Dzieci Húrina

Okładka książki Dzieci Húrina Christopher John Reuel Tolkien, J.R.R. Tolkien
Okładka książki Dzieci Húrina
Christopher John Reuel TolkienJ.R.R. Tolkien Wydawnictwo: Prószyński i S-ka fantasy, science fiction
The Children of Hurin
Agnieszka Sylwanowicz Hurin Túrin i Niëno elfy orki pierwsza era świata

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Nie da się uciec przed przeznaczeniem

1135 219 17

Ta książka to jak grecka tragedia dziejąca się w Tolkienowskim świecie fantazji. Wzruszająca historia o nieubłagalnym przeznaczeniu i wyroku ciążącym na bohaterze. O problemach z akceptacją, trudach wybaczenia, zagubieniem wśród władców, mieszczan, sługów, których spaja przeznaczenie, przysięgi, honor, namiętności, miłości.

Ułatwia rozumienie Silmarillionu oraz stanowi fantastyczną podróż.

Tolkiena jak zawsze polecam.

Ułatwia rozumienie Silmarillionu oraz stanowi...

więcej Pokaż mimo to

Po książkę sięgnąłem po lekturze "Władcy pierścieni" i "Hobbita". Ciekawił mnie bardzo świat Śródziemia i to co działo się w tym uniwersum w przeszłości. "Dzieci Hurina" to według mnie bardzo dobra książka, która powinna zadowolić fanów Tolkiena. Ciekawa przygoda.

Opowieść o nadludzkiej odwadze,męstwie oraz sile, która staje się bezużyteczna w obliczu przeznaczenia. Dla mnie piękna ,wzruszająca i smutna.

Tragedia grecka w świecie fantasy - prawdziwy majstersztyk

Tragedia grecka w świecie fantasy - prawdziwy majstersztyk

Choć ze trzech największych opowieści tę stawiam na miejscu trzecim to wciąż jest to dobra historia. Na plus na pewno wydanie jednej, w pełni zdaje się rozwiniętej wersji historii, a nie jak w przypadku pozostałych dwóch opowieści wielu różnych ich wersji.

Zdecydowanie najlepsza książka o Śródziemiu. Zdanie wyrobione lata temu.

Zdecydowanie najlepsza książka o Śródziemiu. Zdanie wyrobione lata temu.

Fajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Fajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Piękny i wzruszający dramat w tolkienowkim uniwersum. Historia Hurina trzyma poziom od początku do końca, sporo zwrotów akcji, epickich starć i niespodziewanych wydarzeń.

Na półkach: , , , , ,

Jestem niebywale wdzięczna Tolkienowi za stworzenie tej monumentalnej opowieści, a jego synowi za udostępnienie jej. Przeraźliwie przykra, pełna fatalizmu z pełnokrwistymi bohaterami; zwłaszcza Turin reprezentuje szerokie spektrum przeciwstawnych cech, które wpływają na jego wybory. Zanurzenie się w historię rodu Hadora i Beora, dzieci Hurina i Morweny, rodzinnej klątwy, jest niczym próba odszyfrowania zapisków kronikarzy. Cudowne doświadczenie, choć ta wielka opowieść jest naznaczona ogromnym cierpieniem i smutkiem. Marzę, jak spora część moich przedmówców, o ekranizacji tego dzieła, najlepiej przez Petera Jacksona. Jeśli ktoś uważa, że Tolkien tworzy tylko czarno-białe charaktery, zachęcam do sięgnięcia po tę pozycję. Powinien wtedy zmienić zdanie. Warto jednak, aby przed tym miał choćby minimalną wiedzę na temat mitologii Śródziemia, mimo, że opisywane wydanie zawiera przydatną genealogię i słownik imion, nazwisk, neologizmów stosowanych przez całą powieść.

więcej Pokaż mimo to

Tolkien, tak jak napisał ktoś niżej, przenosi tragedię grecką w świat fantastyki. "Dzieci Hurina" czyta się bardzo wartko, mimo że stykamy się z mnóstwem postaci i miejsc.

• Przeczytane
    7 162