Niebo naszych ojców

- wydano nakładem autora
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- opowiadania nowele
Hen... jest mistrzem krótkich opowiadań, odznaczających się głębią psychologiczną i precyzyjnie konstruowanymi pointami.
Michał Komar, „Polityka“
Hena czytałem... z rzeczywistą satysfakcją podziwiając talent narracyjny pisarza,... jego inwencję w nasycaniu stereotypów świeżą prawdą psychologiczną i obyczajową... O wszystkim proza Hena opowiada z nieporównaną werwą, energią i swobodą wyrazu.
Zbigniew Żabicki, „Nowe Książki“
„Pies“ jest małym arcydziełem literackim.
K.T. Toeplitz, „Świat“
Nowele wojenne... piękne: najlepsza chyba „Hitler w naszych rękach“.
Andrzej Kijowski, „Przegląd Kulturalny“
Tytułowy „Bokser“ nadaje ton... jest majstersztykiem... Dobry człowiek, dobre przedsięwzięcie, dobra książka, dobry przekład.
Georg Schneider, „Die Tat“
Lubię Hena... Jest inny. Nie trzeba wielkiej przenikliwości, żeby stwierdzić, że jego proza ma coś z siły Hemingwaya. Wolę Hena, jest prawdziwszy.
Aleksander Jackiewicz, „Film“
Polszczyzna Józefa Hena... pozwala wyobraźni i umysłowi czytelnika odpocząć w swobodnym, bezpośrednim kontakcie z pięknem i jasnością naszego języka.
Zbigniew Pędziński, „Ilustrowany Kurier Polski“
Hen... ma w koniuszkach palców wyczucie narracji, prozatorski nerw, umiejętność smacznego dywagowania, temperament rasowego beletrysty...
Andrzej Drawicz, „Sztandar Młodych“
Na każdym szczeblu hierarchii nie opuszcza autora podchwytliwość obserwacji obyczajowej, wyczulenie na realizm szczegółów, trafność w rejestracji zachowań ludzkich, liryzm, dowcip i humor.
Zbigniew Żabicki, „Nowe Książki“