Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim

Okładka książki Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim autora Józef Hen,
Okładka książki Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim
Józef Hen Wydawnictwo: Wydawnictwo MG biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2023-10-11
2008-01-17

Kup Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim

Autorzy biografii nie zawsze mają szansę na polubienie swoich bohaterów, a w niektórych przypadkach jest to wręcz niemożliwe. Tadeusza Boya Żeleńskiego z jego erudycją, dowcipem i inteligencją trudno jest nie obdarzyć sympatią i, jak można się było spodziewać, biograf - Józef Hen, ma do niego właśnie taki - serdeczny i pełen uznania - stosunek. To nie jest powieść biograficzna, a starannie przygotowana biografia o cechach pracy popularno-naukowej. Poświęcona niezwykłemu człowiekowi, któremu przyszło żyć i tworzyć w trudnych czasach, dużo miejsca i uwagi oddaje historycznym uwarunkowaniom jego działalności. Autor wyznaje, że przed laty pojawiła się szansa na prawdziwe spotkanie obu panów - przeszło sześćdziesiecioletniego Boya i czternastoletniego Hena. Było to we Lwowie podczas pierwszych lat wojennych, nie udało się jednak Henowi dotrzeć na jeden z otwartych odczytów pisarza.

To pozycja dla osób zainteresowanych Tadeuszem Żeleńskim i jego twórczością, która jest nie tylko bardzo dokładnie opisana, ale również skomentowana. Szczególnie praca recenzencka, działalność teatralna i środowisko literackie skupione wokół teatru zostały wnikliwie rozpoznane. Myślę, że przed przeczytaniem, dobrze jest mieć już za sobą przynajmniej lekturę felietonów lub innych mniejszych form literackich, bo biografia tej postaci bez znajomości twórczości lub jakiegoś szczególnego zainteresowania literaturą okresu Młodej Polski i Międzywojnia, może okazać się dla laika zbyt drobiazgowa i nużąca. Oczywiście, poza pracą nad felietonami, tłumaczeniami, recenzjami i działalnością społeczną poznamy również prywatne życie bohatera, ale to, chociaż bogate i szeroko komentowane, zostało przez Hena pokazane bardzo taktownie i dyskretnie. Romanse pisarza i wieloletni związek z Ireną Krzywicką, komentują właściwie tylko relacje pochodzące od niej samej lub zachowane fragmenty korespondencji.

To było dla mnie bardzo udane spotkanie z jednym z ulubionych autorów Józefem Henem, tym razem w roli życzliwego i dociekliwego biografa.
Tadeusza Boya Żeleńskiego zobaczyłam w nowym świetle, nie tylko jako krytyka, skandalistę, autora prześmiewczych tekstów i sprawnego tłumacza literatury francuskiej, ale przede wszystkim bezkompromisowego, upartego, odważnego wyraziciela swoich poglądów i opinii o teatrze, literaturze, sztuce, często wbrew panujacym trendom i zwyczajom, nie stosujących taryfy ulgowej nawet dla przyjaciół. Szczególnie teraz, w czasach bezkrytycznego zachwycania się banałem i twórczością (delikatnie mówiąc) mało wartościową (często z powodów wyłącznie merkantylnych) wydaje mi się to niezwykle cenne.

Pisać opinię o książce, której bohater nie żyje od 86 lat i mieć świadomość, że jej autor być może miał (raczej niewielką, ale miał) szanse rozmawiać z nim, czyli z Boyem to rzecz niecodzienna. A jest to jednak możliwe, skoro Józef Hen cały czas żyje i w listopadzie skończy 102 lata, czyli w 1939 roku miał 16 lat.
Tym samym opinia musi zawierać same laurki, bo gdzie czepiać się książki pisanej (co prawda sporo wcześniej ) przez tak nobliwego autora.
Oczywiście czytelnicy (nawet ci potencjalni) dzielą się z grubsza na dwie grupy. Jedna to ci, dla których Boy pełni rolę mentora, i ci, którzy na Boyu psy wieszać będą. I tak też odniosą się zapewne do biografii autora tekstów do Zielonego Balonika. Ci pierwsi będą głosić peany. Drugim, dobre słowo nie przejdzie przez usta.
W moim przypadku biografię czytałem (ponad 10 lat temu) w momencie "zmiany perspektywy" na wiele spraw.
Z osoby która jakoś identyfikowała się z publiczną posługą Boya, stawałem się bardziej wobec niej wstrzemięźliwy, aż doszedłem do momentu kiedy na postać Boya spoglądam jeżeli nie z niechęcią, to zauważałem spore rysy na jej wizerunku.
I w tej apriorycznej postawie zasiadłem do lektury biografii, co moim zdaniem przyniosło sporą korzyść. W sumie Boy to osoba nietuzinkowa, chociaż momentami za bardzo dała się unosić zmysłowej dekadencji epoki, w której jej przyszło żyć. Czyli mam pewne pretensje, ale nie mam pewności, czy ja, nie zachowałbym się podobnie...
...szczególnie gdybym miał jego talent.

Dobra, a nawet bardzo dobra.

Tym samym opinia musi zawierać same laurki, bo gdzie...

Szeroka biografia, pokazująca nie tylko bohatera, ale także tło i międzyludzkie interakcje, sympatie, animozje, szeroką płaszczyznę działań autora.
Wyzwanie LC marzec 2025

Wyzwanie LC marzec 2025

736 użytkowników ma tytuł Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim na półkach głównych
145 użytkowników ma tytuł Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim

Józef Hen Błazen-wielki mąż. Opowieść o Tadeuszu Boyu-Żeleńskim Zobacz więcej