Dostatek

Niedostatek

931 55 94

Oceny książki Dostatek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dostatek

Idąc za ciosem wyciągnęłam z półki kolejną książkę Crummeya. Tym razem padło na " Dostatek".

Przeczytałam migiem ale do ostatniej strony nie znalazłam zastosowania do nadanego tytułu.
W jakim kontekście znaczeniowym pojawił się "dostatek" u naszych bohaterów:
- jako beztroskie życie? - nie
- w odniesieniu do zamożności? - nie
- jako dobre samopoczucie?- też nie.
Bo o dostatku w życiu bohaterów na Nowej Fundlandii nie mogło być mowy. No chyba, że mówimy o dostatku niedostatku, chorób, nieustannej pracy( harówki),surowego klimatu czy stwardniałej, kamienistej ziemi. Tego w powieści w bród. Ale nasi bohaterowie kochają swoją wyspę, bo to ich miejsce na ziemi, ich dom. To tu przynależą, i tu toczy się ich niełatwe życie .
Crummeya na niesamowity dar pociągnięcia fabuły w taki sposób, że książkę czyta się jednym tchem. Nie przeszkadzają różne plany czasowe i dygresje. Nawet dziwaczne imiona bohaterów układają się w głowie już po kilku stronach.

Nie jest to książka łatwa i przyjemna. Nie będzie po niej wesoło. Ale ja będę do niej często wracać, bo niewiele jest takich książek.
Polecam wszystkim.

W jakim kontekście znaczeniowym pojawił się "dostatek" u naszych bohaterów:
- jako beztroskie życie? - nie
- w odniesieniu do zamożności? - nie
- jako dobre samopoczucie?- też nie.
Bo o...

Gdyby powieść skończyła się na pierwszej części miałabym poczucie obcowania ze wspaniały dziełem epickim. Ale część druga była niestety dość męcząca ze względu na powtarzalność narracji i zastąpienie jakości ilością. " Dostatek" klimatem bardzo przypomina "Sto lat samotności". To samo specyficzne połączenie naturalizmu i walki o przeżycie w małej społeczności ze zjawiskami natury duchowej a także magicznej. I choć opowieść zawiera wiele bardzo dramatycznych opisów to narracja prowadzona jest bezstronnie, neutralnie i spokojnie. Życie poszczególnych osób toczy się pod znakiem ich przeznaczenia i to los - któremu trzeba się poddać- kształtuje ich życie

ciężko szło.... męczyłam się ,nudziłam, zgubiłam ze 3 razy, przestałam ogarniać kto z kim ..... dałam spokój

2781 użytkowników ma tytuł Dostatek na półkach głównych
443 użytkowników ma tytuł Dostatek na półkach dodatkowych