Internet. Czas się bać

2013-12-12

Kup Internet. Czas się bać w ulubionej księgarnii

Oceny książki Internet. Czas się bać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Internet. Czas się bać

Bardzo udana biografia. W świetle różnych historii internetu, rozwoju techniki - ta wyróżnia się wyrazistą tezą i przede wszystkim doskonałym balansem pomiędzy tym co krzemowe, a tym co ludzkie.

Bardzo ciekawa książka, która uczy, jak świadomie korzystać z internetu. Mimo że została napisana ponad 10 lat temu, poruszane w niej tematy wciąż są aktualne i przez wielu bagatelizowane.

Bardzo kompleksowe podejście, trochę historii, sporo wyjaśnień jak to działa (ale przejrzystym językiem, bez technicznych sformułowań),trochę podstaw prawnych i nieco wskazówek na inne źródła lub innych autorów, którzy robili badania w temacie przejrzystości Internetu lub cyberkorpo. W ogóle każdy rozdział poparty wieloma źródłami, gdzie można albo sprawdzić podane przez autora tezy, albo poszerzyć swoje horyzonty. Spodobało mi się mocne osadzenie w realiach Polski i Europy, co nie jest takie łatwe, bo nie ma w tym temacie wielu publikacji.
Generalnie rzetelne podejście do tematu plus nieco rad, jak można jako szary człowiek odnaleźć się i nieco obronić swoją prywatność.

575 użytkowników ma tytuł Internet. Czas się bać na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Internet. Czas się bać na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Internet. Czas się bać

Wojciech Orliński
Wojciech Orliński
Wojciech Orliński (ur. 24 stycznia 1969 w Warszawie) – polski dziennikarz, pisarz i publicysta. Od 1997 pracuje w "Gazecie Wyborczej", gdzie pisze głównie na tematy związane z kulturą masową. Ukończył studia chemiczne na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował w "Sztandarze Młodych", Biuletynie Polskiej Akademii Nauk i "Wiadomościach Kulturalnych", jeden z założycieli pisma "Lewą Nogą". Publikował również w "Krytyce Politycznej". W 2005 roku stypendysta wiedeńskiego Instytutu Nauk o Człowieku. Autor książki Co to są sepulki? Wszystko o Lemie wydanej w 2007 oraz opowiadań science fiction opublikowanych w "Nowej Fantastyce". Prowadzi blog "Ekskursje w dyskursie".

Cytaty z książki Internet. Czas się bać