Dziecko z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej ADHD i ADD
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Oficyna Wydawnicza Impuls
- 2010-06-01
- 2010-06-01
- 978-83-7587-268-2
- ADHD ADD
Na rynku mamy coraz więcej pozycji dotyczących pracy z dziećmi z ADHD, ale poniższe opracowanie tym się różni od innych, że traktuje młodego człowieka bardziej kompleksowo, umożliwia dokonanie jego charakterystyki uwzględniając aspekty psychologiczne, zamiłowanie do różnych dziedzin życia, wskazuje na stan psychiczny danego dziecka. Publikacja wzbogacona jest kilkunastoma tekstami z różnych dziedzin i własnych obserwacji oraz napisana jest przystępnym językiem. Teoria to nie wszystko, najważniejsza jest praktyka i Autorka pragnie się podzielić własnymi spostrzeżeniami wyniesionymi z pracy nauczycielskiej oraz terapeutycznej z dziećmi, młodzieżą, a także dorosłymi. Książka może okazać się pomocna dla przyszłych terapeutów, nauczycieli, pedagogów, rodziców oraz pomoże pogłębić wiedzę tym wszystkim, którzy pragną pomagać innym osobom.
Dodaj cytat z książki Dziecko z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej ADHD i ADD
Dodaj cytat
Pewne rzeczy nie są tutaj opisane wyczerpująco, a zaledwie zasygnalizowane. I mimo iż publikacja jest przeznaczona jako pomoc zarówno dla przyszłych terapeutów, psychologów, nauczycieli to może służyć również rodzicom, ale po uprzedniej lekturze innych pozycji, szeroko zaznajamiających z zagadnieniem nadpobudliwości. Myślę, że dla rodziców będą tu istotne podpowiedzi w formie ćwiczeń, natomiast nie dowiedzą się wiele o samych mechanizmach działania ADHD. Potrzebny jest podręcznik opisowo podchodzący do zagadnienia, bazujący na konkretnych przykładach by każdy lepiej zrozumiał spektrum omawianego zjawiska.
W "Dziecko z zespołem.." autorka skupiła się przede wszystkim na metodach pomocowych w radzeniu sobie z problemami dzieci z zespołem. Pisze o korzyści terapeutycznej z zastosowania rysunków, terapii kolorami oraz metodzie niedokończonych zdań. Wskazuje na nacisk uczestniczenia w zajęciach korekcyjno-kompensacyjnych, bez których dziecko nie będzie w stanie poradzić sobie podczas nauki. Jednocześnie daje do ręki zestawy ćwiczeń z różnych grup możliwe do zastosowania przez osoby "nie wtajemniczone", czyli każdego rodzica, który może bazować i tworzyć własny warsztat pracy pomagając swojemu synowi/córce na co dzień (cwiczenia usprawniające funkcję wzrokową i słuchową).
Cały rozdział poświęcony jest na kinezjologię edukacyjną wraz z opisem ćwiczeń oraz scenariuszem zajęć. I ta część książki przydatna będzie bardziej fachowemu odbiorcy, bo rodzic bez wcześniejszego omówienia może nie zrozumieć istoty takich działań, a tym bardziej miec trudności z odniesieniem się do nich w praktyce. Na tym etapie ważne jest porozumienie między psychologiem czy nauczycielem, a opiekunem nadpobudliwego dziecka.
Dzięki zgromadzonej bibliografii każdy będzie mógł poszerzyć swoje horyzonty o wybrane zagadnienia.
Ostatecznie uważam, że książka jest istotna dla przyszłych terapeutów, bo korzyści z tego materiału dla rodziców bez uprzedniego omówienia celów będą mniejsze. Tę pozycję można potraktować jako zeszyt ćwiczeń, do którego uczeń winien posiadać podręcznik.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://www.nieperfekcyjnie.pl/2012/10/barbara-konstanty-ignaciuk-dziecko-z.html
Ze względu na wybrany kierunek studiów, moje zainteresowania oraz przyszłą pracę (mam nadzieję, że będę miała możliwość pracowania w zawodzie) nieraz sięgam po literaturę pedagogiczną. Co prawda, niektóre książki czytam z przymusu, ponieważ ich znajomość jest mi niezbędna na zajęciach, aczkolwiek zdarza mi się także sięgać po tego typu literaturę ze zwykłej ciekawości oraz wewnętrznej potrzeby. Tak stało się właśnie z książką pani Ignaciuk - "Dziecko z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej".
Barbara Konstanty Ignaciuk jest magistrem filologii polskiej, którą ukończyła na Uniwersytecie Gdańskim. Za pracę pedagogiczną i zwycięski program "Uczyć się i żyć w demokracji" została uhonorowana Nagrodą Pomorskiego Kuratora Oświaty. Ponadto była nauczycielką, prowadziła także terapię pedagogiczną z elementami Kinezjologii Edukacyjnej i pracowała z dziećmi upośledzonymi. Oprócz działalności w oświacie pisze wiersze. Ponadto, ukończyła podyplomowe studia wiedzy o kulturze, terapii pedagogicznej z elementami Kinezjologii Edukacyjnej oraz oligofrenopedagogikę. Ma na swoim koncie także działalność charytatywną.
Owa publikacja składa się z czterech głównych rozdziałów oraz pomocnego słowniczka, przydatnych aneksów oraz bogatej bibliografii, po którą może sięgnąć czytelnik pragnący poszerzyć swoją wiedzę na tematy poruszane w książce. Co istotne, autorka opiera się na konkretnym przypadku. Podmiotem jej badań jest Adam - szóstoklasista, cechujący się zaburzonymi funkcjami psychosomatycznymi.
Pierwszy rozdział stanowi wprowadzenie i zapoznanie się z omawianym przypadkiem. Autorka przybliża nam postać Adama, genezę i dynamikę jego zaburzeń, ich znaczenie oraz pomaga zrozumieć, czym tak naprawdę jest ADHD oraz ADD.
Drugi rozdział traktuje o zastosowaniu rysunku w psychoterapii, który okazuje się idealną formą ujawniania swoich uczuć oraz myśli, a do tego pomaga zapanować nad impulsywnością i frustracją. Niepozorny rysunek pozwala na bliższe poznanie danej osoby, która swoją osobistą ekspresją wewnętrznych doświadczeń, może dostarczyć wielu cennych informacji o sobie. W tym rozdziale czytelnik zdobywa informacje dotyczące korzyści terapeutycznych z zastosowania rysunków, terapii kolorami, aromaterapii oraz niektórych metod pomocnych w interpretacji obrazków, wychodzących spod pióra (bądź kredek) osoby badanej.
Trzeci rozdział nosi nazwę "Kinezjologia Edukacyjna" (kinezjologia - nauka o związkach ruchu ciała z organizacją i funkcjonowaniem mózgu). Znajdziemy tutaj propozycje niektórych ćwiczeń z tego działu, poznamy narzędzia niezbędne w pracy kinezjologicznej oraz przykładowy scenariusz zajęć terapeutycznych dla dzieci z nadpobudliwością psychoruchową oraz z trudnościami w uczeniu się.
Ostatni rozdział dotyczy rodzajów terapii, gdzie czytelnik znajdzie odpowiedzi na trapiące pytania, chociażby - jak unikać stresu, dlaczego tak trudno nauczycielom nawiązać nić porozumienia z rodzicami, a także dlaczego właśnie rodzice czasami nie potrafią porozumieć się z nauczycielami.
"Dziecko z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej ADHD i ADD" nie jest stricte teoretyczną pozycją. Barbara Konstanty Ignaciuk nie wywyższa się - jej starania nie polegają na uświadamianiu czytelników, jak mało wiedzą, ale na przybliżeniu danego przypadku i podzieleniu się swoimi spostrzeżeniami. Owa publikacja zawiera niezwykle cenne wskazówki mogące znaleźć zastosowanie w praktyce pedagogicznej oraz pracy terapeutycznej.
Ta publikacja to skarbnica wiedzy dla przyszłych i obecnych pedagogów, terapeutów, nauczycieli, psychologów oraz wszystkich osób, których interesuje taka tematyka i chciałyby zgłębić swoją wiedzę dotyczącą nadpobudliwości psychoruchowej. Naprawdę warto zapoznać się z tą pozycją, do czego zachęca przystępny język.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZe względu na wybrany kierunek studiów, moje zainteresowania oraz przyszłą pracę (mam nadzieję, że będę miała możliwość pracowania w zawodzie) nieraz sięgam po literaturę pedagogiczną. Co prawda, niektóre książki czytam z przymusu, ponieważ ich znajomość jest mi niezbędna na zajęciach,...
Jestem autorką tej publikacji - wydawnictwo Impuls w Krakowie.
Jestem autorką tej publikacji - wydawnictwo Impuls w Krakowie.