Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2013-11-04
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-11-04
- Liczba stron:
- 248
- Czas czytania
- 4 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324024865
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bundz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk.
Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania.
“Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych.
Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków!
Przed Tobą najsmakowitsza z podróży!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 46
- 38
- 21
- 5
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Piękny album pełen wspaniałych ilustracji, przedstawiający to, co w każdym regionie najlepsze. Polecam!
Piękny album pełen wspaniałych ilustracji, przedstawiający to, co w każdym regionie najlepsze. Polecam!
Pokaż mimo toDobre bo...
„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” Magda Gessler
wyd. Znak Litera Nova
rok: 2013
str. 250
Ocena: 5,5/6
Każdy, choć odrobinę zainteresowany tym co je, słyszał kiedyś nazwisko Gessler. To nazwisko, połączone z imieniem Magda, mówi niemal wszystko. Na co dzień znana restauratorka. Jak piszą w Internecie jest właścicielką i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Od kilku lat prowadzi polską wersję programu Kuchenne koszmary zatytułowaną Kuchenne rewolucje oraz jest jurorką w polskiej edycji MasterChef'a. Zdecydowanie więc nie może narzekać na nudę, a na kuchni powinna się znać. Dlatego z wielką przyjemnością sięgnęłam po jej najnowszą książkę kucharską, zatytułowaną Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny. Co odnalazłam w jej wnętrzu? Czy mnie czymś zaskoczyła? Czy czuję się usatysfakcjonowana? By się tego dowiedzieć należy zapoznać się z poniższym tekstem.
Magda Gessler podzieliła Kuchnię Polską na osiem rozdziałów, w których zawarła to, co najlepsze według niej w danym regionie naszego kraju. W książce znajdziemy więc następujące kuchnie:
* kresową,
* kujawską,
* małopolską,
* mazowiecką,
* podlaską,
* pomorsko-kaszubską,
* śląską,
* warmińsko-mazurską,
* wielkopolską.
Autorka nie ograniczyła się do zapoznania czytelnika z recepturami na najlepsze przepisy z danej części Polski. Przed przystąpieniem do ich godnego zaprezentowania Magda Gessler wnikliwie przeanalizowała ich składy. Dzięki temu była w stanie pokazać i opisać produkty, z których konkretne dania powinny zostać przygotowane. Każdy składnik zostaje przez nią obszernie opisany. Autorka opowiada, jak w danym rejonie kraju przygotowuje się np. powidła, ile czasu na daną czynność należy poświęcić, kto jest do niej delegowany i jak to się robiło w przeszłości. Jeśli jakiś składnik został wpisany na przykład na listę produktów tradycyjnych, na pewno przeczytacie o tym w Smacznej Polsce.
W dalszej części rozdziału, jak się można spodziewać, znajdują się przepisy, w których autorka wskazuje na jakie okazje można zastosować dane danie (np. na mniejszy apetyt czy na rodzinny obiad),oraz na ile osób wystarczy składników. Następnie zapoznajemy się z listą niezbędnych produktów i sposobem przygotowania danej potrawy, nakreślonym prostym i przystępnym dla laika językiem. Całość zwieńczona jest świetnymi fotografiami potraw autorstwa Adama Sztokiniera, wystylizowanymi przez Marylę Musidłowską i Esterę Sytniewską. Niestety w samych przepisach, jak niemal zawsze, zabrakło mi wskazania kosztu dania, jego kaloryczności, oraz informacji o tym, gdzie można zakupić mniej dostępne produkty. Boli szczególnie to ostatnie, bo skoro sięgamy po kuchnię regionalną, to jak się można spodziewać, nie wszystko znajdziemy w pobliskim markecie.
Smaczna Polska mimo wszystko to nie tylko zbiór wyśmienitych przepisów, ale i kompendium wiedzy na temat naszych krajowych produktów. Pozycja została bardzo dobrze napisana, zawiera precyzyjne wskazówki jak, co i kiedy, oraz świetne fotografie. Polecam.
Dobre bo...
więcej Pokaż mimo to„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” Magda Gessler
wyd. Znak Litera Nova
rok: 2013
str. 250
Ocena: 5,5/6
Każdy, choć odrobinę zainteresowany tym co je, słyszał kiedyś nazwisko Gessler. To nazwisko, połączone z imieniem Magda, mówi niemal wszystko. Na co dzień znana restauratorka. Jak piszą w Internecie jest właścicielką i współwłaścicielką...
Chyba nie ma osoby, która choć mimochodem nie usłyszałaby o Magdzie Gessler. Bardzo dużą popularnością cieszy się jej program kulinarny ,,Kuchenne rewolucje”, w których to Pani Magda rewolucjonizuje działanie restauracji, a raczej życie ich właścicieli. Z początku nie byłam przekonana do tego typu programów, jednak odkąd zaczęłam wchodzić do kuchni został on wpisany na moją listę cotygodniowych rozrywek, bez których nie można funkcjonować ;)
Byłam bardzo ciekawa, jak wypadnie ta książka. Dania, które są pokazywane na antenie w większości trafiają w mój gust, a tu jeszcze tytuł ,,Smaczna Polska”. Czym prędzej więc zaczęłam spoglądać na dział Wielkopolska, z której się wywodzę. Potem przejrzałam na szybko całą książkę, by zacząć twierdzić, że teraz to my już gości możemy podejmować. Jak przyjedzie rodzina ze Śląska, czy Pomorza będziemy doskonale przygotowani i podamy im ich miejscowe przysmaki, aby czuli się, jak w domu !
Może zacznijmy jednak od początku. Sama okładka już mi się podoba i zachęca do zajrzenia do środka. Dodatkowy napis ,,Regionalny przewodnik kulinarny” obiecuje doprawdy niezapomnianą przygodę kulinarną ze smakami Magdy Gessler. Choć zwiedziła wiele zakątków świata jej serce wciąż pozostawało przy kuchni polskiej, którą wciąż promuje.
Pierwsze co ujrzymy to kuchnia kresowa z pięknym widokiem obok, ta zieleń aż mnie nastroiła optymistycznie w ten kolejny już jesienny dzień. Najbardziej typowymi składnikami dla tego obszaru jest Malina kraśnicka, czy ser kozi wołoski. Dla małych smakoszy, ale nie tylko polecam Kaszę kukurydzianą dla chłopca i dziewczynki, Rogaliki z powidłami śliwkowymi. Moja siostra stwierdziła, że ,,to jest boskie”, a chodziło o Sałatkę ,,Lato na Roztoczu”, która doprawdy prezentuje się wybornie.
Dla kuchni kujawskiej typowymi składnikami okazują się szaruszki ( czyli gruszki do marynowania ),a także sok z kapusty. Skoro o kapuście mowa nie mogło zabraknąć Kapuśniaku innego niż wszystkie, Kwasówki. Wielbicieli słodkości z pewnością zachwyci Przysmak generałowej. Ciekawa wydaje się być także Zupa klopsikowa.
Małopolanie z pewnością poinformowaliby Was o tym, że gęś zatorska, jabłka łąckie i oscypek to produkty typowe dla ich regionu. Koniecznie na ich stołach pojawiłaby się Gęś zatorska z sałatką fasolowo-kapuścianą, Kaszanka po madziarsku, czy Sałatka ,,Krakowski poranek”, a na deser Sernik krakowski.
Na Mazowszu z pewnością zachwyci Was wiśnia nadwiślańska lub miód kurpiowski. Bardzo atrakcyjnie prezentuje się tutaj Perliczka pieczona w półtoraku, a także Zupa z brukselki z kiełbasą szydłowiecką, czy Flaki po warszawsku.
Podlasie to teren słynący przede wszystkim z miodów białowieskich, czy ogórków z Kruszewa. Będąc w tamtych regionach z chęcią spróbuję Chłodniku luksusowego, czy Kindziukowe ruloniki. Już mi ślinka cieknie na Placuszki miodowe, czy Kartacze vel cepeliny.
Kolejnym atrakcyjnym obszarem kulinarnym jawi się kuchnia pomorsko-kaszubska. Mieszkańcy tamtych regionów z pewnością znają smak truskawki kaszubskiej, czy konfitury borówkowej z Borów Tucholskich. Po cichu im zazdroszczę, że mogą jeść Sałatkę luksusową ,,Jesień leśnych ludzi”, Truskawki kaszubskie w miodzie z rozmarynem, a chyba przede wszystkim Gołąbki z pęczaku i grzybów.
Ślązacy z pewnością pochwalą się dyniami cieszyńskimi, czy kołaczem śląskim. W klimacie typowo jesiennym doskonale zaprezentuje się Sałatka z pieczoną dynią, a na obiad Zapiekanka z redykołką i kiełbasą szczekocińską. Chyba nie ma nikogo, kto nie znałby Klusek śląskich.
Zbliżając się do końca zapoznamy się ze specjałami kuchni warmińsko-mazurskiej, gdzie przodują takie produkty, jak syrop buraczany, czy ser welski. Cudownie prezentuje się Omlet ziołowy z syropem buraczanym, czy Zielone pierogi ze pstrągiem. Na święta wspaniale wpasuje się Zupa rybna.
Kuchnia wielkopolska jest mi szczególnie bliska, ponieważ tutaj się wychowałam. W całej Polsce znane są pyry z gzikiem, a co przygotowała Pani Magda? Niedługo imieniny Marcina, a dla nas typowym przysmakiem jest rogal świętomarciński, a także andruty kaliskie. Chyba nikt nie oprze się Pierogom z serowymi nadzieniami, czy Pijanej golonce. Jak byłam mała bardzo lubiłam Czerninę, na którą także znajdziemy tutaj recepturę.
,,Smaczna Polska” bardzo przypadła mi do gustu. Ilustracje były bardzo kolorowe, idealne wręcz. Dania prezentowane były dopracowane w każdym calu i sprawiały, że aż ,,jadło się oczami”. To już kolejna książka Pani Magdy Gessler i mam nadzieję, że nie ostatnia. To cudowna pozycja dla osób, które interesują się smakołykami przeróżnych regionów, ale także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. W tej książce znajdziecie przepisy głównie na dania obiadowe, trochę będzie również deserów. Mam nadzieję, że to nie będzie ostatnia książka napisana przez autorkę.
Zdecydowanie będzie idealna na prezent. Moja babcia zawsze ogląda książki, które znajdują miejsce w mojej biblioteczce, ostatnio przegląda sobie książki kulinarne. Pozycja Pani Gessler bardzo ją także oczarowała i z wielkim trudem chciała mi ją oddać, abym i ja mogła o niej napisać. Niektórych może zniechęcać nieco cena – 59.90 zł, jednak muszę Wam powiedzieć, że jest tego warta ! To egzemplarz, który przyda się przez wiele lat, a za kilkadziesiąt lat nasi wnukowie będą wspominać, jakie były tradycyjne potrawy regionalne !
Moja ocena : 10/10
Chyba nie ma osoby, która choć mimochodem nie usłyszałaby o Magdzie Gessler. Bardzo dużą popularnością cieszy się jej program kulinarny ,,Kuchenne rewolucje”, w których to Pani Magda rewolucjonizuje działanie restauracji, a raczej życie ich właścicieli. Z początku nie byłam przekonana do tego typu programów, jednak odkąd zaczęłam wchodzić do kuchni został on wpisany na...
więcej Pokaż mimo toPrzepiękne zdjęcia, świetne wydanie. Lubię tę babkę i jej podejście do kuchni. ;)
Przepiękne zdjęcia, świetne wydanie. Lubię tę babkę i jej podejście do kuchni. ;)
Pokaż mimo toSmaki Polski
Magda Gessler - znana restauratorka, opowiada o regionalnych potrawach w swoim wydaniu. Ciekawe przepisy piękne zdjęcia zachęcają do przejrzenia pomysłów Pani Magdy.
Smaki Polski
Pokaż mimo toMagda Gessler - znana restauratorka, opowiada o regionalnych potrawach w swoim wydaniu. Ciekawe przepisy piękne zdjęcia zachęcają do przejrzenia pomysłów Pani Magdy.
Miałam wrażenie, że książka jest trochę sponsorowana przez Ministerstwo...
tak jakby do stworzenia spisu treści służyła ta lista:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych
Miałam wrażenie, że książka jest trochę sponsorowana przez Ministerstwo...
Pokaż mimo totak jakby do stworzenia spisu treści służyła ta lista:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych