do Bestii w zamian za oczekiwane profity- jak znajomo to brzmi),a władza totalnie zaberrowana.

więcej Pokaż mimo to

O Wiedźminie wiele mówić nie trzeba, większość kojarzy Białego Wilka np. z gier czy serialu. Cieszę się, że mogłam po raz kolejny przenieść się myślami do krainy przepełnionej potworami, słowiańskimi wierzeniami i magią. Polecam.

Interesujący zbiór opowiadań z ciekawie zarysowaną główną postacią, którą jest Geralt z Rivii - Wiedźmin ze szkoły Wilka.

Świetna proza.

Świetna proza.