Ostatnie życzenie

- fantasy, science fiction
- Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 1)
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- Ekranizacje:
- Wiedźmin (2019)
Wiedźmin nie jest rębajłą pokroju Conana. To mistrz miecza i fachowiec czarostwa strzegący moralnej i biologicznej równowagi w cudownym świecie fantasy. Z woli Sapkowskiego w ów świat pełen potworów i bujnych charakterów, skomplikowanych intryg i eksplodujących namiętności Geralt wnosi nasze problemy, mitologie i ówczesny punkt widzenia.
Kup Ostatnie życzenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnie życzenie
93491 użytkowników ma tytuł Ostatnie życzenie na półkach głównych- Przeczytane 82 390
- Chcę przeczytać 9 907
- Teraz czytam 1 194
- Posiadam 14 033
- Ulubione 5 570
- Fantastyka 1 350
- Fantasy 936
- 2020 423

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie życzenie
Ze względu na to, że to zbiór opowiadań, ciężko tu o konkretną ocenę. Pierwsze z historii prezentowanych w tomie są moim zdaniem znacznie mocniejsze niż te w drugiej połowie. Może to wynikać trochę z sposobu toczenia się akcji - w pierwszych opowiadaniach jest więcej opisów, w końcowych opowiadaniach książka to głównie dialogi. Niektóre historie aż prosiły się o większe rozbudowanie, ale pozostaje się cieszyć tym co jest, a jest dobrze. Nie brak tu filozoficznych rozpraw, jest trochę ironii i parę humorystycznych fragmentów (najbardziej bawią te z perspektywy postaci wręcz czwartoplanowych). Nie poczułem się może, jakbym czytał arcydzieło literatury, ale na pewno czuję się zachęcony do sięgnięcia po więcej od Sapkowskiego i zgłębiania świata Wiedźmina.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ostatnie życzenie” Andrzej Sapkowski to książka, która bardziej opowiada o ludziach niż o potworach, choć tych drugich też tu nie brakuje.
To zbiór opowiadań, który czyta się szybko, ale zostawia po sobie coś więcej! lekkie poczucie niepokoju i refleksję, że granica między dobrem a złem jest bardzo cienka. Geralt nie jest klasycznym bohaterem, a świat, w którym żyje, rzadko daje proste odpowiedzi.
Klimatyczna, momentami brutalna, ale też zaskakująco błyskotliwa. Po prostu idealna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór opowiadań, który czyta się szybko, ale zostawia po sobie coś więcej! lekkie poczucie niepokoju i refleksję, że granica między dobrem a złem jest bardzo cienka. Geralt nie jest klasycznym bohaterem, a świat, w którym żyje,...
Czytanie książek Sapkowskiego zmienia spojrzenie na życie. Książka jak najbardziej godna polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja druga książka z serii Wiedźmina. Ten świat, te opowieści, ten styl w jakim napisana jest ta książka przemawiają do mnie zupełnie i wciągają od początku do końca. Każda opowieść nie jest oczywista i skłania do refleksji. Mimo, iż mam jakiś zarys z gier i filmów to totalnie nie to samo. Książka oddaje to czego gra nie uchwyciła a co mierny serial zepsuł. Czekam, co będzie dalej...
Moja druga książka z serii Wiedźmina. Ten świat, te opowieści, ten styl w jakim napisana jest ta książka przemawiają do mnie zupełnie i wciągają od początku do końca. Każda opowieść nie jest oczywista i skłania do refleksji. Mimo, iż mam jakiś zarys z gier i filmów to totalnie nie to samo. Książka oddaje to czego gra nie uchwyciła a co mierny serial zepsuł. Czekam, co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW 2026 roku zachęcam głównie młodzież do czytania książek. Tym razem na pewnym spotkaniu towarzyskim rzuciłem hasło, „A może przeczytamy wspólnie jakąś książkę i przy kolejnym mitingu podyskutujemy o niej”. Byłem mile zaskoczony, że pomysł padł na podatny grunt. Po burzliwej debacie, głównie pomiędzy odmienną płcią i ”starszą młodzieżą po 20” osiągnięto kompromis. Pierwszą „wspólną” książką będzie Sapkowski, a dokładnie pierwsza odsłona przygód Wiedźmina „Ostatnie życzenie”, bo wszyscy coś tam o nim słyszeli, czytali, oglądali lub grali w grę komputerową.
Pomimo, że przeczytałem ją przynajmniej dwukrotnie, jako młody chłopak oraz kilkanaście lat temu (na LC na półce przeczytane 2013),postanowiłem odświeżyć sobie fabułę, żeby nie wyszło, że jakiś szczegółów nie pamiętam.
Oceniłem ją wtedy na „10” bez zamieszczania opinii i teraz nie zmieniam zdania, bo jest to książka warta otrzymania maksymalnej noty.
Sześć świetnych opowiadań wplecionych w krótkie teksty „Głosu rozsądku”.
Sentymentalna podróż do lat młodości, pierwszych zachwytów nad tym co się przeczytało, zmuszała do refleksji nad sensem życia.
Każde opowiadanie niesie jakieś przesłanie oraz trudne etyczne wybory.
Warto przeczytać, najlepiej w wersji papierowej (można też odsłuchać).
Ogółem książka rewelacyjna.
W 2026 roku zachęcam głównie młodzież do czytania książek. Tym razem na pewnym spotkaniu towarzyskim rzuciłem hasło, „A może przeczytamy wspólnie jakąś książkę i przy kolejnym mitingu podyskutujemy o niej”. Byłem mile zaskoczony, że pomysł padł na podatny grunt. Po burzliwej debacie, głównie pomiędzy odmienną płcią i ”starszą młodzieżą po 20” osiągnięto kompromis. Pierwszą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było moje pierwsze spotkanie ze światem Wiedźmina i od razu w wersji audio. Wypadło całkiem na plus: charakterne postacie, zwroty akcji, rubaszny humor. Myślę, że sięgnę do kolejnych części, najlepiej w formie słuchowiska, które dodaje nastroju w odbiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo lektury Wiedźmina podeszłam z dużą rezerwą, nie będąc pewną, co właściwie skłoniło mnie do sięgnięcia po tę książkę. Obawiałam się, że przy tak licznych i entuzjastycznych opiniach innych czytelników, okażę się jedną z nielicznych osób, którym ta historia nie przypadnie do gustu. Na szczęście rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Choć zazwyczaj nie przepadam za krótkimi formami i wolę zwartą akcję, losy Geralta całkowicie mnie wciągnęły, stanowiąc intrygujący wstęp do całej sagi, którą teraz z pewnością przeczytam....
Do lektury Wiedźmina podeszłam z dużą rezerwą, nie będąc pewną, co właściwie skłoniło mnie do sięgnięcia po tę książkę. Obawiałam się, że przy tak licznych i entuzjastycznych opiniach innych czytelników, okażę się jedną z nielicznych osób, którym ta historia nie przypadnie do gustu. Na szczęście rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Choć zazwyczaj nie przepadam za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako wielki fan fantasy muszę się przyznać, że było to moje pierwsze spotkanie z prozą Andrzeja Sapkowskiego. Oczywiście Wiedźmina znam, ale do tej pory z fenomenalnej gry i raczej miernego serialu, a także z zachwytów mojego brata nad książkami właśnie. Jednak mi nigdy nie było po drodze z książkami z cyklu wiedźmińskiego. Właściwie rzadko sięgam po Polską fantastykę (oprócz paru wyjątków),stąd dopiero teraz przemogłem się by sięgnąć po cykl opowiadań "Ostatnie życzenie".
Zachęciła mnie do tego intrygujący rodzaj audiobooka czyli słuchowisko i to, że w odróżnieniu od poprzednich pozycji tą czyta wiele osób. Moi drodzy co to było za przeżycie! Wyższy poziom obcowania z książką. To nie był audiobook, dla mnie to była widowisko i to wyreżyserowane w najlepszy sposób. Nie było złego momentu w tej interpretacji, każdy głos, sposób czytania, tempo wszystko było tutaj w punkt. Dźwięki otoczenia (tak! są dźwięki otoczenia) wprowadzały niezwykły klimat i potęgowały przyjemność ze słuchania i odbierania książki.
Co do samej książki dostajemy pierwszy zbiór opowiadań o przygodach Geralta z Rivii. Poznajemy w nich wszystkie najważniejsze postacie całej serii oraz dostajemy zarys świata i przyszłych wydarzeń, które mają się w nim rozgrywać.
Jest to poprawny przedstawiciel gatunku, a jeśli chodzi o nasze poletko można powiedzieć, że nawet bardzo dobrze i sprawnie napisany. Żadne z opowiadań nie odstaje od reszty. Wszystkie trzymają dobry poziom, nie są kamieniami milowymi literatury, nie odmieniają spojrzenia na fantasy, ale jak na czas kiedy powstały są naprawdę na wysokim pułapie.
Podsumowując czy zachwyty nad prozą Andrzeja Sapkowskiego są słuszne? Z odpowiedzią na to pytanie jeszcze się wstrzymam dopóki nie zapoznam się z większą ilością książek o Wiedźminie. Ten pierwszy zbiór opowiadań jest dobry, ale też jest taki jak inne tego typu powieści. Nie ma w nich nic niesamowitego i zapadającego w pamięć. Ot bardzo przyzwoite fantasy. Z braku lepszych książek można po nią sięgnąć, zawodu nie będzie, ale szału też nie. Mam jednak nadzieję, że to tylko początek i czeka mnie jeszcze przyjemne zaskoczenie.
Zupełnie oddzielną kwestią jest audiobook. Bo tutaj jestem pod ogromnym wrażeniem i naprawdę zbieram szczękę z podłogi ze sposobu realizacji i podejścia do materiału. Każdy aktor jest dobrany idealnie i sprawia, że słuchanie tej pozycji była najczystszą formą satysfakcji i przyjemności. Polecam gorąco zapoznać się z tą książką w tym wydaniu. Życzę sobie i Wam więcej tak przygotowanych powieści!
Jako wielki fan fantasy muszę się przyznać, że było to moje pierwsze spotkanie z prozą Andrzeja Sapkowskiego. Oczywiście Wiedźmina znam, ale do tej pory z fenomenalnej gry i raczej miernego serialu, a także z zachwytów mojego brata nad książkami właśnie. Jednak mi nigdy nie było po drodze z książkami z cyklu wiedźmińskiego. Właściwie rzadko sięgam po Polską fantastykę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawiązanie do powiedzenia: Gdzie diabeł mówi dobranoc to absolutne mistrzostwo pisarstwa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie moje klimaty.
Dam sobie jeszcze szanse kiedyś z tym autorem ale na dziś mam dość.....
To nie moje klimaty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDam sobie jeszcze szanse kiedyś z tym autorem ale na dziś mam dość.....