Porządki pomagania, czyli Jak, kiedy i komu skutecznie pomagać
Wydawnictwo: Czarna Owca Seria: BH Biblioteka Hellingerowska nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- BH Biblioteka Hellingerowska
- Ordnungen des Helfens : ein Schulungsbuch
- Czarna Owca
- 2008-02-01
- 2008-02-01
- Barbara Wyczesany
Porządki pomagania to książka skierowana do osób zawodowo zajmujących się pomocą: psychoterapeutów, nauczycieli, pracowników socjalnych, a także do rodziców. Hellinger w charakterystyczny dla siebie sposób przedstawia metodę pracy i wyjaśnia, co należy robić, gdy natrafia się na opór przed przyjęciem pomocy.
Dodaj cytat z książki Porządki pomagania, czyli Jak, kiedy i komu skutecznie pomagać
Dodaj cytat
Są jednostki, które wymyślają sobie jakąś bzdurną ideę i swoją determinacją, zarozumialstwem, a czasem manipulacją przekonują do niej świat i na tym budują całe swoje życie. Zdaje mi się, że Hellinger to świetny przykład takiej strategii. Hellinger zaproponował metodę, którą szerzej pojmowany świat naukowy odrzucił. Ten jednak niezrażony stwierdził, że i tak znajdzie całą masę głupców, którzy za nim podążą i tak się też stało. Przeczytałem kilka z zapisów jego sesji terapeutycznych. Ewidentny przykład zarozumialstwa, szarlatanerii, socjotechniki i żerowania na biednych ludziach, którym życie już i tak dało w kość. Gdy przeczytałem notkę biograficzną, z której dowiedziałem się, że autor pochodzi z głęboko katolickiej rodziny i ok. 25 lat spędził w katolickich uczelniach (jednak ostatecznie żadnej nie zakończył tytułem naukowym) - to dało mi już wystarczająco pełny obraz osobowości tej plugawej kreatury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBert Hellinger i jego metody... Hochsztaplerka? Ezoteryka? Niesłychana intuicja? Być może. Nie spisywałabym jego pomagania na straty. Jednakże byłabym ostrożna z nazywaniem jego metody terapią. Zresztą on sam przyznaje, że jest bardziej filozofem. A pomaganie jest niejako produktem ubocznym jego filozofii stosowanej. Jest to ciekawy fenomen, ale raczej nie da się takiego podejścia nauczyć. Autor jest po prostu jedyny w swoim rodzaju - nie sądzę, że inni powinni zanim podążąć. Bezpieczniej dla pacjentów, jeśli terapeuci nie eksperymentują na nich. Niemniej Hellingera będę zgłębiać dalej.
Bert Hellinger i jego metody... Hochsztaplerka? Ezoteryka? Niesłychana intuicja? Być może. Nie spisywałabym jego pomagania na straty. Jednakże byłabym ostrożna z nazywaniem jego metody terapią. Zresztą on sam przyznaje, że jest bardziej filozofem. A pomaganie jest niejako produktem ubocznym jego filozofii stosowanej. Jest to ciekawy fenomen, ale raczej nie da się takiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest skierowana raczej do osób, które zajmują się pracą z innymi osobami. Dużo było podawanych przykładów superwizyjnych. Niemniej jednak jest to warta uwagi pozycja, zwłaszcza jeśli interesujesz się ustawieniami systemowymi.