Wybrany
- 2013-11-22
- Michał Alenowicz
- Nagroda Bookera uzależnienia szpital psychiatryczny
- Inne
Norman Zweck, wzięty prawnik, syn szanowanego londyńskiego rabina, popada w uzależnienie od zawierających amfetaminę leków. Jego przymusowy wyjazd do szpitala psychiatrycznego stanowi dotkliwy cios dla ojca, nie będącego w stanie pogodzić się z hańbą i upadkiem syna. Wstrząs zmusza bliskich Normana do zdjęcia masek noszonych od lat i odniesienia się do najboleśniejszych, skrzętnie ukrywanych tajemnic rodziny. Tymczasem Norman odkrywa, że zakład psychiatryczny – zamknięty świat, w którym pogrążeni w apatii mężczyźni żyją jak znudzone dzieci, odwiedzane co tydzień przez przerażonych rodziców – to miejsce całkiem sympatyczne, biorąc pod uwagę, że przedsiębiorczy kolega z oddziału za odpowiednią opłatą zaspokaja zapotrzebowanie pacjentów na środki, od których są uzależnieni.
Bernice Rubens, walijska pisarka żydowskiego pochodzenia, kreśli tragikomiczną historię rodziny Zwecków z niezwykle subtelnym poczuciem humoru oraz głębokim współczuciem dla swoich bohaterów. Powieść o niewygodnych tajemnicach, niespełnionych oczekiwaniach opresyjnego otoczenia oraz niezdolności do komunikacji w obrębie najbliższej rodziny czyta się z delikatnym uśmiechem na twarzy – nawet, jeśli w czasie lektury odnosimy wrażenie, że sami skądś to znamy.
Za powieść "Wybrany" autorka otrzymała Nagrodę Bookera.
Oficjalne recenzje
Wyborny
Opromieniony blaskiem nieco już przykurzonej Nagrody Bookera „Wybrany” autorstwa Bernice Rubens ma teraz swoje drugie życie. Wszystko za sprawą polskiego przekładu, który ukazał się ponad 40 lat od premiery. Wtedy to „Wybrany” zastał Nagrodę Bookera w powijakach. W 1969 roku przyznano to wyróżnienie po raz pierwszy w historii. Rok 1970 należał już do Bernice Rubens i jej „Wybranego”. Tym sposobem powieść zapewniła sobie stałe miejsce w poważnych podsumowaniach literackich. A spóźniona o te kilkadziesiąt lat trafiła w końcu i do nas.
„Wybrany” to wymowna opowieść o tym jak niewiele trzeba, by z wybrańca losu stać się jego ofiarą. Na własnej skórze przekonuje się o tym 41-letni Norman Zweck. Poznajemy go w kryzysowej sytuacji, gdy pod wpływem narkotyków doznaje najróżniejszych halucynacji. Nie jest to pierwszy ani ostatni raz. Rodzina w akcie desperacji decyduje się wysłać go na przymusowe leczenie do szpitala psychiatrycznego. Dla Normana brzmi to jak wyrok. Kiedyś był wziętym prawnikiem, a dziś jest ćpunem z obłędem w oczach.
Jednak Norman nie jest odosobniony w swoim cierpieniu. Równie mocno upadek mężczyzny przeżywają jego ojciec, rabin Zweck oraz siostra, Bella. Ta skromna, żydowska rodzina przez lata do perfekcji opanowała sztukę maskowania swoich problemów. Liczyli na to, że jeśli nie będą rozmawiać na jakiś temat, to przestanie on istnieć. Dlatego każdy po cichu snuje domysły na temat przyczyn załamania Normana oraz swojego w tym udziału. Jest jeszcze najmłodsza córka państwa Zwecków, Esther, ale o niej nie wolno nawet wspominać w domu rabina. To kolejna trudna sprawa.
Autorka stopniowo zgłębiając przeszłość swoich bohaterów ujawnia zadry, które zaznaczyły się już w dzieciństwie Belli, Esther i Normana. Z czasem stały się one jątrzącymi ranami, jak w przypadku tego ostatniego. Uwięzieni w hermetycznym, żydowskim środowisku pod czujnym okiem zaborczej matki, nigdy nie mogli rozwinąć skrzydeł. To nie przypadek, że cała ta trójka w dorosłym życiu nie zaznała szczęścia czy spełnienia. W rezultacie „Wybrany” to nie tyle opowieść o chorobie Normana, co raczej o ich własnym cierpieniu. O relacjach rodzinnych Zwecków, w każdej możliwej konfiguracji (ojciec-syn, brat-siostra itp.) można by wiele napisać. Nikt jednak nie zrobi już tego lepiej niż sama autorka.
Najwyższe uznanie należy się Bernice Rubens za sposób wykreowania postaci oraz rzeczywistości na kartach „Wybranego”. W książce spotkamy się z aktualnymi problemami, a nasze lęki, obawy znajdą tu swoje odzwierciedlenie. Wszystko to przełamane jest subtelnym humorem; tak przemyślanym by dramatu nie zamienić w parodię. W tej kwestii autorka ma doskonałe wyczucie sytuacji jak i języka. Jednak nie umniejsza to smutnej wymowy powieści, gdzie życie a nie wyobraźnia dyktuje swoje twarde warunki.
Proza Bernice Rubens jest dla mnie wielkim odkryciem. Najchętniej sięgnęłabym po kolejne jej powieści (ze szczególnym uwzględnieniem „A Five Year Sentence”, innej książki-kandydatki do Bookera). Moje plany psuje jednak ich trudny dostęp na polskim rynku. Mimo wszystko mam nadzieję, że moja przygoda z Rubens będzie miała swój ciąg dalszy, a „Wybrany” będzie jej początkiem a nie końcem.
Anna Aniszczenko
Cytaty pochodzą z recenzowanej książki.
„Wybrany” to swoista książka niespodzianka. Nie wiem skąd ją mam, trochę na swoją kolej poczekała, nie miałem o niej jak i o autorze bladego pojęcia i nie miałem też właściwie żadnych oczekiwań. I może też dlatego ta książka tak bardzo mi się spodobała.
„Wybrany” nie porusza tematów przyjemnych i wygodnych. To mała, kameralna historia pewnej rodziny, której struktura od dawna jest popękana i w której nie brakuje bólu. Jest w tej rodzinie wiele gorzkich, niekoniecznie wypowiedzianych słów. Jest poczucie żalu i niesprawiedliwości o własny los, zrzucane na innych. Jest brak zrozumienia i zamykanie oczu na prawdę, unikanie jej, robienie dobrej miny od złej gry, wypieranie tej prawdy, bardzo gorzkiej chwilami. Jest w tej rodzinie śmierć, choroba psychiczna, wykluczenie. Są ograniczające bohaterów konwenanse, obyczaje, religia, zwyczaje i otoczenie. Ale na końcu tego korowodu nieszczęść unosi się gdzieś miłość ponad wszystko, poświęcenie, troska i przede wszystkim nieśmiertelna nadzieja.
To naprawdę smutna historia ale naprawdę warto przeczytać. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wybrany” nie porusza tematów przyjemnych i wygodnych. To mała, kameralna historia pewnej rodziny, której struktura od...
Rodzina Zwek na pozór jest zupełnie normalna. Ale to tylko maska. Za fasadą idealnej rodziny kryje się seria dramatów i ludzkich tragedii. Norman, kiedyś inteligentny chłopak, prawnik, duma rodziny, dziś to narkoman. Bella, poświęciła się dla ojca i poza nim nie ma innego, swojego, dorosłego życia. Esther, całe życie zmaga się z ogromnym poczuciem winy, które zabrało jej całą radość życia. Gdy poznajemy tę rodzinę, musi ona stawić czoło, kolejnemu atakowi choroby, która sprawiła, że Norman znalazł się w szpitalu psychiatrycznym...
Poruszająca, głęboka i mocna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻYDOWSKA TRAGEDIA
Życie rodzinne Zweck, choć i tak pełne tragizmu, zmienia się w katastrofę, kiedy najstarszy syn - Norman uzależnia się od amfetaminy. Kiedyś pierworodny był największą dumą rodziców, jednak z upływem czasu "oczko w głowie" rodziców zmienił się w obłąkanego ćpuna żebrzącego o akceptację swojego szaleństwa. Uzależnienie nie zmieniło jedynie Normana, ale także jego ojca rabina i dwie młodsze siostry.
Już dawno nie czytałam większego chłamu. Nie mam pojęcia, czym się krytycy tak zachwycają. Myślałam, że będę miała do czynienia paradoksalnie z komiczną i tragiczną historią, jednak w pełni się myliłam. Główny bohater był tak męczący, że nie można było go znieść. Mam po dziurki w nosie jego rybek i skarpetek Belli!
Polacy zostali przedstawienie jako barbarzyńcy. Nie wiem, czy to prawdziwy pogląd autorki, czy tylko jednej z bohaterek, ale już samo to mnie zdenerwowało. Większość czytelników niedouczona weźmie opinię matki Normana za coś znaczącego, kiedy historia zupełnie inaczej się malowała! Owszem ludność żydowska była prześladowana przez Polaków, ale w innych pracach czy dokumentach czytałam, że i "Naród wybrany" też nie byli wobec nas święci. Nie zrozumcie mnie źle, lubię Żydów, ale nie lubię, kiedy ktoś przedstawia historię według własnego "widzi mi się".
Wracając do tematu, to książka nudna, momentami ohydna i wkurzająca. Pióro Rubens też nie zrobiło na mnie wrażenia.
ŻYDOWSKA TRAGEDIA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie rodzinne Zweck, choć i tak pełne tragizmu, zmienia się w katastrofę, kiedy najstarszy syn - Norman uzależnia się od amfetaminy. Kiedyś pierworodny był największą dumą rodziców, jednak z upływem czasu "oczko w głowie" rodziców zmienił się w obłąkanego ćpuna żebrzącego o akceptację swojego szaleństwa. Uzależnienie nie zmieniło jedynie Normana, ale...
Nic nie dzieje się bez przyczyny, ale też wszystko ma swoje konsekwencje. Więc czy uzależnienie jest skutkiem toksycznego wpływu rodziny? A może to nałóg jednego z jej członków niszczy więzi między pozostałymi? Czasem zwykła, codzienna dobroć jest cenniejsza, niż niewiarygodne talenty okraszone nieczułością...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moim przypadku fajerwerków nie odnotowałam.
Toksyczni rodzice destrukcyjnie wpływający na życie swych dzieci.
Wielkim plusem książki tej jest jej gładkość i łatwość w czytaniu.
Nie zmęczyłam się tą pozycją,pomimo tematyki,która nie należy do najłatwiejszych.
W moim przypadku fajerwerków nie odnotowałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToksyczni rodzice destrukcyjnie wpływający na życie swych dzieci.
Wielkim plusem książki tej jest jej gładkość i łatwość w czytaniu.
Niestety nie podobała mi się ta książka. Ja rozumiem, że historia jest tragiczna, bo syn ląduje w szpitalu psychiatrycznym, ale-o ile to nie jest celowy zabieg- to jest to wszystko mocno wyolbrzymione i niemal jak w greckiej tragedii nie ma dobrego rozwiązania,a bohaterowie, mimo że chcą dobrze, nie potrafią zapobiec nieszczęściu. Poza tym historia przygnębiająca i niestety mnie nie zachęciła do sięgnięcia po inne pozycje tej autorki. Ani akcja, ani tematyka, ani język.. Nic mnie nie przekonało, może poza tym, że niektóre emocje potrafiła dobrze zobrazować słowami i uzmysłowić nam, że niejednokrotnie to, że jest się rodziną nie znaczy, że się kocha rodzeństwo czy rodziców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy na ostatniej stronie książki przeczytałem, że "Wybrany" zebrał ważne nagrody i książka cieszyła się ogromnym zainteresowanie, do tego spodobała mi się tematyka utworu, a do tego wszystko miało być okraszone "angielskim humorem" to liczyłem, że w moje ręce wpadło coś pasjonującego i niezwykle ciekawego. Byłem nawet o tym głęboko przekonany. "Okej", może nie potrafię zdefiniować czym jest angielski humor, ale jednak opis robił wrażenie.
Ale po kolei... "Wybrany" to historia Normana Zwecka. Chłopaka (raczej to już mężczyzny),który uzależnił się od narkotyków. W efekcie wylądował w klinice odwykowej (czy może bardziej w psychiatryku?),ale przy okazji zniszczył też życie swojej rodzinie.
"Wybrany" to znakomite studium dla osób, które chcą dowiedzieć się jak wygląda życie osoby uzależnionej oraz jej rodziny. Nawet tej drugiej kwestii poświęcone jest znacznie więcej miejsca.
Ja oczekiwałem jednak powieści, która wciągnie mnie swoją historią. To się nie wydarzyło. Książka Bernice Rubens potwornie mi się dłużyła, wręcz nie mogłem się doczekać kiedy ją skończę i zabiorę się za coś innego. Wiele wątków jest zaczętych, ale niedokończonych. Książka tak mnie znużyła, że nawet niespodziewane zwroty akcji nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia.
A angielski humor? Albo wciąż nie mam zielonego pojęcia co to jest, albo go w ogólnie nie było, bo "Wybrany" ani przez moment nie wywołał u mnie uśmiechu na twarzy.
Gdy na ostatniej stronie książki przeczytałem, że "Wybrany" zebrał ważne nagrody i książka cieszyła się ogromnym zainteresowanie, do tego spodobała mi się tematyka utworu, a do tego wszystko miało być okraszone "angielskim humorem" to liczyłem, że w moje ręce wpadło coś pasjonującego i niezwykle ciekawego. Byłem nawet o tym głęboko przekonany. "Okej", może nie potrafię...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj rano widziałam w łazience rybika cukrowego. To malutki owad, nie lubi światła, czasem zjada papier, a nawet rok może się obejść bez pożywienia. Taki widok od czasu do czasu w przeciętnym domu to nic specjalnego. Jednak, kiedy zaczyna się widzieć rybiki za dnia… to już inna historia.
Taką właśnie opowieść poznajemy dzięki lekturze książki Bernice Rubens ”Wybrany”. Bohater należy niestety do tych nielicznych wyjątków, które mogą mieć problem z rybikami. A dlaczego? Otóż to z pozoru bardzo prosta historia, o uzależnieniu i niemocy wyzwolenia się z nałogu.
Norman Zweck nie może się obejść bez swoich pastylek. Kiedyś starczała mu jedna, potem dwie, następnie kilka, a teraz musi je połykać garściami, by nie wpaść w zupełną paranoję. Na jakiś czas mu pomagają, ale kolejny dzień przynosi strach, fobię związaną z atakami malutkich owadów i szaleńcze próby wytępienia rybików. Jego ojciec, rabin Zweck, nie może się pogodzić z chorobą syna. Za wszelką cenę chce go wyleczyć, a jednocześnie nie radzi sobie z jego pobytem w szpitalu i błagalnymi prośbami o powrót do domu. Norman ma też dwie siostry. Jedna z nich, Bella, mieszka z nim i ojcem w domu rodzinnym, prowadzi przydomowy sklepik i nie potrafi odpowiedzieć sobie na pytanie, czy bardziej brata kocha, czy nienawidzi. Druga, Ester, połączona z Normanem mroczną przeszłością, została odsunięta od rodziny.
Skomplikowane relacje rodzinne, skrywane tajemnice – wydaje się, że choroba Normana jest tylko pretekstem do opisania szerszej historii. Czytając książkę Rubens zastanawiamy się nad ludzkimi wyborami, konsekwencjami ich decyzji i nieprzewidywalną naturą człowieka, która potrafi nas zarówno uradować jak i zasmucić. Z pozoru gorzka opowieść okraszona jest humorystycznymi wątkami, umiejętnie pokazanymi przy pomocy świetnego, polskiego tłumaczenia, szczególnie dialogów prowadzonych przez Abrahama Zwecka łamaną angielszczyzną. Psychologia postaci może nas doprowadzić do wniosku, że w każdym z nas są zalążki szaleństwa. Czasem od okoliczności, czasem przeznaczenia, a czasem od nas samych zależy, czy będą miały szansę wybuchnąć. Bądźmy zatem czujni!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaką właśnie opowieść poznajemy dzięki lekturze książki Bernice Rubens ”Wybrany”....
5,5/10.
5,5/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toporzadnie napisany dramat rodzinny z bardzo dobrze nakreslonymi p.ostaciami,do przeczytania choc bez fajerwerkow