Nikt nie woła

Okładka książki Nikt nie woła autora Józef Hen, 9788377799055
Okładka książki Nikt nie woła
Józef Hen Wydawnictwo: Wydawnictwo MG Cykl: Teatr Heroda (tom 3) literatura piękna
Teatr Heroda (tom 3)
2023-05-17
1990-01-01

Kup Nikt nie woła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nikt nie woła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikt nie woła

Nietypowy romans, w którym dla bohaterów równie istotny co ich uczucie jest głód i mróz, bądź ich brak. A właściwie nie ze wszystkim to romans, bo pierwsza część, "niemiłosna", niewiele ma wspólnego z drugą. I zresztą ta pierwsza część bardziej mi się podobała. Niezwykła jest też wszechobecna nędza wojennego ZSRR, dotykająca każdego, nie tylko Polaków - ten spadek cen ubrań na targowisku w przypadku problemów z chlebem. A jeszcze jakie te ubrania! I praca, z której trudno się wyżywić o ile nie da się w niej czegoś ukraść.

Swoją drogą, w rankingu niedocenionych autorów polskich Józef Hen jest w ścisłej czołówce.

Opowieść o tym że brak butów oznaczało śmierć. Gdzieś w okolicach Taszkientu a potem dalej Samarkanda. W drodze ale na wygnaniu. Czytając, dobrze jest choć trochę znać naszą historię. Pomaga w wielu opisach miejsc i rozmowach. Na początku może wydawać się trochę nużące, ale to tylko się wydaje. Bo kiedy pomyślisz że i Ciebie to może spotkać... Nie, nie przyglądałem się radzieckiej duszy jak podpowiada czytelnikowi wydawca.
Poddałem się opowieści Józefa Hena, gdy młody obdartus próbuje żyć. I kochać. Nie dawało mi spokoju co dalej stanie się z młodą dziewczyną z która Bożek był tak blisko.
A jednocześnie tak daleko.
To jest historia niesamowita . Dlatego między innymi tak bardzo cenię Józefa Hena. Tyle lat autor i czytelnicy czekali na wydanie tej opowieści.

Ostatnio dużo czytam literaturę faktu a książka "Nikt nie woła" jest połączeniem literatury pięknej z literaturą faktu. Polacy, a także polscy Żydzi w Uzbekistanie w czasie II wojny światowej to temat mało znamy a bardzo ciekawy a połączony z kunsztem pisarskim z jakiego słynie Józef Hen to doskonały wybór lektury. Książka ukazała się 33 lata po napisaniu, gdyż cenzura zablokowała jej wcześniejszy druk. To też jest rekomendacją do jej przeczytania i poznania jak państwo rosyjskie działało, czy też działa. Jak mógł się w tym systemie odnaleźć autor i przetrwać. Gorąco polecam.

444 użytkowników ma tytuł Nikt nie woła na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Nikt nie woła na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nikt nie woła

Józef Hen Nikt nie woła Zobacz więcej