Najnowsze opinie czytelników
książek: 17
xmermazingx | 2019-01-18
O książce: Czerwona Królowa
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Gra o Tron, średniowiecze, Niezgodna, igrzyska Śmierci, X-Meni; to właśnie Czerwona Królowa.
Muszę przyznać, że z tą książką mam dość duży problem, ponieważ sam pomysł na osadzenie królewskich rodów w dystopijnym świecie jest bardzo ciekwawy. Tak samo, jak na podzielenie ich ze względu na krew. Jednak przststawienie samej hisotrii już jest gorsze. Tematyka sama w sobie jest prosta i jasna do zrozumienia, jednak autorka gmatwa to w niezrozumiały dla mnie sposób i momentami się po prostu gubię. Moim zdaniem tego wszystkiego jest po prostu za dużo i czuję przesyt. Jest zbyt dużo obszernych, nudnawych opisów, a zdecydowanie zbyt mało dialogów między bohaterami. Jakże więc duże było moje zaskoczenie, kiedy dowiedziałam się, że właśnie ten konkretny bohater pała symaptią do tej konkretnej bohaterki, skoro zamienili ze sobą może z 4 zdania?
Czytając to miałam wrażenie, że gdzieś już te motywy zostały zawarte i przemielone i naprawdę lepiej byłoby, gdyby autorka trzymała się mniej więcej...

książek: 434
Nina | 2019-01-18
O książce: Becoming
Dodana: dzisiaj

Oprócz krótkiego Wstępu i trochę dłuższego Epilogu Michelle Obama podzieliła swój pamiętnik na trzy części:

Becoming Me,
opowiada o domu rodzinnym przy Euclid Avenue w południowej dzielnicy Chicago, o edukacji w chicagowskich szkołach, później o studiach licencjackich w Princeton i prawniczych na Harvardzie, wreszcie o pierwszej posadzie w renomowanej korporacji prawniczej. Dom, a właściwie mieszkanie na piętrze, należał do jej ciotecznej babki, która uczyła ją gry na z lekka zdezelowanym fortepianie. Z dzielnicy z biegiem lat coraz więcej białych mieszkańców wyprowadzało się na bogate przedmieścia. Czteroosobowa rodzina Robinsonów, podobnie jak ich bliżsi i dalsi krewni, do zamożnych nie należała. Tym bardziej, że ojciec od lat cierpiał na SM. Jednak obydwoje rodzice całą swą energię, wszystkie ambicje i nadzieje wiązali z wychowaniem i edukacją Michelle i jej starszego brata Craiga. Baracka Obamę spotkała w swojej pierwszej pracy.

Becoming Us,
czyli jak panna Michelle Robinson...

książek: 567
Katarzyna | 2019-01-18
O książce: Krew
Dodana: dzisiaj

Odpoczynek bywa często ułudą, prowadzi nas na skraj tęsknoty za tym, od czego pozornie chcieliśmy odpocząć. Przy najmniejszej iskrze kojarzącej się z pracą, rodziną, miejscem pracy czy innym powodem, który przywiódł nas w miejsce odosobnienia, zaczynamy automatycznie oddawać się na powrót rozkoszy tego co znane, co schematyczne, dające pewność ruchów i myśli. I nawet, gdy odpoczywamy od traumatycznych przeżyć, coś zdaje się śmiać nam prosto w twarz i pokazywać, że wcale nie uciekamy, tylko oswajamy tęsknotę. By wrócić?

Gdy po wstrząsającym zakończeniu pierwszej części cyklu, autor zdecydował się umieścić komisarza Gabriela Bysia w szpitalu psychiatrycznym, łatwo było ulec wrażeniu, że Bartosz Szczygielski chce nieco odsunąć od niego akcję, zwolni tempo, pozwoli sobie na wgląd w zbolałą duszę bohatera. I co zaskakujące, na początku wszystkie powyższe warunki wydają się być spełnione.
Wątek Bysia jest bowiem prowadzony leniwie, z wrażeniem snucia się nisko przy ziemi....

książek: 593
kineczka34 | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Gdy tylko zobaczyłam tą książkę to od razu musiałam ja przeczytać! Co prawda od świątecznych książek nie wymagam zbyt wiele, gdyż uważam, że powinny być lekkie w czytaniu i wprowadzać nas w świąteczny klimat. Tutaj autorka zdecydowanie stanęła na wysokości zadania, książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Czuć ten magiczny klimat Tatr, oraz klimat bożonarodzeniowy. Podoba mi się też, to jak autorka opisuje górskie wyprawy bohaterów. Dosłownie miałam wrażenie, że jestem na szlaku razem z uczestnikami wyprawy. Zdecydowanie jest to moja ulubiona świąteczna pozycja.

książek: 1093
monikawa | 2019-01-18
O książce: Ciemny las
Na półkach: 2019, Przeczytane, A_ebook, B_SF
Dodana: dzisiaj

Cixin Liu potrafi zaskoczyć. A pomysły ma nieszablonowe i z rozmachem. Od skali ludzkiej po galaktykę. Trudno było przewidzieć jaki kurs obierze dalej opowieść. Duży plus.
Czytało się jednak ciężej niż poprzedni tom. Zabawę psuły mi momenty dezorientacji. Powody były trywialne.
Mam ograniczone zdolności zapamiętywania obco brzmiących jedno-, dwusylabowych zbitków liter. Za to mogłam się poszczycić imponującą niewiedzą w zakresie chińskich form grzecznościowych i oficjalnych. Jak dla mnie, bez przygotowania, nie do odróżnienia od nazwiska czy imienia. Dodatkowo jeszcze łączone w różnych konfiguracjach niektóre przed, inne po.
Kumulacja powyższego doprowadziła do tego, że w mojej wersji w pewnych momentach było więcej postaci niż przewidział autor.
Na szczęście na ignorancję ciocia Wiki pomogła. Kiepska pamięć pozostała.

książek: 1755
sulibrat | 2019-01-18
Dodana: dzisiaj

To z wszech miar arcydzieło. Może nie zachęca wyglądem i grubością jednak powala ilością szczegółów i interesujących faktów. Simić niezwykle dogłębnie analizuje legendę Tity i konfrontuje ją z faktami (często długo ukrywanymi) jakie jawią się w dokumentach. Życie Tity było niezwykłe chociaż jego wspinaczka na szczyt władzy nie różniła się wiele od innych komunistycznych watażków. Ostatecznie zdobył szczyt który okazał się być górą ciał ludzi których poświęcił idei - czy to donosem, nieudolnym dowodzeniem, beztroskim szastaniem ludzkim życiem czy decyzjami "politycznymi". Tito stał się architektem agonii Jugosławii, której drgawki mogliśmy oglądać przez ostatnią dekadę XX wieku. Simić popełnił tytaniczną pracę - niech dowodem tego będzie chociażby analiza 15 różnych dat urodzenia Tity czy różnych form jego imienia i nazwiska. Książka zawiera bardzo ciekawe dodatki umieszczone w aneksie: odnaleziony w 2009 roku dziennik Tity pisany na przełomie 1950 i 1951 roku oraz historię relacji...

książek: 65
Agnieszka | 2019-01-18
O książce: Karuzela
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Świetnie napisana. Po lekturze poprzednich stwierdzam, że autorka rozwojowa.

książek: 738
Kasiek121 | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Do polowy bylo jako tako. Nawet bylam ciekawa dalszych losow glownych bohaterow. Natomiast od polowy to typowa telenowela brazyliska. Jak ktos lubi takie nijakie historie z nijakimi bohaterami to polecam!

książek: 174
Ewek | 2019-01-18
O książce: Kiedy odszedłeś
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie mogłam doczekać się, kiedy będę mogła przeczytać tą książkę. Bardzo byłam ciekawa jak potoczyły się dalsze losy Louisy Clark. Trochę byłam zaskoczona, bo z jednej strony to było przygnębiające czytać, jak młoda osoba nie umie sobie poradzić z życiem: mieszka w pustych bezosobowych czterech ścianach, chodzi do nędznej pracy, aby tylko "gdzieś" pracować, nie dba o siebie, ma pustą lodówkę i nosi tanie dżinsy i jakoś koszulkę. Jednak była pokazana droga, jaką każdy z nas musi przejść po stracie kogoś kochanego, która często nie jest łatwą i przyjemną drogą. To jest codzienna walka, walka o siebie, o lepsze życie dla siebie. Jest jeszcze druga strona tej książki, ta komiczna - historyjki, z których każdy się uśmieje.

książek: 167
Gosia | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: dzisiaj

Taką książkę mógł napisać tylko "życiowy geniusz"! I rzadna recenzja nie odda emocji, przesłania, ani niesamowitej treści, którą ona zawiera. To trzeba przeczytać! Książka z gatunku tych po przeczytaniu których nie wiadomo co powiedzieć....

książek: 60
Hubertos91 | 2019-01-18
O książce: Projekt Kraken
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Do przeczytania tej książki zachęcił mnie tytuł, a raczej druga jego część. W młodości wielokrotnie słyszałem o Krakenie- legendarnym morskim stworze, czy to w książkach, komiksach czy filmach. Jednak tego tematu w tej pozycji nie znajdziecie.

Po przeczytaniu stwierdzam, że książka jest średnia. Opowiedziana w niej historia jest ciekawa, ale na dzień dzisiejszy (i oby w przyszłości) niemożliwa w realnym świecie, bo czy jesteśmy sobie w stanie wyobrazić, że np. SI ma uczucia albo odmawia...lobotomii?

Nie ma zawiłych akcji. Postacie się nie mieszają. Niektóre rzeczy można spokojnie usunąć z książki, bo są tzw. zapychaczem (np. scena Forda z zatrzymaniem przez policje). Zakończenie nie zaskoczyło mnie, ale jest jedna scena, która wręcz kopiuje z filmu E.T., co daje na plus.

Reasumując. Jeżeli nie masz nic do czytania o SI w fantastycznej przyszłości, to możesz wziąć się za tę pozycję.

książek: 101
Radosław Kępys | 2019-01-18
Na półkach: Serie, Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Moja ocena jest tak o dwa stopnie niższa, niż w przypadku najlepszych części "Pana Samochodzika". Za dużo w "Tajemnicy Tajemnic" jest przenosin z miejsca na miejsce, a sprawy ikon, rózokrzyżowców i tajemnica skarbu nie są tak pasjonujące, jak w innych powieściach. Bywają momenty bardzo dobre, ale też duża część książki trochę się ciągnie.

książek: 86
Ania | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Świetna komedia kryminalna, tudzież kryminał z dużą dawką humoru 😊 Powieść wciągnęła mnie od pierwszej strony. Lubię taki styl, lżejszy, a przy tym, nie tracący na jakości, z intrygującymi wątkami i wartką akcją. Nawet jeśli w miarę szybko można rozgryźć kto jest mordercą, to motyw oraz poskładanie wszystkiego "do kupy", nie jest tak proste i oczywiste aż do samego końca. Pozostało też kilka niewyjaśnionych do końca wątków, które sprawiają, że :
a) z pewnością sięgnę po kontynuację serii z Różą Krull;
b) jeszcze raz się upewnię,czy któraś z poprzednich książek (serii) Alka Rogozińskiego, nie jest związana z tą powieścią i czy niektóre postaci nie wystąpiły już w innych książkach, bo miałam tanie dziwne wrażenie, że coś mnie ominęło i mogłabym wiedzieć więcej. Zapomniałam dodać, że tą pozycją rozpoczęłam swoją przygodę z Panem Rogozińskim i na pewno na niej nie poprzestanę.

książek: 1
SoHard | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Zdziwiony jestem że o tej książce dowiedziałem się tak późno, moim zdaniem spokojnie może konkurować ze starszymi lub lepiej rozpoznawalnymi cyklami tego gatunku. Całość osadzona została w ciekawym i bogatym świecie który stał się jeszcze bardziej różnorodny dzięki podziałowi na dwie tytułowe krainy - górzystą lodową północ i upalne piaszczyste południe.

Pójdę drogą optymisty i zacznę od pochwał. Na meekhańskim pograniczu możemy doszukać się tego co w fantasy jest już dobrze znane i to co nas przyciąga do tego gatunku. Nie zabraknie stali, magii, polityki, intryg, wojowników oraz stworzeń nieznanych w rzeczywistym świecie. Wątki nie dłużą się przesadnie a mimo tego wnikliwy czytelnik może poznawać kolejne fragmenty układanki które tworzą historię i obraz świata. Autor nie boi się też zawrzeć bardziej brutalnych kawałków które moim zdaniem świetnie wpasowują się w klimat trudnych warunków na pograniczach.

Główną rzeczą która nie daje mi spokoju jest to, że książka składa się z...

książek: 59
D4w1D | 2019-01-18
O książce: Idealny stan
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Dość niespodziewane rozczarowanie.

Trzeba oddać autorowi, że miał świetny pomysł na ciekawą historię z morałem w tle. Niestety ten morał za bardzo bierze górę nad płynną opowieścią. Dostajemy mało subtelną wizję przerażającej przyszłości oraz smutną diagnozę otaczającej nas współczesności w jednym, a sam główny bohater też nie rozbudza większych emocji.
Pozycja warta umiarkowanej uwagi, ale fani Brandona Sandersona, do których sam się zaliczam, i tak przeczytają.

książek: 81
Andrzej | 2019-01-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo wyidealizowany (chyba niepotrzebnie) portret jednego z najwybitniejszych twórców tekstów w powojennej historii kabaretu literackiego w Polsce.
Może lepiej, zamiast czytać książkę, kolejny raz posłuchać niezapomnianych piosenek.
Bo utwory: "W Polskę idziemy", "Róbmy swoje", "Jesteśmy na wczasach", "Ballada o dzikim zachodzie", "Piosenka o papierowym żołnierzyku", "Przyjdzie walec i wyrówna" długo jeszcze nie stracą na aktualności.

książek: 7110

Alice to typowa szara,zwyczajna szara myszka marząca o miłości prawdziwej i powodzenia u płci przeciwnej.
Ma siostrę Stellę piękną,lecz bardzo kapryśną,zabiera Alice na wymarzone wakacje.
Alice na greckiej pięknej wyspie poznaje przystojnego chłopaka Milo jest ogrodnikiem.
Alice na wyspie Kethos poznaje tą prawdziwą miłość czuje się przy Milo szczęśliwa,wyjątkowa i pewna siebie.
Czy to tylko przelotny wakacjny grecki romans?
Czy to jest naprawdę prawdziwa miłość?
Czy przetrwa wbrew wszystkiemu i wszystkim jest w stanie przetrwać?
Lubię czasem poczytać coś lżejszego,fajnego ta powieść zachwyciła mnie,bardzo wzruszyła i przyjemnie się czyta.
Krystaliczna,cudowna woda,zachwycające,piękne krajobrazy greckie i klimaty urocze,fascynuje mnie Grecja piękna jest i bardzo ciekawa w zabytki.
Skąpana w gorącym słońcu,widoki niepowtarzalne.
Polubiłam Alice to ciepła,miła i wspaniała dziewczyna ucieszyłam się,że wreszcie udało się w życiu i powiodło.
Świetnie napisana powieść,piękna i ciekawa...

książek: 2723

Sądząc po ilości nagród spodziewałam się książki co najmniej powalającej na kolana, pozostającej na długo w pamięci, budzącej skrajne uczucia zarówno ujęciem tematu jak i poprzez bohaterów, a dostałam powieść taką sobie, ani bardzo dobrą, ani bardzo złą. Taką jakąś nijaką.
Niejedną książkę o amerykańskim Południu już przeczytałam i muszę stwierdzić, że są o wiele lepsze pozycje od "Kolei podziemnej".
Choćby "Wyznania Nata Turnera" Styrona, które zrobiły na mnie piorunujące wrażenie.
"Kolej..." to kolejna z powieści napędzonych reklamą i nagrodami, ale nic ponadto. Czyta się szybko, to trzeba przyznać, ale Autor opisuje wszystko w sposób pobieżny i bardzo pośpiesznie, podróż Cory i Ceasara na Północ nie wywołuje w Czytelniku żadnych uczuć. Nie kibicowałam im, nie zdążyłam polubić ani się do bohaterów przywiązać.
Nawet pobyt na plantacji jakoś nie wywarł na mnie wrażenia. Opisy marne, jakby Autorowi brakowało wyobraźni czy nawet wiedzy na temat XIX wiecznych realiów życia na...

książek: 1
Zaicnupagadi | 2019-01-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Aż założyłem konto na tym portalu, kupiłem te ksiazke i wręcz jej wyczekiwalem a tu spory zawód. Odwołania do setek badań, ale większość np. "Zbadano osoby i wyszło że po daniu im smartfona to i tamto" - ok! Ale jakie były inne warunki ich życia inne czynniki, "ludzie którzy sobie nie radzą w życiu spędzają więcej czasu na kompie" no ok! Ale może spędzają więcej czasu bo sobie nie radzą w życiu a problem jest gdzie indziej.i takich sytuacji w książce cała masa. Straszenie, bo tak to można tylko wg mnie nazwać, nocnikami z tabletem albo bujakiem z tabletem do mnie nie trafiło, w necie tego nie można znaleźć - specjalnie szukałem bo aż nie mogłem uwierzyć, wydaje mi się że autor znalazł gdzieś jedna fotę koncept i rozpetowuje awanturę. Jak dla mnie zbyt hardcorowe i te wyniki badań mocno podejrzane - zbyt dużo niewiadomych i innych zmiennych. Generalnie można się przestraszyć że idzie apokalipsa. Niebo się wali dosłownie.

książek: 3776
Aksamitt | 2019-01-18
O książce: Nie odchodź
Dodana: dzisiaj

Mankamentem "Nie odchodź" jest fakt, iż cały czas Autorka przesadnie gra na uczuciach odbiorcy. Scottoline tym razem obrała sobie za cel naszpikowanie powieści przeróżnymi tragediami. Bohaterowie nie mają zza wiele czasu na przemyślenie swojego postępowania, bo wciąż coś się dzieje, z każdej strony padają ciosy. Dr Scanlon nie ma możliwości na odbycie żałoby, bo wmawia mu się, jakie są jego powinności, a to względem kraju, pełnionych obowiązków, a to odnośnie rodziny. Przeżywając traumy za równo na polu prywatnym, jak i w pracy, gdzie dosłownie traci wszystko, Autorka wplątuje go jeszcze w wyjaśnianie spraw kryminalnych. To już lekka przesada, treść na tym traci, w pewnych momentach autentyczność wydarzeń na tym cierpi. Natomiast uważam, że plusem jest wprowadzenie momentów wahania ze strony głównego bohatera. Tym samym zyskuje on cechy zwykłego człowieka, który ma prawo do błędów, a nietrafione decyzje, czasem niezdecydowanie jest naturalną konsekwencją wynikającą ze stresu,...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd